PYRINNÖN TALENT-OHJELMA ON SEURATOIMINNAN SEURAAVA ASKEL

Pyrinnön tavoitteena on kehittyä jatkuvasti pelaajakasvattajan roolissaan, myös seurana. Laadukas harjoittelu joukkueissa on luonnollisesti kaiken toiminnan ydin, mutta joukkueurheilussakin yksilöllisen harjoitustarpeen tunnistaminen ja huomioiminen, on se seuraava kehitysaskel.

Pyrinnön uudistettu talent-ohjelma koostuu kolmesta pääkohdasta
1. Viikoittaiset harjoitusryhmät
2. Henkilökohtainen valmennus
3. Muu pelaajan yksilöllinen huomioiminen

Sami Toiviaisen talent-ryhmässä Tallink-turnauksen jälkeen oli palauttava harjoittelu.

Ulospäin talent-toiminta näkyy selkeimmin kahdessa viikoittain kokoontuvassa harjoitusryhmässä.
Antti Nikkilä talents -ryhmä on kokoontunut juhannuksesta alkaen koko kesän. Ryhmään on kutsuttu Pyrinnön pitkiä sisäpelaajia tai sellaisia pelaajia, joille sisäpelitaitojen opetteleminen muita painotetummin on järkevää.
Sami Toiviainen talents -ryhmässä harjoitellaan vastaavasti ulkopelaajan taitoja. Mukana on takapelaajia ja laitureita.

Molempien ryhmien vetäjät tekevät työtään muun valmennuksensa ohessa. Sami on edustusjoukkueen päävalmentaja, Antti mikrotyttöjen valmentaja. Kunnioitettavaa asennetta molemmilta alansa huippumiehiltä.

.-Antti Nikkilä pystyy auttamaan kokonaisvaltaisesti pitkiä pelaajia. Hänellä on suomalaisittain poikkeuksellisen laaja kokemus juuri tästä roolista niin Yhdysvaltain yliopistokoriksesta kuin ammattilaisvuosista ympäri Eurooppaa, muistuttaa Pyrinnön nuorten valmennuspäällikkö Jukka ”Kössi” Raja-aho.

Sisäpelaamisen taidot jäävät joukkueharjoituksissa yleensä muutamaan harjoituskertaan, harjoitellaan pari perusliikettä, jota kaikki voivat hyödyntää selkä korille päin pelatessaan.
– Se on luonnollista, koska millä joukkueella on oikeasti mahdollisuus käyttää joukkueharjoituksissa riittävästi aikaa vaikkapa siihen miten pitkä pelaaja voi hyödyntää, tai toisaalta selvitä, miss-match tilanteesta, kysyy Kössi.

Antti Nikkilä talents ryhmässä keskitytään erityisesti sisäpelitaitoihin.

Valmentaminen on valintojen tekemistä, kuinka paljon mihinkin asiaan voi ja kannattaa käyttää harjoitusaikaa.
Myös päävalmentaja Sami Toiviaisen ryhmässä kyse on painopisteiden valinnasta, vaikka ryhmän kokoamisessa lähtökohta on erilainen. Samin ryhmään on ensi vaiheessa kutsuttu lähinnä B-junioreita sekä joitain C-ikäisiä pelaajia. A-ikäisissä taitojen harjoittelu joukkueen konseptin mukaisesti on jo niin olennaista, että ulkopelaajien harjoittelu on järkevämpää toteuttaa joukkueen mukana. Jos yksilölliseen harjoitteluun on tarvetta, se sovitaan henkilökohtaisesti.
Antin isojen pelaajien ryhmän harjoitussisältö on taas niin erikoistuva, että siellä on mukana A-ikäisiä, myös nuoria aikuispelaajia, mutta ei niinkään C-junnuja, joiden ei kannata vielä erikoistumiseen käyttää harjoitusaikaa.

Molemmat ryhmät elävät kauden mittaan, uusia kutsutaan mukaan, joidenkin kanssa todetaan, että on järkevämpää harjoitella oman joukkueen ohjelman tai henkilökohtaisten lisäharjoitusten mukaisesti.

Kuten alussa todettiin, nämä ryhmäharjoitukset ovat vain osa kokonaisuutta. Ihan yhtä tärkeä osa talent-ohjelmaa on pelaajan huomioiminen yksilönä. Tästä asiasta päävastuu on Juri Heinämäellä, joka suunnittelee pelaajien kanssa yksilöllistä harjoittelua yhdessä pelaajan ja oman ikäluokan valmentajien kanssa.
– Ensin arvioimme, miten voimme pelaajaa auttaa, sanoo Juri. Lähdemmekö korjaamaan taitovajetta tai yksipuolisuutta vai rakentamaan vahvuudesta erinomaisuuden, kertoo Juri.
-Sen jälkeen mietitään mitä se vaatii. Huomattava osa talent-pelaajistamme on mukana akatemia-valmennuksessa ja asioita voidaan ehkä painottaa koulun harjoituksissa.
– Olen ollut yhteydessä joidenkin pelaajien kouluun ja yhteistyössä rehtorien kanssa järjestäneet mahdollisuuden tehdä esim. aamu- tai iltapäiväharjoitus omalla koululla.

Talent-valmennuksen pelaajat on valinnut Juri Heinämäki ja Jukka Raja-aho ikäluokkien valmentajien kanssa keskusteltuaan.
– Valmentajiemme suhtautuminen on ollut kiitettävää. Historiaa on se aika, kun valmentajat olivat mustasukkaisia pelaajistaan tai näkivät joukkueensa kehittymisen oman kunnianhimonsa kautta, kiittää Kössi valmentajia.
– Jokainen ymmärtää nykyään, että valmentaminen on tiimityötä niin joukkueen sisällä kuin seuratasollakin.

Lopullinen vastuu omasta kehityksestä on tietysti pelaajalla itsellään. Seura auttaa luomalla lisääntyvässä määrin olosuhteita. Talent-toiminta on siinä mielessä jatkumoa kesän kaikille avoimelle open gymille, aamupäivien heitttovuorolle, tai esim. viime talven heittoklinikalle, joka tekee paluun tänäkin syksynä. Siitä tulossa uutisia aivan lähipäivinä.