Seitsemän mitalin SM-viestit

Lahden SM-viestit juostiin heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Lahdessa. Pyrinnöstä ilmoitettiin mukaan 29 joukkueetta ja tavoitteeksi asetettiin 10 mitalia ja 60 pistettä. Vaiherikkaan viikonlopun jälkeen saaliiksi jäi seitsemän mitalia ja pisteitä kertyi hieman alle 44.

Ensimmäinen kilpailupäivä – neljä hopeaa
Lauantaipäivän finaalit avasivat Pyrinnön mitalitilin. 15-tyttöjen aitatrio Olivia Ben Khalifa, Alisa Aalto, Frida Hämäläinen sekä Nea IMG_6394Seppälä aitoivat varmalla suorituksella hopeaa. Selvän voiton nappasi nimiinsä Savonlinnan Riento, jonka voittoaika oli 47,71 Pyrinnön tyttöjen ajan ollessa 48,28. Kolmanneksi kilpailussa sijoittuis Lahden Ahkera.

Samanikäiset pojat olivat selvittäneet alkuerien jälkeen paikkansa B-finaaliin. Poikien sijoitus finaalissa oli lopulta viides ajalla 47,86. Poikien viestijoukkueessa juoksivat Joel Turkka, Lauri Savolainen, Ville Suoniemi sekä Erkki Ojala. Nelikosta Turkka ja Suoniemi pääsevät osallistumaan 15-sarjaan vielä seuraavat kolme vuotta.

Miehet 4×100 metrin finaalissa joukkue Leo Railevirta, Jonatan Sateila, Urho Kujanpää ja Oskari Heikkilä sijoittuivat kuudenneksi ajalla 44,68. Tulos oli poikien kauden paras aika.

Naiset-19 pikaviestissä odoteltiin ja toivottiin voittoa. Pikaviestin dramatiikkaa koettiin tyttöjen viimeisessä vaihdossa, kun se oli mennä pitkäksi. Lopputuloksena SM-hopeaa ajalla 47,98. Voitto meni Helsingfors IF:lleja pronssimitalit pokkasi Mikkelin Kilpa-Veikot.

19-sarjan miesten pikaviesti näytteli Pyrinnölle tuttua menestyskaavaa: hopeaa rytmiryhmällä Ville Aarnivala, Olli Majuri, Markku Sillman sekä Valtteri Toimela. Poikien aika oli 43,14. Voitto matkasi HIFK:n suuntaan ja pronssi Espoon Tapioille.IMG_6466

Aikuisten pikaviestien alkaessa oli jo jännitystä ilmassa. Naisilta odotettiin vähintään hopeaa ja miesten suhteen toivottiin mestaruutta.
Naisten pikaviesti (Lotta Harala, Janita Tammisalo, Maiju Pokkinen, Ella Räsänen) starttasi hienosti ja Pyrintö tuli hyvässä asetelmassa kakkosena aina kolmannen osuuden puoliväliin asti. Tämän jälkeen Pyrinnön leivissä pidätettiin henkeä. Kolmatta osuutta juosseen Pokkisen Maijun takareidessä nappasi ja luulimme juoksun jääneen siihen. Mutta IMG_6477mitä teki Maiju: taisteli kapulan ankkuri Ella Räsäselle ja Ella kiidätti sen toisena maaliin. Ensiavun tuloa ja Maijun auttamista saatiin odottaa liian kauan: joukkuekaverit ehtivät melkein ensin paikalle. Onneksi SM-viestien katsomossa oli myös Pyrinnön kiekonheittäjä Tanja Komulainen, joka hyvän yhteishengen nimissä kävi jeesimässä seurakaveriaan. Vuoden taistelijapalkinto Maijulle!

Seuraavana oli miesten pikaviestin vuoro. Alkuerissä aika suvereenisesti nopeimman ajan juossut Pyrinnön porukka aloitti viestin mallikkaasti. Homma tyssäsi kuitenkin toiseen vaihtoon: Olli Rantasen ja Jani Koskelan vaihdossa tapahtui jotain todella merkillistä mikä ei oikein tv-kuvistakaan selvinnyt. Miesten joukkueen aloittajana juoksi Markus Koivula ja ankkuri Lauri Alasaukko-oja jäi tällä kertaa toimettomaksi.

Naisten 4×800 metrin viestissä odotettiin hyvää juoksua. Sijoitus oli mukavasti neljäs ajalla 9.17,88. Joukkueessa juoksivat Ella Suihko, Heini Raunio, Eliisa Räsänen ja Roosa Lahtinen.

Miesten pikaviestin keskeytys ja Maijun jalan kohtalo olivat ensimmäisen päivän suurimmat harmitukset.Naiset-17 sarjan viesti kariutui viimeisen vaihdon vaihtorikkoon alkuerävaiheessa ja näin ollen tytöille ei finaalipaikka auennut.

Toiseen päivään toiveekkaana
Illan valmentajapalaverit, spekuloinnit sekä keltanokkien SM-viestikasteet (Kiitos kasteentoteuttajat!) loivat uskoa toiseen kilpailupäivään.

Se starttasikin loistavasti! Mestaruustili aukesi N19 4×100 metrin aidoissa kun Miia Sillman, Vera Suihko, Jessi Landström ja Reetta Hurske kellottivat ajaksi 56,96 eikä mestarista ollut mitään epäselvyyttä. Hienoa ja monipuolista tekemistä osoitti 19-sarjan N19_mestaritvalmennus: Pyrinnön 2.joukkue sijoittui finaalissa kuudenneksi ajalla 61,80. Joukkueessa juoksivat Karoliina Salminen, Gabriela Kosonen, Lotta Perjola ja Sanna Pihkala.

N19 4×400 metrin joukkueen juoksijoita spekuloitiin vielä lähes varmistusajan loppua. Nelikko Miia Sillman, Jutta Kuusela, Reetta Hurske ja Sara Jokinen sijoittui upeasti viidenneksi ajalla 4.04,60.

Naisten 4×400 metrin koostumus koki kovia kolauksia sunnuntaiaamuna kun Kangasalan suunnalta tuli viestiä Ella Räsäsen pyöräyttäneen nilkkaa aamureippailulla. Pikahälytyksellä Lahteen saatiin Inka Kassinen, joka osoitti mieletöntä taistelijan luonnettaan juoksemalla oman osuutensa 58,5! Naisten sijoitus oli neljäs ajalla 3.53,00. Joukkueessa juoksivat Ella Suihko, Roosa Lahtinen, Inka Kassinen ja upean ankkuriosuuden kirmannut Eliisa Räsänen.

Pyrinnön toiseksi viimeinen mitali tuli lajissa mitä ehdittiin odottamaan 70-luvulta lähtien. Miesten 4×400 metrin joukkue MarkusIMG_6584 Koivula, Ville Aarnivala, Jani Koskela ja Jouko Juntunen nappasi upean taistelun jälkeen pronssia ajalla 3.15,72.

SM-viestit kruunasi T-15 4×800 metrin viesti. Tyttöjen oma tavoite oli koko ajan mestaruus. Valmennuspuoli yritti toppuutella tyttöjen tavoitteita. Viesti eteni vaihe vaiheelta kohti kärkeä. Ankkuri Frida Hämäläinen lähti omalle osuudelle noin 15 metriä kärkikaksikkoa perässä. Frida ajoi kaksikon ensimmäisen kierroksen aikana kiinni, meni ohi 350 metriä ennen maalia ja tuuletti T15_mestaritSuomen mestarina maalissa. Aivan huikea suoritus ja tytön osuusajaksi kellotettiin 2.18!! SM-joukkueen juoksijat: Nelly Kuivalahti, Jemina Forss, Kiia Keinonen ja Frida Hämäläinen.

SM-viestit tarjosivat Pyrinnön suoritusten lisäksi paljon nähtävää ja ihmeteltävää aurinkoisen viikonlopun aikana. Naisten pikaviestissä JKU:n joukkue Ida Aidanpää, Hanna-Maari Latvala, Minna Laukka ja Emmi Mäkinen pistelivät seurajoukkueiden Suomen ennätyksen 44,64. Naiset juoksivat saman ajan niin alkuerissä kuin finaalissa.

M17 4×100 metrin aikaviestin A-erässä tapahtui ikävä ja inhimillinen virhe kun JKU:n juoksija ja aitatoimitsija törmäsivät toisiinsa. JKU juoksi urhoollisesti viestinsä loppuun, mutta toki sijoitus olisi mitä luultavammin ollut ilman törmäystä parempi. Juoksun jälkeen JKU luonnollisesti protestoi asiasta ja lopputulemana heille annettiin muutama tuntia myöhemmin uusi mahdollisuus.
Uusinta juoksussa JKU:n pojat päättivät työllistää vapaaehtoisia turhaan ja pillinvihellyksen jälleen kiittivät yleisöä tuuletuksin ja jättivät juoksun juoksematta. Ikävä temppu viikonlopun SM-kilpailut mahdollistaneille toimitsijoille.

Toinen asia mikä herätti ihmetystä Pyrinnön tiedotuksen piirissä oli palkintojen jaot. Ne toteutettiin nopeasti ja vielä protestiajan ollessa päällä lajin päätyttyä. Ei SM-kilpailuiden arvon mukaisesti juhlavasti alkaen yhteisestä marssista korokkeiden taakse. Tämä sopii massakisoihin, ei SM-kilpailuihin.

Iso kiitos Pyrinnön valmentajille, urheilijoille ja taustajoukoille SM-viestien eteen tehdystä työstä. Ensi vuonna Seinäjoki kutsuu!

Teksti: TP Tiedotus
Kuvat: Elisa Hakanen, Veijo Majuri