Tampere Games, ratamestarin lausunto, pe 6.6.2014 sprintti

Ratamestareiden lausunnot pdf-muodossa

Jälleen on Tampereen Pyrinnöllä tarjolla vaativaa sprinttiä – aluetta vielä paljastamatta.

Vuoden 2011 Mikonpäivän suunnistuksesta alkanut hienojen kaupunkisprinttien sarjamme saa arvoistansa jatkoa. Olisiko peräti vaativin kaikista? Maailman cupin näyttökilpailun vuoksi kisa-alue paljastetaan vasta 2 vuorokautta ennen kilpailua, jolloin kisa-alue tulee jo sääntöjenkin mukaan kieltoon ja näyttösarjalaisille täydelliseen käyttökieltoon. Kilpailuohjeissa kerrotaan sallitut kilpailukeskukseen tuloreitit. Näyttösarjoilla H/D21A on lähtökynnys, jonne on saavuttava klo 19.00 mennessä.

Luvassa on hienoa kaupunkisprinttiä erilaisine elementteineen. Aikaisempien vuosien reittihärvelejä tutkimalla saa varmaan melko hyvän kuvan sprintin ratamestarin aivoituksista – helpolla kilpailijoita ei päästetä nytkään.

Jälleen tulemme laittamaan kisojen nettisivuille kartta-valokuvapareja, joissa havainnollistetaan ja kerrotaan, mikä on sprintissä sallittua ja kiellettyä ja miten esimerkiksi  suurempien katujen ylityspaikat on hoidettu. Näihin kilpailijoiden ehdottomasti kannattaa ja pitää tutustua ennen kilpailuja.

Alueella on perjantai-illalla varsin hiljainen autoliikenne ja vaikka paikalla on runsaasti valvojia ja liikenteenohjaajia, suunnistajien on syytä ottaa huomioon muut maaston käyttäjät.  Tällä kertaa pienempiä katuja ei ole yleensä merkitty kielletyiksi – siitä huolimatta tai paremminkin juuri siksi NOUDATA VAROVAISUUTTA liikenteessä varsinkin tienylityksissä! Karttaan kielletyiksi merkittyjen teiden ylitys on sallittu vain ylityspaikalla merkityistä kohdista = oranssin väristen huomiotolppien välistä (tolpat ovat yleensä suojateiden kohdalla).

Kisassa on myös ’opastava/ohjaava ote’ niin ennen kisaa, kuin jopa kisan aikanakin niin, että ketään ei tarvitsisi hylätä sprinttisääntöjen tietämättömyyden takia ja että myös taloyhtiöiden asukkaat ovat suunnistajien toimintaan tyytyväisiä. Keltaliivisiä maastovalvojia on runsaasti reitin varrella – toisaalta valvomassa rastien paikallaan pysymistä, sääntöjen noudattamista, mutta myös osaltaan huolehtimasta turvallisuudesta.

Kilpailualueella on luonnollisesti runsaasti suunnistuksessa kiellettyjä kohteita (tonttivihreät, tummimmanvihreällä merkityt pensaat/kukkapenkit sekä kielletyt ns. kaksoisväkäsaidat ja muurit) ja niitä tavan mukaan valvotaan laajasti.  Epäselvimmät kohteet on merkitty maastoon myös kielletyn alueen nauhoin; muutama pieni kukkaistutus tms. on myös nauhoitettu, vaikkei kartassa kiellettyä merkkiä olisikaan.

Onneksi sprinttikulttuuri on myös Suomessa kehittynyt ja kilpailijat ymmärtävät hyvin vastuunsa maaston sallitun käytön suhteen. Uskon ja luotan kilpailijoihin, että myös tällä kertaa vältytään ikäviltä massahylkäysepisodeilta ja että maastossa voidaan jatkossakin suunnistaa – esimerkiksi Keski-Tampereen Sprinttiviikolla joulun jälkeen.

Lasten sarjoissa on tarjolla niin rastireitti-, tukireitti-, kuin suorat suunnistusradatkin. Myös näillä radoilla on sopivia ja mielekkäitä ’suunnistuspähkinöitä’ tarjolla. Alle 12-vuotiaiden radoilla on vain muutama kadunylitys ja nekin useimmiten valvotusti oranssinväristen huomiotolppien välistä.

Mikko ’Lammikko’ Eskola, Tampere Gamesin ratamestari (pe 6.6. sprinttikisa)

Leave a Comment