Suunnistuksen voi aloittaa aikuisenakin: Haave Jukolasta sai Pian suunnistuskouluun

Tamperelainen Pia Koivunen kiinnostui suunnistuksesta jo teininä, mutta taekwon-do vei silloin vielä voiton lajivalinnassa. Ajatus Jukolan viestiin osallistumisesta kaiversi kuitenkin mieltä vuosien ajan. Niinpä Pian tie vei telkkarista seurattujen viestien kautta iltarasteille ja sieltä aikuisten suunnistuskouluun. Nelikymppisenä hän löysi itsensä ensimmäistä kertaa suunnistuskilpailun lähtöviivalta. Laji vei mennessään.

”En oikein edes tiedä, miksi päädyin suunnistuksen pariin vasta näin myöhään. Laji on kuitenkin kiehtonut minua aina”, Pia Koivunen sanoo. 

Hän kiersi iltarasteja monta vuotta ja seurasi Jukolan viestiä ja muita suunnistuskisoja televisiosta, mutta päätyi suunnistusseuraan vasta siinä vaiheessa, kun vei lapset Pyrinnön oravapolkukouluun. Lapsia laji ei pitänyt otteessaan muutamaa vuotta kauempaa, mutta Pia jäi koukkuun. 

”Jukola oli ollut haaveenani pitkään ja kun kuulin aikuisten suunnistuskoulusta, menin sinne. Siellä sai juuri omalle taitotasolle sopivaa ohjausta ja huippusuunnistajiakin kävi opastamassa meitä. Sieltä sitten Jussilan Tiina houkutteli minut aikuisten harrasteryhmään.”

 

”Keskity ja vähennä vauhtia”

Vaikka suunnistus oli Pialle tuttua televisiosta ja iltarasteilta, yllätti se, miten äärimmäistä keskittymistä laji vaatii. Huippusuunnistajien meno näyttää sulavalta.

”Huippuja seuratessaan erehtyy pitämään lajia helppona, vaikka se ei sitä ole. Suunnistus vaatii samaan aikaan fyysistä kestävyyttä, nopeaa kartan- ja maastonlukutaitoa ja siihen päälle vielä suoritusten hallintaa.”

”Jos nyt saisin lähettää neuvoja itselleni uran alkuun, sanoisin, että keskity enemmän suunnistamiseen ja vähennä vauhtia. Sitten kun perustaidot ovat hallussa, voi lisätä vauhtia”, Pia sanoo.

Hän muistelee ensimmäistä kertaansa harrasteryhmän treeneissä Kintulammella, missä tarjolla oli SM-pitkälle valmistava treeni. Vaikea rata ja kuitunauhat rastilippujen tilalla saivat jännittämään.

”Tuntui vaikealta. Tajusin kuitenkin, ettei koko rataa tarvitse ehtiä ja lähdin puolen väliin jälkeen takaisin parkkipaikalle. Onneksi, sillä alkoi tulla pimeä eikä tietenkään ollut lamppua mukana. Pääsin metsästä pois yhden junnun ja hänen äitinsä perässä.”

 

Euforinen Jukolan vaihto

Kuva: Ulla-Maria Kovalainen

Vihdoin viime syksynä Pian pitkäaikainen haave täyttyi Rovaniemellä poikkeuksellisen pimeissä oloissa juostussa Jukolassa.

”Oli todella euforinen, hetken aikaa jopa epäuskoinen, olo, kun sain annettua kartan seuraavalle viestinviejälle. Se oli vielä paljon hienompi kokemus kuin olin aiemmin kuvitellut”, Pia kuvailee.

Hän juoksi Venlojen viestin Pyrinnön joukkueessa ja Jukolan työpaikkajoukkueessa.

”Sijoituksilla ja ajalla ei ollut väliä. Itselle tärkeää oli se, että pystyin lyhyellä harjoitustaustalla osallistumaan molempiin viesteihin, sain hyväksytyt suoritukset ja pääsin maaliin.”

 

Harrasteryhmä kannustaa

Kuva: Ulla-Maria Kovalainen

Samalla, kun suunnistuksesta on kasvanut Pian laji, on Pyrinnön harrasteryhmästä tullut hänelle tärkeä yhteisö. 

”Harrasteryhmä tarjoaa mahdollisuuden omantasoiseen suunnistusharjoitteluun kannustavassa ja hauskassa porukassa.”

Ryhmän kanssa treenataan ja kierretään kisoja. Sprintti ja pitkä matka kiinnostavat Piaa eniten. Kilpaurheilutausta muista lajeista tuo varmuutta ja rohkeutta kilpailemiseen. Ainakin uskaltaa lähteä mukaan, vaikka harjoitusvuosia ei suunnistuksen parista olekaan vielä paljon.

Pia sanoo suunnistuksen opettaneen hänelle uusia asioita myös hänestä itsestään:

”Olen aika sisukas enkä luovuta ellen ole niin pahasti loukkaantunut, etten pääse liikkeelle. Monenmoisia pummeja on tullut harjoituksissa ja joskus kisoissakin, mutta aina on tultu loppuun saakka.”

 

Pian kolme suunnistusfaktaa

Suunnistus on tuonut elämääni… kestävyysharjoittelun, uusia ystäviä ja säännöllisyyden luonnossa liikkumiseen.

Aikuisten suunnistuskoulussa parasta oli… se, että sai räätälöidysti omalle taitotasolle sopivaa ohjausta.  

Pyrinnön harrasteryhmä on… tärkeä henkireikä, jonka mukana pääsi koronarajoitustenkin aikana liikkumaan. Porukka ja suunnistus auttoi jaksamaan poikkeusoloissa.  

 

Pyrinnön aikuisten suunnistuskoulu 2022 alkaa 9.5. Tutustu ja ilmoittaudu aikuisten suunnistuskouluun täällä.

Aikuisten harrasteryhmän toimintaan voit tutustua täällä.