Ratamestarin lausunto

Kultainen kompassi -cupin finaali ja kansallinen keskimatka

RATAMESTAREIDEN LAUSUNTO

KULTAINEN KOMPASSI

Tämänvuotinen Kultainen kompassi -cupin finaali ja kansallinen sunnistuskilpailu käydään Kaupin ulkoilualueen itäpäässä Niihaman siirtolapuutarhan alueelta.

Maasto on vaihtelevaa niin korkeuseroiltaan kuin maastopohjaltaan ja näkyvyydeltään. Kartta on uusi ja Anton Kuukan käsialaa. Karttaa on yleistetty paljon aikaisempiin versioihin nähden. Mielestäni parempaan suuntaan, sillä kartta on hyvin luettava, mutta oleellisilta yksityiskohdiltaan paikkaansapitävä.

Maastossa on paljon polkuja ja kulku-uria, kaikkia uria ei ole karttaan merkitty. Radat on suunniteltu niin, että optimireitillä samaa polkua ei kannata juosta kovinkaan kauan. Kuivasta kesästä johtuen aluskasvillisuus on poikkeuksellisen matala.

Maastossa liikkuminen on siis todella helppoa ja kilometrivauhdit kasvavat ennätysnopeiksi tässä maastonosassa. Tästä poikkeuksen tekee kilpailukeskuksen viereinen vanha pelto, joka kasvaa metristä heinää. Niityllä menee satunnaisia uria joita ei ole karttaan merkitty.

Sekä tyttöjen että poikien Kultainen kompassi -cupin finaalissa on neljä eri rataa, jotka kohtaavat toisensa taajaan eri rasteilla. Kannattaa muistaa oma suoritus ja koodien tarkistus.

Kultaisen kompassin radat kulkevat kilpailukeskuksen läpi ratojen loppupuolella ja yleisö pääsee kannustamaan omiaan maalialueelta käsin samalla luoden hienoa suurkilpailun tuntua kilpailijoille.

Ratojen lopussa on tarjolla sprinttisuunnistukselle tunnusomaista suunnistusta siirtolapuutarhan ”korttelissa”, jossa juoksuvauhdilla ja mikroreitinvalinoilla pääsee vielä ratkomaan monta tärkeää sijaa.

KANSALLINEN KILPAILU

Kaikkien sarjojen lähtö tapahtuu kilpailukeskuksesta, maalin välittömästä läheisyydestä. Näin kansallisten lähtöön ehtii hyvin Kultaisen kompassin seuraamisen jälkeen. Maasto ja kartta on sama kuin Kultaisessa kompasissa. Maasto on nopea, vaikka polkuja pitkin ei juuri juostakaan.

Tsemppiä kisaan toivottavat kilpailun ratamestarit Jouni Mähönen ja Juho Nieminen.