Pitkältä matkalta upea menestys: Simona MM-pronsssilla, Venla 6. ja Elias 14.

Norjan kaakkoisosassa pidetyissä MM-suunnistuksissa ratkaistiin keskiviikkona pitkän matkan mestaruudet. Ylivoimaiset ennakkosuosikit pitivät niin miehissä kuin naisissakin kutinsa, kun sekä Norjan Olav Lundanes, että Ruotsin Tove Alexandersson ottivat molemmat peräti neljännet peräkkäiset pitkän matkan mestaruudet.

Tove otti maailmanmestaruutensa lähes käsittämättömällä 6.16 min erolla maannaiseensa Lina Strandiin 11,7 km:n radalla. Tovekin sentään takelteli hieman alussa, mutta ensimmäisellä pitkällä välillä nousi selvään johtoon ja lisäsi johtoaan kaiken aikaa. Odotettu mestaruus. Neljäs peräkkäinen. Lina Strand oli siis toinen. Meidän nuori 21-v Simona Aebersoldimme suunnisti varmasti kiertäviä tie/polkureitinvalintoja tehden ja taisteli mitalista. Lopun golfkenttäsuunnistuksessa Simona nousi pronssille ohi välillä edelle menneen Marika Teinin. Simona jäi Tovelle 6.50 min ja Marika 7.02 min. Näin Simona otti heti ekoissa aikuisten MM-kisoissaan MM-mitalin. Mahtava mimmi.

‘Tove oli kyllä uskomaton, mutta oma suoritus oli myös tosi hyvä. Tein kiertäviä reitinvalintoja ja onnistuin niissä. Olla nuori on aina hyvä 😜’, totesi Simona viitaten onnitteluihini nuorten jyräämisestä, kun Nuorten MM-kisoissa heinäkuussa 3 kultaa voittanut Kasper Fosser, 20, otti miehissä hopeaa ja Simona, 21 v, naisissa pronssia.

Venla Harju

Myös toinen Punahilkkamme Venla Harju, 29, suunnisti erinomaisesti ottaen 6. sijan. ’Oli raskas kisa, kokonaisuus meni hyvin ja jaksoin tehdä töitä, mutta puolivälin jälkeen etureidet meni vähän jumiin’ totesi Venla haastattelussa. ’Odotin radalta enemmän metsää, aika paljon tarjottiin polkuja. Mutta hienoa, että pitkä matkakin meni hyvin, joten lienen sitten jo allrouderi, kaikkien matkojen taitaja’, tuumi Venla viitaten v 2013 sprintin MM-pronssiinsa ja Viron 2017 kisojen keskimatkan mitaliinsa.

Elias Kuukka taisteli uransa parhaan sijan – 14.

Pitkän matkan miesten kisan 16,4 km:n baana tarjosi kaksi pitkää reitinvalintaväliä ja myös miesten kisassa tarjottiin kiertomahdollisuuksia. Norjan nuori Kasper Fosser johti kisaa tunnin verran, mutta Olav Lundanes tuli kuin tulikin lopussa – odotetusti – ohi suorilla reitinvalinnoillaan. Olavin voittoaika oli 1.30.09. Nuori yllättäjä Fosser hävisi 1.39 min ja joka kisassa vähintään yhden MM-mitalin joltain matkalta kairaava Daniel Hubmann otti pronssia +2.58 min kärkeen.

Elias Kuukka

Elias Kuukka, 25, suunnisti pitkään topten -sijoilla, mutta ennen varvausta ollut 16. rastiväli meni Eliakselta huonosti, ja niin Elias putosi kymppikärjen ulkopuolelle. Tuloksena kuitenkin uran paras kansainvälinen sijoitus, 14. Eroa kärkeen tuli 7.38 min, kymppisijaan 1.19 min.
’Ei ollut helppoa, kun kone ei oikein käynnistynyt. Alussa juoksu tuntui helpolta, mutta vauhti ei ollut hyvä. Ekan pitkän välin jälkeen alkoi vauhti parantua eli joskus 5 km:n kohdalla. 16:lle tuli selkeä virhe, kun melkein eksyin 3 kertaa, yritin mennä suoraan pitkässä varvikossa, mutten oikein onnistunut. Olisi varmaan siinä pitänyt kiertää, kun näky näemmä Lundaneskin siinä kiertävän. Alussa pitkällä välillä otin hyvän tiekierto-reitinvalinnan, niin sain luettua hyvin eteenpäin. Kyllä tähän voi ihan tyytyväinen olla, vaikka rata oli vähän pettymys, kun oli aika paljon tie-, polku- ja golfkenttäjuoksua’ totesi Elias haastatteluissa. Miika Kirmula oli 16. (+9.46 min).

MM-finaalit jatkuvat perjantain keskimatkan finaalilla ja lauantain viesteillä.

Teksti: Mikko Eskola
Kuvat: SLL / Pirjo Valjanen