Ratamestarin lausunto

XXIV Mikonpäivän sprinttisuunnistus
ja Hämeen AM-sprintti

Taas on edessä uusi – peräti 24. kerta – Mikonpäivän (sprintti)suunnistus.

Yhdeksättä kertaa ’MPS’-kisa järjestetään kaupunkisprinttinä. Hieno osanottomäärä (922!) osoittaa, että laadukkailla sprinteillä on tilausta!

Luvassa on hienoa ja vaativaa  sekä vaihtelevaa sprinttiä jälleen uudella alueella, jossa on erilaisia reitinvalinta- ja reitintoteutuselementtejä sekä suorituksen hallinnan haasteita.

Jälleen sprintissämme on ’opastava ote’ eli jo etukäteen kannattaa tutustua nettisivujen kartta-valokuvapareihin, joissa havainnollistetaan ja kerrotaan, mikä on sprintissä sallittua ja kiellettyä ja miten MPS-sprintissä asiat on hoidettu ja kuvattu. Näihin kilpailijoiden kannattaa ja pitää ehdottomasti tutustua ennen starttiviivalle asettumista. Toivotaan, että ketään ei tarvitsisi hylätä – ainakaan sprinttisääntöjen tietämättömyyden takia.

Huolellinen valmistautuminen – myös ajatuksissa – on varsinkin sprintissä ensiarvoisen tärkeää: ole hereillä heti alusta asti!

Keltaliivisiä maastovalvojia on yli 20 kpl reitin varrella – toisaalta valvomassa rastien paikallaan pysymistä, sääntöjen noudattamista, mutta myös osaltaan huolehtimasta turvallisuudesta. Myös kilpailijoilla on oma vastuunsa turvallisesta sprinttaamisesta. Tämä on kaikkien etu – ja myös lajin imagon kannalta tärkeä vaatimus.

****

Moneenkin kohtaan ratamestari laittaa kielletyn alueen punakeltaista nauhaa, varsinkin, jotta matalat tai harvat kielletyt pensasaidat maastossa vastaisivat karttaa. Kielletyn alueen pystyraidoitusta on kartalla runsaasti – suurimmaksi osaksi kerrostaloyhtiölupien ehtoina, mutta myös reitinvalinnallisista syistä. Myös tekoaitoja on eräälle alueelle rakennettu sekä tehty pari aukkoa aitoihin. Näillä keinoilla ratamestari ns. muokkaa maastoa pyrkiessään tarjoamaan hienoja reitinvalintavälejä.   

Yhtään tietä ei ole merkitty kielletyksi, mutta noudata varovaisuutta teitä ylittäessäsi. Kartan mittakaavana on 1:4000 (kartan koko A4). Sarjoilla H45-70 ja D45-55 on toisella puolella karttaa mittakaavana on 1:4000 ja toisella 1:3000. Tämä siksi, että viikon päästä pidettävissä SM-sprinteissä 1:3000 -mittakaava on vasta H/D60-sarjoista lähtien. Nyt näiden sarjojen kilpailija saavat itse päättää kummalla mittakaavalla juoksevat – tai vaikka kääntää kesken kisan toiselle mittakaavalle 😉  

Lisäksi on huomattava, että sarjoilla H/D45-85 maali on ns. ’etämaali’ eli näiden sarjojen (ja Kuntosuunnistuksen) maali on 300 m päässä kisakeskuksesta. Täältä etämaalista ko sarjojen kilpailijat tulevat kisakeskukseen tuloslaskentaan (loppusuoran päähän) omaan tahtiinsa. Aika ei heillä siis enää juokse etämaalin jälkeen eivätkä he leimaa kilpailukeskuksen maaliviivalla, vaan menevät suoraan tuoslaskentaan. Lisäksi on huomattava, että etämaaliin tulevilla EI ole viimeiseltä rastilta viitoitusta.

Etämaalissa on Maali-kyltti ja leimasin sekä opastaja.

Myös Kuntosuunnistuksen maalina on sama etämaali. Kuntosarjalaiset tulevat etämaalista suoraan infoon, jossa saavat ajan.

Tsemppiä rinttailuun – pidä suunnistus edessä!

Tehdään yhteistyössä XXIV Mikonpäivän Sprinttisuunnistuksesta jälleen hieno tapahtuma!

Terveisin ratamestari ja kilpailun ’isä’ Mikko ’Lammikko’ Eskola