Suunnistuksen taitoleiripäivät talvikaudella – Taitoa, kanttia ja vauhtia!

Mitä uutta tarjottaisiin nuorille taitoharjoitteluun talvelle, oli suuri kysymys viime syksynä uutta suunnistuskautta mietittäessä. Esiin nousivat tulevan kauden näyttö- ja arvokilpailujen erikoisuutena suppamaastot ja niiden ominaispiirteet; reitinvalinnan merkityksen korostuminen ja käyrien ymmärtäminen. Lisäksi oli nähty tarve vahvistaa kompassitaitoja, harjoitella kovavauhtista suunnistusta ja tukea suorituksenhallintaa. Tärkeäksi elementiksi seuratasolla oli nostettu yhteisöllisyyden vahvistaminen ja myönteisen seurahengen ylläpito.

Valmennustiimissä Pyrinnön suunnistuskalenteriin suunniteltiin talvikaudelle uutuutena taitoleiripäiviä. Kantavana teemana ideana oli, että tulevan kesäkauden arvokilpailujen tyyppimaastoihin tehtäisiin harjoituspäiviä, jonne liikuttaisiin yhteiskuljetuksella. Tällöin bussimatkat hyödynnettäisiin taitoteemoihin liittyvillä harjoitteilla ja toisaalta paluumatkalla olisi aikaa harjoitusten analysointiin. Lisäksi taitoleiripäiviin ideoitiin vierailevien valmentajien tai asiantuntijoiden valmennustiedon jakamista. Pääasiallinen kohderyhmä oli nuoret eli Punajunnut, mutta taitoleiripäivät suunniteltiin avoimiksi tapahtumiksi seuran kaikille ryhmille ja jäsenille. Leireihin määriteltiin maltilliset ryhmäkohtaiset omavastuuosuudet. Päävastuu leiripäivien suunnittelusta ja käytännön järjestelyistä laskettiin kokeneille harteille: Riikalle ja Lammikolle.

Aloitusleiri Kärkölä 3.11-5.11.2017

Matkaan lähdettiin Hakametsän jäähallilta tuttuun tapaan Atro Vuolle -yhtiön bussikyydillä. Ensimmäisenä suunnistettiin yöharjoitus Tapanilassa. Kyseinen maasto tarjosi supikkoa polkurikkaassa kangasmaastossa.

Tapanilasta bussi suuntasi Kärkölään majoitukseen, tulevan Lahti-Jukolan tunnelmiin. Lauantaina aamun harjoituskarttana oli Vihattu. Luminen ja kivikkopohjainen suppamaasto tarjosi eksotiikkaa myös kokeneille suppaeksperteille. Kilometrivauhdit tipahtelivat melko alhaisiksi, mutta toisaalta reitinvalinnoissa koettiin useita onnistumisen elämyksiä.  Aamupäivän harjoituksen analysointi tehtiin pienryhmissä lounaan jälkeen. Tähän osallistuivat myös Harrasteryhmäläiset, jolloin yhteistoiminnallista oppimista koettiin puolin ja toisin.

Iltapäivällä Surmajärven avokalliomaastossa harjoiteltiin rastinottoa ja rastinoton tekniikoita. Harjoituksen oli suunnitellut SSL:n nuorten olympiavalmentaja Antti Örn. Illalla harjoitusta vielä analysoitiin porinapiireissä Lammikon opastuksella. Illalla keskityttiin Punajunnujen ryhmäytymisen tukemiseen ja kapteenien valintaan.

Sunnuntaina aamu avattiin Santaveräjän suppamaastossa. Harjoituspaikka oli valikoitunut Santaveräjään, koska nuorten katsastuskilpailut keväällä ja SM- keskimatka käydään vastaavanlaisessa ympäristössä. Lounaan jälkeen Antti Örn piti luennon tulevan kauden harjoittelusta ja kertoi samalla suppamaastojen suunnistustekniikasta. Paluumatkalla jatkettiin nuorten haastatteluja tulevan harjoitus- ja kilpailukauden tavoitteista ja toiveista.

Taitoleiri Jämi 2.12.2017

Jämin nopeakulkuisille kankaille suunnattiin joulukuussa. Jo bussimatkalla tehtiin ensimmäiset Riikan laatimat kynä-paperiharjoitukset lähtösuuntaan ja suunnassakulkuun liittyen.  Jämin ilmailukeskuksen maastoon satanut lumi hieman hidasti juoksua, mutta taitopuolella pääpaino oli rastinotossa ja lähtösuunnassa, joten teemaa se ei haitannut. Aamupäivällä rastinottoharjoituksessa nopeimmat leimasivat lähes 30 rastia.

Lounaan jälkeen pohdittiin harjoituksen ydinkohtia ja mietittiin kompassisuunnassa pysymisen keinoja. Erilaisten kompassimallien käyttäjiä löytyi porukasta useita. Levykompassin vannoutuneita käyttäjiäkin löytyi vielä muutamia, ja varsin hyvään kisamenestykseen hekin olivat kesäkaudella yltäneet. Mukavana välipalana leiriläiset kuulivat nuorten maajoukkuesuunnistajien huomioita kompassin käyttötekniikoista Lammikon salamahaastattelussa. Kiteytettynä oppi taisi olla: kompassin kantaminen maastossa koriste-esineenä on ajanhukkaa. Kun otat suunnan, niin noudata sitä. Kompassiin väännetty suunta ei paljon lämmitä, mikäli et rastivälillä sitä katso. Lähes kaikki tehdyt virheet ovat suuntavirheitä.

Illan hämärtyessä suunnistajat lisäsivät vaatekertoja ylleen, virittivät lamput kirkkaimmalle mahdolliselle valoteholle ja lähtivät käyräkartalla urakoimaan suuntavälejä. Harjoituksen voitiin todeta onnistuneen, sillä kaikki ehtivät annetussa määräajassa takaisin bussiin.

Mukavan lisän bussimatkalle toivat Pyrinnön edustusryhmän suunnistajat ja muutamat Punahilkat, joiden kanssa nuoret vaihtoivat ajatuksia tulevista harjoituksista ja talven ulkomaan suunnistusleirityksestä.

Taitoleiri Pori (Yyteri) 20.1.2018

Porin taitoleiripäivään sisällytettiin Puuvilla Challenge – sisäsuunnistus paikallisessa ostoskeskuksessa. Tämä hauska kilpailumuoto tarjosi mielekästä karttaharjoittelua totutun oheen. Sisäsuunnistuksen jälkeen pidettiin jälleen taitolueto ja tutkittiin yhdessä kesän kilpailukarttoja.

Menomatkalle tehtyä taitoharjoitusta jalostettiin käytännössä Yyterin rannalla. Harjoitus suunniteltiin syksyn KLL:n kilpailujen kartalle. Dyynien, harjumaaston ja suppien erikoismaastossa rastinoton ja rastilta lähdön tärkeys yhdistettynä oikeaan suuntaan korostuivat sujuvuuden harjoittamisessa.

Sprintin taitoleiri Helsinki 17.2.2018

Sprintin taitoleiripäivää ennen, 11.2., Lammikko kertoi ratamestarin näkökulmasta sprinttikilpailun ratasuunnittelun perusteita. Kuulijoille mielenkiintoisena tietona ratamestari kertoi laativansa usein jopa 8 lähes yhtä pitkää ja nopeaa reitinvalintaa. Vaihtoehtojen puutteeseen sprinttikisat eivät siis ainakaan kaadu. Useinkaan parhailla reitinvalinnoilla ei ole kuin muutamien metrien eroja.

Sprintti – teemaa harjoiteltiin Helsingissä. Samalla valmistauduttiin jo 12.5. kilpailtavaan Salming – sprinttiin. Kahden sprintti – harjoituksen avulla kerrattiin sprintin keskeisiä taidollisia elementtejä: etsi sujuva reitti ja toteuta se. Säilytä kontrolli suorituksessa ja pidä vauhtia yllä.

Tavoitteena oli karsia turha samanarvoisten reitinvalintojen arpominen, pysähtely ja suunnitelmien muutos pois vauhdikkaasta suorituksesta. Eteneminen pyrittiin pitämään sujuvana rakennuksien silhuetteja hyödyntäen ja samalla hahmottamaan suljetut reitit kuten ylitsepääsemättömät aidat, suljetut portit ja eri tasoilla olevat tiet pois omalta reitiltä.

Taitoleiri Turku 17.3.2018

Turkuun suunnattiin harjoittelemaan Oleelliset kohteet ja reitinvalinta – teemaa. Bussitehtävänä pohdittiin haastavan tilanteen nelikenttää: häiriötekijöitä, tilanteen haastavuuden syytä, kielteisiä ja myönteisiä ajatuksia (Hiihtolehti 2/2014).

Turkulaisen Varissuon lähiössä kokeiltiin uutta kilpailukonseptia: free choice – sprinttiä yhteislähdöllä. Kolmen sprintin setti vetäistiin high speed – vauhdilla. Kokemus opetti useimmille osallistujille oman työn tärkeyden, kun kovassa vauhdissa tehdään tärkeitä päätöksiä. Häiriötekijöitä lisättiin harjoitukseen kuvaajan, perässäjuoksijoiden ja kannustajien muodossa.

Alppilassa harjoituksen tavoitteiden toteutumista analysoitiin yhdessä. Luento-osuudessa kuultiin Turun urheiluakatemian valmentajan Jari Sipilän ajatuksia visuaalisen hahmottamisen ja visuomotoriikan vaikutuksista suunnistajan suoritukseen.

Iltapäivän harjoitus juostiin Turun Suunnistajien majan ympäristössä Alppilassa. Mukavassa hankikantokelissä karttavaihtoehtoina oli poluton kartta ja polullinen kartta. Hajontojen avulla harjoitukseen saatiin yksilöllisen työn harjoitusmahdollisuus. Suunta ja suunnassakulku, myös peitteisissä maastonosissa, oli jälleen teemana.

Harjoituksen jälkianalyysissä kuului tyytyväisiä kommentteja kauden leiripäivistä ja oman tekemisen kehittymisestä. Näillä eväillä suunnistajat lähtivät kevätleirille Ahvenanmaalle 30.3.2018 – 2.4.2018. Siellä harjoiteltiin yhdessä muiden seurojen kanssa ja saatiin hyvää tuntumaa kisojen kautta suunnistusvauhtiin.