Ratamestarin lausunto

Taas on edessä uusi – peräti 23. kerta – Mikonpäivän (sprintti)suunnistus.

Kahdeksatta kertaa ’MPS’-kisa järjestetään kaupunkisprinttinä. Luvassa on hienoa ja vaativaa kaupunkisprinttiä jälleen uudella alueella, jossa on erilaisia reitinvalinta- ja reitintoteutuselementtejä sekä suorituksen hallinnan haasteita.

Jälleen sprintissämme on ’opastava ote’ eli jo etukäteen kannattaa tutustua nettisivujen karttavalokuvapareihin, joissa havainnollistetaan ja kerrotaan, mikä on sprintissä sallittua ja kiellettyä ja miten MPS-sprintissä asiat on hoidettu ja kuvattu. Näihin kilpailijoiden kannattaa ja pitää ehdottomasti tutustua ennen starttiviivalle asettumista. Toivotaan, että ketään ei tarvitsisi hylätä – ainakaan sprinttisääntöjen tietämättömyyden takia.

Huolellinen valmistautuminen – myös ajatuksissa – on varsinkin sprintissä ensiarvoisen tärkeää: ole hereillä heti alusta asti!

Myös keltaliivisiä maastovalvojia on 30 kpl reitin varrella – toisaalta valvomassa rastien paikallaan pysymistä, sääntöjen noudattamista, mutta myös osaltaan huolehtimasta turvallisuudesta. Myös kilpailijoilla on oma vastuunsa turvallisesta sprinttaamisesta. Tämä on kaikkien etu – ja myös lajin imagon kannalta tärkeä vaatimus.

Sprinttikisan tekeminen on mielenkiintoista ja haasteellista. Myös ratamestari joutuu olemaan viime hetkiin asti hereillä, miten taloyhtiöiden remontit etenevät, onko joku pensasaita leikattu matalaksi ym.

Moneenkin kohtaan ratamestari laittaa kielletyn alueen nauhaa, varsinkin, jotta matalat/harvat kielletyt pensasaidat maastossa vastaisivat karttaa. Hereillä pitää siis ratamestarinkin olla – aivan kuten kilpailijoidenkin.

Kielletyksi merkityn Mäentakusenkadun saa ylittää vain kävelysiltaa pitkin.

Kartan mittakaavana on 1:4000 (kartan koko A4), paitsi sarjoilla H/D45-85 mittakaava on 1:3000 ja kartan koko A3.

Lisäksi on huomattava, että sarjoilla D45-85 ja H70-85 maali on ns. ’etämaali’ eli näiden sarjojen (ja kuntosuunnistuksen) maali on 400 metrin päässä kisakeskuksesta. Täältä etämaalista ko sarjojen kilpailijat tulevat kisakeskukseen tuloslaskentaan (loppusuoran päähän) omaan tahtiinsa. Aika ei heillä siis enää juokse etämaalin jälkeen. Lisäksi on huomattava, että etämaaliin tulevilla EI ole viimeiseltä rastilta viitoitusta. Etämaalissa on Maali-kyltti ja leimasin.

Myös kuntosuunnistuksen maalina on sama etämaali. Kuntosuunnistajat tulevat etämaalin jälkeen kisakeskuksen infoon, jossa saavat tuloksen.

Tsemppiä rinttailuun – pidä suunnistus edessä!

Tehdään yhteistyössä XXIII Mikonpäivän Sprinttisuunnistuksesta jälleen hieno tapahtuma!

Terveisin ratamestari ja kilpailun ’isä’ Mikko ’Lammikko’ Eskola