Hetkiä

Hetkiä Pyrinnössä

120-vuotiaan Pyrinnön juhlavuoteen osuu myös oma juhlavuoteni: 25 vuotta pyrintöläisenä + 10 vuotta yleisurheilujaoston johtokunnassa. Poimin mieleenpainuvia hetkiä vuosien varrelta, joista en tietäisi mitään ilman Pyrintöä:

–          Ensimmäinen valkku Elina, jonka kanssa jatkoin kirjeenvaihdossa, kun hän lähti pian opiskelujen perässä pois Tampereelta.

–          Huoltoasemien puhelinkopeilta soitetut puhelut kotiin, kun ilmoitettiin saapumisajasta Ratinaan seuraottelureissuilta. Pysähdys toi yleensä ainakin puoli tuntia lisää aikaa matkantekoon, koska puhelinkoppeja oli asemilla yksi tai kaksi, joille koko bussilastillinen yhdessä jonotti.

–          FJG-tapahtumat 90-luvulla: silloin tungettiin samaan viikonloppuun urheilun varjolla Serena, Linnanmäki ja kisadisco!

–          Yleisurheilukauden päättäjäiset Hervannan elokuvateatteri Cupolassa juontajana Riitta Maunula, sekä vanhempien urheilijoiden esittämät Kummeli-henkiset performanssit osana päättäjäisiä.

–          Ensimmäinen Ruotsi-ottelu Olympiastadionilla: Elisan kanssa viihdyttiin katsomoa enemmän VIP-tiloissa Hakasen lipuilla: loputon tarjoilu sipsiä ja lihapasteijoita!

–          Kalevan Kisat Ratinassa 1996 kenttätulostaulun käyttäjänä (kaatosateessa) – katsomon alapuoli lainehti ja vettä oli polveen asti. Nimmarivihon sivut olivat kuprulla kosteudesta.

–          SM-viestit – yksinkertaisesti paras tapahtuma yleisurheilussa! Ilman SM-viestejä oma urheilu olisi loppunut ainakin 5 vuotta liian aikaisin.

–          Omat urheiluvuodet erityisesti Sarin ryhmässä, jossa sai urheilla tosissaan omalla tasollaan.

–          Legendaariset seurajoukkueiden Eurooppa Cupin matkat, joissa aina sattui ja tapahtui. Kruununa luonnollisesti kaikkien aikojen ensimmäinen matka Ranskaan, mihin urheasti kuljetettiin seipäät kainalossa TGV-junassakin ja tapeltiin kiihkeästi paluumatkalla ranskalaisten konduktöörien kanssa oikeudestamme kuljettaa seipäät junassa. Myös Barcelonan matka ja paluumatkan aamu on jäänyt mieleen, kun bussikuljetus ei saapunutkaan paikalle ja oli tilattava viime tipassa 5 taksia, että päästiin joukkueen voimin ajoissa lentokentälle.

–          Omat valmennusvuodet yhdessä Jonnan kanssa, jolloin olin jopa sitoutuneempi kuin omana urheiluaikanani koskaan. Mm. serkun häät jäivät väliin (FJG 2007 T15-vastuuvalmentajana) ja alisuoritin kaason tehtäväni (SM16/17 Seinäjoella 2009). Myös Häme-Games, Hampurin matkat ja lukuisat nuorten SM-kisat sadoista treeneistä puhumattakaan ovat ikimuistoisesti mielessä.

–          Valmennus intensiivisenä harrastuksena 12 vuoden ajan: syksyllä 2000 aloitti 92-syntyneiden ryhmä, jossa olin viikoittain mukana 11 kuukautta vuodesta vapaa-ajan, lomien, opiskelujen ja työelämän rinnalla. Urheilijoiden polut veivät lopulta eri suuntiin, mutta ryhmästämme ponnistanut Lotta jatkaa edelleen huippu-urheilijana.

–          Nuorten EM19-kisat 2003 Tampereella, jolloin sain olla kisaorganisaatiossa mukana keväästä asti.

–          Monta hyvää ystävää.

–          Viimeisimpänä, mutta tuskin vähäisimpänä eräs Turun viestiseuraottelun paluumatka, jolloin Hakanen luetteli jääkiekon voittajajoukkueet suvereenisti läpi ulkoa, tarkkaan en muista käytiinkö läpi vain SM-liiga vai jo edeltävää SM-sarjaa. Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa yksi ”kilauta kaverille” -valintani olisi varmasti Hakanen, jolle ottaisin puhelun urheiluun liittyvissä kysymyksissä!

Aliisa ”Allu” Siljander