Ratamestarin lausunto

Hämeen oravapolkuviesti kilpaillaan Pinsiössä ma 31.7.2017. Viestissä on viisi osuutta, joista ensimmäinen ja viimeinen ovat ns. avoratoja. Keskimmäiset osuudet ovat ’siimariin’ turvaavia rastireitti (RR) ja tukireitti (TR) -ratoja. Maasto tarjoaa mahdollisuuden monipuolisiin ja haasteellisiin ratoihin. Kilpailussa on mukana myös vähän kokemusta omaavia suunnistajia, mikä on huomioitu ratojen suunnittelussa.

Kartta on perusteellisesti päivitetty vuoden 2016 SM erikoispitkään suunnistukseen ja viimeistelty 7/2017. Kartta kuvaa näin ollen hyvin maastoa. Alueella on tosin joitain SM-kisoissa syntyneitä uria, joita karttaan ei ole kuvattu. Samoin alueella on liikkunut motocross pyöräilijöitä, jotka ovat vahvistaneet ja tehneet maastoon kartasta puuttuvia uria – osa yllättävänkin vahvoja. Maaston vihreys on viime viikkoina lisääntynyt puskien ja heinien kasvun myötä hankaloittaen ainakin pienempien suunnistajien näkyväisyyttä.

Siimariradat (RR ja TR) tarjoavat runsaasti vaihtoehtoisia reitinvalintoja. Rastireitillä luonnollisesti kaikki rastit löytyvät siimaria seuraamalla, mutta tälläkään kertaa se ei ole nopein vaihtoehto. Reitinvalinnat kannattaa kuitenkin suhteuttaa omiin taitoihin. Tukireitillä lähes kaikki rastit ovat selkeissä paikoissa. On silti aiheellista pitää maltti mukana ja ottaa siimarista hyötyä.

Avoradat tarjoavat sekä fyysisiä että taidollisia haasteita. Reitinvalinnoilla voi näitä haasteita joko lisätä tai vähentää. Rastit ovat selkeissä pisteissä, mutta rastivälit vaativat keskittynyttä suunnistusta. Ankkuriosuudella on radan loppupuolella yleisörasti. Molemmilla avoradoilla (osuus 1 ja 5) on hajonta. Avoradoilla kartan selkeyden parantamiseksi viitoitusta K-pisteelle ei ole piirretty karttaan ja maalin kaksoisympyrää ja K-pisteen kolmiota on hieman pienennetty. Avaus- ja ankkuriosuuksille on saatu GPS lähettimet (14 kpl), jotka auttavat kuuluttajia ja toivottavasti auttavat nuoria hyviin suorituksiin ja ennen kaikkea tarjoavat hyviä jälkianalyysimahdollisuuksia.

Toivotan kaikille suunnistajille, huoltajille ja katsojille nautinnollista ja jännittävää viestiä.

Jarno Riikonen, ratamestari