Kalevan Kisat – 1.päivä

Kalevan kisojen avauspäivä sujui pyrintöläisiltä kohtalaisen mukavasti. Finaaleja ei vielä torstaina ollut, mutta finaalipaikan nappasivat Miia Sillman korkeudesta ylitettyään ensimmäisellä 173, Eliisa Räsänen 400 metrillä juoksemalla seitsemänneksi parhaan ajan 57,33 ja Tanja Komulainen kiekossa tuloksella 50,27. Komulainen sai ensimmäisellään vain 45,54 ja kun toinen lipesi yliastutuksi, ei finaalipaikka ollut lainkaan selviö ennen viimeistä heittoa. Kokenut konkari viilensi kuitenkin päänsä oivallisesti ja pystyi heittämään viimeisellä yli 50-metrisen, mikä oli lopulta koko karsinnan neljänneksi paras heitto. Finaali käydään tänään perjantaina.

– Hiukan meni tiukille, ei olisi tarvinnut ihan noin kireälle laittaa, Tanja hymisteli karsinnan jälkeen.

Finaalissa on oiva mahdollisuus mitaliin, mikä olisi loistava suoritus äitiyslomalta vastikään kentille palanneelta naiselta.

Korkeudessa Miia meni 170 vasta toisella, mutta ratkaisevaksi muodostunut korkeus 173 napsahti yli komeastti heti ensimmäisellä.

– Ei ollut ihan paras päivä tänään, oli vähän hanskat hukassa Finaalissa uskon että olo on herkempi ja jalat toimivat paremmin, Miia kertoi.

– Verkkahypyt oli tosi hyviä, mutta kilpailussa keskittyminen ei ehkä ollut ihan parasta luokkaa. Finaalissa uskon Miian hyppäävän ilman muuta 176 (= oma ennätys), toki uuteen ennätykseeenkin on hyvät mahdollisuudet, arveli valmentaja Marjukka Suihko.

Gabi Kosonen jäi tällä kertaa ilman tulosta, kun avauskorkeus 165 ei mennyt yli kovassa vastatuulessa.

 

Eliisa aloitti 400 metriä varovasti, puolimatkan väliaika oli 27,5. Loppusuoralla hän hoiteli kuitenkin itsensä neljänneksi ja jatkopaikka tuli ajan perusteella.

– Vähän oli nihkeä ja varovainen alku, mutta finaalissa mennään ihan eri sykkeeellä. Pitää aloittaa kyllä selkeästi tiukemmin, Eliisa kommentoi.

 

Miesten 100 metrillä oli mukana peräti neljä P-rintaista juoksijakarjua. Koivulan Markus juoksi ensin ihan ehjän juoksun ja oli eränsä neljäs ajalla 10,85 (+0,9). Erästä suoraan jatkopaikkaan olisi vaadittu 10,77. Maken kauden paras on 10,78. Mies ei ollut lainkaan tyytyväinen juoksuunsa, mutta valmentaja Heikki Koivula tyynnytteli poikaansa.

– Oli siinä paljon hyvääkin, aika pitkään meni ihan niin kuin pitikin.

18-vuotias Ville Aarnivala oli seuraavana tulessa. Aika 10,87 (+0,8) ei riittänyt jatkoon, kun erän toisen suoran paikan vei TuUL:n Lauri Kirkkola ajalla 10,75. Koskelan Jani ja Alasaukko-Ojan Lauri olivat viimeisessä erässä. Janin aika oli sama kuin Markuksen eli 10,85 (+0,9), Lauri jyräsi 10,97, mikä jää hänen kauden parhaastaan vain 0,02 sekuntia. Ajan perusteella finaaliin vaadittiin 10,77, joten kauas pojat eivät jääneet.

– Pojat pääsivät ihan hyvin telineistä matkaan ja kiihdytykset olivat OK. Loppujuoksun rentous ei kummallakaan tänään löytynyt, olisiko ollut hiukan kisajännityksen tuomaa puristusta, arveli Janin ja Villen valmentaja Juha Koskela.

Kaikilla miehillä on lauantaina uusi yritys 200 metrillä.

– Ilman muuta finaalipaikat ovat realismia ja niitä haetaan. Mutta se rentous pitää juoksuun löytyä, sillä 200 metrillä se on vielä tärkeämpää, coach Koskela paalutti.

Naisten 100 metrillä Landströmin Jessin aika oli nollatuulessa 12,50. Finaaliin vaadittiin 12,24.

Teksti ja kuva: Late Hollo