Pyöräsuunnistuksen SM-sprintti ja pitkä matka 22. – 23.5. Espoossa

Pyöräsuunnistajat aloittivat kauden SM-kisaurakkansa aurinkoisessa Espoossa sprintin ja pitkän matkan merkeissä 22.-23.5. Espoon Suunta oli järjestänyt erinomaiset korona-ajan kisat, jotka olivat myös osa tänä vuonna startattua Suomen Cup:a. WRE statuksen ansioista kisoihin toi kansainvälistä väriä joukko Tanskan, Italian, Viron sekä Saksan pyöräsuunnistusmaajoukkueiden urheilijoita, jotka leireilivät Suomessa Kuortaneella kesäkuussa järjestettäviä MM-kilpailuja silmällä pitäen. 

Kaikkiaan reilun kolmen sadan polkijan joukossa oli mukana 13 pyrintöläistä pyöräsuunnistajaa.

Kaarina Nurminen tulossa maaliin
Kaarina Nurminen. Lähde: SSL/Timo Mikkola

Lauantaina kisatun sprintin radat sijoittuivat osin rakennetummalle alueelle, mutta siitä huolimatta tarjolla oli paikoitellen hyvinkin kuraista polkua. Loppulenkillä kisaajat pääsivät kiertämään Espoon keskuspuistonkin poluilla, joilla sunnuntain pitkä matka kisattiin. Osa kisaajista piti nopeatahtista sprinttiä jopa hieman lyhyenä, kun toiset taas ylistivät sprinttiratojen herkeämätöntä keskittymistä vaatinutta nopeatempoisuutta. Kun mittarissa on vauhtia yli 30 km/h, on päätöksille aikaa todella vähän ja suunnistuksen on oltava koko ajan hyvin hallinnassa. 

Sprintissä Suomen mestareiksi ajoi naisten pääsarjassa Kaarina Nurminen. Kaarinan lisäksi SM-kultaa polkivat Silja Yli-Hietanen (D20) sekä Eino Liponkoski (H15). Mitaleille pääsi myös Antti Rissanen, joka oli H20 sarjassa toinen. Plaketeille ajoivat Konsta Raitanen (H20/5.) sekä Aapo Liponkoski (H17/4.). Hyviä suorituksia tekivät myös muut pyrintöläiset: Saara Yli-Hietanen (D21/15.), Juha Lilja (H21/15.), Markku Rissanen (H50/17.), Jaakko Paasi (H55/12.), Thomas Nyholm (H55/13.) ja Keijo Viilo (H60/6.)

Silja Yli-Hietanen maalissa
Silja Yli-Hietanen
Eino Liponkoski mitali kaulassa
Eino Liponkoski

Sunnuntain pitkämatka oli nimensä mukaisesti pitkä. Tuskin kukaan kisaajista valitti maalissa matkan loppuneen kesken. Keskuspuiston alueella kierrelleet radat pitivät sisällään niin leveää ja nopeaa ulkoilureittiä kuin hyvin teknistä ja hidasta juurakko- ja kivikkopolkua. Pisimmät radat oli jaettu viidelle eri karttalehdelle, joten kartanvaihtojen sujuvuudestakin oli kisassa etua.

Pitkältä matkalta Pyrintöön saatiin kaksi SM-hopeaa Antti Rissasen (H20) ja Eino Liponkosken (H15) toimesta. Pronssille ajoi Silja Yli-Hietanen (D20) ja plaketeille polkivat Kaarina Nurminen (D21/4.), Konsta Raitanen (H20/6.) sekä Aapo Liponkoski (H17/6.). Muut pyrintöläissuoritukset olivat: Saara Yli-Hietanen (D21/13.), Juha Lilja (H21/10.), Ismo Raitanen (H50/18.), Markku Rissanen (H50/25.), Thomas Nyholm (H55/10.), Jaakko Paasi (H55/13.) ja Keijo Viilo (H60/7.)

Antti Rissanen palkintojenjaossa
Antti Rissanen

Lauantain sprinttiä pääsee jälkifiilistelemään Youtubesta, sillä ensimmäistä kertaa pyöräsuunnistusta oli nähtävillä ISTV:n välityksellä. Kannattaa katsoa:
https://www.youtube.com/channel/UCgsM2x8meXFLfD25Ku7OkhA/videos
(kanava: Pihkafit, lähetys: Pyöräsuunnistuksen Suomen Cup, SM-sprintti/WRE Espoo 22.5.2021)

Teksti: Teija Liponkoski