TAMPEREEN PYRINTÖ

Ungissa pojat ylivoimaiseen voittoon

Länsi-Ruotsissa Ambjörnarpissa pidetyssä perinteisessä alle 18-vuotiaiden Ungdomens Tiomila -suunnistusviestissä Pyrinnön 18-vuotiaat pojat ottivat selvän voiton. Poikien viesti alkoi yöllä klo 03. Pilkkopimeään metsään starttasi 76 joukkuetta.

Pyrinnön avaajana oli pitkänhuiskea Akseli Julkunen, 16, tullen vaihtoon sijalla 23, mutta vain 1.09 min kärkeä perässä. Toisella osuudella Henrik Asklöf, 17, nosti punavalkeat värit jo sijalle 5 virheettömällä juoksullaan eron kärkeen kasvaessa 3.31 minuuttiin. Ossi Mustosen, 17, jälkeen sijoitus oli 9. eron kärkeen ollessa 5.46 min.

Neljäs osuus oli ns longa dagen, ei 7 km putkiosuus. Sateinen ja mustat pilvet aiheuttivat sen, että alkuosaltaan osuus oli vielä lähes täyttä yötä, vaikka Lexa lähtikin hyvällä varavalolla liikkeelle. Mutta vauhdikas pitkän matkan tuore EM-hopeamitalisti Leo Matinheikki, 16, otti kärjen kiinni tullen 15 sek. kärjen jälkeen sijalla 4.

Viides osuus oli ns. härdelliosuus, jossa juoksijoita sai olla vaikka kolme. Tällä osuudella Pyrintö nousi johtoon –  eikä paikkaansa enää luovuttanutkaan. Tiitus Mustajoki, 17, Juho Nieminen, 15, ja Aapo Liponkoski, 13, ottivat vajaan 1 min johdon Helsingin Suunnistajiin Tiituksen tullessa hieman ennen Juhoa. Joukkueen kuopus – vasta vajaa 13 -v. – Aapokin jäi vain 51 sek.

Arttu Vesterinen, 17, lisäsi 6:nnella osuudella Pyrinnön johdon jo 3.18 minuuttiin. Viimeistä kertaa Ungissa juossut Arttu otti osuuspohjat peräti kolmannen kerran peräkkäin! Seitsemännellä osuudella Leevi Keronen, 17, lisäsi TP:n johdon peräti 5.29 minuuttiin osuuspohjillaan.

Osuudella 8 Lasse Viilo, 17, lisäsi eroa HS:ään 6.50 min:iin. Yhdeksäs osuus oli kahdeksannen osuuden hajontapari ja myös Akseli Konttila, 15, suunnisti virheittä, ero HS:ään oli 5.07 min.

Ja kun myös Pyrinnön ankkuri Mikko Eerola, 17, suunnisti ankkuriosuudella virheettömästi pääsi koko joukkue juoksemaan loppusuoraa rauhassa 6.37 min ennen toiseksi juossutta Helsingin Suunnistajia ja 6.39 min ennen IK Hakarspojkarnaa.

Koovee sijoittui 11:ksi 26 min Pyrinnöstä. Pyrinnön nuori II-joukkue oli 65.

D18-sarjassa Pyrintö 10.

18-v tyttöjen sarjassa Pyrintö sijoittui kymmenenneksi. Silja Yli-Hietanen, 14, tuli vaihtoon sijalla 46, eron kärkeen ollessa 8.38 min. Toisella osuudella Ilona Tikkakoski, 14, suunnisti erinomaisesti 4:nneksi parhaalla osuusajalla nostaen Pyrinnön sijalle 19., eron kärkeen supistuessa 6.04 min:iin.

Kolmas osuus oli ns härdelliosuus, jossa Lotta Välkki, 17, Melina Avelin, 18 ja Ida Jussila, 16 nostivat TP:n sijoituksen 13:nneksi vähän yli 6 min kärkeen. Lotta tuli juuri ennen Mellua ja Ida oli reilu 50 sek perässä. Neljännellä osuudella Pihla Häkkinen, 14, nosti TP:n sijoituksen 10:nneksi, eron kärkeen ollessa 5.58 min. Ankkurina Sara Kurth, 17, toi Pyrinnön myös sijalla 10, eron kärkeen ollessa 12.50 min. Joukkueen keski-ikä oli 15,7 v.

Kisan voitti Falköpings niukasti ennen Hakarspojkarnaa. Viime vuonna niukasti ennen Pyrintöä voittanut Essu oli nyt kolmas 2.47 min kärkeen. HS oli 5. ja Koovee 22.  Pyrinnön tosi nuori (keski-ikä oli vain 12,7 v.) III-joukkue oli 53. ja nuori (keski-ikä 13,6 v.) II-joukkue oli 55.

HD12-sarjassa Pyrinnöllä oli 3 joukkuetta keräämässä kokemusta.

TP vuonna 2016
 • SM-pistetilasto: 1.
 • Mitaleja SM-kisoissa: 52
 • Venlojen viesti: 2.
 • Jukolan viesti: 13.
 • Tiomila miehet: 25.
 • Tiomila naiset: 14.
 • Tiomila HD16: 2.
 • Nuorten Jukola: 1. ja 2.
 • Ungdomens Tiomila HD18: 1.
 • Ungdomens Tiomila D18: 2.
 • Arvokisat:
  • Florian Howald (SUI): MM sprinttiviesti 2., EM sprintti 3., EM viesti 1.
  • Saila Kinni: MM pitkä 5., MM keskimatka 21., EM keskimatka 6., EM pitkä 20.
  • Venla Harju: MM sprinttiviesti 7., EM sprinttiviesti 4., EM sprintti 9., EM keskimatka 9.
  • Aleksi Niemi: EM sprinttiviesti 4., MM sprintti 24.
  • Severi Kymäläinen: EM sprintti 37.
  • Anton Kuukka: nuorten MM viesti 3., nuorten MM keskimatka 7., nuorten MM pitkä 10., nuorten MM sprintti 15.
  • Simona Aebersold (SUI): nuorten MM sprintti 1., nuorten MM keski 1., nuorten MM viesti 1., nuorten MM pitkä 12.
  • Valerie Aebischer (SUI): nuorten MM pitkä 2., nuorten MM sprintti 11.
  • Tobia Pezzatti (SUI): nuorten MM sprintti 5., nuorten MM pitkä 26., nuorten MM keski 29.
  • Julie Emmerson (GBR): nuorten MM viesti 5., nuorten MM keski 58.
  • Anni Haanpää: nuorten EM viesti 1., nuorten EM pitkä 26., nuorten EM sprintti 31.
  • Lotta Eerola: nuorten EM pitkä 1., nuorten EM sprintti 10., nuorten EM viesti 14.
  • Mikko Eerola: nuorten EM viesti 4., nuorten EM pitkä 10., nuorten EM sprintti 22.
  • Leo Matinheikki: nuorten EM sprintti 3., nuorten EM pitkä 43.
  • Juha Lilja: nuorten pysu-EM viesti 1., nuorten pysu-EM sprintti 16., nuorten pysu-EM keskimatka 16., nuorten pysu-EM pitkä 6.
  • Saara Yli-Hietanen: nuorten pysu-EM sprintti 12., nuorten pysu-EM keski 9., nuorten pysu-EM pitkä 6.
  • Kaarina Nurminen: nuorten pysu-EM sprintti 6., nuorten pysu-EM keski 13.