Valvojan lausunto

Tämänkertainen Mikonpäivän suunnistus käydään mielenkiintoisella sprinttialueella, kun kilpailumaastona on sairaalarakennusten ja erilaisten kulkuväylien muodostama kokonaisuus. Ratamestarit ovat viilanneet rastivälejä ja rastien paikkoja pitkin alkusyksyä, ja nyt itse kilpailussa osallistujille tarjottavat suunnistustehtävät ovat mielestäni onnistuneita. Turhaan kikkailuun ei ole sorruttu, vaan luvassa on vauhdikas ja sopivan haastava sprinttisuunnistuskilpailu.

Kilpailualueen erikokoiset ja monimuotoiset rakennukset ovat ohjanneet ratasuunnittelua, jotta radoille on saatu hyviä reitinvalintavälejä. Tämän vuoksi osalla radoista on jopa poikkeuksellisen teräviä kulmia, ainakin kartalla. Lisäksi monella radalla on risteäviä rastiväliviivoja, joten katsokaa huolella, että kierrätte rastit oikeassa järjestyksessä ja ettei rasteja jää välistä. Nuorimpien sarjojen osalta ratamestarit ovat toteuttaneet kartalle mahdollisimman selkeät radat, mutta sopivia reitinvalintoja ja tarkkaa suunnistusta on silti tarjolla.

Sairaala-alue on jatkuvan muutoksen alla ja lukuisat työmaat sävyttävät kilpailumaastoa. Ratamestarit ovat miettineet sopivat merkinnät erilaisiin kiellettyjen alueiden kohtiin ja yleisohjeena voi todeta, että työmaa-aidoilla merkityt alueet erottuvat hyvin sekä maastossa että kartalla. Tarvittavat kohdat ovat vielä erikseen merkitty maastoon nauhalla. Jos kilpailija on kiipeämässä työmaa-aidan yli tai alittamassa lippusiimaa, on hän silloin todennäköisesti eksynyt kielletylle alueelle. Sillä kuuluisalla maalaisjärjellä selviää jo varsin pitkälle tässäkin asiassa. Kuten ratamestaritkin ovat ohjeissaan todenneet, kartta määrää, mistä saa kulkea ja sitä ohjetta kilpailijoiden on syytä noudattaa.

Muutoksia voi joskus tulla aivan viime hetkillä ja tällä kertaa yksi alue on jouduttu rajaamaan suunnistajille kielletyksi vielä karttojen tulostuksen jälkeen. Alue on kuitenkin käsin piirtäen merkitty jälkikäteen karttoihin sekä nauhoilla selkeästi maastoon. Tämä on hyvä huomioida, vaikkakaan sen ei pitäisi vaikuttaa kenenkään suoritukseen.

Muistakaa osallistujat kisan tiimellyksessäkin huomioida alueen muut liikkujat, niin jalankulkijat kuin ajoneuvotkin. Ja toki myös kanssakilpailijat eli katse ylhäällä ja rakennusten nurkkien kierroissa tarkkana.

Turvallista ja onnistunutta Mikonpäivän suunnistustapahtumaa kaikille!

Timo Saarinen, valvoja