Katsaus kansainväliseen kilpailukauteen 2021

Suomen maajoukkue aloitti viikonloppuna uuden harjoituskauden infoleirillä Pajulahdessa. Tulevalla kaudella Suomen maajoukkueessa pyrintöläisistä mukana ovat Lotta Karhola, Venla Harju, Anni Haanpää, Aleksi Niemi ja Elias Kuukka. Seuraavassa vielä katsaus menneeseen kansainväliseen kilpailukauteen, jossa pyrintöläiset saavuttivat hienoa menestystä.

 

Tämän jutun sisältö on julkaistu aiemmin Pyrintöläinen -lehdessä 3/2021.

 

Pyrinnön suunnistajat kilpailivat päättyneelläkin kaudella ahkerasti myös kansainvälisissä kilpailuissa. Kovinta tulosta teki jälleen sveitsiläissuunnistajamme Simona Aebersold joka nappasi yhteensä seitsemän arvokisamitalia tällä kaudella.

Lotta Karhola Italian maailmancupissa. Kuva: Seppo Väli-Klemelä

Kahdeksan pyrintöläisurheilijaa mukana kauan odotetuissa EM-kisoissa

Pitkän koronatauon jälkeen järjestettiin toukokuussa 2021 sprintin EM-kilpailut. Edelliset kansainväliset kilpailut olivat olleet MM-kisat Norjassa kesällä 2019. Urheilijat olivat onnellisia päästessään mittelemään sijoituksista pitkän kilpailutauon jälkeen. Pyrintöläisistä kisoihin pääsi upeasti kahdeksan urheilijaa. Kilpailut käytiin helteisessä Neuchatelin ympäristössä, jossa viestiä lukuunottamatta oli kaupunkirinteille sijoitetuilla radoilla reilusti myös nousumetrejä. Seuramme tähti, 23-vuotias Simona Aebersold, on noussut huimaa vauhtia maailman huipulle, ja osoitti tämän huikeilla EM-viikon tuloksillaan. Sveitsin maajoukkueessa juoksevalla Simonalla oli tuomisina mitali jokaiselta kolmelta matkalta ja siten viikko oli täydellisen onnistunut hänen osaltaan.

Simona kommentoi viikkoaan näin:

Simona Aebersold saavutti toisen sijan maailmancupin kokonaiskilpailussa. Kuva: Seppo Väli-Klemelä

“It was cool: I am very happy with my performance in Neuchâtel of course. To be in such a good sprint shape showed me that I

had done the right training before”.

 

Aleksi Niemi lähti kisoihin positiivisin odottavin mielin. Aleksin suoritukset olivat enimmäkseen hyviä ja lupaavia mutta matkassa oli tällä kertaa mukana myös

Severi Kymäläinen Ruotsin maailmancupissa. Kuva: IOF / William Hollowell

epäonnea, sillä Aleksin SI-leimauslaitteen paristo tyhjentyi kesken kilpailun ja Aleksi joutui leimaamaan ilman touch-free leimausta. Toivotaan Aleksille monia onnistuneita suorituksia tulevaisuudessa.

Severi Kymäläinen oli päättänyt valmistautua kilpailukauteen Suomea lämpimämmissä olosuhteissa. Niinpä hän matkusti maaliskuussa kahden kuukauden ajaksi Sveitsiin harjoittelemaan saaden näin tuntumaa mannermaisiiin olosuhteisiin sekä sprinttiä että maastomatkoja varten. Satsaus kannatti, sillä Severi valittiin Suomen joukkueeseen sprintin EM-kisoihin. Lisäksi Severi voitti keväällä EM:ien jälkeen SM-kultaa keskimatkalta.

Simonan tapaan Sveitsin maajoukkueessa suunnistava Florian Howald sijoittui pyrintöläismiehistä parhaiten ja saavutti upeasti kisojen viimeisenä matkana käydyssä sprintissä sijoituksen kahdeksan parhaan joukkoon.

Lotta Karholan kausi on ollut kaikenkaikkiaan loikka uudelle tasolle. Lotta harjoitteli Severin tapaan Sveitsissä maaliskuusta toukokuulle ja tulosten perusteella ratkaisu oli erittäin onnistunut. Lotta on sijoittunut Suomen tasolla kärkisijoille koko kauden ajan ja saavuttanut tasaisen vahvasti maailman kärkeä.

EM-kilpailuissa olivat pyrintöläisistä mukana myös ranskalainen Maëlle Beauvir sekä itävaltalaiset Anja Arbter ja Matthias Reiner.

Matthias Reiner Italian maailmancupissa. Kuva: IOF / William Hollowell

 

 

EM-kilpailut Neuchatel, Sveitsi 13.-16.5.2021

Pyrintöläisten tulokset:

Sprinttiviesti (v), Knock-out sprintti (ko), Sprintti (s):

Simona Aebersold: 1. (v), 2. (ko), 3. (s)

Florian Howald: 19. (ko), 8. (s)

Lotta Karhola: 14. (ko), 45. (s)

Aleksi Niemi: 5. (v), 26. (s)

Tobia Pezzati Euromeetingissä. Kuva: Christian Aebersold

Maelle Beauvir: 19. (ko), 63. (s)

Severi Kymäläinen: 67. (ko), 31. (s)

Matthias Reiner: 55. (ko), 96. (s)

Anja Arbter: 91. (ko), 90. (s)

 

 

Anja Arbter MM-kilpailujen pitkällä matkalla Tsekissä.
Kuva: WOC / Lukáš Budínský

Yhdeksän Pyrinnön suunnistajaa MM-kilpailuissa

Tsekin MM-kisat olivat monen urheilijan unelma edellisten metsämatkojen MM-kisojen ollessa kaksi vuotta aiemmin Norjassa. MM-kilpailut olivat erityisen mielenkiintoiset myös sen takia, että myöskään muita kansainvälisiä kilpailuja ei oltu järjestetty lähes kahteen vuoteen. Alkuperäiseen Tsekin metsämatkojen MM-

Florian Howald MM-sprintissä. Kuva: Christian Aebersold.

ohjelmaan lisättiin tauon takia myös sprinttimatkan henkilökohtainen ja viestikilpailu, sillä vuoden 2020 Tanskan sprinttimatkojen MM-kisat oli peruttu koronan vuoksi. MM-kisojen ohjelmassa oli siten tiivis kilpailuviikko varsinkin urheilijoille, jotka kilpailivat kaikilla matkoilla.

Sprintti: Kilpailuviikko alkoi sprinttikilpailulla, jossa maastona oli puistoalueita sekä vanhan linnan alue monine pitkine muureineen. Reitinvalinnat vaativat pitkiä kiertoja ja lisäksi rata kulki ristiin rastiin linnan alueella. Siten kilpailu vaati tarkkaa kartanlukua ja huolellista reitinvalintojen etukäteissuunnittelua. Simona Aebersold ja Florian Howald aloittivat viikon erittäin vahvasti, sillä Simona sijoittui neljänneksi ja Florian kuudenneksi. Simonalla oli hyvä suoritus yhtä reitinvalintaa lukuunottamatta ja hän sai vakuuden siitä, että fyysinen kunto on kohdillaan. Florian teki sujuvan suorituksen vaikka kaikki reitinvalinnat eivät olleetkaan parhaita mahdollisia. Tämä oli erittäin upea aloitus MM-viikolle heiltä molemmilta ja tulosten perusteella oli realistista odottaa myös lisää menestystä tulevista kisoista. Aleksi Niemi sijoittui kuudenneksitoista tehden teknisesti hyvän suorituksen. Aleksille oli yllätys, että fyysinen vire oli yhtäkkiä heikompi kuin valmistavissa harjoituksissa. Upeaa kuitenkin, että suunnistus sujui Aleksilta niin hienosti MM-startissa. Maëlle Beauvir sijoittui hienosti 32. sijalle. Hän oli iloinen, että oli päässyt mukaan MM-kisoihin. Fyysinen vire ei ollut ihan sitä, jota hän oli toivonut ja lopun virheet harmittivat. Tavoitteena on kuitenkin kehittyä edelleen ja se on hienoa.

Aleksi Niemi Italian maailmancupissa. Kuva: Seppo Väli-Klemelä

Sprinttiviesti: Sprinttiviestissä Simona sijoittui Sveitsin joukkueessa kolmanneksi. Radat kiertelivät katuviidakossa, jossa oli sekä lyhyempiä, että pidempiä välejä. Simonan vauhti oli edelleen hyvää ja tämä sekä ensimmäinen MM-viikolla saavutettu mitali antoi lisää itseluottamusta viikolle. Aleksi sijoittui yhdessä Suomen joukkueen kanssa seitsemännelle sijalle. Aleksi juoksu kulki viestissä huomattavasti paremmin kuin henkilökohtaisessa kilpailussa, vauhti oli kärjen tasoa ja siten viestipäivä oli erittäin onnistunut Aleksin osalta. Matthias Reiner juoksi Itävallan joukkueessa, joka sijoittui kymmenenneksi. Matthias oli erittäin tyytyväinen sijaan ja suoritukseensa. Hän tietää, että eroa on vielä ihan parhaimpiin urheilijoihin sekä fyysisesti että taidollisesti, mutta suoritus oli tasapainoinen.

Keskimatka: Keskimatka suunnistettiin erittäin pienipiirteisessä ja osittain tiheässä maastossa, jossa näkyväisyys oli paikoin rajoittunutta. Simona kertoo, että

kilpailu oli henkisesti ehkä hänen tähän astisista kilpailuista kovin. Alussa oli tullut pieniä virheitä ja hän oli osin jo luovuttamassa mutta kiittää yleisörastilla olevia henkilöitä tilanteen kertomisesta sekä kovasta kannustuksesta. Siten Simona sai huippukeskittymisen takaisin ja onnistui

Venla Harju juoksi MM-kilpailut sekä maailmancupin 2. ja 3. kierroksen (Italia, josta kuva). Parhaan sijoituksen Venla juoksi Idressä, pitkän matkan 8. Kuva: Seppo Väli-Klemelä

nousemaan mitaleille. Venla Harju sijoittui viidenneksitoista. Venla suunnisti finaalin varmistellen ja hieman väsyneenä. Venlalle oli tullut aamupäivän karsinnassa hieman virhettä rinteessä, jonka seurauksena hänen oli ollut pakko kiristää vauhtia optimaalista karsintavauhtia kovemmaksi. Tämä vei sekä fyysisiä että henkisiä voimia finaalista. Sijoitus ei tyydyttänyt Venlaa mutta tämänkin kisan kokemuksista saa varmasti myös hyviä osioita tulevaisuuden rakennuspalikoiksi. Lotta Karhola pääsi juoksemaan ensimmäiset MM-kilpailunsa tässä taitoa vaativassa keskimatkan kilpailussa. Tämä oli vaativa tehtävä ja Lotta tekikin hyvää työtä ja sijoittui 24:ksi. Hieno suoritus MM-debyytissä. Hän kertoi, että rastiympyröissä tuntui menevän ylimääräistä aikaa mutta että suoritus oli muuten tasaisen hyvä.

 

Viesti: MM-viesti suunnistettiin hyväkulkuisessa mäkisessä kivipaasimaastossa. Simonan upea vire jatkui ja hän juoksi ankkuriosuudella huippujuoksun kuroen kärkeä (Alexandersson) ajallisesti kiinni. Sveitsin joukkue sijoittui lopulta toiseksi ja näin Simonan viikko jatkui mitalikannassa. Myös Florian juoksi toisella osuudella huippujuoksun ja tiukan kilpailun lopussa Sveitsi ylsi pronssille. Florian oli todella tyytyväinen kilpailuun, johon joukkueen hyvä

Pascal Buchs Ruotsin maailmancupissa. Kuva: IOF / William Hollowell

valmistautuminen – myös henkisesti – oli antanut jäsenilleen tarvittavaa rauhaa ja itseluottamusta. Elias Kuukka suunnisti toisen osuuden Suomen joukkueessa erittäin vahvasti. Hän oli myös oikein tyytyväinen suoritukseensa. Suomen joukkue teki hyvää työtä kokonaisuudessaan ja tiukassa kilpailussa sijoitus oli lopulta neljäs. Mitaliin oli matkaa vain 22 sekuntia ja siten suoritus oli huippuluokkaa vaikkei mitalia palkinnoksi tullutkaan. Hyvät suoritukset kantavat tulosta kuitenkin jatkossa.

 

 

 

Pitkä matka: Pitkän matkan kilpailu juostiin maastossa, jossa oli isoja harjuja, notkoja sekä kivipaaseja. Pitkät reitinvalintavälit olivat kisassa hallitsevia. Simona sijoittui kolmanneksi hyvällä vauhdinjaolla ja sai näin erittäin ehjän ja tuloksekkaan MM-viikon päätökseen. Upea suoritus. Florian juoksi ensimmäisen MM-pitkän matkan kilpailunsa ja sijoittui seitsemänneksi. Hän kertoi nauttineensa kivipaasimaastosta ja oli erittäin tyytyväinen suoritukseensa. Elias sijoittui kahdenneksitoista – upea sijoitus MM-kisoissa. Lotta suunnisti jälleen tasapainoisesti ja oli luonnollisesti tyytyväinen suoritukseensa. 24. sija MM-kisoissa on hieno saavutus. Anja Arbter joutui keskeyttämään pitkän matkan kilpailun radan loppuosuudella terveydellisistä syistä vaikka valmistautuminen kilpailuihin oli ollut hyvää.

 

MM-kilpailut Doksy, Tsekki 3.-9.7.2021

Mikko Eerola SM-pitkillä. Kuva: Tuomo Puskala.

 

Pyrintöläisten tulokset:

Sprinttiviesti (sv), Sprintti (s), keskimatka (k), pitkä matka (p), viesti (v):

Simona Aebersold: 4. (s), 3. (sv), 3. (k), 2. (v), 3. (p)

Florian Howald: 6. (s), 3. (v), 7.(p)

Elias Kuukka: 12. (p), 4. (v)

Venla Harju: 15. (k)

Aleksi Niemi: 16. (s)

Lotta Karhola: 24. (k), 24. (p)

Anton Kuukka SM-pitkillä. Kuva: Tuomo Puskala.

Maëlle Beauvir: 32. (s)

Matthias Reiner: 10 (sv)

Anja Arbter: kesk. (p)

 

Latvialainen Jekabs Janovs Nuorten MM-kilpailuissa

Nuorten MM-kilpailut kilpailtiin Turkissa 5.-10.9.2021. Latvialainen Jekabs Janovs selvitti tiensä Latvian joukkueeseen ja näin ollen Tampereella opiskeleva Jekabs oli ainut pyrintöläinen tämän vuoden Nuorten MM-kisoissa. Jekabsin päätavoite tälle kaudelle oli päästä Latvian joukkueeseen ja hyvän harjoitustalven jäljiltä hän voittikin kaikki katsastuskilpailut kotimaassaan. Turkin tiheikköiset ja kivikkoiset kilpailumaastot tuntuivat haastavilta Jekabsille ja kotiintuomisina oli seuraavat sijoitukset: pitkä matka 70., sprintti 86., keskimatkan karsinta toinen erä 40.

Jekabsin kommentit kisaviikosta:

“JWOC was a great experience that I won’t ever forget, but it opened my eyes on the level of such international competitions.”

 

Euromeeting

25.-26.9.2021 suunnistettiin Euromeeting Sveitsissä. Tähän kansainväliseen kilpailuun Suomi valitsee urheilijoita, jotka ovat enintään 25-vuotiaita. Pyrinnöstä kutsun saivat Anni Haanpää, Mikko Eerola, Anton Kuukka ja Aleksi Sorsa. Lisäksi kilpailuun osallistuivat Lotta Karhola ja Severi Kymäläinen. Sveitsiläisistä pyrintöläisurheilijoista tähän

Aleksi Sorsa SM-pitkillä. Kuva: Tuomo Puskala.

kilpailuun osallistuivat Fabian Aebersold ja Tobia Pezzati.

 

Lotta Karholan suoritukset olivat Sveitsissä mainiot. Hän oli keskimatkalla 4. ja pitkällä matkalla 3. Severi Kymäläinen oli pitkällä matkalla 9. Fabian Aebersold oli keskimatkalla viides ja Tobia Pezzati pitkällä matkalla kolmas.

 

Riku Gröhn Nuorten EM-kilpailuissa

Riku Gröhn osallistui 19.-22.8. Liettuan Vilnassa uransa kolmansiin nuorten EM-kisoihin. 18-sarjan viestistä oli kotiintuomisina 6. sija (diplomisija), pitkän matkan sijoitus oli 40 ja sprintin 48 yli sadan 18-sarjalaisen joukossa.

Riku Gröhn SM-pitkillä. Kuva: Raino Lampinen

 

 

Maailmancup

Suunnistuksen maailmancup koostui vuonna 2021 kolmesta eri ”kierroksesta”, eli kilpailuviikonlopusta. Ensimmäinen kierros oli toukokuun EM-kilpailut Sveitsissä, jossa kilpailtiin vain sprinttimatkoilla (knock out sprintti sekä sprintti väliaikalähdöllä). Toinen kierros suunnistettiin elokuussa Ruotsissa Idren tuntureilla, vain metsämatkoilla. Kolmas kierros oli syys-lokakuun vaihteessa Italiassa, jossa henkilökohtaiset matkat olivat pitkä matka ja keskimatka.

 

Maailmancupin osakilpailuissa juoksi 13 pyrintöläisurheilijaa, joista 6 on Suomen maajoukkueessa.

 

Anni Haanpää kiipesi tänä vuonna maailmancupin joukkueeseen kahteen kertaan. Kuva on Italian päätösviikonlopusta, sprinttiviestin Suomen joukkueiden aloittajat, vas. Anna Haataja, Veera Klemettinen, Anni Haanpää, Amy Nymalm. Kuva: Seppo Väli-Klemelä.

Tulokset (Nimi, maajoukkue, maailmancupin kierrokset joihin urheilija oli valittu; maailmancupin yhteispisteet, sijoitus 2021 yhteistuloksissa – paras yksittäinen sijoitus mc-osakilpailussa 2021)

Simona Aebersold SUI 1, 2, 3; 480 p, 2. – 1. (Ruotsi 12.8. pitkä matka)

Lotta Karhola FIN 1, 2, 3; 146 p, 10. – 8. (Italia 2.10. keskimatka)

Venla Harju FIN 2, 3; 58 p, 27. – 8. (Ruotsi 12.8. pitkä matka)

Anni Haanpää FIN 2, 3; 25 p, 55. – 23. (Ruotsi 12.8. pitkä matka)

Maëlle Beauvir FRA 1, 3; 20 p, 59. – 19. (Sveitsi EM 15.5. knock out sprint)

Anja Arbter AUT 1, 3; 0 p, 93. – 90. (Sveitsi EM 16.5. sprintti)

Florian Howald SUI 1, 2, 3; 168 p, 7. – 6. (Italia 2.10. keskimatka)

Pascal Buchs SUI 2, 3; 50 p, 38. – 12. (30.9. Italia pitkä matka)

Severi Kymäläinen FIN 1, 2; 37 p, 46. – 14. (Ruotsi 14.8. keskimatka)

Elias Kuukka Italian maailmancupissa. Kuva: Seppo Väli-Klemelä

Aleksi Niemi FIN 1, 2, 3; 26 p, 61. – 26. (Sveitsi EM 16.5. sprintti)

Elias Kuukka FIN 2, 3; 23 p, 63. – 19. (Ruotsi 12.8. pitkä matka)

Matthias Reiner AUT 1, 2, 3; 0 p, 96. – 68. (Ruotsi 14.8. keskimatka)

Tobia Pezzati SUI 2; 0 p, 96. – 69. (Ruotsi 12.8. pitkä matka)

Kaikki pisteet ja linkit maailmancupin osakilpailujen tuloksiin: orienteering.sport/worldcup-page/standings/

 

 

 

Tekstit:

EM-kilpailut ja MM-kilpailut: Annika Viilo

Maëlle Beauvir. Kuva: IOF William Hollowell