Haapalainen 52,54, Sainio 52,78

Aivan huikea 17-vuotiaden 400 metrin aitakisa koettiin Tampereen stadionin tuulessa. Kaksi pyrintöläistä vedättivät tosissaan. Tämän kuun lopulla 17 vuotta täyttävä Jere Haapalainen oli lopulta ykkönen loistoajalla 52,54. Vuotta nuorempi Antti Sainio taisteli tiukasti ja jäi voittajalle vain 24 sadasosaa.

Kun Oskari Mörön SE-aika on 51,90, se antaa selkeän vinkin kuinka kovaa aidattu ratakierros paineltiin eilispäivänä Ratinan mondolla.

Haapalainen nousi Suomen kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi  ja Sainion nimi löytyy nyt sijalta viisi.

Tiettävästi Haapalaisen aika on ainakin lähellä tämän ikäluokan kärkeä Euroopassa.  Harmi, että maailman tilanne on mikä on ja U18 EM-kilpailut peruttiin tältä vuodelta.

-Kyllä oman ikäisten EM-kilpailut oli yksi kesän tavoitteeni. Nyt pääkilpailut ovat nuorten SM-kilpailut ja sitten Kalevan kisat kotikentällä.

Haapalainen oli vielä viime vuoteen enemmänkin puolimaileri. Pitkät aidat tulivat enemmän ohjelmaan talven hallikisoissa. Ohjelmassa on edelleen 800 metriäkin, mutta aidattu ratakierros saattaa nousta pääosaan. Monipuolisuuttakin Sammon urheilulukion oppilaalta löytyy riittävästi. Keväällä Haapalainen otteli puoli huolimattomasti päälle 6100 pistettä.

-Kieltämättä yllätyin loppuajasta, kun entisestä ennätyksestä tippui 1,8 sekuntia.  Edellispäivän 400 metriä ei kulkenut lainkaan, mutta nyt juoksu oli helpompaa.  Kieltämättä kova taistelu Antin kanssa näkyi ajoissa, Haapalainen jutteli Ratinan ilta-auringossa.

-Aitakisasta reilun tunnin kuluttua juoksin palautuksena  200 metriä.

Hieman painoi jaloissa, mutta hyvin tuli lähes loppuun.

Haapalaisen valmentaja on Juha Lehto. – Kahdeksan vuosi menossa, 180-senttinen juoksijalupaus tarkensi.

Kova on Antti Sainiokin. Se on ollut pidempäänkin tiedossa. Menestystä on tullut myös pika-aidoissa, mutta pidemmät aitamatkat ovat  näytelleet pääroolia. -Ensin 200 metrin, sitten 300 ja nyt sitten koko ratakierros.

Sainion vahvuus on nopeus ja  sopiva askelpituus.  Ennätys parani  nyt kolmella kymmenyksellä, mutta vielä parempaa voi olla luvassa. Sainion valmentajana toimii Antin äiti Maarit Palmroos.

M/N 17 pm-kisojen tulokset