Ratamestareiden lausunto

SM Erikoispitkän maasto on tuttu niille, jotka olivat juoksemassa Tampere Games kilpailuja vuonna 2012.

Kilpailualue on kokonaisuudessaan Hämeenkyrön puolella. Alueella sijaitsevat Ketunkivenkangas, Killerinvuori ja Kaitajärvenvuori kuvaavat hyvin maaston moninaisuutta. Maastosta löytyy nopeakulkuisia mänty- ja kuusikkokankaita, aitoa suppamaastoa, harjumaisemaa sekä pienimuotoisa avokalliomäkiä tarjoten kilpailijoille monipuolisia kokemuksia. Kilpailukeskuksen läheisyydessä oleva jyrkkärinteinen soraharju on paikoitellen erittäin kivikkoinen. Kivikkoisia alueita pirunpeltoineen löytyy paikoitellen koko maastoalueelta. Kartta pitää hyvin paikkaansa näiltä osin, joten kivikkoisimmat alueet kannattaa huomioida reitivalintoja tehtäessä. Erityisesti sateisella säällä kivikot ovat liukkaita.

Maaston halkaisee Sasi-Pinsiö maantie, jonka ylittäminen on urheilijoiden turvallisuuden takaamiseksi sallittu ainoastaan karttaan merkityissä paikoissa. Tutustu kilpailuohjeisiin tämän osalta huolellisesti. Alue on yleistä ulkoilualuetta ja tästä syystä maastossa on paljon metsäauto- ja mökkiteitä, kärrypolkuja sekä uria. Kaikkia uria ei ole karttaan merkitty kartan luettavuuden takaamiseksi, vain suunnistuksen kannalta oleellisimmat ovat kartassa. Maastosta löytyy joitain uusia harvennuksia, mutta kaikki on päivitetty kisakarttaan kolme viikkoa ennen kilpailua. Tiheiköllä kuvatut alueet ovat nyt syksyiseen vuodenaikaan hyvin juostavia. Runsaasta polku- ja tieverkostosta, sekä maaston hyvästä kulkukelpoisuudesta johtuen kilometrivauhdit nopeutuvat perushämäläiseen maastoon verrattuna. Tampere Gamesissä vuonna 2012 miesten pääsarjan pitkän matkan radalla päästiin jopa 5:40/km vauhtia.

Tänä vuonna ryhmän 1 kilpailijat pääsevät nautimaan erityisen pitkistä matkoista koko rahan edestä, kaikilla sarjoilla minimitavoiteaika tulee varmasti täyttymään. Hajontaa ja suunnistustehtävää on tarjolla kaikilla sarjoilla sen verran, että kilpailu ratkeaa varmasti suunnistamalla ja niin kuin aina, vasta viimeisillä kilometreillä, ehkä vasta ’varvauksen’ jälkeen.

Myös ryhmän 2 osalta matkat ovat lähes kaikilla sarjoilla pidemmät kuin edellisvuonna. Kisa-alueen halkovan tien ylittämiseen kannattaa kiinnittää huomiota myös R2-radoilla. Sallitut ylityspaikat ovat merkitty karttaan selkeästi ja osuvat potentiaalisille reitinvalinnoille. Vaikka kisat käydään varsin kompaktilla alueella, on kartan ja ratojen luettavuus hyvä. Toki maastossa lippuja on paikoitellen runsaasti, tarkista koodi!

Kaikille tsemppiä kisoihin, ja muistakaahan tankata hyvin ennen kilpailua.

Ratamestarit Jouni Mähönen (R1) ja Mika Vuorela (R2)

Leave a Comment