Huikea MM-viesti: Suomelle ja siten Eliakselle ja Aleksille MM-hopeaa! Sveitsille ja Simonalle hopeaa ja Ruotsille ja Johan Runessonille kultaa!

Jos olivat Norjan pitkän matkan MM-kisat keskiviikkona ja perjantain keskimatkan MM-matkat jännittävät, niin vähintään samalle tasolle ylsi lauantain miesten MM-viesti. Tilanteet vaihtelivat ja näytti siltä, että Norja vie taas viimeisenkin miesten kullan, mutta suunnistus on suunnistusta. Vaihtelevaa, mielenkiintoista ja jännittävää.

Suomen joukkueen aloittajana Aleksi Niemi, 24, teki huippuhyvän ja -varman suorituksen ja tuli ensimmäisenä ekaan vaihtoon. Jännitys tiivistyi toka vikalle välille, jossa Aleksi ainoana otti vasemman puoleisen vaativamman valinnan. Ja kun tv ei näyttänyt pitkään aikaan, miten rastiväli Aleksilta onnistui, niin riemu oli sitäkin suurempi, kun Aleksi tuli 5 sek ennen muita toka vikalle rastille. ’Mun mielestäni se näytti parhaalta reitinvalinnalta ja valitsin sen, vaikka muut käänsi takaani oikeanpuoleiselle reitille. Jalat oli tänään paremmat kuin eilen keskarilla. Kyllä Elias menee tokalla osuudella hyvin, oli rento huonekaveri, joten hyvältä näyttää’, naureskeli Aleksi tv:n haastattelussa luottavaisena. Huikea juoksua!

Toisella osuudella Elias Kuukalla, 25, ja Norjan Olav Lundanesilla oli hieman lyhyempi hajonta ykkösellä ja niin veijarit karkasivat muilta. Olav edellä ja Elias 20 metriä perässä. Rastilta toiselle. Toka vikalle välille Olav valitsi vasemman puoleisen reitinvalinnan ja Elias puolestaan oikealta kiertävän tievalinnan. ’Kuulin kuulutuksesta enne lähtöä, että tievalinta saattaa olla parempi ja niin valitsin sen. Tosin pummasin hieman rastia ja jäin sitten sen 33 sek Olavista. No, nyt vasta kartasta näen pikkukumpareen, jota en vauhdissa huomannut. Muuten meni hyvin ja jalat oli terävät’, kertoi Elias tv:n haastattelussa.

MM-hopeajoukkue: Miika Kirmula, Elias Kuukka ja Aleksi Niemi. Kuva SSL/Pirjo Valjanen

Ankkuriosuus oli todella jännittävä ja tilanteet vaihtelivat monta kertaa. Norjan Magne Dähli johti, mutta ero Ruotsiin ja Suomeen pysyi n 30 sekunnissa. Sitten Dähli pummasi 6. rastia ja veti mukaansa Suomen Miika Kirmulan, 25. Ja näin Ruotsi ja Gustav Bergman karkasi johtoon eikä paikkaansa enää luovuttanut varmalla juoksullaan. Onnea Johanille – joka muuten tulee juoksemaan Lakeuden Viestissä yhä Pyrinnön väreissä. ’Viestit on meille ruotsalaisille todella tärkeitä ja tiesimme, että meillä on vahva joukkue. Tämä oli ainoa juoksuni näissä kisoissa enkä mokannut’ , naureskeli Johan tv-haastattelussa.

Hopeasta ja pronssista käytiin mielenkiintoinen ja todella tiukka kamppailu. Norjan Dähli pummasi vielä toisen kerran rastille 15 ja niin Ranskan Lucas Basset ja Suomen Miika Kirmula taistelivat hopeasta. Kirmula ja Basset valitsivat toka vikalle välille oikean puoleisen tievalinnan, kun taas takaa-ajat menivät suoraan. Riemastuttavasti Suomi ja Miika Kirmula juoksi 20 m ennen Ranskaa kohti viimeistä rastia. Näin Suomi eli Aleksi Niemi, Elias Kuukka ja Miika Kirmula nappasivat upeasti hopeamitalit. Se oli Suomen miesten eka mitali sitten vuoden 2009! ISOT onnittelut veijareille taustajoukkoineen!

Myös naisten viesti jännittävä – Suomi 6. ja Simonalle hopeaa

Aiemmin juostussa naisten viestissä Ruotsi voitti tiukan kamppailun jälkeen MM-kullan. Sveitsi tuli toiseksi ja Venäjä kolmanneksi. Sveitsin tokalla osuudella Simona Aebersold, 21, juoksi jälleen kerran vahvasti ja tarkasti ja hän nosti joukkueensa kärkeen ohi Ruotsin ja Tove Alexanderssonin. Onnea Simona, jonka saalis kisoista oli upeasti pronssia pitkältä matkalta, hopeaa keskimatkalta ja hopeaa viestistä!

Sveitsin MM-hopeajoukkue ja Simona Aebersold (keskellä) Kuva: Christian Aebersold

Suomen viestin aloittajana oli Venla Harju. Venla juoksi vahvasti ja oli kärjessä 3. viimeisellä rastilla. Toiseksi viimeiselle rastille Venla valitsi vasemmanpuoleisen vaativamman valinnan, kun Venlan takaa kaikki muut valitsivat oikeanpuoleisen tievalinnan. Venlan reitin toteutus ja rastinotto eivät kuitenkaan onnistuneet ja niin Suomi putosi 9. sijalle, +1.54 min kärkeen. Marika Teini juoksi toisen osuuden tullen vaihtoon 8. sijalla ja 4.20 min kärkeen. Ankkurina Merja Rantanen nosti Suomen 6:nneksi +6.12 min kärkeen.

Suomen ja Pyrinnön osalta kisat menivät erinomaisesti. Simonalle 2 hopeaa ja yksi pronssi. Venlalle pronssi. Aleksille ja Eliakselle viestihopea. Niin ja Johanille kulta.

Seuraavissa MM-kisoissa Tanskassa v. 2020 juostaan vain sprinttejä. Maastokisamaat ovat 2021 Tsekki, 2023 Sveitsi ja v. 2025 Suomi/Kuopio. Siinäpä tavoitetta myös Pyrintöläisille!

Teksti: Mikko Eskola
Kuvat: Christian Aebersold ja SSL/Pirjo Valjanen

Viestitulokset:

Miehet: 1) SWE 100.42 (Johan Runesson, Emil Svensk, Gustav Bergman), 2) FIN 102.16 (Aleksi Niemi, Elias Kuukka, Miika Kirmula), 3) FRA 102.25 (Nicolas Rio, Frederic Tranchand, Lucas Basset), 4) CZE 102.32 (Pavel Kubat, Milos Nykodym, Vojtech Kral), 5) NOR 102.37 (Gaute Hallan Steiwer, Olav Lundanes, Magne Daehli), 6) SUI 103.25 (Florian Howald, Martin Hubmann, Daniel Hubmann)

Naiset: 1) SWE 95.49 (Lina Strand, Tove Alexandersson, Karolin Ohlsson), 2) SUI 95.53 (Sabine Hauswirth, Simona Aebersold, Julia Jakob), 3) RUS 96.56 (Anastasia Rudnaya, Tatyana Riabkina, Natalia Gemperle), 4) NOR 97.02 (Andrine Benjaminsen, Kamilla Olaussen, Anne Margrethe Hausken Nordberg), 5) CZE 100.31 (Vendula Horcickova, Denisa Kosova, Tereza Janosikova), 6) FIN 102.01 (Venla Harju, Marika Teini, Merja Rantanen)