Mitalisade jatkui Norjassa: MM-hopeaa Simonalle ja pronssia Venlalle!

MM-kisojen keskimatka Norjan Ostfoldissa oli todellinen jännitysnäytelmä. Maasto oli raskas sisältäen korkeaa kasvillisuutta, poikittaista rankaa, jyrkänteitä ja kaikkea mahdollista. Ei varmasti mikään nautintomaasto, vaan maasto joka vaati raakaa taistelutahtoa, ettei vauhti tyssännyt vallan.

MM-keskimatkan mitalinelikko: Kultaa: Tove Alexandersson, Hopeaa: Simona Aebersold, Pronssia: Venla Harju ja Natalia Gemperle Kuva: Geir Olsen

Naisten kisa oli ennätyksellisen tasainen: kullasta oli kova kamppailu ja pronssista vielä kovempi. Meidän Simona Aebersold, 21, oli pitkään johdossa lähes virheettömällä ja vauhdikkaalla suunnistuksellaan. Simona teki varvauksen jälkeen kiertävän reitinvalinnan rastille 17. Pitkän matkan ylivoimaisesti voittanut Tove Alexandersson, 27, taisteli nytkin voitosta. Varvauksessa Tove oli 10 sek Simonaa jäljessä ja oli silminnähden väsynyt, mutta apuna hänellä oli 2 min aiemmin lähtenyt Anne-Margrethe Hausken-Nordberg, joka suunnisti loppulenkillä vahvasti ja Tove taisteli mukana. Tove nousikin 23 sekunnilla Simonan ohi rastilla 17, mutta Simona tuli vielä radan lopun selvästi kovempaa ja niin eroa jäin vain 5 sekuntia Toven hyväksi. Mutta joka tapauksessa Simonalle upeasti jo toinen MM-mitali.

Aina iloinen Simona oli erittäin tyytyväinen suoritukseensa ja mitaliinsa, eikä harmitellut niukkaa tappiotaan.

‘It doesn’t really matter, I am more than happy with silver!!’ viestitti Simona. ‘I’ll give my best one last time in relay’. Katsotaan täydentyykö lauantain viestissä Simonan mitaliketju 😉

Pronssista ennätyksellisen tasainen kamppailu

Pronssista käytiin ennennäkemättömän kireä taisto. Venla suunnisti ja juoksi erittäin vahvasti tehden kuitenkin useamman 15-20 sek virheen, mutta tukassa sekuntitaistossa Venlalla oli jopa onni puolellaan, sillä lopputuloksissa peräti 5 naista oli 7 sekunnin sisällä. Venla jäi 1.45 min Tovesta. Ja niin Venla sai kahden vuoden takaisen Viron kisojen malliin MM-pronssia keskimatkalta.

Näin Venlan arvokisojen mitalikokoelma sisältää yhden nuorten MM-kullan, yhden nuorten EM-hopean (molemmat vuodelta 2008) ja aikuisten kisoista Vuokatin MM-kisojen (2013) sprintin pronssin ja viestin hopean, Viron MM-kisojen keskimatkan pronssin ja viestin pronssin sekä nyt Norjasta keskimatkan pronssin.

Naisten kisassa pronssi jaettiin Venlan ja Venäjän Natalia Gemperlen kanssa. Heille 2 sekuntia hävisi em. Norjan Hausken-Nordberg. Sveitsin Sabine Hauswirth oli kuudes vain kolme sekuntia pronssista ja seitsemäs Ruotsin Lina Strand vain 7 sek Venlasta jääneenä. Olipa huikea ja tasainen kisa.

Saila Kinni Kuva: Christian Aebersold

’Tuli monta 20 sek kaarrosta ja loppu oli harvennushakkuussa epävarmaa. Olin varma, että Hausken tulee lopussa ohi. Aamulla uskoin mitaliin, mutten loppuradalla, kun meno tuntui uuvuttavassa ylämäessä raskaalta’, totesi Venla tv:n haastattelussa. ’Jalat tuntuivat nyt terävämmiltä kuin pitkällä matkalla’, totesi Venla tyytyväisenä.

Marika Teini oli 9., Merja Rantanen 11. ja Saila Kinni 22. ’Oli yllättävän hyvä rata. Itse en taaskaan päässyt MM-startissa hyvälle tasolle’, totesi Saila kisan jälkeen. Saila jäi Tovelle +5.58 min.

Flo 8. ja Aleksi 12. MM-keskimatkalla

Aleksi Niemi. Kuva: Pasi Raukko

Norjan Olav Lundanes otti jälleen omansa 11 sekunnin erolla Ruotsin Gustav Bergmaniin. Pronssin vei tiukassa taistossa Norjan Magne Dähli lyöden Jukolan voittoankkurin Emil Svenskin vain 1 sekunnilla. Myös miesten kisa oli todella tasainen, kun neljä ekaa oli 30 sek sisällä.

Miika Kirmula oli parhaana suomalaisista 7., +1.57 min hyvällä suorituksellaan.

Florian Howald oli 8., +2.11 min. Aleksi Niemi oli 12., +2.41 min kärkeen. Sekä Flon, että Aleksin juoksut olivat varsin tasaisia, kummallekaan ei tullut isompia virheitä vaativassa kisassa.

’Suoritus oli tasapainoinen, mutta alussa oli vaikea päästä rytmiin. Fyysisesti olin vähän lahna tänään. Ei tämä ihan ollut sitä, mitä hain’, totesi Aleksi kisan jälkeen.

Topi Syrjäläinen oli 24.

Lauantaina on kisat päättävät viestit.

Teksti: Mikko Eskola
Kuvat: Geir Olsen, Pasi Raukko ja Christian Aebersold

Järjestäjien kisasivut ja täydelliset tulokset: https://woc2019.no/en

Suunnistuksen MM-kilpailut, Östfold, Norja, keskimatka 16.8.

Naiset: 1) Tove Alexandersson SWE 38.20, 2) Simona Aebersold SUI 38.25, 3) Venla Harju FIN 40.05, Natalia Gemperle RUS 40.05, 5) Anne Margrethe Hausken Nordberg NOR 40.07, 6) Sabine Hauswirth SUI 40.08, 9) Marika Teini FIN 41.06, 11) Merja Rantanen FIN 41.37, 22) Saila Kinni FIN 44.18

Miehet: 1) Olav Lundanes NOR 34.18, 2) Gustav Bergman SWE 34.29, 3) Magne Daehli NOR 34.47, 4) Emil Svensk SWE 34.48, 5) Lucas Basset FRA 35.20, 6) Frederic Tranchand FRA 36.09, 7) Miika Kirmula FIN 36.15,  9) Florian Howald SUI 36:29, 12) Aleksi Niemi FIN 36.59, 25) Topi Syrjäläinen FIN 39.25.