ARTSI JA JURI KEHITTÄVÄT PYRINNÖN VALMENNUSTA

 

Pyrintö uudisti keväällä koriksen junnutoiminnan valmennuksen johtamista. Alkavalla kaudella tyttö- ja poikapuolella on omat päävalmentajat. Juri Heinämäki vastaa tyttöpuolen valmennustoiminnasta ja Artem Khvorost poikien valmennuksen johtamisesta.

Artsi ja Juri ovat molemmat suorittaneet niin Huippukoripallovalmentajatutkinnon (HKVT) kuin Ammattivalmentajatutkinnonkin (VAT). He ovat useimmille pyrintöläisille tuttuja ennestään, mutta kauden alla on paikallaan lyhyt katsaus miesten taustaan, ajatuksiin ja tehtäviin.

JURI VIITOITTAA TYTTÖJEN JA NAISTEN PELAAJAPOLKUA

Juri Heinämäki (33-v.) on kotoisin Forssasta, tai oikeastaan Jokioisista – tästä hän on tarkka – mutta koristausta löytyy joka tapauksessa Fokopon 87-pojista. Oman kertomansa mukaan hän oli taitava pallonkäsittelijä, joka ihmettelee edelleen, etten muista häntä, vaikka valmensin samaa ikäluokkaa Pyrinnössä.

Jurin pelaajaura kääntyi Fokopossa jo varhaisessa vaiheessa valmentajaksi. Miehen ominaisuudet: sosiaalisuus, johtajuus, hyvä pelikäsitys ja jatkuva uteliaisuus lajia kohtaan sopivat vielä paremmin penkin päähän. Hän kasvoi valmentamiensa junnujen mukana. Hyvin nopeasti seurassa huomattiin nuoren miehen kyvyt ja hänet pestattiin ensin Fokopon miesten joukkueen apuvalmentajaksi Korisliigaan ja sitten päävalmentajaksi 1-divariin sekä seuran valmennuspäälliköksi.
Jurin saamisesta Pyrintöön saadaan kiittää silloista valmennuspäällikköä, nykyistä miesten päävalmentajaa Miikka Sopasta, jonka kautta Jurille löytyi pyrintöläinen valmentajapolku.

Muuttaessaan Tampereelle ja Pyrintöön vuonna 2015 Jurilla oli jo monipuolinen kokemus valmennuksesta ja seuratyöstä. Juri onkin ollut Pyrinnön valmennuksen sveitsiläinen linkkuveitsi, siis sellainen, joka pystyy mihin vaan. Hän on toiminut Pyrinnössä monipuolisten seuratöiden lisäksi vanhempien junnujen valmentajana, mutta touhunnut yhtä energisesti kaikkein pienimpien leireillä, miesten Korisliiga-joukkueen apuvalmentajana, miesten ja naisten 1-divarin päävalmentajana. Siis päävalmentajana naisten edustus- ja miesten akatemiajoukkueessa jopa samaan aikaan kaudella 2018-2019.
– Se oli aika tiukka vuosi, liian tiukka, Juri pohdiskelee.  Vaikka ajan piti teoreettisten laskelmien mukaan riittääkin kahteen pääsarjajoukkueeseen, käytännössä yhtälö ei toiminut.

Jurin motivaatiosta tai tahdosta se ei ollut kiinni. Päinvastoin. Jurin ansiosta Pyynikin pimut saivat sillä kaudella siivet alleen, nousivat sitten viime talvena lentoon ja alkavaksi kaudeksi aina Korisliigaan asti.
– Koronan katkaisema kausi oli meiltä erinomainen. Pyrinnön linjaus on jo vuosia ollut, että Korisliigaan mennään pelaamalla. Vaikka se nyt sarjan katkettua play offien kynnyksellä vaatikin Koripalloliiton päätöksen, en usko, että kukaan kyseenalaistaa päätöksen oikeudenmukaisuutta, Juri arvelee.

Tuskin. Pyrinnön naiset dominoivat 1-divisoonaa voittamalla runkosarjan 17-1 saldolla.

Kuva: Jari Virolainen

Kuva: Jani Virolainen

 

 

Pyrinnön naisille ja tyttöpuolelle on rakennettu samankaltaista ehjää pelaajapolkua kuin miesten puolella on ollut useamman vuoden ajan. Alkavalla kaudella Pyrinnön naiset pelaavat Korisliigan lisäksi naisten
1-divisioonaa. Akatemia-joukkueen merkitys on suuri sillä lupaavia tyttöjunioreita kasvaa aikuiseksi jokaisesta ikäluokasta. Lisäksi tytöt kasvavat poikia nopeammin kilpailemaan tasapäisesti aikuisten kanssa.

Juri Heinämäen tehtävä on huolehtia Pyrinnön tyttöjen pelaajapolusta mikroista naisten Korisliigaan.
Käytännössä tämä tarkoittaa valmentajien rekrytointia, yhteydenpitoa valmentajiin, pelitavan, pelimäärien koordinointia yhdessä valmentajien kanssa.
– Pyrinnössä pelaajille tarjotaan kehittävä harjoitusympäristö. Valmentajat eivät ole ”mustasukkaisia” pelaajistaan, vaan tarvittaessa pelaaja voi siirtyä vanhempaan ikäluokkaan, jos lisähaasteet ovat tarpeen ja jos pelaaja on siihen muuten kypsä ja itsekin halukas, Juri avaa seuran linjauksia.

Lisäksi Juri toimii Tampereen urheiluakatemian aamuvalmennuksen ohjelmavastaavana ja valmentajana II-asteen opiskelijoille sekä osallistuu korisjaoston toiminnan kehittämiseen mm. valmennuksen johtoryhmän jäsenenä, raportoi korisjaoston johtokunnalle säännöllisesti, osallistuu seuran talkoisiin jne.

Linkkuveitsimiehelle hommia riittäisi vaikka kuinka. Yhdessä esimiestensä (vpj. Monika Sola ja urheilutoimenjohtaja Elisa Hakanen) kanssa Juri priorisoi ajankäyttöään.

Artem Khvorost neuvoo Jasper Koskista
Kuva: Suvi Roiko

ARTSI ON PITKÄN LINJAN PYRINTÖLÄINEN

Poikapuolen toiminnasta vastaa Artem ”Artsi” Khvorost (35-v.).  Artsi asui lapsuutensa Petroskoissa, nuoruutensa loppuvuodet Lappeenrannassa ja muutti sieltä nuorena aikuisena Tampereelle vuonna 2004 jonka jälkeen hän on valmentanut yhtäjaksoisesti Pyrinnössä niin tyttöjä kuin poikia ja 4 kautta myös miesten Korisliigassa Pieti Poikolan ja Ilkka Palviaisen staffeissa. Vitriinistä löytyy siis Korisliigan SM-kulta ja hopea muiden mitalien lisäksi.

Artsi on opiskellut Tampereen yliopistossa mm. matematiikka ja kasvatustieteitä. Hän on matemaattisesti lahjakas, mutta siihen nähden yllättävän huumorintajuinen. Shakin harrastajan looginen päättelykyky näkyy koriksessa erinomaisena kykynä hahmottaa vastustajan hyökkäyspelejä.
Artsi pystyy unesta herätettynäkin piirtämään Seagullsin tammikuussa 2015 käyttämän motion-hyökkäyksen tai Katajan pudotuspeleissä 2014 käyttämät sivurajapelit. Ja varmaan nekin, joita eivät koskaan käyttäneet.

Saavuttuaan Pyrintöön silloin 21-vuotias Khvorost heitettiin suoraan syvään päähän ja B-tyttöjen päävalmentajaksi. Artsi muistelee alkuvuosien uudessa seurassa olleen värikkäitä. Nuoren valmentajan täytyi ansaita asemansa. Mies oppi nopeasti, ettei varsinkaan päävalmentajan tehtävä ole pelkkää pallon peluuttamista vaan siinä täytyy pystyä johtamaan koko joukkuetta ja sen sidosryhmiä.
Artsin pyyteettömyys, intohimo lajin oppimiseen ja sitoutuneisuus seuraan oli kuitenkin poikkeuksellista ja on kerännyt pyrintöläisten kunnioituksen jo aikoja sitten.

Pyrintöläinen koris on kasvanut Artsin mukana ollessa reilusta 300 koripalloilijasta yli 800 lisenssipelaajaan.
– Toimintatavat ovat muuttuneet paljon, Artsi miettii. Joukkueet eivät toimi enää omina yksikköinään, seuroina seuran sisällä, vaan esim. valmentajien yhteistyö on avainasemassa, jotta seura voi kehittyä. Pitää olla yhteisiä linjauksia ja toimintatapoja, ettei tarvitse vuosittain aloittaa alusta.

Juuri tämä jatkuvuuden luominen on niin Artsin kuin Jurinkin avaintehtävä.

Artsin henkilökohtaisena valmennusvastuuna on U16-U15 pojat (B-pojat), jossa hän toimii päävalmentajana. Lisäksi Artsi on osana U19-U17 valmennus-staffia ja mukana myös mikropoikien (2012-syntyneiden) valmennuksessa. Kaiken lisäksi Artsi osallistuu viikoittain Tampereen urheiluakatemian valmennukseen, päävastuunaan yläkoululaisten aamuharjoitukset (Pikkuakatemia).

Artem Khvorostin hallinnollisiin töihin kuuluu poikapuolen valmennustoiminnan suunnittelu ja koordinointi mikroista periaatteessa Korisliigaan asti. Käytännössä Korisliiga ja Akatemia-joukkueet toimivat omana organisaationaan, mutta esim. pelitavan ja pelaajien liikkumisen joukkueiden välillä on sujuttava kitkattomasti ja järkevästi.
Artsille kuuluu myös poikapuolen junnuvalmentajien rekrytointi ja valmennustiimien kokoaminen sekä säännöllinen kanssakäyminen heidän kanssaan. Näin varmistetaan, että pyrintöläisellä pelaajanpolulla on riittävästi osaamista, tekijöitä ja muita resursseja sekä yhteinen näkemys mitä ollaan tekemässä.

”Siviilihommanaan” Artsi toimii maajoukkuevalmennuksessa Susi All Stars valmentajana.
Kuinkas muuten.

Teksti: Jukka ”Kössi” Raja-aho