Ratamestarin lausunto

Tampereen Pyrinnön järjestämä Kultainen Kompassi ja kansallinen keskimatka juostaan Julkujärven ulkoilualueella. Tavanomaisesta hämäläismaastosta poiketen kilpailumaasto on jyrkkäpiirteisetä harjumaastoa, muistuttaen parhaimmillaan keskieurooppalaista mäkimaastoa. Metsässä on liikuttu paljon, jonka takia metsässä on runsaasti polkuja ja uria. Kilpailun kannalta oleellisimmat polut on kuvattu karttaan. Maastopohja on hyvä, joskin muutamilla alueilla on sammalten päällystämää mukulakivikkoa, joka on paikoitellen hankala kulkea. Maastossa ei ole tehty hakkuita, harvennuksiakin on tehty vain paikoitellen. Kultaisen Komppasin radat eivät kulje harvennusten alueella, joten kilpailumaasto on hyväpohjaista ja juostavaa.

Kilpailuradat olen suunnittellut niin, että ne tarjoavat haasteita kaikilla suunnistuksen osa-alueilla. Tiukkaa kartanlukua, suunnassakulkua ja reitinvalintatehtäviä on tarjolla aina viimeiselle rastille asti. Maasto on kapea, jonka takia kaikki radat menevät ristiin. Kannattaa olla tarkkana, että suunnistat oikeaa rastiväliä.

Maasto on paikoiteillen köyhää yksityiskohdiltaan, joten rastipisteiksi on lisätty muutama erikoismerkillä ’x’ oleva puuteline. Lue huolellisesti kilpailuohjeet. Kultaisen Kompassin radat kulkevat frisbeegolfradan yli. Golfaajia on informoitu suunnistuskilpailusta, mutta pelaajia on varmasti alueella, varsinkin jos syysilma on aurinkoinen. Ei kannata pelästyä heittäjiä, vaan juosta alueen yli omaan suunnistukseen keskittyen. Radat ovat varmasti fyysisestikin haastavat, kilpailijat kiipeävät 30 metriä korkean jyrkkärinteisen harjun yli muutamaan kertaan. Vastapainoksi tarjolla on polkua ja samettipohjaista kangasta, jossa suunnistusvauhti kasvaa lähelle maksimia.

Toivotan kaikille kilpailijoille tarkuutta, iloista mieltä ja mukavaa suunnistuskokemusta hyvässä seurassa.

Ratamestari Jouni Mähönen, TP

Leave a Comment