Pyöräsuunnistajien arvokisat mitalivauhdissa

Pyöräsuunnistajat kilpailevat tällä viikolla Itävallassa. Aikuisilla ja 20-vuotiailla on MM-kilpailut, 17-vuotiailla on samassa yhteydessä EM-kilpailut.

Tiistain yhteislähtökilpailu oli pidennetty keskimatka. Kaarina Nurminen (16) sai erityisluvalla kisata 20-vuotiaiden MM-sarjassa tämän kilpailun. Kaarina ajoi vaikealla radalla pronssimitalin arvoisen suorituksen! Ero voittajaan oli 1:19.

Juha Lilja ajoi 20-vuotiaiden MM-kisassa sijalle 11 (7:25 voittajasta). ”Tuli pari virhettä mutta varmaan kaikki teki jonkun verran, mutta ei ollu iskua jaloissa niin ei pystyny oikeen taisteleen hyvistä sijoista”, kommentoi Juha kilpailua.

Keskimatkalla kulta ja hopea

Keskiviikkona kilpailtiin keskimatka, joka oli ohjeaikojen ylärajoilla tai hieman ylikin. Nyt pääsivät myös 17-vuotiaat kilpailemaan EM-mitaleista. Kaarina Nurminen näytti muille tytöille, miten vahvassa iskussa hän on ja voitti 17-vuotiaiden Euroopan mestaruuden! Suunnistus sujui yhtä reitinvalintavirhettä lukuun ottamatta hyvin.

Samassa sarjassa Silja Yli-Hietanen jäi voittajasta 4:26, mikä riitti hienoon viidenteen sijaan. ”Suunnistus pysyi koko matkan edessä ja aina tiesi minne oli menossa. Tein hyviä reitinvalintoja ja vauhti pysyi hyvänä”, kertoi Silja. Hiiltomiehiä pyöräsuunnistuksessa edustava Vilma Pesu oli 14. (12:22). ”Eka kisa tuntui vaikealle, kun ei ollut vielä tottunut maastoon. Yhdellä virheellä ja parilla huonolla reitinvalinnalla jäi kärkeen aika paljon, mutta suorituksesta jäi ihan hyvä fiilis”, totesi Vilma.

Juha Lilja, hopeaa (kuva Suunnistusliitto, Anu Uhotoinen)
Juha Lilja, hopeaa (kuva Suunnistusliitto, Anu Uhotoinen)

Juha Lilja onnistui tekemään lähes täydellisen suorituksen 20-vuotiaiden MM-keskimatkalla sijoittuen hopealle. ”Otin tarpeeks aikaa suunnistukselle että löysin hyvät reitinvalinnat ja pystyin toteuttaan ne hyvin ja tulikin hyvä suoritus ja fyysisesti oli paljon parempi päivä kun yhteislähdössä”, kertoi Juha.

Mervi Pesu, joka edustaa Rajamäen Rykmenttiä pyöräsuunnistuksessa oli naisten kilpailussa paras suomalainen, sijoittuen kuudenneksi. Mervin kommentit kisasta: ” Kolme selkeää virhettä, joista 2 epäselvien polkujen takia, 1 oma lukuvirhe. Viitisen minuuttia yhteensä. Ajo kulkee mukavasti, ylämäet sopii minulle.”

Saara Yli-Hietanen oli 20-vuotiaiden MM-kilpailussa sijalla 23. ” Fyysisesti kroppa ei vaan jaksanut yhtään ja koko matka oli vaan maaliin asti selviytymistä”, sanoi Saara.

Antti Rissanen ajoi 17-vuotiaiden poikien parhaimman ajan, mutta myöhemmin hänen suorituksensa hylättiin. Syynä oli uralta poistuminen, joka on kielletty näissä Itävallan kilpailuissa.

Mitalientäyteinen viestipäivä

Pyrintöläisillä ankkureilla Kaarinalla, Saaralla ja Antilla oli hieno viestipäivä, kun jokainen onnistui nostamaan joukkueensa sijaa mitaleille.

Vilma Pesu, Kaarina Nurminen ja Silja Yli-Hietanen, viestikultaa (kuva Suunnistusliitto, Anu Uhotoinen)
Vilma Pesu, Kaarina Nurminen ja Silja Yli-Hietanen (kuva Suunnistusliitto, Anu Uhotoinen)

17-vuotiaat tytöt vastasivat viestipäivänäkin parhaasta suorituksesta, EM-kisan hopeasijasta. Joukkueessa ajoivat Silja Yli-Hietanen, Vilma Pesu ja Kaarina Nurminen. Silja: ” aloitusosuus oli hieno kokemus. Alussa suunnistus meni hyvin, mutta loppuun tuli virheitä.” Silja tuli vaihtoon viidentenä 3:16 kärjen jälkeen. Vilma nosti sijoitusta kolmanneksi ja ero kärkeen oli enää 1:26. Vilma: ”Suunnistus sujui jo paremmin kuin eilen, kartta oli helppokukuisempi ja vauhdin sai pidettyä hyvin yllä. Muita omasta sarjasta ei näkynyt.” Kaarina nosti sijoitusta vielä yhdellä, hopealle, 1:22 voittajajoukkue Venäjästä. ”En nähnyt muita ankkureita joten en oikeastaan tiiä missä ratkaisu tapahtui. Tänään tuli kyllä pari virhettä että kultaankin ois ollu hyvät mahdollisuudet”, tuumasi Kaarina.

Viestin pronssimitalistit (oikealla) Ilari Haltia, Wertti Autio ja Antti Rissanen (kuva Foto Burmann)
Viestin pronssimitalistit (oikealla) Ilari Haltia, Wertti Autio ja Antti Rissanen (kuva Foto Burmann)

17-vuotiaiden poikien EM-viestin mitalikolmikko oli Ranska, Tanska, Suomi. Suomen viestin aloitti Ilari Haltia ja toista osuutta vei Wertti Autio. Antti Rissanen lähti ankkuriosuudelle yhdeksänneltä sijalta, 11:35 kärjen jälkeen ja 4:24 mitalisijasta. ”Tänään meni todella hyvin, tein 2. rastille pienen virheen, mutta muuten koko rata oikeastaan virheittä. Sain kaksi joukkuetta kiinni jo kakkosrastille. Puolalaisen (lähti ankkurisuudelle kolmantena) sain kiinni vähän yli puolen välin”, kertoi Antti.

Saara Yli-Hietanen viestin ankkuriosuudella (kuva Foto Burmann)
Saara Yli-Hietanen viestin ankkuriosuudella (kuva Foto Burmann)

20-vuotiaiden tyttöjen MM-viestissä Suomen ankkurina oli Saara Yli-Hietanen. ” Tänään lähdettiin kaikki ankkurit maastoon minuutin sisällä, mutta aika pian porukka hajos. Puolet matkasta menin ihan yksin tietämättä muista tai sijoituksesta mitään. Suunnistus ratkaisi meille mitalin tänään, kun pari kärkijoukkuetta sortui virheisiin. Kirkkaammat mitalit pääsivät karkuun ajamalla ja eri hajonnoilla. Ite en tehnyt yhtäkään virhettä ja ajaminen oli jo paljon parempaa kuin eilen!” kertasi Saara ankkuriosuuttaan. Aloitusosuudella oli Jutta Nurminen ja toisella osuudella Pinja Koskinen. Tsekki voitti kultaa, ollen 3:22 ennen Suomea maalissa ja Itävalta sai hopeaa.

20-vuotiaiden poikien viestissä Suomi oli neljäs 10:46 voittaja Tsekistä. Hopeaa sai Ranska ja pronssia Sveitsi. Suomen ero pronssiin oli 3:49. Juha Lilja ajoi toisen osuuden ja kommentoi sitä seuraavasti: “Tomille (Nykänen) tuli rengasrikko alotuksella nii jäätiin siinä aika paljon. Hän ajoi loppumatkan melkein tyhjällä renkaalla. Meistä kukaan ei ihan virheettömästi pystynyt ajaankaan, joten ei neljättä sijaa korkeemmalle onnistuttu pääsemään.” Joukkueen Ankkuri oli Teemu Kaksonen.

Naisten MM-viestissä Mervi Pesu aloitti hienosti ja tuli vaihtoon kärjessä. ”Suunnistus  hallinnassa koko ajan. Loppulenkillä oli karttaan merkitsemätön tienpätkä, jolla kävin ihmettelemässä. Muuten sujuvaa toteutusta,” totesi Mervi. Toisen osuuden ajoi Antonia Haga ja Marika Hara ankkuroi viestin pronssille, 3:00 voittajasta.

Lauantaina on vuorossa pitkä matka ja sunnuntaina sprintti.

Kilpailujen tulossivu