Saara ja Juha pyöräsuunnistuksen nuorten MM-kisoissa

Saara_Yli-Hietanen_Juha_Lilja_pysu-mm_2015
Saara ja Juha kisojen avajaisissa lipunkantajina. Kuva: Suunnistusliitto

Pyöräsuunnistuksen MM-kisat käytiin Tsekin Liberecissä 18.-22.8.2015. Samassa yhteydessä ajettiin kaksikymppisten nuorten MM-kisat eli Junior WMTBOC-2015. Saara Yli-Hietanen ja Juha Lilja jatkoivat kisoissa Jutilan veljesten aikanaan viitoittamaa polkua pyrintöläisinä kisaedustajina näissä gameseissä.

Sekä Saara että Juha – molemmat vielä 16-sarjalaisia – ajoivat hienot kisat. Näistä kisoista ei vielä tullut mitaleja tai muita ”diplomisijoja” kotiin tuotaviksi. Heidän fyysinen voimataso Liberecin vuorten rinteillä ei yksinkertaisesti vielä ollut samalla tasolla kuin Saaraa ja Juhaa 3-5 vuotta vanhempien mitalistien. Molempien kypsät ja hallitut suoritukset kuitenkin osoittivat, että heissä on tulevina vuosina potentiaalia podiumille kun voima iän ja treenin mukana lisääntyy.

Nyt Saara oli parhaimmillaan keskimatkalla 20. toiseksi parhaana suomalaisena. Myös sprintti meni hienosti sijoituksen ollessa 21. Pitkän matkan kisassa maasto sitten oli yksinkertaisesti liian raskas, eikä kokemustakaan pyöräsuunnistuksesta mannermaisessa vuoristossa ollut riittävästi takana, jotta olisi aina osannut valita nopeimmat reitit haastavilla radoilla. Tätä samaa valitteli myös Juha. Juhan huippuhetki osui vuoristoa hivenen tutummassa ympäristössä ajettuu sprinttiin, jossa Juha teki aivan nappisuorituksen haastavalla radalla. Juha oli sprintin 15. toiseksi parhaana suomalaisena. Juha oli mukana myös kisat päättäneessä viestissä joukkueen tullessa maaliin neljäntenä. Tätä sijoitusta ei kuitenkaan laskettu mukaan virallisiin tuloksiin, koska Suomen 1-joukkue tuli hivenen aikaisemmin maaliin kolmantena.

Kokonaisuutena viikko oli molemmille jatkoa ajatellen arvokas. Niin Saara kuin Juha saivat onnistumisista runsaasti itseluottamusta ja uskoa omaan tekemiseen. Molemmat myös näkivät, missä pitää kehittyä, jos mielii tulevina vuosina menestyä näissä kisoissa. Lukonmäki taitaa kutsua…

Juha viestin toisella osuudella. Kuva: Suunnistusliitto