Valvojan lausunto

Kultainen kompassi -cupin finaali  suunnistetaan tänä vuonna vauhdikkaassa Julkujärven maastossa Ylöjärvellä. Kilpailun järjestäjillä on runsaasti kokemusta lasten ja nuorten kisajärjestelyistä, joten laadukkaat kisat on odotettavissa. Viime vuonna Kangasalla aloitetun perinteen mukaan tyttöjen ja poikien lähtö on eri aikaan. Näin aluejoukkueiden tytöt ja pojat pääsevät esille tasavertaisesti. Silti maastossa riittää säpinää ja oman työn tekeminen on tärkeää.

Maasto on vauhdikasta, lähes kokonaan hyväkulkuista; tiheikköjä ja pystyvihreää on vähän. Heinikkoa on jossain kohdissa. Kilpailumaasto on ulkoilualuetta. Siellä on paljon polkuja, joita on lisätty karttaan vielä kisan kynnyksellä, mutta kaikkia huonosti näkyviä uria ei kartalla tietenkään ole.

Alue on harjumaastoa, korkeuserot ovat suuria ja rinteet jyrkkiä. Korkeuskäyrien lukeminen ja ylös/alas -suunnan hahmottaminen on välillä vaativaa.

Maastopohja on paikoin kivikkoista. Rastikivet ovat matalahkoja ja sammaleisia. Erikoisrastipisteet, eli mustat ’x’ -merkit on selitetty hyvin ohjeissa kuvien kera. Ohjeista löytyy myös kuva muista mustista ’x’-karttamerkeistä, jotka ovat frisbeegolfkoreja. Tutki ohjeet huolellisesti!

Ratojen selvittäminen erinomaisesti vaatii siis monipuolisia suunnistustaitoja. Ratamestarin laatimat suunnistustehtävät ovat mielekkäitä ja radat onnistuneita seulomaan taitavat suunnistajat kohti ensimmäisiä sijoja. Pelkällä tossulla ei tässä vauhdikkaassa maastossa siis voittoa kotiin tuoda. Yhteislähdöstä matkaan ampaistuaan  on kisailijan syytä pitää oma kurssi ja   oma suunnitelma. Muista lukea rastimäärite ennen rastinottoa! Ja tarkista koodi.

Ole tarkkana ns. ’varvausrastin’ (yleisörasti), viimeisen rastin ja maalin alueita lukiessasi ja niille tullessasi, sillä ne  ovat kartalla hyvin lähekkäin, mutta kuitenkin maastossa erinomaisesti merkitty ja ohjattu. Yleisö pääsee seuraamaan lähelle niin ’varvausrastia’ kuin viimeistä rastiakin. Kisa on siis varsin mielenkiintoista seurata.

Loppulenkillä ylitetään tie ja suunnistetaan frisbeegolf- ratojen alueella. TP on ilmoittanut suunnistuskisoistamme paikalliselle frisbeegolfseuralle ja huolehtinut myös kisanaikaisesta valvonnasta sekä tiedottamisesta frisbeegolfaajille.  Yhteistyö lajien välillä on hyvällä mallilla. Suunnistajat pääsevät kisan jälkeen tutustumaan myös golfaamiseen niin halutessaan.

Näyttää siltä, että saamme sataprosenttisesti upean kisan nuorille cupin finalisteille. Iloa suunnistukseen!

Valvoja Marja Molin, Kangasala SK

Leave a Comment