Työpajassa 29.10.17 pohdimme seuran tarinaa:

  • Mistä tarina alkaa?
  • Keitä tarinassa on mukana?
  • Mistä meille tärkeästä tarina kertoo?
  • Mitä kohti tarina etenee?
  • Mitkä ovat tarinan seuraavat juonenkäänteet?

Koosteen työpajasta voit lukea tästä munseura.

Tuija Laine-Itävuo: Kerro seuran tarina

Mikä on seuran tarina ja kuka sen voi kertoa? Mistä seuran tarina alkaa? Minusta seura on yhtä kuin seuraan kuuluvat ihmiset. Jokaisella ihmisellä on oma tarinansa, oma suhde seuraan ja muihin seurassa toimiviin ihmisiin. Tuo suhde, kuten muutkin elämän suhteet, muuttuu ja mukautuu elämänvirran mukana. Välillä olemme hyvin lähellä toisiamme, välillä emme edes muista toistemme olemassaoloa. Minun tarinani alkaa vuodesta 1988 ja bussimatkasta uuden harrastuksen pariin. Tarinaan mahtuu paljon iloa, onnistumisen kokemuksia yhdessä parhaiden ystävien kanssa, vuodatettuja ja vuodattamatta jääneitä pettymyksen karvaita kyyneliä sekä muiden tarjoamista urheiluelämyksistä nauttimista. Suuria tunteita. Rinnalla kulkemista. Yhteenkuuluvuutta. Tarinassani kaikki se hyvä, jonka olen itse saanut seurassa toimivilta ihmisiltä, toivottavasti jatkaa kulkuaan minun kauttani eteenpäin korvaten kaikki ne sanomatta jääneet kiitokset. Kiitos.

Tarinani ei ole irrallinen, vaan kietoutuu yhteen sinun tarinasi kanssa ja sinun ja sinun ja sinun. ”Minä olen syntynyt seuraan”, kertoo yksi. ”Joo ja kun olit vauva, minä olen hoitanut sinua leireillä”, jatkaa toinen. ”Seura on tärkeä sosiaalinen viiteryhmä kuin perhe”, nostaa esille pyrintöläinen, ”seurakavereista on apua moneen”. ”Kahjoa touhua” kiteyttää parhaimmillaan niin keskiviikkoisin juostut ylipitkät lamppulenkit, kuin heittäytymisen kisajärjestelyihin – vaikkapa nyt Ahvenanmaalle tai pyörän selkään. ”Kyllä onnistuu. Ei kun touhukkaasti toimeen”, todetaan yhdessä ja nauretaan makeasti päälle.

Mitä hyvää haluamme yhdessä napata tarinoistamme mukaamme tulevaisuuteen? Haluamme(ko) olla seura, jossa hyvä henki ja yhteisöllisyys on kaiken tekemisen perusta. Meillä on kivaa hyvässä seurassa ja tarjoamme toimintaa vauvasta vaariin ja tietysti myös mummoille. Hyvä toiminta on arvo itsessään. Olemme yksi joukkue, ja siksi meillä on paitsi lupa onnistua, myös epäonnistua. Menestys on hyvinvoinnin oheistuote.

Kuunnellessani seurakavereideni muistoja matkan varrelta, ja pohtiessamme yhdessä meille tärkeitä asioita seurassamme tuli mieleeni vanha afrikkalainen käsite ubuntu. Yksi ubuntun näkökulmia on, että ”olet se joka olet, kiitos ympärillä olevien ihmisten”. Kiitos siis kaikille yhdessä eletyistä hetkistä, jaetuista muistoista sekä kaikista tulevista kokemuksista seurassamme ja seurassanne!

Tämän tarinan kertoi Tuija – pyrintöläinen vuodesta 1988 vuoteen 2088 (vähintään)