Jenni Puputti SM-kisojen paras naisnostaja

Viikonloppuna 27.-28.2.2016 Porissa käydyissä painonnoston yleisen sarjan SM-kilpailuissa Pyrinnön 20 henkinen joukkue saavutti eniten pisteitä ja vei parhaan joukkueen palkinnon.

Henkilökohtaisia mitaleja sateli 23 kappaletta, joista 9 yhteistuloksen mitalia ja 14 lajimitalia. Yhteistuloksen SM-kultaa Tampereelle toivat Jenni Puputti, Pauliina Utoslahti ja Suvi Helin, hopeaa AnniJenni Rastas, Akseli Lintulaakso ja Jere Johansson sekä pronssia Johanna Tammela, Erica Riento ja Lauri Tuovinen.

Uransa parhaan suorituksen tehnyt Jenni sarjassa 58 kg saavutti SM-kisojen parhaan naisnostajan tittelin, kun hän kasasi 256,419 pistettä voittaen kisaisäntä Puntti-Karhujen Anna Everin pisteet 254,860. Jenni oli sarjassaan ylivoimainen temmaten 85 kiloa ja työntäen 95 kiloa. Kisapaikalle jännitystä Jenni loi viimeisellä työntöyrityksellään 101 kilosta, jolla hän olisi rikkonut Heidi Harjun nimissä olevan vuonna 2002 tehdyn yhteistuloksen SE:n 185 kg
yhdellä kilolla. Uudet yhteistuloksen SE-lukemat kävivät jo suorilla käsillä, mutta harmillisesti tulivat liian aikaisin lavaan.

SM-kilpailujen jännittävin kisatilanne nähtiin Jere Johanssonin ja Lahden Atomin Jesse Nykäsen välillä sarjassa 77 kg. Nykänen tempasi 124 kiloa ja Jere koitti viimeisellään tempauskultaa 125 kilosta, harmittavasti siinä epäonnistuen. Työntökisaan lähdettiin Jessen kahden kilon etumatkanturvin Jereen (122 kg).

Työnnössä miehet nokittivat toisiaan kilo kerrallaan. Viimeiseen työntöön Jere lastautti 156 kiloa, jonka mies suoritti onnistuneesti upean ja tiukan noston jälkeen. Piikkipaikka työnnössä Jerelle. Punnituksessa hitusen kevyemmäksi punnittu Jesse otti viimeisellään saman 156 kiloa, sillä kehonpainoltaan kevyempänä tässä onnistuen mies veisi työnnnön kultaa. Todella maksimaalisen noston jälkeen Jesse työnsi raudat onnistuen suorille käsille ja Jerelle sarjan toinen sija. Jere nosti loistavasti Jennin tavoin uransa parhaan tuloksen.

Suvi Helin nosti sarjan +75 kg mestariksi tuloksella 188 kg (87+101) kisaten mitaleista oman seuratoverinsa Anni Rastaan kanssa. Rastas otti hopeaa tuloksella 175 kg (74+101). Pauliina Utoslahti vei uransa ensimmäisen SM-kullan sarjassa 53 kg kahden onnistuneen noston turvin (68+85). Sekä tempauksessa että työnnössä nähtiin Pauliinan toimesta hyviä yrityksiä isommista raudoista, mutta ne eivät tällä kertaa tulleet. Johanna Tammela saavutti tempauskultaa sarjassa 48 kg tempauksella 53 kiloa. Tämä on myös Pyrinnön uusi tempausennätys kyseiseen sarjaan. Myös Jenni ja Suvi parantelivat Pyrinnön ennätyksiä. Yhteistuloksessa Johanna saavutti pronssia tuloksella 115 kg. Vahva työntäjä Erica Riento otti sarjan 75 kg pronssia tuloksella 161 kg (69+92).

Miehissä vahvajalkainen Akseli Lintulaakso taisteli sarjan 69 kg hopeaa tuloksella 234 kg (103+131) voittaen pronssille tulleen Rovaniemen Reippaan Matias Mukkalan yhden kilon turvin. Yllätyspronssia sarjassa 94 kg otti ensimmäisiin painonnoston SM-kilpaiuihin osallistunut Lauri Tuovinen tuloksella 270 kg (121+149).

Sunnuntaina Suomen Painonnostoliitto nimesi SM-kisojen näyttöjen perusteella Suomen joukkueen huhtikuun 8.-16. Norjassa pidettäviin yleisen sarjan EM-kilpailuihin, jotka toimivat viimeisenä karsintakisana Olympialaisiin. Naisten joukkueen koko on 7 + 1 varalla ja miesten 8 + 1 varalla. Naisten joukkueeseen nimettiin Pyrinnöstä Pauliina sarjaan 53 kg ja Jenni sarjaan 58 kg. Varalla on Suvi Helin sarjaan +75 kg. Miesten joukkueeseen nousi yllätyksenä loistavan SM-kisasuorituksen perusteella Jere sarjaan 77 kg. Onnea valinnoista!

Teksti: Tiina Elomaa

Kuva: Jussi Laine