Ratamestareiden mietteitä

Tampereen Pyrinnön järjestämä pyöräsuunnistuksen SM-sprintti ja pitkä matka kilpaillaan Pinsiön ja Julkujärven ulkoilualueella. Kilpailun luonteeseen vaikuttaa positiivisesti se, että kilpailukeskuksesta järjestetään samanaikaisesti jalkasuunnistuksen Grano Games. Olisiko tämä ensimmäinen kerta, kun juoksu- ja pyöräsuunnistusta on saatu samaan kilpailutapahtumaan?

Pinsiössä ja Julkujärvellä on suunnistettu paljon. Juoksupuolella aluetta on käytetty Kultainen Kompassi-finaaliin vuosina 2015 ja 2017. Pinsiön maastossa pidettiin SM-erikoispitkä vuonna 2016. Lisäksi alueen maastoa on käytetty pienempiin kansallisiin kilpailuihin moneen kertaan.

Hiiltomiehet järjesti kansalliset pyöräsuunnistuskilpailut Julkujärvellä vuonna 2013, ja vuoden 2014 kilpailuissa miesten pääsarja kävi Pikku-Ahveniston liepeillä. Lisäksi alueella on säännöllisesti pidetty Hämeen alueen kuntorasteja.

Kilpailuradat on suunniteltu niin, että paikallistuntemuksesta olisi mahdollisimman vähän apua. Tämän takia rastipisteet on pyritty sijoittamaan selkeisiin kohtiin. Kilpailijan fyysinen kunto ja kyky pitää vauhtia yllä korostuvat. Reitinvalintaa ei ole unohdettu. Tehtäviä riittää etenkin pitkällä matkalla.

Kilpailumaasto on maastopyöräilijän toivemaa. Polut ja urat ovat nopeita. Nousuja ja laskuja tulee harjumaaston takia väistämättä. Osa niistä on varsin hurjia. Tämä tuo haasteita myös maastopyöräilyn tekniseen osaamisen. Molemmat kilpailualueet ovat kapeita. Radat leikkaavat toisiaan useaan kertaan. Tämä edellyttää muiden kilpailijoiden huomioimista etenkin polkujen risteyksissä.

Kilpailukeskuksen sijainti vaikuttaa siihen, että jonkin verran on jouduttu tekemään totutusta poikkeavia ratkaisuja etenkin sprintissä. Sprintin erityispiirteenä ovat myös alun enduro-urat. Niitä varten kannattaa käydä harjoittelemassa lähialueiden pump track -radoilla, mikäli sellaisia löytyy.

Ratamestarit Markku Rissanen ja Katri Niittymäki

Maastokuvia