Valmennuksen polku

Kansaivälisellä tasolla menestyvän suunnistajan perustaso (TP:n määritelmä)

 • Taito: virheitä EI tehdä ”SUB 1”
 • Vauhti: kisavauhti on MK-tasolla (aiemmin AnaK)
 • Kantti/ paineen sieto: suoritus on nähtävissä koko ajan gps, pääkamerat, yleisö, yhteislähdöt, knock out, viestit

17.2. kokoonnuimme pohtimaan, mitä tuo vaatimustaso tarkoittaa seuran oravapolun, junnujen ja edustuksen toiminnassa? Minkälaista seuravalmennuksen on oltava eri ikäkausina, jotta voimme tukea urhelijoiden kasvua kansainväliselle huipulle? Miten me seurana voimme tarjota ympäristön, jossa urheilija voi toteuttaa unelmaansa?

Paikalla oli 16 valmentajaa ja ohjaajaa tasaisesti sekä oravapolun, punajunnujen että edustuksen taustajoukoista. Tiedonvaihto ja keskustelu olivat vilkasta. Koostimme työpajan siten, että alustuksina kuulimme Suunnistusvalmentajakoulutuksen Taso 2:n sekä suunnistusvalmennusseminaarin oppeja fysiikasta ja taidosta. Keskustelu pohjautui myös SSLn linjaukseen Vauhtia! Taitoa! Kanttia! Totesimme, että teos on tiivistä asiaa 🙂 Näiden alustusten pohjalta koostimme ikäkausittain tavoitteita ja toimintatapoja seuratoimintaamme. Psyykkisen valmennuksen osuuden koostimme kuultuamme 21.2. Tampereen urheiluakatemin urheilupsykologi Tiina Röningin luennon.

Työpajan aikaansaannos tulee olemaan osana TP:n valmennuksen käsikirjaa ja on nyt Pyrintöläisten luettavissa TP:n Jäsenet-palstalta kohdasta valmennusmateriaalit. Lue ja kommentoi. Oma oivalluksesi asiasta on tärkeä “linjauksen” kehittämisessä. Yksinkertaistettuna erittäin tiiviisti: VVV (= Vauhtia, Vaihtelua, Viuhkaa) 🙂

 

 

Vauhti

taustamateriaalina kuulimme oppeja herkkyyskausista (materiaali löytyy TP:n Jäsenet-palstalta kohdasta valmennusmateriaalit)  sekä Ari Nummalan opit suunnistusvalmenusseminaarista. Kiteytyksenä:

 • oravapolulla paljon liikkumista motorisia taitoja kehittäen
 • junnuissa monipuolista liikuntaa nopeus huomioiden
 • edustuksessa kovia yhteistreenjä liiton tarjonta hyödyntäen

 

 

 

 

 

Taito

Taustamateriaalina meillä oli Sami Kalajan oppeja taidon oppimisesta (materiaali löytyy TP:n Jäsenet-palstalta kohdasta valmennusmateriaalit) sekä Mikko Ojanahon luentomateriaali suunnistusvalmennusseminaarista suunnistustaidon oppimisesta ja harjoituksen erittämisestä eri tasoisille suunnistajille .

Oheisen kuvan mukaisia suunnistustaidon osa-alueita voidaan ja pitää kehittää rinnakkain. Miten voimme muokat ympäristöä siten, että oppija oivaltaa?

Keskutelimme, että pääpaino

 • oravapolulla perustaidoissa
 • junnuissa toimnnan ohjauksessa (=suunnistusajattelu)
 • edustuksessa suorituksen hallinnassa

 

 

 

Kantti

Ungdomens Tiomila voittajat 2017 – Tampereen Pyrintö

Tiina Röningin luennon muistiinpanot (materiaali löytyy TP:n Jäsenet-palstalta kohdasta valmennusmateriaalit). Tämä osio on eniten kesken ja kehittyy eteenpäin 🙂

 • Oravapolulla rakastuminen lajiin
 • junnuissa kilpailemaan oppiminen
 • edustuksessa paineen hallinta erilaisissa tilanteissa