Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailut Tanskassa

Pyöräsuunnistuksen 20-vuotiaiden ja aikuisten mm-kilpailut käytiin 28.6-3.8. Tanskassa. Event center oli Viborgissa ja siellä majoittui lähes kaikki kisojen 230 kilpailijaa ja 39 huoltajaa 25:stä eri maasta. Pyrintöläisistä mukana oli Juha M20 sarjassa sekä Kaarina ja Saara W20 sarjassa.

Sprintti

Sprintin karttapala

Kisaviikon avannut sprintti käytiin ihan Viborgin ydinkeskustassa. Kisa oli suunnistuksellisesti tekninen ja mitaleille tarvittiin virheetön ja sujuva suoritus yli 20 km/h keskivauhdilla.

Pyrintöläisistä kaikki tekivät hyvät suoritukset, vaikkakin Juhan suoritus hylättiin kielletyn muurin ylityksen takia. Kaarina oli noin vartin radalla 3. (+0.50) ja Saara 4. (+1.04).

Kaarinan kommentit: ” Hyvä fiiilis, mutta ei ollut ihan nappisuoritus. Alussa oli turhaa hidastelua, mutta sitten toteutin reitinvalintoja nopeammilla päätöksillä. Muurienkin kanssa oli välillä hankaluutta tulkita mistä saa mennä, mutta lopulta selvitin ne hyvin.”

Keskimatka

Keskimatkan karttapala

Kisan erityispiirteenä oli maastossa mutkitteleva nopea maastopyöräreitti, jolla ajaessa kartan lukeminen oli haastavaa. Rytmitys, sujuvuus ja suunnistuksen pysyminen edellä korostuivat. Maastosta löytyi googlettamalla paljon erilaista materiaalia ja hyvällä valmistautumisella kuitenkin tiesi mitä oli tulossa. Juha ja Kaarina jatkoi hienoja suorituksia, palkintona molemmille mitalit! Juha 2. (+1.54), Kaarina 3. (+2.46), Saara 13. (+9.40).

Juhan kommentit kisasta: ” Kisa oli tänään suunnistuksellisesti tosi vaativa. Pysähtelin aika monta kertaa, mutta onnistuin sillä tavalla välttämään isommat virheet. Yksi reitinvalintavirhe tuli kun en huomannut parasta uraa kartalta.”

Pitkämatka

Pitkämatka käytiin kahden hellekisan jälkeen pienessä sateessa. Kisa oli tyypillinen pitkänmatkan kisa, joka sisälsi pidempiä reitinvalinta- ja ajovälejä, mutta myös tarkempaa suunnistamista vaativia välejä tiheämmässä polkuverkostossa. Varsinkin Kaarina onnistui loistavasti ja voitti tyttöjen kisan ajalla 1.31.44! Juha hienosti 4. (+1.51) ja Saara 9. (+7.33).

Maailmanmestari-Kaarinan kommentit kisasta: ”Luulin ensin, että meni huonosti mutta ei sitten mennytkään. Alku oli taas tosi vaikeaa ja tein yhden ison virheenkin. Missään vaiheessa ei kuitenkaan tullut väsy ja lopussa alkoi oikeasti kulkemaan. Minulla oli hetken aikaa matkalla yksi peesari, joka toisaalta auttoi polkemaan kovempaa. Kivaahan tämä mestariksi nouseminen on!”

Yhteislähtökisa

Yhteislähdön karttapala

Välipäivän lepäilyjen ja kaivosvierailun jälkeen kisattiin nopeatempoinen yhteislähtökisa. Nuortensarjalaisilla oli ensin kolme 10-15 minuutin hajontalenkkiä samalla alueella ja loppulenkki. Sujuvalla suunnistamisella ja kovalla ajolla irtosi Kaarinalle viikon neljäs mitali ja Juhalle toinen neljäs sija. Kaarina 3. (+3.14), Juha 4. (+0.28) ja Saara 10. (+4.53).

Viesti

Viikon päättävä viesti käytiin armeijan alueella erittäin runsaassa polkuverkostossa ja hitaalla hiekkapohjalla. Toisin kuin edellisillä matkoilla nyt sai oikoa oranssin lisäksi keltaisella ja valkoisella. Kisa oli varsinkin nuorten sarjojen voittokamppailun osalta tosi jännittävä molempien sarjojen ratkettua loppukirikamppailuun. Juha teki hyvän suorituksen ankkuriosuudella ja sai Tšekin joukkuetta kiinni, jääden kuitenkin niukasti hopealle. Joukkueessa Juhan lisäksi Tomi Nykänen ja Teemu Kaksonen. Tyttöjen sarjassa Saara ja Kaarina ajoivat hyvät suoritukset toisella ja kolmannella osuudella, ja Anna Ruokolan kanssa joukkueen loppusijoitus 5.

Juhan fiilikset kisan jälkeen: ”Pääsin lähtemään pieneltä takamatkalta, mutta sain ykkösellä Tsekin ankkurin kiinni. Välillä nähtiin toisiamme ja toiseksi viimeiselle rastivälille lähdettäessä Tsekki oli vielä takana. Otettiin siinä eri reitinvalinnat, mutta pystyin vielä pitämään kärkipaikan seuraavalle rastille. Loppusuoralla ei ollut enää paukkuja vastata Tsekin loppuvetoon. Mahtava mitali tämä kuitenkin on, kiteytti Lilja koko joukkueen tunnelmat kisan jälkeen.”

Viestipäivä oli jälleen suomalaisille menestyksekäs ja poikien lisäksi naiset ottivat hopeaa ja miehet pronssia.

Kisareissusta teki mahtavan kisojen lisäksi hyvä suomiporukka, kansainväliset kaverit ja kisaviikon päättänyt banketti!

Teksti: Saara Yli-Hietanen
Kuvat: SSL/ Timo Mikkola