Seurajoukkueiden Eurooppa-cupissa upeita tuloksia – JKU nousi A-sarjaan

Seurajoukkueiden Eurooppa  cupin B-ryhmä alkoi Jyväskylän Koististen sisarusten upeilla venymisillä. Ensin Emma paineli 400 metrin aidat Ratinan helteessä  voittoon tyylikkään juoksun jälkeen ajassa 58,87.

-Ensimmäiseen kuuteen aitaan asti juoksu kulki todella helposti ja aitaväleihin käytin 15 askelta. Sitten hieman höntyilin ja  loppu ei ollut aivan niin laadukasta. Aika oli kuitenkin näinkin hyvä, joten lupa on odottaa paljon parempaa, Emma  jutteli välittömästi juoksun jälkeen.

Tuuletuksiin oli useammallakin  aihetta naisten kolmiloikassa. Kärkikaksikko pomppi päälle 13 metrin, voittaja Tsekin Lucle MajkovaIrlannin 13,12, Sarah Bugy 13,07. Jyväskylän Ada Koistinen teki upean sarjan: 12,62, 12,60, 12,77 ja viimeisellä peräti 12,92.

-Tärkeintä oli heti ekassa kisassa ylittää nuorten MM-raja 12,70.  Hypyt olivat tasapainoisia ja kaikkiaan oli kiva kisafiilis. Kolmiloikka taitaa olla lopullisesti lajini, viime syksynä ylioppilaaksi kirjoittanut Ada säteili  kevätpaahteessa.

Johanna Salmela kasvatti JKU:n pistepottia kuudella sijoittuen kakkoseksi  moukarissa. Tulos 58,53 syntyi viimeisellä kierroksella.

Tsekin Amalie Svebikovar taivutti seipään voittoon tuloksella 430. JKU:n Anni Halko oli neljäs, tulos 350.

Pyrintö osallistui ulkopuolisena otteluun. Äitiyslomalta palannut Tanja Komulainen heitti kuin vanhasta muistista kilon kiekkoa  lukemille 47,23.  Serbian Dragana Tomasevic nakkasi leppoisaan myötätuuleen  mukavasti 56,33.

Kovaa vauhtia kierrettiin Ratinan mondoa 400 metrillä. Serbian Tamara Salaskin voittoaika  oli 53,11. Miesten ratakierros oli vieläkin hurjempi, sillä Israelin Donald Blair-Sanford kellotti ajan 46,21.

Miesten kakkosella Pyrinnön Ville Aarnivala oli kolmas, aika 22,14.

Tasaisen mukava kisa nähtiin myös miesten aidatulla ratakierroksella. Kolme alle 52 sekuntia ja neljänneksi tullut Pyrinnön Valtteri Toimelakin ajan 53,40. – Kuudenteen aitaan asti meni  erinomaisesti, sitten höntyilin pari aitaa.  Aika oli siihen nähden tyydyttävä, Toimela puuskutti.

Miesten korkeuden ykkönen Israelin Dmitriy Kroytor floppasi 220. Pyrinnön 18-kesäinen Daniel Konen paransi ulkorataennätyksekseen 205.

Hyvää vauhtia pidettiin alusta pitäen miesten kasilla. Vielä neljännenkin aika oli 1.52,22. Pyrinnön Jaakko Laakso oli alusta lähtien pääjoukkoa kymmenisen metriä perässä. Totuttua loppukiriä ei nyt tullut ja Laakso jäi viimeiseksi ajalla 1.56,63.

Nooralotta Neziri taisteli  satasella hienosti voitosta, mutta tsekki Klara Seidlova oli terävämpi lopussa. Voittoaika 11,76 ja Neziri 11,92. Tuulimittari näytti lukemaa -0.4.

JKU:n Lotta Mäkinen paisutti  seuransa pistepottia kuudella pisteellä, kakkonen ajalla 11.02,73

Kun naisten ottelussa puolet lajeista oli mitelty ja pisteet räknättyä, Tsekin US Praha johti 64 pisteellä, JKU:llä oli 46 pistettä  ja kiinni ensi vuoden A-sarjan paikassa.

Nezirin avaus 13,26!

Suomalaisittain cupin parasta oli odotetusti naisten pika-aidat. JKU:n Nooralotta Neziri kellotti voittoajaksi 13,26. Se oli aivan jotain muuta kuin vuosi sitten. Pyrinnön Reettaa Husrke oli hienosti toinen, aika 13,41. Tuulilukema oli 0,0, mutta varsin viimeiset kymmenet metrit aiturittaret  saivat puskea kovaan e

-Sileän satasen jälkeen juoksu kulki ihmeen hyvin. Startti ei vieläkään ollut kovin ihmeellinen, vaikka sitä on harjoiteltu ja paljon. Juoksu oli ehyt eikä missään vaiheessa ollut huojuvaa.  Kyllä helpotti, nyt voi lähteä seuraavaan kisaan ilman turhaa jännitystä. Jo ensi viikolla on seuraava kisa Puolassa, selvästi huojentunut Neziri jutteli kisan Ratinan paahteessa.

Tyytyväinen oli myös Reetta Hurske, jonka avaus oli selvästi viime vuotista parempi. -Ei ainakaan harmita, Hurske totesi.

Hieman takapakkia JKU:lle tuli naisten pituudessa. Emmi satutti alaselkäänsä eikä pystynyt täysitehoiseen hyppyihin. Tulos 546 riitti kuudenneksi. Voittoon olisi tarvittu 609 leiskaus.

Pyrinnön Urho Kujanpäällä oli  seitinohuesti epäonnen päivä. Omat seipäät tulivat Saksasta vasta kun kilpailu oli ehtoopuolella. Kujanpää ylitti ilmavasti 505, mutta 525 oli tällä kertaa liikaa.

Sini Lällä  jäi 165:een ja oli neljäs korkeudessa, jossa voittaja floppasi 170.
Elisa Kirvesniemen kuulatulos oli tasan 12 ja se riitti viidenneksi.

JKU:n mitasadetta jatkoi helteessä Alisa Virtanen juosten tonnivitosella kakkoseksi, aika 4.38,99.

Pyrinnön joukkueen huikein kaveri oli Jarkko Järvenpää, esimerkillinen seuramies. -Silloin harvoin kun seura pyytää, silloin ei ole varaa sanoa ei. Viikko sitten juostun kovan kympin jälkeen olisi ollut viisasta pitää taukoa, mutta Järvenpää tuli  ja juoksi vitosella kolmanneksi ajalla 14.35,80.

Kun  naisilla on neljä lajia  vielä kilpailematta, JKU on edelleen toisena, mutta kolmas joukkue kolkuttaa vain neljä pistettä jäljessä.

JKU:lla alku hyvin, loppu hyvin: nousu A-sarjaan!

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden naisjoukkue kilpailee ensi vuonna maanosan parhaiden seurajoukkueiden  kannsa A-sarjassa. Käytännössä tämä varmistui  ennen  4 x 400 metriä. JKU:lle riitti kun se toi kapulan rikkeittä maaliin! Seura ei jättänyt jossittelulle sijaa vaan otti vakuuttavalla juoksulla hopeatilan.

Naisten voiton vei ylivoimaisesti USN Praha  114 pisteellä, JKU oli toinen, pisteitä 88. Serbian AK Crvena Zvenda  kolmas jääden JKU:sta 8,5 pistettä.

JKU on sen verran kova joukkue, jotta visiitti ei jää varmasti vain vuoden mittaiseksi A-sarjassa.

Pyrinnön miehet olivat kuudensia. Isäntäjoukkueen panos oli kieltämättä enintään välttävä.

Euroopan yleisurheiluliiton hallituksen jäsen Antti Pihlakoski tiesi kertoa, että seurajoukkueiden Eurooppa cupit ovat vaakalaudalla. – Esityksestäni asia jätettiin vielä pöydälle. Ainakin EA:n tuki valitettavasti voi vähentyä.

Toivottavasti EA:n hallitus ei tee niin typerää, että hylkää yleisurheilun ytimet eli seurat. Ainakin Ratinassa nähdyn perusteella Euroopan seurojenväliset  ottelut ovat yksilölajienkin suola tai makea mauste.

JKU:n naisten erinomainen taistelu oli upea osoitus yhteisöllisyydestä, josta muilla kärkiseuroilla olisi paljon opittavaksi.

Jarmo Hakanen

Kuvia tapahtumasta:

https://janivirolainen.kuvat.fi/i/fBJyVphYGzNFwQWsgja4t7xnvRuDZ23E

https://ahupic.kuvat.fi/kuvat/ECCC+2018/