Ratamestarin haastattelu

Haastattelussa XXII Mikonpäivän Sprinttisuunnistuksen isä ja ratamestari Mikko ’Lammikko’ Eskola

Mikä on kisan ja nimen historia?

Lammikko: Pistin kisan pystyyn vuonna 1996, kun junnuille ei siihen aikaan ollut syksyllä juuri lainkaan kilpailuja. Ja kun sopivasti 29.9. oli sunnuntai ja Mikon päivä, niin pistin kisan pystyyn nimi- ja samalla 40-vuotisjuhlavuoteni kunniaksi.

Seuraavana vuonna kisa järjestettiin muuna päivänä kuin Mikon päivänä, mutta seuraväen mielestä nimeä ei saanut muuttaa. Ja niin nimi jäi ja eikai nimi ole kisaa pilannut, vaan mieluummin päinvastoin, kisa on saanut jo melkoisen maineen hyvänä tapahtumana, josta osoituksena, että nyt  on jo 22. Mikonpäivän Suunnistus.

Vuonna 2011 kisa muuttui sprinttikilpailuksi ja samalla kisaan tuli kaikki sarjat 4-vuotiaista 85:iin.

Mitä on luvassa tänä vuonna?

Kyllä taas on laadukasta sprinttiä – kuten meillä tapana on ollut – luvassa Tampereen Tammelan kaupunginosassa. Kisan yhteydessä juostaan peräti 43. Alueottelu Hämeen, Satakunnan ja Varsinais-Suomen välillä junnusarjoissa. Niin ja Hämeen aluemestaruudet ratkotaan myös.

Tammelan kaupunginosan ja läheisen torin liikenne hieman askarruttaa näin lauantai-iltapäivällä ja se on huomioitu paitsi ratasuunnittelussa, myös tienylitysten valvonnassa ja merkkaamisessa huomiotolpin, kuten meillä on tapana ollutkin.

Sinut tunnetaan ja tunnustetaan sprinttisuunnistuksen kehittäjänä, onko jotain uutuutta luvassa tälle vuodelle?  

Niin, olen varmasti maan kokenein sprinttiratamestari. Kisa on nyt jo 11. Pyrinnön järjestämä kansallinen sprinttikilpailu, joissa kaikissa olen ollut ratamestarina ja kerran kilpailunjohtajana. Lisäksi joulujen välipäivinä pidettävä 4 osakisaa käsittävä Keski-Tampereen Sprinttiviikko on pyörinyt jo neljänä vuonna.

Tänä vuonna uutuutena on ikähenkilöitä hellivä mittakaavaratkaisu. Nimittäin kisassa on kaikilla H/D45-85 -sarjoilla kartan mittakaavana sekä 1:3000 että 1:4000! Eli ikähenkilöt saavat kartan, jonka toisella puolella on kartta mittakaavassa 1:4000 ja toisella puolella 1:3000.

Miksikö näin? No, muuten olisin ikähenkilöille antanut 1:3000 -mittakaavaisen kartan, jota moni ikänäköinen kilpailija toivoo – ja ihan aiheellisesti. Eihän tämä laji saisi olla näkemiskilpailu. Lajista katoaa vauhdikkuus, jos joutuu karttaa tihrustmaan.

Syynä kahteen mittakaavaan on se, että viikon päästä pidettävissä SM-kisoissa on mittakaavana kaikilla 1:4000. Nyt kilpailija saa itse päättää kummalla kartalla suunnistaa. Molemmat kartat ovat samassa karttamuovissa.

Kaikilla muilla sarjoilla mittakaavana on 1:4000, jonka uskon toimivan myös lapsilla. Näin toimien RR-radat saatiin kokoon A5, joka on hyvä ratkaisu, koska lapset eivät näytä läheskään aina osaavan taittaa karttaa kunnolla. Yli 10-vuotiadenkin olisi syytä pikaisesti opetella tuo tärkeä taito.

Lisäksi huomattava on, että H/D14-sarjat lähtevät lähdöstä1 ja he saavat kartan vasta lähtöhetkellä. Joten mittakaavan lisäksi sikälikin hyvä SM-valmistautuminen heille luvassa.

Välittömästi kisan jälkeen alkaa 13-14 -vuotiaiden Kultaisen kompassin leiri ja sunnuntaina on luvassa Kultainen kompassi -cupin finaali ja kansallinen keskimatkan kisa Pinsiön harju-suppamaastoissa.

 

Tervetuloa XXII Mikonpäivän Sprinttikisaan – vaikkei vielä Mikonpäivä olekaan! Niin ja Kultaiselle viikonlopulle!