Naisten otteluraportit

1.4 2024

Kunniakkaasti kohti kesää

Naisten korisliigan neljännesvälierät Tampereen Pyrintö – Forssan Alku otteluvoitoin 3 – 2 forssalaisille. Ratkaisupeli Pyynikillä vieraille 80 – 104 (47 – 41). Tämä jää historiankirjoihin. Alku välieriin, Pyrintö kohti kesää.

Huikeasti kannustaneelle katsomolle tarjottiin jännitysnäytelmä. Kotijoukkue hävisi, mutta teki sen kautta kiusanneiden vaikeuksien jälkeen taistellen. Pyrintöläistä historiaakin tehtiin vuosien 1997 – 1998 jälkeen – ensimmäinen pudotuspelien voitto 26:een vuoteen. Siitä suosionosoituksia seisomaan nousten.

Pyrintö aloitti ratkaisuottelun upeasti. Vaikka kolmoset eivät avausjaksolla uponneet (1/7), tarramainen puolustus piti. Kymmenminuuttiset kotijoukkueelle ensin 23 – 22, sitten 47 – 41.

Puoliajalla urheilujuoma oli entisestään piristänyt ja johto kasvoi kolmessa minuutissa tilanteeksi 53 – 43. Sitten Alun jenkkikolmikko alkoi urakoida palkkansa eteen. Jade Vega pääsi vauhtiin, 9 – 0 -jakso vieraille ja samaa vauhtia taukojohdoksi 62 – 70.

Pyrinnön takaa-ajo tukehtui, kun Alulle sattui vielä se kuuluisa pöljä päivä – kolmoset koriin mistä ja keneltä vain. Tarkkuus huikea 62 prosenttia. Pyrintö jäi tavanomaiseen 26:een prosenttiin.

E’Lease Stafford (26/13/2s) uurasti palkinnon. Ellen Järvinen (24/1/4s) oli liukas pideltävä. Liigan suomalaispelaajien ykköstä Saana Kujalaa (20/4/7s/2 torjuntaa) puolustettiin tarkkaan, mutta tilastot jälleen komeat. Peppi Tyynilä uurasti puolustuksessa, Iina Keski-Saari ja Niina Sedano puolestaan väänsivät korin alla Alun 196-senttisen Shelby Cheslekin kanssa.

Alku jatkaa välieriin Kotkan Peli-Karhuja vastaan. Mainio suoritus vuosi toisensa jälkeen aina jostain joukkueen naaraavalle Forssan organisaatiolle. Mitalijahdissa on mukana seitsemän pelaajaa.

Tunnelmaa riitti

Pyrinnön peleissä on riittänyt tunnelmaa. Kiitos siitä kapellimestari Reijo Kypärän rumpuryhmälle ja liigan parhaalle kuuluttajalle Hanna-Mari Kujalalle. Yleisöä, omia junioreita Pyynikille mahtuisi enemmänkin. Aprillipäivän tunnelma oli jo liigatasoa.

Analyysin aika

Kausi päättyi, analyysin aika. Pyrintö pyrki mitalikantaan ja minimitavoite täyttyi – Suomen cupin finaalipelit ja liigan pudotuspelit.

Valmennus joutui kauden mittaan miettimään konseptit uusiksi. Pyynikillä olisivat voineet pelata nytkin Leaupepe, Timo, Törnblom, Combs ja pudotuspeleissä loukkaantunut Kayla Shaw. Viiden pelaajan putoaminen loukkaantumisten tai henkilökohtaisten syiden vuoksi ei tavoitetta muuttanut. Notkahdukset ymmärrettäviä, lähelle unelmaa päästiin ja se on paljon se.

Liigassa pelaavat joukkueet ja organisaatiot. Pyrinnöllä pitää jatkossakin kipinän palaa niin joukkueen johdossa kuin tukiryhmässä. Tämä takaa sen, että Pyrinnön vahvan tyttöpuolen päässä odottaa liiga ja huippu-urheilijan ura.

Pyrintö on edelleen nuori joukkue. Divisioonassa kypsyy uusia huippua tavoittelevia. Tulevalle kesälle sitten vain paljon hikeä, sitkeyttä, tasokasta valmennusta. Kesällä mestarit tehdään.

30.3 2024

Kerran vielä Pyrintö!

Nyt sitä sitten on tarjolla – finaalipelien kiihkeä Game Seven.

Forssan Alku tasoitti puolivälierät taktisen taitavasti, tarkemmalla heittopelillä ja iilimato -puolustuksellaan. Pyrinnölle ei jäänyt jossiteltavaa 78 – 49 (39 – 25) Forssan Feeniksin vierastappiossa.

Kaikki on silti vielä mahdollista. Maanantaina 1.4. klo 17 Pyynikillä ei ihan Game Seven ole, mutta 2 – 2 tilanteesta lähdetään ratkaisevaan viidenteen kamppailuun.

Pyrintö aloitti kolmannen voittonsa naaraamisen terhakasti. Sara-Sofia Mikkonen otti Tampereelle kolhujaan parantelemaan jääneen Kayla Shawn paikan ja pyöritti tamperelaiset mukavasti 12 – 4 johtoon. Pyrintö juoksi, jalat liikkuivat puolustuksessa ja Alku etsi avauskoria neljä minuuttia. Pyrintö pisteen johdossa pikku tauolle.

Vauhti hidastui, Alku jauhoi. Pitkä sentteri Shelby Cheslek pelasi nyt kolmen sekunnin alueen ulkopuolella, jakoi syöttöjä ja teki tilaa korin alle leikkauksille. Kaksi kolmosta koriin ja karkumatka venyi 39 – 25 tilanteeksi.

Puoliaika ei muutosta tuonut. Kun vielä E’Lease Stafford nilkutti vaihtoon, peli oli selvä kolmannen jakson jälkeen: 55 – 34. Viimeinen kymmenminuuttinen oli enää tuloksen varmistelua.

Koripallo on tilastopeli. Pyrintö hävisi levypallot 51 – 43, koriin johtaneet syötöt 20 – 12, heitot lentelivät kuin muuttolinnut sinne tänne: kolmoset 6/37 (16 %) ja kakkoset 9/33 (27 %). Alku osui kolmoset 32:n ja kakkoset 42:n prosentin tarkkuudella.

Kun forssalaiset vielä onnistuivat puolustamaan puhtaammin (Pyrinnöllä 25, Alulla 16 virhettä) niin vapaaheittojakin kotijoukkue sai yrittää 28, Pyrintö 15 kertaa.

Maanantaina on uusi ilta, eikä sitä seuraa saunailta. Välierät odottavat, jos: Pallo kulkee syöttämällä kuljetusta nopeammin, korin alle enemmän tehoa, levypallot saa hän joka haluaa ja puolustuksessa mustelmat ovat kunniamerkkejä.

28.3 2024

Pyrintö juoksi Alulta karkuun

Kun Kayla Shaw talutettiin ajassa 7:28 törmäyksen jälkeen pukuhuoneeseen, Pyynikin katsomo kohahti: Mitäs nyt!? Neljännesvälierä Forssan Alkua vastaan oli vasta nupullaan. Mutta ei hätää mitään. Pyrintö näytti luonteensa. Vaikka avainpelaaja ei enää palannut kentälle, taistellut kotijoukkue otti toisen kiinnityksen välieräpaikkaan tuloksella 88 – 82 (43 – 35).

Ottelun vauhtia kuvaa Pyrinnön valmentajien “Move, move!”. Ja Pyrintö juoksi, ja juoksi Alulta jalat alta.

Ottelun alku poikkesi perinteisestä. Keskittynyt kotijoukkue ei suostunut tavanomaisesti takaa-ajajaksi, vaan juoksi jo parhaimmillaan 24 – 14 karkuun. Ensimmäinen kymmenminuuttinen kauden suurimman kotiyleisön iloksi 24 – 18.

Toisella neljänneksellä pallo liikkui hyökkäyksessä paremmin kuin koko kautena ja johto kiri jo numeroihin 41 – 29. Alku pääsi peliin mukaan, kun Pyrinnön vauhti hiipui. Makkaratauko numeroissa 43 – 35.

Puoliajalta palasi sisuuntunut Alku. Se pelasi heittopaikat kolmelle jenkkipelaajalleen ja hiipi jo 53 – 53 tilanteeseen. Pyrintö ei kuitenkaan pelästynyt vaan toteutti pelisuunnitelmaansa järkevästi, rauhallisesti ja sitkeästi puolustaen. Kun peliä oli jäljellä pari minuuttia, Alku oli iskuetäisyydellä 80 – 76. Saana Kujalan ja Ellen Järvisen tahtokorit varmistivat, että Pyrintö on enää yhden askeleen päässä mitalipeleistä.

Kun Kayla Shaw joutui jättämään pelin kesken, Pyrintö löysi tuoreen tavan hyökätä. Pallo kiersi ja vapaita heittopaikkoja löytyi, kun Alun Kaylaan keskittynyt suunnitelma nikotteli. Pyrintö vei myös levypallot pidemmältä vastustajaltaan 49 – 44. Pallosta pidettiin nyt hyvin huolta – vain kymmenen menetystä.

Voittoa vahvisti penkiltä tulleiden heittopanos: Pyrinnön penkkipisteet 22, Alun 11. Pyrinnön vaihtopelaajien puolustus pakotti Alun heittokoneiden Jayda Jansenin (23 p.) ja Jade Vegan (18 p.) juoksemaan jokaisen heittonsa eteen.

Ellen Järvinen (17/4/7s) ansaitsi palkintonsa aktiivisella ja järkevällä pelillä. Illan yllätys oli seitsemästä metristä lähtenyt kolmonen summerin hakiessa jo puhtia 24 sekunnin puhallukseen. Toinen taistelija oli peli peliltä parantava E’Lease Stafford (15/15/1s). Forssan 192-senttisen Shelby Cheslekin puolustaminen toi nälkäisimmän pelaajan iltapalan Bistro Venlaan. Saana Kujala jatkoi tasollaan ja komeat tilastot (22/5/8s) syntyivät 40 minuutin peliajalla sekä kuntoihmeen vauhdilla. Ratkaisevinta olivat kuitenkin penkiltä tulleiden pisteet: Kaisa Pirttinen 3, Peppi Tyynilä 5, Sara-Sofia Mikkonen 7 ja Niina Sedano 7 pistettä.

Lauantaina katkon paikka

Kiirastorstain voitto oli tärkeä voitto, mutta katkon paikka on vasta lauantaina. Forssan Feeniksissä Alku on perinteisesti vahvimmillaan, joten hyvin pitää Pyrinnön pelata, ettei sarja jatku vielä maanantaina 1.4. Pyynikillä.

Naisten liigan yllättävin tulos tuli, kun yhden jenkin voimin kamppaillut Tapiolan Honka tippui Kouvottarien kyydistä. Välierissä Kouvottaria odottaa Torpan Pojat, ellei Vimpelin Veto pääse omassa ottelusarjassaan yllättämään Peli-Karhuja.

25.3 2024

Alun alku, loppu Pyrinnön

Kun Pyrinnön ja Forssan Alun neljännesvälieriä oli tahkottu yli tunnin, forssalaiset näyttivät kiipeävän ketterästi välieriin. Ottelut ratkaistaan kuitenkin lopussa. Taisteluhengen herättämä Pyrintö tasoitti voitot 1 – 1:een 73 – 69 (33 – 41) viime minuuttien vierasvoitollaan.

Kuuma kamppailu ei noussut koripallotaivaan tähtiotteluksi. Sen ansiot olivat muualla – taistelussa, altavastaajan nousussa, yllättävissä taktisissa vedoissa. Parasta mahdollista play off -korista ja pyrintöläistä historiaakin: Pyrinnön naisten ensimmäinen pudotuspelivoitto 26 vuoteen!

Alku oli alussa vahva. Pyrintö kulki narussa ja perässä. Alun jenkkikaksikko Vega – Cheslek väänsi kotijoukkueen puoliajan 43:sta pisteestä 33. Pyrinnön heittopeli kangerteli (kakkosten prosentti 27), mutta siitä huolimatta joukkue roikkui mukana.

Kolmas neljännes kulki vielä Alun tahdissa. Johto vaihteli viiden-seitsemän pisteen haarukassa. Kun pitkät minuutit pelannut Pyrinnön aloitusviisikko ei päässyt takaa-ajossaan kotijoukkueen kantaan, valmentaja Petteri Molenius teki rohkean vedon: Tilanteessa 55 – 52 kentälle viisikko Sedano, Keski-Saari, Tyynilä, Mikkonen, Nurminen ja kas – parissa minuutissa Pyrintö 58 – 59 johtoon.

Pyrintö sai juoksupelinsä nyt hetkittäin vauhtiin. Vaikka vauhdista ei hirveästi vielä koreja syntynyt, tärkein tapahtui: Alku väsähti, sen hyökkäyspeli tukehtui. 

Viimeinen kymmenminuuttinen oli sitten sekoitus kaikkea. Johto vaihteli, “varmat” korit rautoihin, menetyksiä melkoisesti, vapareissa kädet vapisivat ja kaiken päälle korisotteluiden nykypäivän virus – pitkiä, turhia videotarkistuksia. Kahdeksan pelaajan Alku sai tarpeellisia puhallushetkiä.

Ja kuten tiukoissa paikoissa tapana on, ratkaisijat yllättävät. Nyt Niina Sedano (13/3/1s) nakutti kolmosensa koriin, puolusti terhakasti ja piti kapteenin otteella taistelun käynnissä. Tasaisia ratkaisijoita löytyi Pyrinnöstä laajasti. Pisteiden ykkönen oli Ellen Järvinen (17/5/3s/1 torjunta), levypallot kuittasi E’Lease Stafford (9/10/3s/2 torjuntaa) ja syötöt kuittasi nimiinsä Kayla Shaw (12/9/8s).

Kiirastorstaina jatketaan

Paras viidestä -sarja jatkuu Pyynikillä kiirastorstaina klo 18.30. Mitä pidemmälle ja useammin pelataan, sitä enemmän pudotuspeleissä vaaditaan joukkueilta laajuutta ja jaksavia jalkoja.

Pyrinnöllä kumpaakin on. 

23.3 2024

Pyrintö menetti kotiedun

Forssan Alku on löytänyt voittoputken pään, Pyrintö juuttunut tappioputkeen. Näistä asetelmista avattiin kevään pudotuspelit. Kevään kuumin joukkue jatkoi voittojaan ja kylvetti kotijoukkueen 82 – 71 (39 – 35) puolivälierien avauksessa.

Valmentaja Petteri Moleniuksen sanoin Pyrinnön jokaisen yksittäisen korin hinta on nyt tuskallisen korkea. Joskus tuska helpottaa ja korkki aukeaa. Pudotuspelien hyvä puoli on, että pelataan paras viidestä -sarjaa. Seuraava mahdollisuus on maanantaina Forssan Feeniksessä. Pyynikillä pelataan vielä kahdesti, jos…

Ottelun alku noudatti Pyrinnölle tuttua kaavaa: Vastustaja rokottaa ja Pyrintö katselee. Avausneljänneksellä herättiin vasta tilanteessa 11 – 2. Ero on tasaisessa ottelussa sitkeä kiinni kurottava. Toisella neljänneksellä kotijoukkue kutitteli jo tilanteessa 33 – 34 ja puoliajallakin vain neljän pistettä perässä. Pelissä siis mukana.

Toisen puoliajan alku oli kuitenkin pikauusinta ensimmäiseltä. Alku karkasi neljässä minuutissa 49 – 38 johtoon. Pyrinnön peli ei tästä kummentunut. Vaikka loppukiriä vielä viriteltiin tilanteesta 56 – 61, se tussahti Alun järkevään hyökkäämiseen, pariin kolmoseen ja Pyrinnön yltiöpäiseen heittopeliin. Ansaittu voitto kahdeksalla pelaajalla kautta tahkoaville forssalaisille.

Koripallo on tilastopeli. Pyrintö on vahva kaukoheittojoukkue, mutta kevät on ollut karua katsottavaa etenkin kolmosen viivan takaa. Nyt 35 heittoa, kuusi sisään ja prosentiksi vaatimaton 17. Esimerkiksi Kayla Shaw kokeili kahdeksan kertaa – yksi sisään. Alku ampui 30 kolmosta ja niistä kohtuullisesti kymmenen koriin.

Hyvää Pyrinnön tilastoissa oli menetysten puolittuminen edellisistä peleistä ja levypalloissa voitto 49 – 45. Näillä tilastoilla ei kuitenkaan juhlittu ja valmennusjohdolla riittää mietittävää. Jos heittopeli ei kulje, pitää olla Plan B. 

Pyrinnön nälkäisimpänä palkittiin Ellen Järvinen (10/7/2s). Levypallojen määrä todisti, että Ellen todella niitä tahtoi. Saana Kujala (26/7/3s) pelasi normipäivän ja piti Pyrintöä pelissä mukana. Kapteeni Niina Sedano (6/4/1s) oli kentällä aina kun Pyrintö kiri. Jenkkineidit E’Lease Stafford ja Kayla Shaw tarvitsevat uuden vaihteen, turbon päälle, järkeä peliin ja puolustukseen liimaa.

Forssan Alku nilkutti alkukauden. Keväällä kuitenkin mitalit ratkaistaan. Tasapainoisen jenkkikolmikon lisäksi kahdeksan pelaajan kokoonpanosta löytyi kaksi kotimaista yllättäjää. Heta Äijänen ja Johanna Timperi osuivat kumpikin 13 pistettä.

Kiirastorstaina meteliä mökkiin

Kun puolivälieriä pelataan paras viidestä -systeemillä, siinä piilee mahdollisuus. Pyrinnöllä on penkin täydeltä jalkoja ja välipäiviä on vähän.

Ensin pitää parantaa maanantaina Forssassa. Seuraava peli Pyynikillä on vuorossa kiirastorstaina 28.3. klo 18.30, jolloin pääsiäisloman alkajaisiksi on juuri sopiva hetki tulla nauttimaan vahdikkaasta korisviihteestä !

20.3 2024

Haalaripeli herätti lupauksia

JVG lähti voitolla yöhön ja HBA pudotuspeleihin. Naisten korisliigan viimeinen kierros oli kuin sarjavastaavan unelma – miltei kaikilla peleillä merkitystä. Helsingin Basketball Academy saapui Pyynikille viimeisen toivon kanssa. Tappio Pyrinnölle tietäisi kauden päättymistä ja keskittymistä koulunkäyntiin. HBA käytti oljenkortensa ja kaatoi kotijoukkueen niukasti 73 – 79 (29 – 36).

Katsomon täyttäneet haalaripukuiset opiskelijat näkivät kuitenkin taistelevan Pyrinnön. Lauantaina alkavissa pudotuspeleissä vastaan asettuva Forssan Alku saa varautua vauhdikkaan Pyrinnön monipuolisiin otteisiin. Puolustukseen on löytynyt pitäviä vaihtoehtoja ja hyökkäyksessä pallo kiertää. Kahden aloitusviisikon pelaajan sairastumiset antoivat tilaa uusille ratkaisijoille. Laaja pelaajarinki on etu tiivistahtisissa ratkaisupeleissä.

Yksi perisynti Pyrintöä kiusaa. Ottelut lähtevät nihkeästi käyntiin. HBA karkasi heti 8 – 0 johtoon ja vasta neljän minuutin pelin jälkeen Kayla Shawn kolmonen todisti, ettei kotijoukkueen hyökkäyskoria oltu ommeltu kiinni. Ottelu olisi ollut avausjaksolla tiukempikin, mutta Pyrintö tuhri pallon vastustajalle 10 kertaa. Levypallot noukittiin lupaavasti tasan 22 – 22 urheilullisen ja pitkän HBA:n keskeltä.

Toisella puoliajalla Pyrintö otti komennon paikkapuolustuksella. HBA hämmästeli, kun se jäi takaa-ajajaksi tilanteessa 58 – 56. Onni ei kuitenkaan kestänyt loppuun asti, kun menetyksiä tuli toiset 10 lisää. Johto säilyi silti tilanteeseen 67 – 66, mutta pari loppuminuuttien menetystä avasivat kevään taivaan helsinkiläisille.

Kayla Shaw (27/4/5s) todisti taas arvonsa joukkueelle. Lisäarvoa syntyisi hyökkäyspään pallottomasta pelistä. Saana Kujalan (19/10/5s) reipas meno sytytti katsomon ja koko Pyrinnön. Peppi Tyynilä (11/8/1s) ilahdutti 100 prosentin heittopäivällä. Iina Keski-Saari (9/9/3s) tuli kesken kauden mukaan ja kuntouduttuaan liigakuntoon on kokemuksellaan ja levypallovoimallaan tärkeä lenkki. Sara-Sofia Mikkonen (2/2/2s) puolestaan nautti pelintekijänä parikymmentä minuuttia ja oli +- -tilaston ykkönen.

HBA:n nuorten maajoukkuepelaajat todistivat, että Suomen naiskoripalloilu on hyvällä tiellä. Mäkelänrinteen Urhea -hallissa hiotaan taitoja ja vaikka joka vuosi ei menestystä tule, niin pelaajia tulee. Albina Syla (15/11) ja Lilli Onnela (11/9) olivat nyt tehokkaimmat.

Forssalle riittää kuitattavaa

Pudotuspelit alkavat lauantaina 23.3. klo 17 Pyynikillä. Ennen liigapeliä Pyrintö Akatemia kohtaa divarin pudotuspeleissä YMCA Turun klo 14.

Edustusjoukkueen vastustajaksi nousi viimeisellä kierroksella Kouvottaret kaatanut Forssan Alku. Parin viikon takaisessa runkosarjan vieraspelissä Pyrintö piti ohjaksia liki koko ottelun – ja hävisi loppuminuuteilla Alun huimaan heittopeliin.

“Varmoja” voittoja ei ole. Siinä tuliaiset Forssasta.

16.3 2024

ToPolla eväät kevääseen

Liigan suursuosikki Torpan Pojat on tehnyt sen mitä odotettiinkin: Vauhti kiihtyy kohti kevättä. Nyt kyydistä putosi Pyynikillä Pyrintö ja tärähti tantereeseen tylysti 58 – 97 (38 – 52). Kotijoukkue jäi jälkeen vauhdissa, kovuudessa ja etenkin levypalloissa 52 –  33.

Eroa löytyi myös joukkueiden jenkkikaksikoista. ToPon Thomas ja Tyson-Thomas latoivat kahteen naiseen 60 pistettä. Pyrinnön kaksikko Shaw ja Stafford osui yhteensä 23 pistettä. Mestaruutta himoitseville ei kuitenkaan riitä edes ToPon huippukaksikon horjuttaminen. Sen verran hiottua ja valmista on munkkiniemeläisten peli.

Ensimmäinen kymmenminuuttinen kertoi nopeasti totuuden. ToPo tuli vauhdilla ja Pyrinnöllä tyypillinen alku – ei oikein lähde käyntiin. Levypalloissa tiputtiin oireellisesti kyydistä 10 – 4 ja kirittäväksi jäi tilanne 18 – 29.

Pyynikki heräsi, kun kotijoukkue tiivisti tilanteeksi 32 – 39. Pallo kiersi, tilanteita syntyi. Sitten ToPo löysi taas prosenttipaikat (tarkkuus kakkosissa 66 %) ja  puoliajalle mentiin lukemissa 38 – 52. Jakson erikoisuus oli Pyrinnön pyrähdys koko kentän paikkapuolustukseen sekä Kayla Shawn jääminen puoliaikaan mennessä kolmeen pisteeseen.

Kolmas neljännes oli kotiyleisölle karua katsottavaa. Pyrintö kokeili paikkapuolustusta, mutta kun puolustaja ei tehnyt itseään isoksi ja sulkenut levypalloissa, niin peli alkoi olla selvä ja kymmenminuuttinen meni vieraille 25 – 11. Jännitettävää riitti oikeastaan vain siinä kuinka kauan tuomarit viettivät videotuokiota etsiessään yhdelle päätyrajalle oikeaa suuntaa.

Loppuhetkillä riitti enää ihailtavaa helmikuun pelaajaksi valitun Ilmar’l Thomasin tehoissa: 38 pistettä, 6 levypalloa, 6 syöttöä ja tehoiksi upeat 40. Kova puolustaja pitää olla ToPo-tähden pysäyttäjän.

Pyrinnölle jäi melkoisesti mietittävää runkosarjan viimeiselle kierrokselle. Viime viikot ovat olleet alavireisiä, vaikka peli ajoittain on sujunut kuin Tapparalla parhaimmillaan. Nyt palkittiin ja  Venlan eväistä pääsee nauttimaan E’Lease Stafford (15/6). Iina Keski-Saari teki puolessa tunnissa tehoiksi 14, pisteitä 6, levypalloja 2, syöttöjä 3, riistoja 4.

HBA päättää runkosarjan

Keskiviikkona 20.3. klo 18.30 Pyrinnöllä on näytön paikka parantuneesta pelistä. Kun edellinen voitto on kuukauden takaa, niin nyt on syytä osoittaa kevääksi kohoavaa kuntoa.

Pyynikille saapuu Helsinki Basketball Academy, HBA. Edellisessä ottelussa HBA piti tamperelaisia tiukilla tuloksella 82 – 78. Kotikentällä on nyt hyvä hetki kääntää tappiosarja parempaan, voitolliseen suuntaan.

9.3.2024

Peli joka piti voittaa

Loppua kohti kiristyvässä liigassa on jäljellä enää tärkeitä otteluita. Forssan Feeniksiin matkanneella Pyrinnöllä oli vastassa Alku, joka oli ns. peli, joka piti voittaa. Toiveet alkusarjan kolmannesta tilasta sitä vaativat, mutta toisin kävi. Huono päivä, huono tulos: forssalaiset yllättivät kapealla miehistöllään 80 – 73 (36 – 50).

Toisaalta jotain hyvääkin. Jos pystyy ensimmäisen neljänneksen 11 – 0 ja kolmannen 23 – 0 takaa-ajoista vielä kirimään voittokamppailuun, niin työkalupakista löytyy siihen tahtoa ja taitoa. Tilastoharvinaisuuksiin ei kuitenkaan enää finaalipeleissä ole varaa.

Kun puolustus unohtui tulomatkalla Humppilan hujakoille, niin avausneljänneksen 11 – 0 romahduksessa ei ole ihmettelemistä. Kun pallo saatiin liikkumaan hyökkäyksessä ja puolustuksessa riitti jalkoja, niin 1. neljänneksen 26 – 21 tilanne ei vielä ollut kohtalokas.

Toinen kymmenminuuttinen todisti, että Pyrinnöltä löytyy tarvittaessa uusi vaihde. Saana Kujalan 21 pisteen vauhdittamana joukkue nousi ensin rinnalle ja sitten reilusti ohi. Iina Keski-Saaren komea kolmonen naulasi tamperelaiset 50 – 36 johdossa tauolle.

Sitten puoliajan jälkeen tapahtui kummaa, outoa ja harvinaista. Alku pyöritti peliä, Pyrinnön puolustus ihmetteli ja kahdeksan minuutin tilastollinen ihme merkittiin kotijoukkueelle 23 – 0.

Päätösneljännekselle Pyrintö sinnitteli tilanteesta 59 – 55 takaa-ajoon ja kiristikin taululle 70 – 70. Järkevästi vahvuuksiaan hyödyntänyt kotijoukkue vei kuitenkin loppupelin ja sarjapisteet.

Kahden viikon sarjatauko oli jäykistänyt Pyrinnön hyökkäyspelin. Kolmosia kokeiltiin 27 kertaa, koriin niistä vain neljä. Kun pelin filosofiasta katoaa teho, tarvittaisiin toinenkin vaihtoehto. Myös levypallopeliin jäi toivomisen varaa, irtopallot kotijoukkueelle 50 – 36. Puolustuksessa murheena oli etenkin Alun Jayda Jansen, 28 pistettä, joka sai nakutella kolmosia 67 prosentin tarkkuudella.

Saana Kujala jatkaa erinomaista kauttaan. Pisteitä 31, levypalloja 10 ja hyvät 24:n tehot. Iina Keski-Saari (9/8) teki sen, mitä häneltä odotettiin. Jenkkikaksikolla Kayla Shaw (13/6/6s) ja E’Lease Stafford (4/0/1s) jäi Lounais-Hämeen retkeltä muistoksi vain Forssan kauniin kaupungin arkkitehtuuri. Parempaan tulisi pystyä.

Sarjajohtaja saapuu Pyynikille

Jos meni Forssassa alle odotusten, niin heti lauantaina 16.3, klo 17 Pyynikillä on varaa parantaa. Vieraaksi saapuu sarjan ylivoimainen johtaja Torpan Pojat. Ottelun tason takaa jo se, että vastakkain ovat naisten liigan tammi- ja helmikuun pelaajat. Pyrinnön Saana Kujala saa vastaansa ToPon Ilmar’l Thomasin.

Mainion tunnelman Forssaan tuonut Pyrinnön rumpuryhmä luo kotikentälle tahdit.

24.2.2024

Puolustus vuoti, heitot rautoihin

Neljän tappion sisuunnuttama Peli-Karhut tiedettiin vaikeaksi vastustajaksi, mutta ei sentään 33 pistettä paremmaksi. Kun puolustus vuotaa, heitot kolisevat rautoihin, levypallopeli hävitään ja kipinä puuttuu, niin tulos 103 – 70 (50 – 39) jättää Pyrinnölle pohdittavaa parin viikon sarjatauolle.

Naisten korisliigan kevät muuttuu yhä kiharaisemmaksi. Pyrinnön päävastustajista Vimpelin Veto nöyrtyi suurinumeroisesti HBA:lle, Kouvottaret on löytänyt lääkkeet Torpan Poikien kiusaamiseksi ja sarjan häntäpäässä Forssan Alku ja EBT jatkavat sitkeää taisteluaan. Kotkassa nähtyihin notkahduksiin ei ole varaa.

Jos vastustaja tekee yli sata pistettä, niin ei tarvitse edes arvata, mitä Pyynikillä ja Tammelassa tulevina iltoina tehdään. Huonon heittoillan voi paikata pitävällä puolustuksella. Levypallopelin nöyryytykseen (53 – 33 PeKalle) auttaa asenne. Koriin johtavat syötöt (19 – 7) puolestaan kertovat, että vastustaja löysi useasti kentältä paremmassa asemassa olevan joukkuesisaren.

Lupaavasti se lähti: Saana vapaaheittoihin ja 2 – 0 vieraille. Pyrintö piti vauhtia, PeKa jarrutteli ja viidessä minuutissa tämänkertaisella tuomarilinjalla kummallakin joukkuevirheet täynnä. Se suosii yleensä juoksevaa joukkuetta, mutta sitten iski perisynti. Jokainen yritti vuorollaan viivan takaa ja huonosti kävi: kolmoset 2/10 ja kotijoukkue 31 – 21 johtoon.

Toinen neljännes ja sama malli. Pyrintö yritti kaukaa (kolmoset nyt 3/12), PeKa ajoi sisään. Valmentaja Petteri haki aikalisältä muutosta 41 – 29 tilanteessa, mutta ei auttanut. Vastustaja oli sadan pisteen vauhdissa, puolustuksesta puuttui asenne.

Puoliajan 11 pisteen takaa-ajo ei ole mahdoton, mutta jos puolustus edelleen vuotaa, niin mitäs teet. PeKa rokotti kevyesti 60 – 41 johtoon. Anni Nurminen piristi peliä, mutta kun kotijoukkue sai oman hetkensä, sen sadan pisteen tahti jatkui tilanteeksi 75 – 55.

Viimeinen neljännes oli muodollisuus. Kun Pyrintö yritti kiriä, heitot kolisivat rautoihin. Peli-Karhut syötteli helppoja heittopaikkoja ja antoi muistutuksen, että keväällä mestaruudet ratkotaan.

Pyrinnön piristäjä oli Anni Nurminen (11/1/1s). Saana Kujala oli kovassa prässissä ja pääsi 21 pisteeseen kymmenellä onnistuneella vapaaheitollaan. E’Lease Stafford (11/10/1s) pelasi normipäivän, mutta Kayla Shawn heittopeli (4/17) oli harmaa kuin Matin-päivän sää. Syöttö auttaisi, jos heitto ei kulje.

Forssa hakee nousua

Pyrinnön seuraava liigaottelu on maaliskuun toisena lauantaina. Ottelua emännöivä Forssan Alku on ollut Pyrinnölle oikein sopiva vastustaja.

Katsottavaa riittää esim. Alun Shelby Cheslekissä. Naisten liigassa nähdään harvemmin 196-senttisiä pelaajia. Iältäänkin 31-vuotias Shelby kuuluu harvinaisuuksiin. Matkaa on toki Torpan Poikien Taru Tuukkaseen 46:een vuoteen, mutta silti.

17.2 2024

Pyrintö ponnisti syvältä

Jos koripallo-ottelussa jää 18 pisteen takamatkalle, harvoin niin syvältä suosta noustaan. Vaan Pyrintö sellaisen ihmeen Pyynikillä teki!

Heikon ensimmäisen neljänneksen jälkeen (Honka johtoon 24 – 6), Pyrintö paransi ja vei kovaotteisen jännitysottelun sarjapisteet Tapiolan Hongalta 83 – 72 (39 – 35). Voitolla Pyrintö nousi liigan kolmoseksi, kun kärkinelikon kilpakumppaneista sekä Peli-Karhut että Vimpelin Veto hävisivät.

Honka oli videonsa katsellut ja tiesi, mistä Pyrintöä pitää puristaa. Kävi niin harvinaisesti, että Kayla Shaw teki avauspisteensä 13 minuutin pelin jälkeen ja Saana Kujala 15 minuutin kohdalla. Heikoilla hetkillä pitää puolustaa. Sen Pyrintö teki. Nopeat vaihdot takasivat jaksavia jalkoja. Ja jos heittäjiltä viedään tila, yksi auttaa: Syötä, syötä, syötä… niin puolustus juoksee ja 24 sekunnissa löytyy parempi heittopaikka. Ei tarvitse puskea, ei pakottaa peliä.

Kummallakin joukkueella oli hetkensä. Siksi kymmenminuuttisista tuli tilastoharvinaisuuksia: 6 – 24, 33 – 11, 16 – 26, 28 – 11. Tärkeintä onkin voittaa oikeat hetket. Sen Pyrintö nyt teki.

Avausottelussaan Töölön Kisahallissa vielä hieman ihmetellyt E’Lease Stafford (19/5/1s) kannatteli nyt joukkuettaan vaikeilla hetkillä. Pyrinnön pelitapaan kuuluvat kolmoset osuivat mukavasti 4/6.  Taistelusta tuli verisiä naarmuja, mutta myös parhaan pelaajan lahjakortti.

Liigan tammikuun pelaajaksi valittu Saana Kujala (20/9/3s) oli taas tittelinsä arvoinen. Honka joutui rikkomaan Saanaa peräti yhdeksän kertaa. Saanalla on Pyrintö-sopimus jo ensi kaudeksi, kuten myös pelin rakentamisessa kehittyneellä Kayla Shawlla (23/5/5s/3r). Sadannen liigaottelunsa pelannut Ellen Järvinen (12/5/4s) jaksoi pitää pelin vauhdikkaana. Puolustuksen uurastajia olivat Iina Keski-Saari, Niina Sedano ja Peppi Tyynilä.

Honka aloitti vahvasti, mutta hiipui aina ratkaisujen hetkillä. Cierra Walker (17 pistettä) uurasti täydet 40 minuuttia ja se on kovavauhtisessa pelissä pitkä aika. Toinen jenkki Tayanna Jones tykitti 25 pistettä ja yritti kirivaiheessa ratkaista peliä yksin.

Peli-Karhut – joko nyt?

Pyrinnön seuraava ottelu on 24. helmikuuta Kotkassa, kestomenestyjä Peli-Karhuja vastaan.
Loukkaantumisten kiusaama viisinkertainen mestarijoukkue on kärsinyt yllätystappioita. Kun se saa koko joukkueensa jalkeille, meno muuttuu.

Jos Pyrintö aikoo pitää tärkeän kakkos- tai kolmostilan liigassa, siinä auttaa Peli- Karhujen kaataminen. Joko olisi sen aika?

10.2.2024

Tulossa ollaan, ilmoitti Pyrintö

Jos koripallo-ottelu kestäisi 25 minuuttia, Töölön Kisahallissa olisi hiottu naisten korisliigan kevään yllätystä. Voittamaton Torpan Pojat oli Pyrinnön pihdeissä pitkään, tilanteeseen 61 – 61. Sitten repesi. ToPo lisäsi kaasua ja karkasi 103 – 77 (50 – 46) voittoon.

Turha silti harmitella. Peli kulki parhaimmillaan kiitettävästi, sitkeys oli silmiinpistävää ja pelaajavaihdoksien muokkaama kokoonpano alkaa tottua toisiinsa. Mikä parasta – kaikki kentällä käyneet kymmenen pelaajaa pystyi ratkaisuihin. Tulossa ollaan, koko joukkueen voimin.

Pyrintö erosi ilmeeltä ToPon monesta vastustajasta. Viidessä viimeisessä ottelussaan ToPo on kylvettänyt vastustajiaan keskimäärin 34 pisteen erolla. Pyrintö pystyi aidosti haastamaan. Viimeinen vartti toki hävittiin 42 – 16, mutta sitä ennen vauhtipeli, oma pelisuunnitelma piti.

Ilman huippupelin pelanneita jenkkivahvistuksiaan ToPo olisi kärvistellyt ikävästi epämukavuusalueellaan. Ilmar’I Thomas takoi 33 pistettä ja repi 6 levypalloa. Carmen Tyson-Thomas säesti 23 pisteellä ja hyvällä prosentilla kolmosia tykittänyt Meri Kanerva teki 20 pistettä.

Tamperelaisten tuorein hankinta, E’Lease Stafford pääsi nyt kokeilemaan eurooppalaista pelityyliä. Pisteitä syntyi 11, levypalloja tarttui kuusi (hyökkäyspäässä neljä). E’Lease on urheilullinen, monipuolinen vahvistus, joka kuntoon päästyään sopii pelityyliin. Moton mukaisesti – tulossa ollaan!

Kayla Shaw oli nyt huippupuolustaja Magdalene Agyein pihdeissä ja jäi keskiarvostaan 12 pisteeseen. Pari todellista kaukoheittoa säväyttivät. Ohi, ei tulosta. Liigan tammikuun pelaajaksi valittu Saana Kujala osoitti, että kunnia osui oikeaan: jälleen 22 pistettä, 5 levypalloa ja liukasta Saanaa rikottiin kahdeksan kertaa.

Monen joukkueen ongelma on ohuus. Nyt vaihdosta peliin tulleet todistivat Pyrinnön penkin laajuutta: Miina Niemitalo 5 , Peppi Tyynilä 4 sekä Niina Sedano, Anni Nurminen  ja Kaisa Pirttinen kukin 2 pistettä. Taitava valmennusjohto tietää, milloin heitä on oikea hetki käyttää. Toisaalta valmennus tietää myös, mihin harjoituksissa pitää tarttua, jos vastustaja pääsee yli 100 pisteen.

Honka oikea mittari

Jos ToPo kulkee liigan kärjessä ylhäisen yksinäisenä, takana on sitäkin tiiviimpää. Pyrinnön seuraava kotiottelu lauantaina 17. helmikuuta klo 17 on kevään asetelmien kannalta äärimmäisen tärkeä.

Vastustaja, Tapiolan Honka on sarjakakkonen, kaksi pistettä neljäntenä olevaa Pyrintöä edellä. Pyrintö hävisi joulukuussa Espoossa 76 – 61, joten sellainen 16 pisteen voitto sopisi siis oikein hyvin.

3.2.2024

Pakkovoitot pitää ottaa

Tasainen liiga, tasaiset pelit. Silloin kun edessä on pakkovoitto, se pitää ottaa. Suomalaisvoimin pelaavasta Espoon EBT:stä kuviteltiin pisteautomaattia, mutta väärin kuviteltiin. Sitkeässä olivat Pyrinnönkin pisteet Espoonlahdessa, mutta vahva puolustus pelasti voiton vieraille 67 – 53 (32 – 24).

Jos joskus tulos valehtelee, niin tässä. Tiukka peli kuin mikä. Onneksi nyt näin päin. Sarjapisteiden tärkeys korostui, kun Honka hävisi Kouvottarille. Myös Vimpelin Veto jatkoi hiipimistä kohti kärkeä kukistamalla PeKan. Torpan Poikien takana on kilpajuoksu siitä, mikä joukkue joutuu vasta finaaleissa voittamattomia vastaan. Nyt on kolme joukkuetta tasapisteissä.

Pyrintö oli päättänyt puristaa Nicole Ogunin ahtaalle. Sen Saana Kujala ja Iina Keski-Saari tekivätkin. Avauspuoliskolla Saana Kujala jätti EBT:n avainpelaajan jopa kahteen pisteeseen. Puoliaikajohto pisti luulottelemaan, että kyllä tämä tästä.

Espoolaiset ovat kuitenkin kuin purukumi kengän pohjassa – irti ei meinaa päästä millään. Avausneljänneksen 32 – 18 tilanteesta se kiri 37 – 36 takaa-ajoon. Sama kävi tilanteesta 54 – 39, huis hais ja EBT hetkessä 56 – 50 iholla.

Kun peliaikaa oli jäljellä 2:33, valmentaja Petteri Molenius hiilesi teknisen virheen. EBT nousi sen kuohuissa tilanteeseen 56 – 53. Kylmä tuli, mutta sitten taas kerran Kayla Shawn kolmonen pelasti. Iina Keski-Saari säesti vielä omalla osumallaan.
Tärkeät sarjapisteet, vaikka kaikkea muuta kuin “varmat”.

Hetkittäin Pyrinnön peli on vauhdikasta ja määrätietoista. Sillä kaatuu mikä joukkue tahansa. Välillä sitten ailahtelee. Saana Kujala jatkaa huippukauttaan (21 pistettä, 12 levypalloa ja 2 syöttöä). Saanaa on paha pidellä ja nytkin häntä jouduttiin rikkomaan 8 kertaa. Kayla Shaw (18/6/6s) oli ammattilainen ja tuli talkoisiin aina kun tarvittiin isoja ratkaisuita.

EBT:n pisteistä vastasi nyt Venla Määttänen (18 p). Nicole Ogun jäi 7 pisteeseen, mutta veti 11 levypalloa.

ToPon koripallokoulu odottaa

Pyrinnön vierasottelut jatkuvat viikon päästä kunnianarvoisassa Kisahallissa sarjajohtaja Torpan Poikia vastaan. Ylivoimaisesti sarjaa johtava ToPo saa vastaansa vahvistuneen Pyrinnön, kun kentälle pääsee E’Lease Stafford. Mielenkiintoinen tuttavuus, joka on harjoitellut jo muutaman päivän joukkueen mukana.

Helmikuun puolessa välissä lauantaina 17.2. Pyynikillä on sitten otteluiden ottelu: Pyrintö – Honka. Siinä pelissä ratkaistaan paljon kevään asetelmia!

27.1 2024

Sateen jälkeen paistoi taas

Välillä sataa, sitten paistaa. Näin kävi nyt Pyrinnölle – riman alitus Vimpelissä, sen komea ylitys kotikentällä, kun Kouvottaret kaatui Pyynikillä 78 – 76 (41 – 35).

Voiton ja kärkinelikossa pysymisen lisäksi ilahdutti peli. Aurinkoisen kevään merkit kurkistelevat taivaanrannassa. Coach Petterin sanoin: ” Tosi ylpeä esityksestä. Yhdellä jenkillä kaadettiin kolmen jenkin Kouvottaret.”

Helposti sarjapisteet eivät tulleet. Reilut kolme minuuttia ennen loppua kotijoukkue johti vielä 16 pisteellä, mutta sitten alkoi kymenlaaksolainen ilotulitus. Ensin kolmonen sisään sieltä, toinen täältä, kolmas komeasti ilmassa ja vasta sitten kotijoukkue ymmärsi pysäyttää aikalisällä uhkaavan tappion. Kouvottaret tuli vielä tasoihin asti, mutta Kayla Shawn voittokori pelasti pisteet Tampereelle.

Yleisö sai nauttia koripallojännitystä koko rahan (aikuiset 10, opiskelijat ja eläkeläiset 7, lapset 12 – 16 v 5 euroa ja loput ilmaiseksi) edestä. Katsomoon mahtuu mukavasti, tapahtumat jännittäviä ja seuraavassa kotipelissä vielä tuoretta ihmeteltävää. Pyrintö odottelee uutta jenkkipelaajaa viikolla mukaan korvaamaan kauden pakollisista syistä kesken jättäneitä Leaupepeä ja Combsia.

Pyrinnön tasapainoisen pelin avainkohtia oli huolellisuus. Menetyksiä kirjattiin vain kuusi. Se merkitsee aina automaattisesti hyvää koriin johtaneiden syöttöjen määrää, nyt 18. Vaikka rosterista puuttuu toinen jenkki, levypallopeli on kohentunut Iina Keski-Saaren paluun ansiosta.  Iina kauhoi 9 levyriä, laukoi 7 pistettä ja nosti plus-miinus tilastonsa huippuun, 21:een. Puolustuksen lukko on löytynyt.

Illan sankari oli täyden peliajan urakoinut Saana Kujala (30 pistettä, 8 levypalloa, 2 syöttöä ja tehot 29). Saman huikean tehon tilastoi Kayla Shaw ja muutenkin komea illan saldo (24/7/7s). Etenkin kakkoset löysivät koriin 71 % tarkkuudella ja menetyksiä pelinjohtajalle vain yksi. Ellen Järvisen tehot (15/4/3s) palasivat pienen loukkaantumisen jälkeen liigapelaajan tasolle.

Ratkaisupelien lähestyessä aloitusviisikko kaipaa tukea vaihtopenkiltä. Yhden pelaajan 40 minuutin peliaika on vauhtipeliin pyrkivässä Pyrinnössä liikaa. Penkiltä löytyy puolustajia, mutta tarvitaan myös ratkaisijoita. Pyrinnössä kaikki saavat mahdollisuuden todistaa osaamistaan. Kouvottarien vaihtopenkiltä tulleet tekivät 11 pistettä – Pyrinnöltä vain Peppi Tyynilä yhden kakkosen.

Vaikea helppo vastustaja

Pyrinnön helmikuun ensimmäinen vastustaja on Espoon EBT. Suomalaisvoimin pelaavat espoolaiset ovat sarjassa toiseksi viimeisinä, mutta liki kaikki ottelut ovat olleet  vastustajille vaikeita. Kahdessa edellisessä pelissä Pyrintö on ollut kuusi ja seitsemän pistettä EBT:tä edellä.

Pyrintö saanee nyt kokoonpanonsa kohdilleen. Onko se oikea, riittävä ja mitalipeleihin vievä, niin merkit nähdään Espoonlahdessa lauantaina 3.2.

24.1 2024

Pyrintö romahti Pohjanmaalla

Korisliigan neljäs tila on hyvä lähtöpaikka finaalipeleihin. Pyrintö ja Vimpelin Veto ovat kolmasti kokeilleet, kumpi siitä kevääseen lähtee. Vimpeli on nyt tukevammin telineissä, kun kauden kolmas kohtaaminen päättyi toistamiseen pohjalaisille 96 – 75  (42 – 37). Parilla uudella pelaajalla vahvistunut Veto pelasi monipuolisesti, Pyrintö puolestaan kokeili 31 kertaa kolmen pisteen viivan takaa. 

Pyrintö odottelee uutta jenkkipelaajaa, mutta on saanut pitkään päähän kotimaisen vahvistuksen. Iina Keski-Saari tuo pituutta, levypallovoimaa ja yli 200 liigapelin, 26-vuotiaan “veteraanin” kokemuksen. Muutama peli alle, niin puolen kauden tauko ei näy enää missään. Juuri korin alle Pyrintö tarvitsee senttejä ja voimaa. Se tekee pelistä monipuolisempaa, levypallopelistä tehokkaampaa.

Ensimmäinen neljännes oli tilastonikkareille herkkupala: Harvoin, jos koskaan joukkue ottaa kahden pisteen heittoja vain kolme, kun kolmosen yrityksiä kertyi yhdeksän. Näin Pyrintö aloitti – ja oli viidessä minuutissa  22-6 takaa-ajossa. Puolustus oli unohtunut matkalla Mäyryn Nesteelle. Vahvistunut Vimpeli pelasi monipuolisemmin ja jakso kotijoukkueelle 25-18, ihan ansiosta.

Toisella kymmenminuuttisella karstat olivat jo karisseet koneesta. Tilanne kiristyi numeroihin 39-35, mutta Pyrinnön 13 harhasyöttöä (Vimpelillä 2!) vesitti vauhtia. Kayla Shaw tykitti tutusti heti 17 pistettä. Yksi iloinen kokeilu kymmenestä metristä oli kuin suomalainen seiväshyppääjä pyytäisi riman seitsemään metriin… Korin alla puolustuksen onnistuneet tuplaukset tasoittivat tilannetta. Puoliajalla vastustajan selkä näkyi 42 – 37 takaa-ajossa.

Tauon jälkeen Vimpelin kova jenkkikolmikko jatkoi eron venyttämistä. Etenkin monipuolinen Samantha Breen teki korin aina kun muuta joukkuetta alkoi ahdistaa. Kotimaisista Anni Kujalan heittokäsi puhui. Viimeiselle kymmenminuuttiselle paloi vielä pieni kipinä (73 – 63), mutta ei kauan. Päätösjakson alun Pyrintö uinui kuin pelin alussa  ja kahdessa minuutissa ero venyi 20 pisteeseen. Ryöstöretki oli sitten siinä.

Pyrinnön pulma olivat menetykset, kaikkiaan 20. Cupin välierässä oli tulta, taistelua ja joukkuehenkeä. Nyt päät nyykähtivät  jo ottelun alussa. Kayla Shaw (24/4/2s) teki pisteet yli keskiarvonsa ja piti ajoittain joukkuetta pystyssä. Pelin palkittu Saana Kujala (22/8) oli toinen Vimpelin painajaisista.

Pyrinnön tilastojen toinen kummajainen on peluuttamisen ja onnistumisten tasaisuus: 11 pelaajasta kymmenen teki pisteitä ja vähimmilläänkin peliaikaa tuli kymmenen minuuttia.

Ryhtiliike alkaa lauantaina

Vimpelistä riittää maantietä Tampereelle ja Pyrinnöllä puhuttavaa. Jos joukkue aikoo pitää liigan nelospaikan, peliin on löydettävä uusia ratkaisuita, ratkaisijoita ja monipuolisuutta.

Lauantaina 27.1 klo 18 vastaan Pyynikillä tulevat Kouvottaret. Kaksi edellistä peliä on kääntynyt tamperelaisille seitsemällä ja viidellä pisteellä. Nyt kolmas voitto pitäisi Vimpelin vielä sarjataulukossa takana.

20.1 2024

Cupillinen itseluottamusta

Kun vastassa on voitosta voittoon kulkenut Torpan Pojat, odotukset eivät pilviin nouse. Kun vielä syksyn aloitusviisikosta puuttuu kolme pelaajaa, niin Helsingin Urheaan Suomen cupin välierään tullut Pyrintö ei ainakaan ennakkosuosikki ollut.

Urheilun kiehtovuus on yllätyksissä ja sitä Pyrintö nyt tarjoili. Vaikka ToPo lopulta vei pelin 101 – 61 (53 – 35), niin Pyrintö sai kotimatkalle cupillisen itseluottamusta. Ketä tahansa pystyy horjuttamaan. Omasta pelistä, tahdosta ja sisusta kaikki on kiinni.

Pyrinnön vakiokokoonpanosta puuttui kuntosalilla itseään kolhinut Ellen Järvinen sekä perhesyiden vuoksi pikaisesti kotiin kiirehtinyt Areanna Combs. Aloitusviisikkona kentälle juoksivat Kayla Shaw, Saana Kujala, Peppi Tyynilä, Niina Sedano ja Miina Niemitalo. Tämä viisikko pisti shown pystyyn ja kas: Ensimmäinen neljännes tasan 25 – 25. Erityisesti Kayla Shaw osui paikasta kuin paikasta, peräti 16 pistettä.

Kolme seuraavaa neljännestä Pyrintö taisteli koko kymmenen pelaajan voimin. Kokemusta korisliigan kärjen kovuudesta saivat kerralla ja kunnolla myös Anni Nurminen, Sara- Sofia Mikkonen, Sofie Heinisuo, Kaisa Pirttinen ja Sandra Koutonen.

Puoliajan 18 pisteen takamatkalta Pyrintö pääsi parhaimmillaan vielä 12 pisteen päähän ennakkosuosikista, mutta rutiini, vauhti ja vahvuus korin alla (kakkoset 50 % tarkkuudella ja levypallot 55- 31) veivät helsinkiläiset cupin finaaliin Peli-Karhuja vastaan.

Pyrintö pelasi 35 minuuttia hyvin. Kovaa puolustanutta ToPoa vastaan tuli 28 menetystä ja niistä ToPo rokotti. Kayla Shaw (21/10/6s) oli kovassa paineessa ja kuusi koriin johtanutta syöttöä osoitti, miten peli parhaimmillaan voisi rakentua: Syötä, vapauta pelikaveri. Saana Kujala (21/4/2 torjuntaa) oli totutun kova, Miina Niemitalo puristi jenkeiltä tilan ja puolustukseen usein keskittyvä Peppi Tyynilä käytti nyt myös tavallisesti säästeliästä heittokättään oikeissa paikoissa.

Valmentaja Petteri Moleniuksen analyysi Helsingin pakkasillasta oli: – Ensimmäisistä 35 minuutista jäi hyvä maku. Lähtökohdat olivat vaikeat kokoonpanon vajausten vuoksi. Tulimme pelaamaan isolla sydämellä ja halusimme kamppailla. Se näkyi. 

Vaikka Pyrintö hävisi viimeiset viisi minuuttia 14-1, kokemusta ja itseluottamusta kertyi kevättä  varten. Divisioonassa menestyneet pelaajat näkivät nyt, mikä on meno liigassa.

Tie vie Vimpeliin

Naisten korisliiga jatkuu kohti kevättä kiivastahtisena. Tulevana keskiviikkona Pyrintö busseilee taas Pohjanmaalle, Vimpeliin.

Vimpelin Veto kirii kohti Pyrintöä, on vaihtanut jenkkejään ja on saanut rauhassa harjoitella. Jos Pyrintö vie mukanaan Helsingin hengen, jännittävä kamppailu tulossa. Edellisen pelin marraskuun lopulla kuittasi Vimpeli kuumissa tunnelmissa kotikentällään.

12.1 2024

Viimeinen minuutti pelasti

Pakkaspäivän peliä, tuumasi katsoja kävellessään Helsingin Urhea-hallista tammikuun kylmyyteen. Viiden tappion sisuunnuttama HBA pisti Pyrinnön tiukille, mutta ei sitten enää viimeisellä minuutilla. Pisteet Tampereelle tuloksella 82 – 78 (35-40). Saana Kujalan 26 pisteen ja kymmenen levypallon tahdittama päivä nosti Pyrinnön sarjataulukossa kolmanneksi tasapisteisiin Tapiolan Hongan kanssa.

Jos jalat unohtuvat bussiin, niin vaikeaa on puolustaa. Ensimmäistä 10-minuuttista HBA vei vauhdilla, parhaimmillaan 9 pisteen kaulaan. Plussana sentään pitkän kuntoutuksen jälkeen kentille palanneen Anni Nurmisen avauskori tämän kauden liigassa.

Toinen neljännes oli samaa hidasta hiihtelyä. Suurimmillaan ero oli jo 36-20. Saana Kujalan herättelystä virkistynyt Pyrintö pääsi kuitenkin puoliajalle kohtuullisessa takaa-ajossa 40-35.

Puoliajan jälkeen Pyrintö tuli peliin Peppi Tyynilän ja Saana Kujalan kolmosilla (42-41), ja vielä tasatilanteeseen 47-47, mutta HBA:n sitkeä puolustus vei kotijoukkueen taas pikku tauolle johtoasemassa.

Ratkaisujaksolla peli käynnistyi oikeastaan viisi minuuttia ennen summeria tilanteessa 66-66. Pyrintö ryhtyi juoksemaan ja kiri vielä 7 pisteen takamatkan kiinni. Areanna Combs siirsi vieraat kahden pisteen johtoon, mutta HBA ryhtyi puolestaan tykittämään kolmosia ja johti jo 74-68. Ja sitten ratkaisu: Niina Sedanon, Kayla Shawn ja Ellen Järvisen koreilla pisteet Atro Vuolteen bussin kyytiin.

Pyrinnön valmennusjohdolle jäi mietittävää, että mitäs sitten, jos vastustaja puolustaa ihan iholla? Nyt tyydyttiin kävelemään, ajamaan vastustajan syliin ja menetyksiä siinä hässäkässä 20.

Plussan puolelle jäivät joulutauolla vahvasti uudistuneen joukkueen uudet vastuunkantajat: Niina Sedano (8/4) ja Peppi Tyynilä (9/1 ja +15). Areanna Combs on viettänyt viikon Suomessa ja antoi jo lupauksia: 11 pistettä, 12 levypalloa ja 6 syöttöä. Tästä on hyvä lähteä.

Urhea-halliin uudestaan

Lauantaina 20. tammikuuta Pyrintö palaa Helsinkiin, Urhea-halliin ja Suomen cupin finaaleihin. Välierän vastustaja on liigaa johtava Torpan Pojat.

Kauden avauksesta Töölön Kisahallissa tuli tamperelaisille tyly. ToPo opetti koriksen alkeita karusti 84-39. Etenkin 46-vuotias Taru Tuukkanen todisti taas kerran, että ikä on vain numeroita.

ToPoa ei toistaiseksi ole pysäyttänyt yksikään joukkue. Koskaan ei kuitenkaan tiedä.

7.1.2024

Uusi vuosi, uusi kuosi

Jos joukkueesta katoaa alkukauden otteluihin verrattuna liki 30 pistettä, 18 levypalloa ja 6 syöttöä, niin paneehan se miettimään. Pyrintö mietti yhden neljänneksen. Sitten kotijoukkue näytti, ettei liigan kärki ole karkaamassa.

Vuoden 2024 avausvoitto 92 – 83 (47 – 41) Forssan Alusta tuli järkevällä ja lupaavalla pelillä. Niin paljon kuin Geralynn Leaupepe, Tuulia Timo ja Emma Törnblom joukkuetta syksyllä kannattelivatkin, niin koripalloa tärkeämpiäkin asioita elämässä on. Henkilökohtaiset syyt ja loukkaantumiset iskivät Pyrintöön nyt näin.

Ensimmäisen neljänneksen Pyrintö vielä ihmetteli. Alun kolme jenkkiä tahditti ja tähditti vieraat 17 – 26 johtoon. Toinen kymmenminuuttinen sitten näytti, että sekä pelaajat että valmennus olivat hereillä. Kun palloa maltettiin syöttää, etsiä vapaampi heittopaikka ja puolustus piti, niin 30 – 15 kirillä johto puoliajalle oli niukka, mutta selvä.

Toisella puoliajalla valmentaja Petteri Moleniuksen järkevät vaihdot näkyivät kentällä. Kun Forssan jenkit pelasivat 39 – 40 minuuttia, niin ratkaisuhetkillä puuskutus kyllä kuului ja järki oli jäänyt matkalle. Alku hiipi kahden pisteen päähän (75 – 73), mutta Pyrinnöllä oli vaihtaa kentälle virkeämpiä, 30 – 35 minuutin naisia. Se näkyi: kolme viimeistä jaksoa olivat jo liki erinomaisia. 

Pyrintö oli syyskaudella kolmosten joukkue. Pakkanen ei heittokäsiä jäädyttänyt: 34:stä kolmosesta osui kymmenen. Alun 17:sta kolmen pisteen yrityksestä koriin eksyi yksi…

Puolustus oli aktiivista. 26 pistettä ja 13 levypalloa tilastoinut Shelby Cheslek pysyi kovista tehoistaan huolimatta hyvin Saana Kujalan kurissa.

Kayla Shaw palasi joululomalta virkeänä. Triplatuplaa lähennellyt Kayla (21 pistettä, 10 levypalloa, 9 syöttöä) hyödynsi nyt syyskaudella opiskelemaansa pelinjohtajan roolia. Saana Kujala (23/8/4) jatkaa naisten liigan kotimaisten pistetilaston kärjessä. Ellen Järvinen (19/5/5) puolestaan teki korin aina silloin, kun sitä tarvittiin. Niina Sedano (8/8/3) täytti tehokkaasti Tuulia Timon minuutit ja tehot.

Pyrinnön tuore jenkki Areanna Combs oli vielä jet lagin kourissa ja kävi välillä pukuhuoneessakin happea haukkaamassa. Siihen nähden kohtuullinen 12 pisteen ja yhden levypallon aloitus 18 minuutissa. Voittajan mieli Areilla ainakin oli. Aika näyttää muun.

Urhea-halli odottaa.

Pyrinnön seuraava ottelu on perjantaina 12. tammikuuta. Urhea-hallissa Helsingin Mäkelänrinteessä vastassa on Koripalloliiton HBA.

Marraskuun alussa Pyynikillä Pyrintö oli kuritti koulun joukkuetta 99 – 72. Silloin nyt kokoonpanosta pois jääneet Lynn, Tuulia ja Emma tehtailivat miltei puolet pisteistä.

Avausottelu todisti, että vastuunkantajia löytyy kun tarvitaan. Uusi vuosi, uusi kuosi, uudet ratkaisijat, lisää vastuuta, lisää tahtoa.

16.12.2023

Rohkea kokeilu jäi piippuun

Kun kaksi parasta levypallopelaajaa puuttuu, sitä on yritettävä jollain paikata. Pyrintö päätti horjuttaa viisinkertaista Suomen mestaria Peli-Karhuja paikkapuolustuksella. PeKa avasi sen kuitenkin viisaasti ja vei syyskauden päätteeksi pisteet Kotkaan 71 – 94 (28 – 52) vierasvoitolla.

Pyrintö lähtee joulutauolle liigan neljänneltä sijalta. Se tuo paikan Suomen cupin finaaleihin ja antaa uskoa kauden jatkolle. Arvosana hyvä kahdeksikko.

Edellisellä vierailullaan PeKa oli ihmeissään kotijoukkueen kolmen pisteen heittojen kanssa. Valmentaja Mika Haakana oli keksinyt, että jos kerran kotijoukkue osuu Pyynikillä yhdessä pelissä 19 kolmosta, niin mikseivät sitten vieraatkin. Vähän jäi vaille, mutta PeKa osui 14  kertaa hyvällä 44 prosentin tarkkuudella.

Jo avausneljännes näytti pelin suunnan. Paikkapuolustuksesta löytyi reikiä ja kymmenessä minuutissa vierailta 6 kolmosta sisään. Pyrintö puolestaan auttoi kotkalaisia karkumatkalle 9 menetyksellä.

Toinen neljännes jatkui avauksen malliin. PeKa hallitsi levypallot (koko ottelussa 50 – 38) ja puolet niistä tuli vielä hyökkäyspäässä. Pyrinnön pelaajilla on sen verran junnuvuosista aikaa, että perusopetus oli kai unohtunut: Sulje ensin! Takaa-ajoksi jäi 24 pistettä, 28 – 54.

Kolmas ja neljäs neljännes pelattiin sitten pois. Pyrintö oli päättänyt harjoitella paikkapuolustuksen muistiin selkärankaan asti eikä  vastoinkäymisissäkään vaihdettu pelaajavartiointiin. Jotain harvinaistakin parin sadan hengen kotikatsomo näki: Ellen Järvinen teki kaksi pistettä selkä koriin päin, Saana Kujala osui istualtaan ja kaikki kymmenen pelaajaa pääsivät pisteille.

Pyrinnöstä palkittiin Ellen Järvinen, eniten ehkä 7 levypallonsa ansiosta. Vieraiden kolmesta jenkistä hurjat tilastot tehtaillut Da’Nasia Hood (37 pistettä, 10 levypalloa) sai viemisiä kotiin, kun esim. Natalie Kleeman- Day sai 13 heitollaan vain aikaiseksi vain kaksi pistettä.

Lynn jätti hyvästit

Joulutauon aikana Pyrintö täydentää joukkuettaan, kun hienon alkukauden pelannut Geralynn Leaupepe palaa henkilökohtaisten syiden vuoksi kotiin. Jo muutamassa pelissä vaihtopenkillä kannustanut Lynn oli joukkuepelaaja ja kymmenen ottelun tilastot kiitettävät: 14.7 / 11.2 /  4.5 s / 2.9 r. 

Valmennus haarukoi parhaillaan Kayla Shawn kämppäkaveriksi uutta pelaajaa. Päävalmentaja Petteri Molenius uskoo, että vaikka Lynnin vaikutus koko seurayhteisöön oli iso, asioilla on tapana järjestyä: Etsimme sopivaa paikkaamaan Lynnin jättämää aukkoa.

Vihdoin julkisuutta

Pyrintö aloittaa kevätkautensa 7. tammikuuta kotipelillä Forssan Alkua vastaan. Myöhemmin tammikuussa, 20. – 21. päivinä odottaa sitten kauden ensimmäinen huipennus, Suomen cupin finaalit.

Valtakunnallinen julkisuus on taattu, kun YLE televisioi TV2: ssa ja Areenassa Helsingissä pelattavat finaalit. Valtakunnan julkisuus ennättää ennen paikallista. Paikallinen media ei syyskauden aikana huomannut, että Tampereella pelataan naisten pääsarjaa. Ei jutun juttua – aina ei edes tuloksia tulospörssissä.

10.12.2023

Tärkeintä on johtaa lopussa

Kun kaksi kovaa levypallopelaajaa puuttuu ja koriraudat soivat kuin kulkuset, niin paljon ei kannata odottaa. Pyrinnön fanien kannattaa kuitenkin malttaa loppuun asti. Kouvottarien kotikentällä viimeiset puolitoista minuuttia näyttivät, että tärkeintä on johtaa lopussa: Tilanteesta 78 – 77 Saana Kujalan loppukiri pelasti pisteet Pyrinnölle 78 – 83.

Avausneljännes jää historiaan huti-minuuteista. Kolmosia lähti ilmaan pelikirjan mukaisesti, mutta 13:sta heitosta vain yksi osui. Kayla Shaw oli epäonnen mannekiini – kaikki yhdeksän yritystä ohi. Kouvottaret kuittasi alun 21 – 12.

Toisella neljänneksellä käynnistyi takaa-ajo. Ensin tykitti Tuulia Timo, sitten Saana Kujala, ja vartin jälkeen Kaylakin jo osui. Ellen Järvistä ei pidätellyt mikään. Ensin tasoihin ja sitten ohi: 34 – 34 tilanteesta Pyrintö kiri puoliajalle 36 – 40 johdossa. Vaikka Geralynn Leaupepe ja Emma Törnblom eivät pystyneet pelaamaan, levypallot silti Pyrinnölle 29 – 25. Niina Sedano ja Saana Kujala kirjasivat heti alkuun hyvät tilastot.

Pyrinnön toisen puoliajan alku oli heikon ja surkean välimailta. Kolme menetystä minuuttiin, 8 – 0 jakso vastustajalle ja kolmen jenkin Kouvottaret venyttivät eroksi vielä 55 – 44. Valmentaja Petteri Molenius ei aikalisiä säästellyt, sillä harvoin näkee kahta aikalisää vajaaseen neljään minuuttiin. Pyrintö pääsi peliin mukaan, kun Peppi Tyynilä ja Kaisa Pirttinen lähetettiin kentälle puolustamaan. Vaikka vaihtopenkiltä ei tänään pisteitä kerrytetty, niin puolustuksessa se auttoi. 

Viimeisellä neljänneksellä otsa taas rypistyi, kun Kouvottaret karkasi 69 – 61 johtoon. Kayla Shaw kaivoi silloin ammattikunniansa ja latoi kymmenminuuttiseen 8 pistettä. Loppuminuutit mentiin kori korista tahdissa, kunnes Saana Kujala masensi kouvolalaiset lopullisesti.

Pyrintö osoitti, että vajaallakin kokoonpanolla syntyy tulosta. Vajaat puoli tuntia sujui kuten piti, vain kolmannen jakson alkua ei kannata edes muistella. Saana Kujala latoi taas mahtavat tilastot (29/12) ja vastustajat joutuivat rikkomaan Saanaa kahdeksan kertaa. Ellen Järvinen teki hyvällä prosentilla kakkosia, kaikkiaan 22 pistettä. Niina Sedanon puoleen tuntiin tuli lähes sadan prosentin ilta: 10 pistettä ja vain yksi missattu kolmonen. Kayla Shaw osoitti jo pelinjohtajan oireita: 6 koriin johtanutta syöttöä ja 13 pistettä.

Kouvottarilla on kolme vieraspelaajaa ja hyvä kotimainen kokoonpano. Nyt jenkeistä onnistui yli keskiarvojensa Shaiquil Mcgruder: 27 pistettä, 13 levypalloa.

Pikauusinta Pyynikillä lauantaina

Naisten liigan monipolvinen sarjaohjelma tuo lauantaina 16.12. klo 15 Pyynikille toistamiseen tutun vieraan, Peli-Karhut Kotkasta. Kuukausi sitten Pyrintö puristi Pyynikillä viisinkertaisen Suomen mestarin tiukille häviten lopulta 89 – 96.

PeKa on tehnyt vielä marraskuussa hankintoja ja hitsannut joukkuetta tiiviimmäksi. Jos Pyrintö pystyy pelaamaan 26,5 minuuttia kuten Kouvolassa, niin eihän sitä koskaan tiedä…?

– –

7.12.2023

Pyrintö huojutti Honkaa – melkein…

Kakkosen ja nelosen välillä on yleensä pieni ero. Niin nytkin – ei kuitenkaan lohduton tai tavoittamaton. Naisten liigan kakkonen, Tapiolan Honka voitti nelosen, Pyrinnön 76 – 61.

Ensimmäisen puoliajan tamperelaiset pysyivät kyydissä (29 – 29), mutta kahdeksan pelaajan voimin tilastoihin pisteitä tykittänyt Tapiolan kotijoukkue jaksoi lopussa paremmin kuin kuuden pisteiden tekijän vieraat.

Ottelun lähtökohdat olivat erikoiset. Kummaltakin joukkueelta puuttuivat tilastokärkensä, Pyrinnöltä Geralynn Leaupepe ja Hongalta Tayanna Jones. Lynn ei ole pelikuntoinen ja Tayanna viipyy perhesyistä yhä USA:ssa. Lisäksi pitkin päivää arvottiin, saadaanko Tapiolan urheiluhalliin palautetuksi valot. Saatiin ja pelattiin.

Avausneljännes oli Pyrinnön. Saana Kujala (20/7/3s) narutti Hongan puolustusta sieltä ja täältä. Aloitusviisikkoon noussut Niina Sedano (6/6/5s) ylitti kaikki keskiarvonsa ja todisti Pyrinnön kokoonpanon laajuudesta. Toisella kymmenminuuttisella Honka alkoi löytää reikiä Pyrinnön tiiviistä joukkuepuolustuksesta 300 kotijoukkueen fanin kannustuksessa. Hyvä puoliaika kuitenkin Pyrinnöltä ja tauolle tasatuloksella.

Toisella puoliajalla toista kauttaan Tapiolassa pelaava Cierra Walker alkoi löytää tilaa Ellen Järvisen ja Kayla Shawn puolustuksesta. Saana Kujalaa tuplattiin ja Pyrinnön syöttölinjat katkaistiin. Saanalle kertyi paineessa 9 menetystäkin. Pyrinnön vaativa pelitapa söi energiaa. Honka löysi sitä penkiltä 20 pisteen verran, Pyrintö kolmen. Kevään ratkaisupeleissä tarvitaan siis enemmän apuja vaihtopenkiltä. Toinen selvä ero löytyy korin alta: Hongalle sieltä 34 ja Pyrinnölle 22 pistettä.

Hongalla riitti energiaa, vaikka joukkueella oli viides peli kahteen viikkoon. Pyrinnön tahti ei ole ollut yhtä tiukka, vaikka seuraava ottelu on jo kolmen päivän kuluttua. Avausjakson hyökkäyspeli todisti, että oikealla tiellä ollaan.

Kouvottaret nuolee huuliaan

Pyrintö pelaa seuraavan kerran sunnuntaina vieraskentällä Kouvolassa, missä Kouvottaret yrittää saada yli kuukauden kestäneen tappiokierteensä poikki.  Edellisen ottelun Pyynikillä Pyrintö kirjasi 98 – 91 voitoksi ja muutenkin Pyrintö on hallinnut keskinäisiä otteluita.

Toisaalta Kouvottaret on toistaiseksi ainoa joukkue, joka on edes hiukan kiusannut (78 – 89) liigan suursuosikkia Torpan Poikia. Huulia siis Mansikka-aholla nuoleskellaan – josko nyt?

2.12.2023

Katastrofin partaalta trilleriin

Kun vastustaja on puolet pelistä sadan pisteen vauhdissa, ei takaa-ajajalle yleensä kunnian kukko kiekaise. Pyrinnöllä kävi tuuri Espoo Basket Teamia vastaan, kun puoliajan kylmäävä 42 – 51  tilanne kääntyi lopulta 87 – 81 voitoksi.

Viimeisten minuuttien kori-korista -pallottelun ratkaisijaksi nousi Ellen Järvinen: kolmonen koriin, aikalisän jälkeinen tärkeä riisto ja vapareita sisään. Jos EBT:n kiri olisi purrut, Geralynn Leaupepe olisi pureskellyt kynsiään. Ammattilaiselle kaksi menetystä viimeiseen pariin minuuttiin ovat harmillisia hamoja.

Suomalaisvoimin pelaava EBT on kiusannut koko kauden ns. varmoja pisteitä hakevia vastustajia. Tilillä on jo voittoja, mutta useampi yllätys on kaatunut aina loppuhetkillä. Hyvin valmennetut ja taitavasti roolitetut espoolaiset näyttivät heti alkuun, mitä nopea peli oikeasti on. Kun juokset aina puoli metriä perässä, virheitä kertyy.

Makkaratauolla ero olisi voinut olla isompikin, mutta jarruviisikko jätti avauspelaajille mahdollisuuksia toiselle jaksolle. Kolmannella neljänneksellä huurre alkoi karista kotijoukkueen pelistä ja puolustukseen löytyi vihdoin selkärankaa. Neljännes kääntyi 24-16 Pyrinnön eduksi ja takaa-ajettavaa oli enää yksi piste.

Neljännellä jaksolla johtoasema kääntyi useamman kerran suuntaan ja toiseen. Ratkaisukolmonen lähti minuutti ennen loppua Ellen Järvisen kädestä, Pyrintö siirtyi 82 – 81 johtoasemaan, eikä Espoo pystynyt tätä enää kääntämään voitokseen.

Ellen Järvinen (16 pistettä, 7 levypalloa, 7 syöttöä) löysi rytmin juuri kun sitä tarvittiin. Saana Kujala joutui kovaan paineeseen puolustaessaan EBT:n ykköspelaajaa Nicole Ogunia, mutta silti hikiseen iltaan kiitettävät tilastot (23/7). Pyrinnön yllättäjä oli ensimmäisen liigaottelunsa pirteästi pelannut Sofie Heinisuo. Pyrinnön kasvatti, 2004 syntynyt Sofie kuittasi samalla liigan avauspisteensä.

Vastustajat kovenevat jatkossa. Sisäpeliin tarvitaan lisää voimaa, kun Emma Törnblomkin kulkee olkapää paketissa. Lisää tarkkuutta  Pyrintö puolestaan tarvitsee 64 prosentin vapaaheittoihinsa.

EBT toi Pyynikille ainoastaan kahdeksan pelaajaa. Vaikka vaihtoruletti pyöri, väsymys lisäsi huolimattomuutta loppuhetkillä. Nicole Ogun väänsi korin alta 25 pistettä ja raapi 8 levypalloa. Nopea takapelaaja Erika Mace teki 13 pistettä, jakoi 6 syöttöä ja osoitti että levypalloja haetaan asenteella: 8 levypalloa takapelaajalle on paljon.

Hongan kaatoon arkipelissä

Kun itsenäisyys on juhlittu, Pyrintö matkustaa Espooseen. Honka on liigan kärkinelikossa, vaikka siltä on puuttunut viime peleistä kolme avausviisikon pelaajaa. Elsa Lemmilä ja Emma Ristola ovat loukkaantuneita ja kovia pistelukuja takonut Tayanna Jones perhesyistä poissa.

Honka on onnistunut herättämään seurahengen. Katsomot täyttyvät omista junioreista. Esim. miesten divaripelissä oli liki 300 omaa kasvattia. Pyrinnön kannattaa muistaa torstai-iltana ettei honkalaisia kannata rikkoa: Viikon arkipelissä EBT:tä vastaan 20 vaparia – 19 niistä sisään.

29.11.2023

Kolmoset piipussa, pisteet Vimpeliin

Vimpeliin on pitkä matka – vielä pidempi takaisin Tampereelle. Pyrintö koki sen taas kerran, kun Veto vei sarjapisteet selvästi 90 – 76 (48 – 37). Kun vastustaja takoo liki sata pistettä, niin syy näkyy suoraan tulostaululta: Se puolustus, se puolustus…

Avausjaksolla Pyrinnön peli vielä kulki, kun syötöt kulkivat. Ensimmäinen neljännes Keyla Shawn kolmosilla vieraille 22-20. Toisella kymmenminuuttisella raudat kolisivat kolmen pisteen viivan takaa lähteneistä toivotaan-heitoista. Kun Vimpelin huippuvahvistus Samatha Breen takoi heti 21 pistettä, syötti 4 ja tempoi 8 levypalloa, ero kasvoi kaksinumeroiseksi.

Tauon jälkeen puolustus tiukkeni, mutta samalla virheet lisääntyivät. Pyrintö hiipi vielä kannoille (53 – 49), mutta Vimpeli pelasi viisaasti palloa sisään, teki korin tai haki pisteet vapaaheittoviivalta. Kotijoukkue johti taas jo 14 pisteellä. Viimeisen viiden minuutin kirikin kuihtui, kun Vimpeli pisti pallon pussiin paikasta kuin paikasta.

Pyrinnön peli tökki välillä kuin Ruudun kuva. Puolustuksesta puuttui aggressiivisuus. Vastustaja pääsi helppoihin heittopaikkoihin ja 50 prosentin tarkkuuteen. Toivottuja nopeita hyökkäyksiä on vaikea saada korien jälkeen. Nihkeän puolustuksen lisäksi miinuslistalle jäi kolmosten tarkkuus: 10/42, siis reilusti alle 30 prosentin. Keyla Shaw pääsi nyt omalle pistetasolleen (24 pist.), mutta heitto lähti usein suoraan omasta kuljetuksesta.

Vimpeli parantaa kauden edetessä. Tappio sarjajumbo EBT:lle oli herättänyt. Kun joukkueessa on Samatha Breen, häneen on hyvä nojata heikommallakin hetkellä. Huikea tilasto taas: 38 pistettä, 12 levypalloa, 7 älykästä syöttöä.

Nuoria tähtiä tuikkii Pyynikillä

Seuraavaksi Pyrintö kohtaa kotikentällään Espoo Basket Teamin. Vaikka takana on jo yksi voitto espoolaisista (77 – 70), lauantain iltapäivästä ei tule helppo.

EBT on arvovalintansa ansiosta liigan mielenkiintoisin joukkue, sillä espoolaiset lähtivät kauteen kotimaisella kokoonpanolla. Seura luottaa omiin, 16-vuotiaisiin kärkipelaajiinsa – eikä turhaan. 184-senttinen Nicole Ogun on loistava lahjakkuus. Koritilastoissa hän on paras suomalainen, levypalloissakin suomalaisista heti Taru Tuukkasesta seuraava. Niin ikään 16-vuotias, nopea pelintekijä Erika Mace on syöttötilaston kymmenes.

Pyrintö – EBT alkaa lauantaina 2. joulukuuta klo 14 Pyynikillä.

22.11.2023

Pyrintö puristi mestarit ahtaalle

Viisi viimeisintä Suomen mestaruutta rouhinut Peli-Karhut lähti kauteen vanhat mielessä. Tukevan panostuksen ja kolmen jenkin turvin kotkalaisjoukkue havittelee taas kultaa. Mestaruus ei sentään sormia napsauttamalle tule. Pyynikin lumisessa illassa Pyrintö todisti, että sarjan kärkeä pystyy horjuttamaan. PeKa oli parempi 89 – 96 (45 – 48) – vielä…

Avausneljänneksellä kotijoukkue näytti millainen heittojoukkue se on. Pisteen takaa-ajoaseman (27 – 28) Pyrintö turvasi kolmen pisteen heitoilla  ja niiden tuomilla 15 pisteellä. Puolustus sen sijaan tuotti tuskaa ja vieraat pääsivät juoksemaan muutaman helpon nopean hyökkäyksen.

Toisella kymmenminuuttisella puolustus alkoi jo pitää. Tuulia Timon ja Ellen Järvisen heittopeli piti tilanteen tasaisena, puoliajalle tilanteessa 45 – 48. PeKa pysyi pelissä kokeneen Natalia Kleeman-Dayn heitoilla.

Toinen puoliaika alkoi Pyrinnöllä ensimmäisen tavoin: Kymmenen menetyksen listaan heti yksi, sitten toinen, kolmas… Huolellisuus parani, kun tarkkaavaisuus lisääntyi. Ellen Järvisen unelmapelin ja Kayla Shawn heittokäden varassa kolmas neljännes tasatilanteeseen 66 – 66.

Viimeisen neljänneksen alku uumoili jopa yllätystä: Suurimmillaan ero oli kotijoukkueelle 89 – 83. Sitten PeKa näytti, miten peli voi kääntyä iholla puolustamalla. Kaksi minuuttia ennen loppua (89 – 90) rummut vielä pärisivät Pyrinnölle, mutta pari kolmosen yritystä rautoihin, ja se oli sitten siinä.

Pyrintö pelasi hyvän pelin. Kun kolmoset onnistuvat 44 prosenttisesti, on sellaista joukkuetta vaikea puolustaa – edellyttäen, että pallo liikkuu syöttämällä eikä pompottamalla. Avausjakson puolustus jätti toivomisen varaa ja levypalloissa PeKa oli  parempi 42-30.

Ilta oli Ellen Järvisen: Tilastoihin tuli 25 pistettä (kolmosten tarkkuus 62 %), 4 levypalloa ja 6 syöttöä. Saana Kujala (13/5/4) ja Tuulia Timo (11/1/1) tykittivät aina kun tilaa tuli. Kayla Shaw (17/3) ja Lynn Leaupepe (15/7/5) olivat nyt viime otteluita tiukemmassa vartioinnissa. Kun se vähääkään helpotti, niin tilastokone nakutti.

PeKa hankki viikko sitten kolmannen jenkin alkukauden yllätystappioiden herättämänä. PeKa pelaa edelleen käytännössä kuudella pelaajalla, joten jo pienetkin loukkaantumiset saattavat jarruttaa kultajunan jytkytystä. Riski on olemassa. Tänään Lotta Vehka-aho (14/1/5) pääsi palkintokuviin Ellen Järvisen kaveriksi.

Pisteisiin matkaa 219 kilometriä

Pyrinnön seuraava ottelu on pikauusinta Vimpelin Vetoa vastaan. Vimpelin liikuntahalliin on mukavasti 219 kilometriä ja valmistautumisaikaa viikko. Ottelusta tulee vaikea, sillä Veto kärsi keskiviikon kierroksella yllätystappion EBT:lle 68 – 63. Kolmen jenkin pohjalaisjoukkue oli vahva suosikki suomalaisvoimin pelaavia espoolaisia vastaan. Sitten kävi näin.

Naisten korisliiga on hieno sarja. Yllätyksille ei ole ylärajaa.

18.11.2023

Pyrintö kylvettää päävastustajiaan

Yhdeksällä voittaa yleensä kahdeksan. Niin nytkin Pyrinnön ja Vimpelin Vedon kamppailussa, 79 – 68 (40 – 34). Liigapisteet olivat kotijoukkueelle tärkeät, sillä viime kauden pronssijoukkue Vimpeli on tämän kauden päävastustajia. Edellisellä kierroksella kyydistä putosi samaan keskikastiin laskettu HBA.

Pyrintö lähti peliin yhdeksällä pelaajalla. Coach Petteri Molenius on ymmärtänyt rytmityksen, vaihdot ja uskaltaa sen mukaan peliä johtaa. Nyt avainhetkiä oli, kun aloitusviisikko tuli juomatauolle ja Emma Törnblom, Niina Sedano, Peppi Tyynilä ja Kaisa Pirttinen yhdessä Lynn Leaupepen kanssa venyttivät seitsemän pisteen johdon 14:ään.

Aloitusviisikon kotimainen runko, Ellen Järvinen (16 pistettä, 4 levypalloa, 4 koriin johtanutta syöttöä), Saana Kujala (15/7/4) ja Tuulia Timo (11/1/2) tuo joukkueeseen syvyyttä. Suomalaispelaajat tekivät yhteensä 47 pistettä – Vimpelin vastaavasti 10. Levypallotkin vastustajaansa lyhyempi Pyrintö taisteli 50 – 41.

Kentän suvereeni valtias oli peli peliltä parantava Lynn Leaupepe. Tilaston alkupää oli upea: tuplatuplana 26 pistettä, 22 levypalloa ja yksi syöttö. Parannuskohteeksi jäävät menetykset – nyt 7. Kayla Shaw hakee vielä rooliaan. Loistavan heittäjän kausi on ailahdellut ja koko muun joukkueen peli välillä hyytyy Kaylan hakiessa omia leipäpaikkojaan. Tänään syntyi 6 pistettä.

Vimpelin Veto on urheilun kummajainen. 2700 asukkaan kunnan tuntee Vedon pesä- ja koripalloilijoista. Yhden liigaviisikon saisi miltei kootuksi Tuohiperän kylästä, Kujaloiden ja Timon kotikulmilta. Nyt bussi toi Tampereelle kahdeksan pelaaja. Se on kovavauhtiseen peliin vähää vaille vähän. Vedon selkärankana ovat vahvistukset. Liigan pistepörssiä johtava Samatha Breen (23/14/4) jäi nyt hiukan keskiarvostaan, mutta osoitti kyllä tasonsa.

Kullan kimallusta Pyynikille

Pyrinnön seuraava kotiottelu on tärkeä mittari: Onko tamperelaisista todella tänä vuonna horjuttamaan liigan ehdottomia kärkijoukkueita? Vastaan tulee viisi viimeisintä Suomen mestaruutta voittanut Peli-Karhut Kotkasta.

Tänä syksynä PeKan peli on yllättäen yskähdellyt. Materiaali oheni oleellisesti, kun Roosa Lehtoranta värvättiin lokakuussa Saksan liigaan. Aloitusviisikko on kuitenkin edelleen meritoitunut, menestynyt ja asiansa osaava. Nimet Kosonen, Pirttinen, Vehka-aho ja Kleeman-Day ovat huippupelaajia. Huippupelaajat maksavat ja se näkyy PeKan budjetissa: Kauden kulut 211 400 euroa ja pelaajapalkkiot 120 000 euroa. Pyrinnön vastaavat eurot ovat 132 000 ja 67 500.

Pyrintö – Peli-Karhut liigaottelu alkaa Pyynikin palloiluhallissa keskiviikkona 22.11. klo 18.30. Rumpuryhmä on paikalla ja muutkin mahtuvat!

4.11.2023

Tukka putkella komeaan kotivoittoon ja kolmoseksi

Kun vastakkain on kaksi vauhtipeliin vannovaa joukkuetta, niin välillä katsojan niska oli kovilla kuin tennisottelussa: Sinne-tänne, sinne-tänne… Pyrintö voitti HBA-Märskyä vastaan niin juoksu- kuin tahtokilpailun. Kotivoitto 99-82 (51-44) nosti tamperelaiset sarjan kolmosiksi.

HBA on hyvin valmennettu, loistavista tyypeistä koottu lukion joukkue. Perustaitoja hiotaan ja sen huomaa. Kun vastaan tulee rutinoituneempi, vahvempi ja peli peliltä kehittyvä vastustaja, niska saattaa notkahtaa. Pyynikillä Pyrintö painoi kaasua kolmannella neljänneksellä. Puoliajalle HBA roikkui vielä tuntumassa, mutta kolmannen jakson 30-18 jälkeen helsinkiläiset eivät enää nousseet edes näköetäisyydelle. Pisteet kasvavan kotiyleisön iloksi Tampereelle.

Opetusosuus pelissä oli pitkien pelaajien puolustus. HBA:n 198- senttinen Albina Syla (16/7) sai syöttöjä omalle tontilleen ja Pyrinnön apupuolustus ei aina ennättänyt niihin mukaan. Näitä yli 190- senttisiä löytyy muistakin joukkueista. Helsinkiläisten parhaana palkittiin 2007-syntynyt forssalainen Tiia Talonen (15/4). Kotikentälleen palannut Kenisha Williams ampui 5 pistettä, otti 3 levypalloa ja antoi koriin johtaneen syötön kuudesti.

Pyrintö juoksi, syötti ja voitti jopa levypallot 42-40. Menetyksiä kertyi vain 18, kun HBA on edellisissä otteluissaan kunnostautunut juuri riistoissa. Geralynn Leaupepe oli kentän kirkas tähti ja tilasto oli taas komea: 24 pistettä, 8 levypalloa, 10 syöttöä ja 5 riistoa. Kun järkevyyttä ei tilastoida, niin paljon Lynnin pelistä jäi vain katsojien iloksi. Kuvaavaa Pyrinnön pelille on, että kaikille kymmenelle pelaajalle riitti minuutteja ja kahdeksalle pisteitä.

Pyrinnön Teresa susiladyissä

Ensi viikkoon maajoukkueviikko. Suomen susileidit kohtaavat ensin torstaina EM-karsinnoissa Bulgarian ulkomailla. Sunnuntaina sitten Unkari saapuu Helsinkiin ja Urhea-halliin.

Naisten maajoukkue hakee uutta kevättä Ilkka Palviaisen johdolla. Pyrintö-kasvateista mukana on Teresa Seppälä. Tampereelta HBA:n kautta USA:n Sienaan opiskelemaan kiertänyt Teresa on tehnyt tahdonvoimia loukkaantumisten keskellä vaatineen nousun huipulle asti. Susiladieseissa on nyt mukana myös kirkkain tähtemme, Venetsiassa pelaava Awak Kuier. HBA:n USA:n yliopistoihin kouluttamista pelaajista Teresa on ainoa, joka saapuu maajoukkueeseen.

Pyrintö jatkaa liigaa kahden viikon päästä, lauantaina 18.11. kotiottelulla Vimpelin Vetoa vastaan.

30.10.2023

Alkukausi plussan puolella: 5 / 3

Pyrinnön kauden alku on kulkenut kuten ennustettiin: Hitaasti kiihdyttäen, terävyyttä hioen, uusia pelaajia sisään ajaen. Saldo on plussan puolella. Viidestä ottelusta kolme voittoa. Vain mestarisuosikki Torpan Pojat käveli kauden avauksessa Pyrinnön ja Petteri Moleniuksen ideoiden yli.

Viimeisin vierasvoitto tuli Espoo Basket Teamista 70-77 ( 28-38). Pyrintö pelasi alun erinomaisesti, esim. levypallot avauspuoliskolla tamperelaisille 35-12. Kolmannella neljänneksellä yskähteli, EBT vei sen 25-10. Kun voitosta pelattiin, Pyrintö näytti luonteensa – päätösjakso sisulla ja sydämellä 29-17 ja voittopitsat seitsemällä pelaajalla jaksaneille tamperelaisille.

Ottelun hahmo oli Pyrinnön Geralynn Leaupepe. Siellä missä tapahtui, siellä Lynn: 18 pistettä, 17 levypalloa, 10 riistoa, 7 koriin johtanutta syöttöä. Saana Kujala säesti 20 pisteellä ja 8 levypallolla. Kaikki seitsemän pelaajaa ennätti suhauttaa korisukkaa.

EBT on lähtenyt liigaan kotimaisella kokoonpanolla. Espoolaisilla on kaksi mielenkiintoista tulevaisuuden pelaajaa. Vuonna 2007 syntyneet Nicole Ogun ja Erika Mace pitävät joukkuetta pystyssä ja hankkivat seuralleen enemmän kuin nyt pyrintöläisten mukaan tarttuneet 2 sarjapistettä.

Koulujoukkue saapuu Pyynikille lauantaina

Pyrinnön seuraava kotiottelu on Pyynikillä lauantaina 4.11. klo 17. Vastaan saapuu Helsinkiin koottu tulevaisuuden lupauksien koulujoukkue HBA-Märsky.

HBA on yllättänyt avauskierroksilla. Kuudesta ottelusta on tullut kolme voittoa. Ennen kautta arveltiin, että vauhtikoneensa Elina Aarnisalon ja Kati Ollilaisen menettänyt HBA olisi ongelmissa, mutta valmentaja Mirka Dettmann on löytänyt uudet vastuunkantajat. Edellisellä kierroksella kaatui jopa mestari Peli-Karhut 73-68. HBA käytti koko koostumustaan, prässäsi ja riisti esim. avausjaksolla kotkalaisilta pallon 9 kertaa. Kuvaavaa oli, että kun lukiolaisjoukkueessa vastuu jakautui, Peli-Karhujen pisteistä vastasi vain aloitusviisikko.

HBA:ta vastaan Pyrinnön on oltava pallon kanssa huolellinen, horjutettava pitkää helsinkiläisjoukkuetta levypallopelissä ja keskityttävä forssalaislähtöiseen Fiia Hellstenin ja Touhun Pojista Lauttasaaresta tulleen Lilli Onnelan jarruttamiseen.

Pyrintö toivottaa tervetulleeksi myös oman kasvattinsa Kenisha Williamsin. Korit ovat tutut ja rumpuryhmä paikalla.