P-Blogi: Miksi junnut hajoaa?

Elisa pyysi minua pohtimaan, miksi junioriurheilijoilla on nykyisin niin paljon rasitusvammoja, mm rasitusmurtumia. Voisiko takana olla monipuolisuuden puute? Erikoistuvatko lapset liian aikaisin yhteen lajiin? Voisimmeko me isossa yleisseurassa tehdä jotakin parantaaksemme tilannetta?

Ensimmäiseen kysymykseen on helppo vastata ja kaikki sen tietävät. Lasten – tällä tarkoitan alakoululaisia – yleinen liikkumisen määrä on aivan liian pieni. Sieltä lähtee kierre, joka jatkuu yläkouluikäisiin ja nykyisin jo aikuisikäisiinkin urheilijoihin. Yleisten liikunnallisten ominaisuuksien- kestävyys, ketteryys, kimmoisuus, oman kehon hallinta – hankkiminen alkaa jo pienenä lapsena ja niiden hankkiminen vie vuosikausia – ellei vuosikymmeniä.  Jos ne aloitetaan vasta seuravalmennukseen tullessa, niin tie on pitkä… Urheilijan poluksi sitä nykyisin taidetaan kutsua ja siinä ei valitettavasti ole oikoreittejä. Jos on jääneet puissa kiipeily, lumisodat, pulkkamäet, naruhyppelyt, keinusta hyppimiset, kuperkeikat ja käsilläkävelyt olohuoneen lattialla väliin, niin joskus ne vastaavat hommat vaan on tehtävä.

Tähän samaan ’urheilijan kehon ominaisuuksien rakentamiseen’ linkittyy myös kudosten kehittyminen kestämään tulevien vuosien kuormitusta. Erityisesti luiden muovautuminen ja lujittuminen kasvuiässä määrää niiden vahvuuden koko loppuelämäksi. Aikuisena voit vain yrittää säilyttää sen mitä murrosikään mennessä olet kerännyt. Jänteet eivät myöskään vain kiinnitä lihaksia luihin, vaan toimivat ’kuminauhamaisina’ tai ’jousenomaisina’ rakenteina ja esimerkiksi juostessa tavallaan kykenevät varastoimaan ja muuttamaan iskusta tulevan energian uudelleen käyttöön. Ei ole ihan vuoden tai kahden projekti kerätä tätä ’kimmovoimaa’ kaikkiin elimistön jänteisiin ja lihaksiin. Puhumattakaan että jonkun uuden liikkeen oppimiseksi aivot tarvitsevat 10 000 toistoa. Toisaalta -mitä enemmän ihmisellä on erilaisia liikemalleja varastossa, sitä helpompaa on oppia joku uusi liike tai hallitsemaan suoritustekniikka.

Pyrintö seurana ei ehkä voi tarjota leikki-ikäisille mahdollisuuksia kiipeillä puissa – tai lopettaa yhtenään leikkikentillä kuuluvia vanhempien kommentteja ’Älä juokse, voit kaatua’ ’Älä hyppää noin korkealta, saattaa jalkaan sattua’ ’Portaissa ei saa juosta’. Paitsi voisihan tietysti kaikki Pyrintöläiset alkaa aktiivisesti puuttua aina kuullessaan moisia kommentteja 😉

Jos 30-vuotias koripalloilija ei osaa enää hiihtää kovin hyvin – se tuskin haittaa. Jos taas 12-vuotias koripallojunnu on kova hiihtämään ja lisäksi kohtuullisen nopea satasen juoksija – hän todennäköisesti erottuu edukseen myös koristreeneissä. Entäpäs jos isän ja äidin  suunnistuskouluun raahaama poika haluaisikin kokeilla kiekonheittoa? Pyrinnön yleisurheilukoulun ilmoittautumien on jo mennyt – tai sitten kiekkoa heitetään urheilukoulussa vain kerran koko kesänä. Entäpä jos joku saisikin kokeilla hiihtämistä kunnolla pitävillä ja luistavilla suksilla ja sukan lailla jalkaan istuvilla monoilla mummin joululahjaksi ostamien ’pitopohjahikilankkujen’ ja veljeltä vanhaksi jääneiden monojen sijasta?

Ison yleisseuran mahdollisuudet voisivat piillä tuolla. Lajien välistä yhteistyötä on jo ainakin suunnistuksen ja yleisurheilun puolella tiivistetty. Aitoja pitäisi kuitenkin edelleen madaltaa. Lajin pariin pitäisi olla helppoa tulla – ja pienemmille urheilijanaluille ehkä enemmänkin monen lajin/jaoston yhteistä urheilukoulutoimintaa. Entäpä urheilukenttä välineineen vapaasti auki ja käytössä–opastusta saatavilla- tyylistä toimintaa? Saisi kokeilla lähteä telineistä kuin Usain Bolt. Nähdä ja kokeilla paljonko painaa keihäs jota Tero Pitkämäki heittää. Lopullinen innostus voi olla pienestä kiinni.

Omilla lapsilla Pyrinnön kahdenkin lajin treeneissä alakouluikäisenä käyminen on tyssännyt kommentteihin ’Siellä kun ollaan aina vaan sitä littaa, jote me ollaan koulun pihalla kaiket päivät’. Toisia treenejä olen jopa itse vetänyt. Pistää miettimään.

 

Valenciassa 16.11.2014 – tänään 42,195km 3.07.40

Heidi Haapasalo

ex maajoukkuesuunnistaja

ex yleisurheilija

ex hiihtäjä (tytöt 8-16v)

ex lentopalloilija (tytöt 10-14v)

ex koripalloilija (tytöt 10-14v, naiset V-divari)

ex alppihiihtäjä (tytöt 10-15v)

ortopedi, liikuntalääketieteen erikoislääkäri