Heikki Järvelin: Pyrinnön 110v juhlapuhe

Tampereen Pyrintö / H.J.  3.10.2006

ARVOISAT JUHLAVIERAAT, HYVÄT PYRINTÖLÄISET

Tampereen Pyrintö on nyt toiminut noin 110 vuotta. Tarkka perustamisajankohta ei ole tiedossa. Syyskuussa 1896 kokoonnuttiin Mältinrannassa keskustelemaan asiasta, ja perustava kokous pidettiin myöhemmin syksyllä, räntäsateessa, Pyynikin hongikossa n.s. Termopylain kentän läheisyydessä. Tästä paikasta noin 600 m länteen.

Lajina oli aluksi vain miesten voimistelu ja jäseniä oli 12 varsinaista ja 4 varajäsentä. Tästä lähdettiin. Nyt jäseniä on noin 2000 , lajeja 7 ja voimistelukin on muuttunut naisten harrastamaksi.
Yksi asia on alusta alkaen ollut muuttumaton: Se on KYKY ja TAHTO

Ivar Wilksman kirjoittaa v. 1905 Suomen Urheilulehdessä:

Taaskin Pyrintö on kunniaa niittänyt Kun ei Ponnistus Helsingissä tahtonut tänä vuonna ottaa toimeenpannakseen kesän kolmatta urheilupromootiota, eikä mikään muu seura pääkaupungissa uskaltanut ryhtyä toimeen, tarjottiin sanotun vihkiäisjuhlan järjestäminen seuralle, josta entuudesta tiedettiin, että se sekä kykenee että tahtoo – kykenee urheilukilpailuja toimeenpanemaan ja tahtoo varojansa, vaivaansa ja aikaansa uhrata hyvän aatteen eduksi –Se on Pyrintöseura Tampereella.

Valittua tietä on kuljettu. Viimeisen 10 vuoden aikanaon järjestetty mm. suunnistuksen MM-kisat, yleisurheilun nuorten EM-kisat, Koripalloilun PM-kisat, painonnoston, koripalloilun ja yleisurheilun maaotteluja, monia SM-kilpailuja eri lajeissa sekä kansainväliset nuorten suurtapahtumat: koripalloilun vuosittainen Delfin Basket-turnaus sekä kolme kertaa yleisurheilun Finland Junior Gamesit..

Lähitulevaisuudessa ovat jo tiedossa vuoden 2008 Jukolan Viesti ja Kalevan Kisat. Seuraavana vuonna Nuorten Olympiapäivät, joissa olemme mukana omissa lajeissamme, yleisurheilussa ja koripalloilussa.

KYKYÄ JA TAHTOA ON OLLUT JA TULEE OLEMAAN

Tämän kaiken olette mahdollistaneet te, tänään palkittavat pyrintöläiset. Te olette olleet, vastuuntuntoisia, osaavia ja uutteria hoitaessanne erilaisia järjestelytehtäviä.

Vuosien varrella olen nähnyt monia aivan uskomattomia suorituksia, varsinkin edellä mainittujen suurtapahtumien yhteydessä. Tässä mielessä on ollut helppoa ja turvallista olla Pyrinnön puheenjohtajana. Täytyy tunnustaa, että onpa joskus noussut mieleen ylpeyden syntikin, kun olen teidän tekojanne ajatellut.

Näissä merkeissä ja teidän kanssanne on ilo ja kunnia juhlia seuraa ja myös omaa 30-vuotista taivaltani Tampereen Pyrinnössä. Aluksi rivijäsenenä, mutta nyt ylpeänä täällä teidän edessänne.

Kiitoksia tehdystä työstä, voimaa ja aikaa tuleviin tehtäviin. Nauttikaa tämän illan ja huomisen juhlahetkistä.

Olkaa sydämellisesti tervetulleita.