Huippuseura-blogi

Tampereen Pyrintö on mukana Suunnistusliiton huippuseuraprojektissa.

Suunta Huipulle on suomalaisen huippusuunnistuksen kehittämisohjelma, joka pohjautuu Suunnistuksen linja 2020-työryhmän visioon ja Suunnistusliiton strategiaan, jossa seuravalmennus suomalaisen valmennusjärjestelmän tukemana tuottaa kansainväliseen menestykseen valmiita urheilijoita ja kyvykkäitä, sitoutuvia toimijoita.

Kehitysohjelman myötä halutaan lisätä innostusta, yhteisöllisyyttä, yhteistyötä ja valmennuksen laatua. Kehitystoimiin kuuluu huippuseuraprojekti, yhtenäisen valmennuslinjauksen mukaisen valmennuksen edistäminen sekä kilpailujärjestelmän ja näkyvyyden kehittäminen.

Pyrinnölle 25manna-voitto!

Pyrintö on saavuttanut seurahistorian toisen voiton arvostetussa 25-mannassa.

Tampereen Pyrintö voitti maailman parhaan suunnistusseuran tittelin sateisessa Botkyrkassa lauantaina kisatussa 25-mannaviestissä. 25-henkisessä joukkueessa tarvitaan koko seuran panosta, kun samassa joukkueessa voitosta on taistelemassa niin junnut, pääsarjalaiset kuin ikähenkilötkin. Pyrinnön äärimmäisen kovasta joukkueesta kertoo jotakin myös se, että joukkueen 25 suunnistajasta kymmenen on kilpaillut tänä vuonna maajoukkueessa arvokisoissa. Viestin kaksi ensimmäistä osuutta ovat yksilöosuuksia, jonka jälkeen seuraa viisi neljän suunnistajan osuutta. Kolme viimeistä osuutta suunnistetaan jälleen yksin.

Viestin ensimmäiset osuudet sujuivat tasaisen varmasti ja Pyrinnön ero kärkeen oli suurimmillaan miesten viidennen osuuden jälkeen noin 2,5 minuutissa. Jo ennen viimeisiä yksilöosuuksia alkoi näyttää siltä, että kilpailu on kahden seuran kauppaa, kun IFK Göteborg ja Pyrintö karkasivat muilta. Naiset ovat perinteisesti juosseet viestin 3. osuuden, mutta tälle vuodelle uudistetussa osuusjaossa naiset licensekeysale.com olivat saaneet kuudennen ja jopa ratkaisevan yhteisosuuden. Naisten mukaan tossu kulki Botkyrkan maastoissa erinomaisesti ja tästä syystä Lotat Eerola ja Karhola sekä Sonja Kyrölä ja Anni-Maija Fincke nostivat Pyrinnön vain kahden sekunnin päähän kärjestä.

Miehet seitsemännellä ja 23. osuudella pysyivät kärjen tuntumassa, jolloin Johan Runesson pääsi taistelemaan toiseksi viimeisellä eli 24. osuudella IFK Göteborgin norjalaisen maajoukkuesuunnistajan Eskil Kinnebergin kanssa jopa koko kilpailun ratkaisemisesta. Johan saavutti Eskilin alkumatkan jälkeen pitkällä rastivälillä, ja miehet etenivät loppuosuuden yhtä matkaa. Johan onnistui kuitenkin nostamaan Pyrinnön kilpailussa ensimmäisen kerran johtoon vaihtaen juuri ennen IFK Göteborgia.

Viestin ratkeaminen oli varsinainen jännitysnäytelmä, kun Venla Harju pääsi ankkuriosuudelle ainoastaan sekunnin ennen IFK Göteborgin Sara Hagströmiä. Alkumatkan haastavassa maastossa naiset suunnistivat yhdessä pummaten useammankin kerran, mutta viestin ratkeaminen tapahtui Venlan mukaan muutamaa rastia ennen maalia, kun jälleen virhettä tehdessään hän sai itsensä kiinni ja meni rastille, mutta Sara ei enää seurannutkaan. Lopulta Venla saapui maaliin 1min 38sekuntia ennen IFK Göteborgia, joten koko joukkueella oli hyvin aikaa ottaa voittoisa ankkuri maaliin.

Pyrinnön voitokkaassa joukkueessa juoksivat:

 • 1. osuus: Elias Kuukka
 • 2. osuus: Saila Kinni
 • 3. osuus: Janne Märkälä, Leo Matinheikki, Jarkko Huovila, Jouni Mähönen
 • 4. osuus: Ilona Tikkakoski, Annika Viilo, Aapo Liponkoski, Mikko Heinämäki
 • 5. osuus: Tobia Pezzati, Anton Kuukka, Aleksi Niemi, Florian Howald
 • 6. osuus: Lotta Eerola, Anni-Maija Fincke, Sonja Kyrölä, Lotta Karhola
 • 7. osuus: Antti Saikko, Mikko Eerola, Teemu Eerola, Leo Laakkonen
 • 23. osuus: Tuomo Haanpää
 • 24. osuus: Johan Runesson
 • 25. osuus: Venla Harju

Samassa keskuksessa kilpailtiin myös tasan 20 vuotta sitten, jolloin Pyrinnön buy windows 10 key sijoitus oli 4. Tuosta joukkueesta tänä vuonna voittamassa olivat edelleen Annika ViiloTuomo HaanpääJanne Märkälä ja Jouni Mähönen.

Mukana matkassa oli tänä vuonna neljä joukkuetta, joten 25-mannassa Södertäljen lähistöllä kirmasi yhteensä sata pyrintöläistä suunnistajaa.

Seuran toiminnan esittely

Ensimmäisenä tehtävänämme oli esitellä seuramme toiminta muille Huippuseuraprojektissa mukana oleville seuroille. Menetelmänä oli PechaKucha.

“PechaKucha on Japania ja tarkoittaa puheensorinaa. PechaKuchat ovat tapaamisia, joissa vaihdetaan ajatuksia ja esitellään ideoita, luonnoksia ja töitä erityisellä Pecha Kucha 20×20 -konseptilla. Ensimmäinen PechaKucha järjestettiin Tokiossa vuonna 2003. Nyt tapahtumia järjestetään yli 900 kaupungissa ympäri maailmaa ja olemme tietääksemme valtakunnan tasolla ensimmäinen suomalaisen urheilun PechaKucha kokeilu!”
PechaKucha osuudessa kukin seura esitteli toisille seuroille 20 PowerPoint diaa tai dialla olevaa kuvaa omasta seurastaan. Diat pidetään ajastetusti esillä 20 sekunnin ajan. Meillä kuvasarajaa olivat koostamassa alueidensa vastuuhenkilöt. Kiitos teille: Jyri, Jarno, Teija, Sami, Jari, Mikko, Kari, Janne, Tiina, Tuija ja Heikki

PechaKuchastamme tuli hieno 🙂

Seuran tarina

Työpajassa 29.10.17 pohdimme seuran tarinaa:

 • Mistä tarina alkaa?
 • Keitä tarinassa on mukana?
 • Mistä meille tärkeästä tarina kertoo?
 • Mitä kohti tarina etenee?
 • Mitkä ovat tarinan seuraavat juonenkäänteet?

Koosteen työpajasta voit lukea tästä munseura.

Tuija Laine-Itävuo: Kerro seuran tarina

Mikä on seuran tarina ja kuka sen voi kertoa? Mistä seuran tarina alkaa? Minusta seura on yhtä kuin seuraan kuuluvat ihmiset. Jokaisella ihmisellä on oma tarinansa, oma suhde seuraan ja muihin seurassa toimiviin ihmisiin. Tuo suhde, kuten muutkin elämän suhteet, muuttuu ja mukautuu elämänvirran mukana. Välillä olemme hyvin lähellä toisiamme, välillä emme edes muista toistemme olemassaoloa. Minun tarinani alkaa vuodesta 1988 ja bussimatkasta uuden harrastuksen pariin. Tarinaan mahtuu paljon iloa, onnistumisen kokemuksia yhdessä parhaiden ystävien kanssa, vuodatettuja ja vuodattamatta jääneitä pettymyksen karvaita kyyneliä sekä muiden tarjoamista urheiluelämyksistä nauttimista. Suuria tunteita. Rinnalla kulkemista. Yhteenkuuluvuutta. Tarinassani kaikki se hyvä, jonka olen itse saanut seurassa toimivilta ihmisiltä, toivottavasti jatkaa kulkuaan minun kauttani eteenpäin korvaten kaikki ne sanomatta jääneet kiitokset. Kiitos.

Tarinani ei ole irrallinen, vaan kietoutuu yhteen sinun tarinasi kanssa ja sinun ja sinun ja sinun. ”Minä olen syntynyt seuraan”, kertoo yksi. ”Joo ja kun olit vauva, minä olen hoitanut sinua leireillä”, jatkaa toinen. ”Seura on tärkeä sosiaalinen viiteryhmä kuin perhe”, nostaa esille pyrintöläinen, ”seurakavereista on apua moneen”. ”Kahjoa touhua” kiteyttää parhaimmillaan niin keskiviikkoisin juostut ylipitkät lamppulenkit, kuin heittäytymisen kisajärjestelyihin – vaikkapa nyt Ahvenanmaalle tai pyörän selkään. ”Kyllä onnistuu. Ei kun touhukkaasti toimeen”, todetaan yhdessä ja nauretaan makeasti päälle.

Mitä hyvää haluamme yhdessä napata tarinoistamme mukaamme tulevaisuuteen? Haluamme(ko) olla seura, jossa hyvä henki ja yhteisöllisyys on kaiken tekemisen perusta. Meillä on kivaa hyvässä seurassa ja tarjoamme toimintaa vauvasta vaariin ja tietysti myös mummoille. Hyvä toiminta on arvo itsessään. Olemme yksi joukkue, ja siksi meillä on paitsi lupa onnistua, myös epäonnistua. Menestys on hyvinvoinnin oheistuote.

Kuunnellessani seurakavereideni muistoja matkan varrelta, ja pohtiessamme yhdessä meille tärkeitä asioita seurassamme tuli mieleeni vanha afrikkalainen käsite ubuntu. Yksi ubuntun näkökulmia on, että ”olet se joka olet, kiitos ympärillä olevien ihmisten”. Kiitos siis kaikille yhdessä eletyistä hetkistä, jaetuista muistoista sekä kaikista tulevista kokemuksista seurassamme ja seurassanne!

Tämän tarinan kertoi Tuija – pyrintöläinen vuodesta 1988 vuoteen 2088 (vähintään)

Valmennuksen kehittäminen

             

 

Toteutimme syys-lokakuun vaihteessa kyselyn seuravalmennuksen nykytilasta: Kiitos kaikille vastaajalle. Kyselyn tulokset olivat pohja-aineistona 5.10. valmennuksen kehittämisen työpajaan, joka pidettiin 5.10. Kooste työpajasta:  valmennus

Näiden pohjalta olemme laatimassa seuravalmennuksen  kehittämissuunnitelman vuoksiksi 2018-2020. Työ jatkuu pohdinnalla “Mikä on kansainvälisen suunnistuksen vaatimustaso?” Olethan sinäkin 13.1. mukana kehittämässä seuravalmennusta?

Kuulijan kirjoitus: Jarkko Huovilan suunnistajan polku ja kansainvälisen suunnistuksen vaatimukset

Jarkko Huovila kertomassa pyrintöläisille urheilijan polustaan

Punakoneen edustuksen riveissä nykyään suunnistava Jarkko Huovila (s. 1975) oli kutsuttu kertomaan TP: n innokkaille suunnistajille omasta urheilijanpolustaan. Legendaarisen Pyynikin testijuoksun ja Varalan urheiluopiston lounaan päälle Hampin kertomus omasta urheilijan taipaleesta oli mitä mainioin jälkiruoka. Eri ikäisille suunnistajille varmasti tarttui jokaiselle jokin ajatus tai idea, miten suunnistajana voi kehittyä ja millaisia moninaisia tekijöitä suunnistajana kehittymisen kokonaisuuteen kuuluu.

Nuorena poikana Jarkko liikkui monipuolisesti. Hän yleisurheili, pelasi joukkuepelejä ja lopulta suunnistikin rastireitillä. Kun Karkkilassa kaverit ympäriltä lopettivat joukkueurheilun, Hamppi siirtyi suunnistuksen puolelle 15-16 vuoden iässä. Valmentaja löytyi läheltä ja yhteistyö jatkuikin sitten koko huippu-uran ajan Juha Liukkosen kanssa. Kysyttäessä osallistumista juoksukilpailuihin mieleen muistui Hippo-kisojen 60 m juoksut. Ne olivatkin lähes ainoita juniorina kipaistuja ratajuoksukilpailuja. Hiihto ja pyöräily säilyivät myöhemmin tukilajeina suunnistusharjoittelussa.

Harjoiteltelussa hitaasti ja nousujohteisesti eteneminen oli tietoinen päätös. Vaikka kaverit ympärillä kehittyivät nopeammin ei urheilija omien sanojensa mukaan antanut sen häiritä omaa tekemistään. Ensimmäiset nuorten arvokilpailut tuottivat avausmatkalta pettymyksen. Maajoukkuepaita painoin niin paljon, että kisa päättyi karsinnan kautta c- finaaliin. Myöhemmin samoissa kisoissa tuli kuitenkin hyvä suoritus pitkältä matkalta. Nuorten MM-kilpailuissa Huovila saavutti lopulta viestissä vuonna 1994 hopeaa ja 1995 pronssia.

Toden teolla menestystä alkoi tulla 26-vuotiaana. Ensimmäisiin aikuisten MM-kilpailuihin  kisakoneen ovi avautui 2001 Tampereelle. Tällöin kokeneemmat maajoukkueratsut olivat sairastelleet ja juosseet heikosti näyttökilpailuja. Huovila kiitti luottamuksesta ja suunnisti joukkueessa viestikultaan kotiyleisön edessä. Kisajännityksen hän myöntää olleen seuralaisenaan rutiininomaisesti tärkeinä kisa-aamuina. Kun lähtökello on piipannut ja urheilija on päässyt kartan kanssa tositoimiin, niin jännitys on vaihtunut tekemiseen keskittymisen myötä. Eritysominaisuudekseen Jarkko Huovila mainitsee kyvyn kaivaa loppurutistuksen voimia vielä kisan loppuvaiheillakin.

Vuoden 2005 Japanin MM-kisojen keskimatkan mitalistit Chris Terkelsen, Thierry Gueorgiou ja Jarkko Huovila

Aikuisten sarjassa henkilökohtaiset MM-mitalit karkkilalainen suunnisti keskimatkoilta ensin vuonna 2005 Aichissa pronssia ja sitten 2006 Århusissa hopeaa. Viestin MM-mitaleja kertyi yleisen sarjan maajoukkueuralla palkintokaappiin kolme kappaletta: 2001 kultaa sekä 2003 ja 2006 hopeaa. Henkilökohtaisten kilpailujen menestys on ollut aina etusijalla. Viestimenestys on tullut ikäänkuin oheistuotteena. Jukolan Hiidenkivelle Huovila on kiivennyt kolmasti voittajana. Ensin vuosina 2000 ja 2003 norjalaisen Halden SK: n väreissä ja sitten 2012 Kalevan Rastin joukkueessa.

Miten menestyspolku sitten on rakentunut? Isona tekijänä Huovila mainitsee saaneensa urheilla ilman isompia vammakierteitä. Lisäksi hän teki tietoisen ratkaisun asua kahteen otteeseen Norjan Haldenissa. Siellä harjoittelun olosuhteet maastojen ja karttojen muodossa olivat erinomaiset. Lisäksi seurassa harjoitteli maailman parhaita miessuunnistajia. Oman kehittymisensä saattoi verrata harjoituksissa suoraan maailman huipulle eikä tarvinnut arvuutella tasoa.

-Tore Sandvik juoksi aina kovempaa korkealla ja oli muutenkin parempi juoksija, kuuluu sarkastinen arvio omasta suorituskyvystä

– Hakeudu maailman parhaiden seuraan harjoittelemaan, tiivistyy kokeneen urheilijan neuvo. Kehittävän ympäristön löytäminen on tärkeää niin taidollisesti kuin henkisestikin. Hyväksi suunnistajaksi kehittyy vain suunnistamalla paljon. Huovila harjoitteli suurimman osan Norjan-vuosistaan nimenomaan suunnistusharjoituksia tehden ja juosten joko poluilla tai maastossa. Tietä hän toteaa käyttäneensä juoksualustana lähinnä siirtyessään kuntosalille. Omaa metsäjuoksutekniikkaansa hän hioi pitkäjänteisesti.

– Etsi omat vahvuusalueesi suunnistajana ja tukeudu niihin. Huippusuunnistajaksi voi kehittyä työtä tekemällä monenlaiset persoonat. Erilaisilla mestareilla on erilaisia vahvuuksia. Huovilan tavoitteena oli olla oma paras itsensä.

Nuorena suunnistustaito haettiin valmentajan vaatimuksella tietää, missä suunnistaja sijaitsee kartalla lähes metrien tarkkuudella. Siitä sitten toistojen kautta vauhtia kasvatettiin kohti huippusuunnistuksen nopeutta.  Huovila näkee eri seurojen ja seuranvaihtojen; Karkki-Rasti, Delta, Halden SK, Kalevan Rasti ja nyt Tampereen Pyrintö, tehneen hyvää hänen suunnistajana kehittymiselleen. Lisäksi rohkeus lähteä ulkomaille ja ennakkoluulottomuus korkealla harjoittelemiseen toivat aikanaan toivottuja tuloksia. Hyvinä harjoituspaikkoina hän mainitsee Haldenin, Göteborgin, Tukholman ja Södertäljen. Korkean paikan leirille hänen suosituksestaan kannattaa suunnata esimerkiksi Italian Livignoon tai Etelä-Afrikan Dullstroomiin. Pelkkä Pirkanmaan metsissä suunnistaminen ei siis huippusuunnistajalle taito- ja maastopankin kasvattamiseen tule riittämään.

– Uskaltakaa levätä ja palautua. Hamppi teki sen, mistä monet haaveilevat, mutta eivät sittenkään uskalla; lepäsi tarvittaessa myös leireillä. Lisäksi hän piti siirtymäjakson ennen uuden harjoituskauden alkua. Harjoittelun rytmityksessä hän käytti vk-blokkeja ennen arvokilpailuja. Vuoden ympäri harjoitusohjelmasta löytyi parikin vk- harjoitusta viikossa. Eli reipasta menoa oli tiedossa myös peruskuntokaudella.

Miten satsaus suunnistukseen näkyi opiskeluissa vai näkyikö?

– Valmistuin kaksi vuotta sitten Tampereen yliopistosta, naurahtaa tänä vuonna 43-vuotissyntymäpäiviään viettävä Punakoneen suunnistusnestori. Satsaus suunnistukseen on ollut kokonaisvaltaista heittäytymistä elämän kaikilla tasoilla. Menestys on tullut omaan tekemiseen uskoen ei vahingossa.

Tunnin ja vartin kohdalla, juuri kun hämäläiset ovat lämmenneet kyselemään, saapuu Punakoneen GM Kari Jussila maailmalla matkaavan TP-joukon Skype – puhelusta kyselemään, joko oltaisiin valmiita. Keskittynyt yleisö on selvästi vaikuttunut kuulemastaan. Hienoimmat kuulijakokemukset aiheuttavat elinikäisiä jälkiä. Kaikesta päätellen tästä on juurikin semmoinen syntynyt. Keskustelu aiheesta jatkuu seuraavana päivänä somessa ja whatsappissa.

– Suunnistus ei ole pelkästään tekniikkalaji vaan se on myös tunnelaji, sanoo Lammikko. Nyt se on tehty. Tunne on herätetty.

Suunnistajan polku Tampereen Pyrinnössä

Suunta Huipulle Huippuseuraprojektin kolmas työpaja pidettiin 26.-28.1. Suunnistusvalmennusseminaarin yhteydessä Kisakalliossa. Keskustelun aiheena olivat Huippuseurojen suunnistajan polku ja kansainvälisen suunnistuksen vaatimukset sen eri tasoilla.

Suunnistajan polkumme on selkeästi kuvattu oheiseen kuvaajaan. Tavoitteemme järjestää toimintaa vauvasta vaariin toteutuu. Kaikilla on kivaa hyvässä seurassa 🙂  Seuraavissa tehtävissä tulemme porautumaan valmennuksen sisällön kehittämiseen tämän polun eri vaihessa. Pyrimme luomaan konreettisen punavakoisen langan Pyrinnön tapaan kannustaa ja tukea Urheilijoita heidän polullaan oravapolun ja nuorten ryhmän kautta kohti kansainvälistä huippua. Seuraa keskutelupalstaa ja tule mukaan projektin tehtäviin.

Pilottiseurat esittelivät seminaariin osallistujille oman seuransa hyvän käytännön. Meiltä esittelyssä oli Oravapolun OHO-periaate . Oravapolku on toimintaa, jossa viihtyvät niin Oravat (lapset), Huoltajat kuin Ohjaajatkin! Suunnistus on parhaimmillaan koko perheen iloinen harrastus. Oravapolun menestys ja hauskuus perustuvat siihen, että toiminnassa on mukana runsas joukko vanhempia, jotka osallistuvat omien kykyjensä ja halujensa mukaan harjoitusten toteuttamiseen.

Seminaarin ohjelmassa oli myös Tampereen Pyrinnön suunnistajan polun MM-mitalisti punahilkka Venlan “Kaksi tietä mitaleille“. Kiitos Venla! Kiitos myös tukihenkilöille Pipolle ja Lammikolle!

Kaikki Suunnistusvalmennuseminaarin esitykset löydät täältä. Mielenkiintoiset esitykset antoivat paljon ideoita kehittää seuratoimintaamme edelleen.

Valmennuksen polku

Kansaivälisellä tasolla menestyvän suunnistajan perustaso (TP:n määritelmä)

 • Taito: virheitä EI tehdä ”SUB 1”
 • Vauhti: kisavauhti on MK-tasolla (aiemmin AnaK)
 • Kantti/ paineen sieto: suoritus on nähtävissä koko ajan gps, pääkamerat, yleisö, yhteislähdöt, knock out, viestit

17.2. kokoonnuimme pohtimaan, mitä tuo vaatimustaso tarkoittaa seuran oravapolun, junnujen ja edustuksen toiminnassa? Minkälaista seuravalmennuksen on oltava eri ikäkausina, jotta voimme tukea urhelijoiden kasvua kansainväliselle huipulle? Miten me seurana voimme tarjota ympäristön, jossa urheilija voi toteuttaa unelmaansa?

Paikalla oli 16 valmentajaa ja ohjaajaa tasaisesti sekä oravapolun, punajunnujen että edustuksen taustajoukoista. Tiedonvaihto ja keskustelu olivat vilkasta. Koostimme työpajan siten, että alustuksina kuulimme Suunnistusvalmentajakoulutuksen Taso 2:n sekä suunnistusvalmennusseminaarin oppeja fysiikasta ja taidosta. Keskustelu pohjautui myös SSLn linjaukseen Vauhtia! Taitoa! Kanttia! Totesimme, että teos on tiivistä asiaa 🙂 Näiden alustusten pohjalta koostimme ikäkausittain tavoitteita ja toimintatapoja seuratoimintaamme. Psyykkisen valmennuksen osuuden koostimme kuultuamme 21.2. Tampereen urheiluakatemin urheilupsykologi Tiina Röningin luennon.

Työpajan aikaansaannos tulee olemaan osana TP:n valmennuksen käsikirjaa ja on nyt Pyrintöläisten luettavissa TP:n Jäsenet-palstalta kohdasta valmennusmateriaalit. Lue ja kommentoi. Oma oivalluksesi asiasta on tärkeä “linjauksen” kehittämisessä. Yksinkertaistettuna erittäin tiiviisti: VVV (= Vauhtia, Vaihtelua, Viuhkaa) 🙂

 

 

Vauhti

taustamateriaalina kuulimme oppeja herkkyyskausista (materiaali löytyy TP:n Jäsenet-palstalta kohdasta valmennusmateriaalit)  sekä Ari Nummalan opit suunnistusvalmenusseminaarista. Kiteytyksenä:

 • oravapolulla paljon liikkumista motorisia taitoja kehittäen
 • junnuissa monipuolista liikuntaa nopeus huomioiden
 • edustuksessa kovia yhteistreenjä liiton tarjonta hyödyntäen

 

 

 

 

 

Taito

Taustamateriaalina meillä oli Sami Kalajan oppeja taidon oppimisesta (materiaali löytyy TP:n Jäsenet-palstalta kohdasta valmennusmateriaalit) sekä Mikko Ojanahon luentomateriaali suunnistusvalmennusseminaarista suunnistustaidon oppimisesta ja harjoituksen erittämisestä eri tasoisille suunnistajille .

Oheisen kuvan mukaisia suunnistustaidon osa-alueita voidaan ja pitää kehittää rinnakkain. Miten voimme muokat ympäristöä siten, että oppija oivaltaa?

Keskutelimme, että pääpaino

 • oravapolulla perustaidoissa
 • junnuissa toimnnan ohjauksessa (=suunnistusajattelu)
 • edustuksessa suorituksen hallinnassa

 

 

 

Kantti

Ungdomens Tiomila voittajat 2017 – Tampereen Pyrintö

Tiina Röningin luennon muistiinpanot (materiaali löytyy TP:n Jäsenet-palstalta kohdasta valmennusmateriaalit). Tämä osio on eniten kesken ja kehittyy eteenpäin 🙂

 • Oravapolulla rakastuminen lajiin
 • junnuissa kilpailemaan oppiminen
 • edustuksessa paineen hallinta erilaisissa tilanteissa

 

 

Huomaa minut, huippuseura

Huippuseuraprojekti on äkkiä ajatellen huippusuorittamista, sitä että on parempi kuin muut. Vai onko? Missä kilpailussa olemmekaan mukana? Mitä meidän pitäisi mitata, jotta voisimme sanoa olevamme huippuseura? Mitä jos määrittäisimme huippuseurana onnistumista myös välittämisen määrässä?

Jokainen meistä kaipaa hyväksyntää ja huomiota. Hyväksytyksi tulemisen tarve tai kääntäen hylätyksi tulemisen pelko on ihmisen syvimpiä toimintaa ohjaavia motiiveja.

Kilpaurheilussa käy helposti niin, että kultamitalistin taustalla on suuri joukko nuoria, joita ei ole huomattu tai jotka eivät ole kokeneet onnistumista. Usein kun seuraa toimintaamme kisoissa ja harjoituksissa, niin ensimmäiseksi maaliin tulleet saavat huomiota, kartat ja ratavalinnat käydään huolella läpi.

Jälkipäässä maaliin tulevat poistuvat huoltajien luokse ja lähtevät vähin äänin kotiin. Ei ole mikään ihme, että heidän intonsa hiipuu tällaisten tilanteiden toistuessa. Meidän pitäisi kuitenkin muistaa, että jokainen ihminen on ihmisenä ja suunnistajana ihan yhtä arvokas. Kenenkään arvo ei ole riippuvainen testijuoksun ajasta tai mistään muustakaan mitattavasta urheilutuloksesta.

Seuramme vuosikokouksessa seuranmestarit saavat mitalinsa ja sankarit muistamisensa. Mutta monta hienoa kasvutarinaa jää silloin huomiotta. Totta, jaamme myös tsempparipalkintoja. Taidamme silti tosiasiallisesti huomata vain kilpailuissa menestyneet.

Huomaammeko, että kärjen takanakin voi olla todella suuria hetkiä? Me emme ehkä osaa kysyä niistä emmekä antaa nuorelle mahdollisuutta kertoa omasta onnistumisestaan. Odotamme ja kenties sallimme tietyn tyyppisiä vastauksia, mutta mitä jos nuori onkin määritellyt oman onnistumisensa ihan toisella tavalla? Mitä jos tämän päivän tavoitteena ei ollutkaan olla ensimmäisenä maalissa?

Pysähdy, huomaa minut juuri nyt! Sitä huutaa mielessään moni suunnistajan alku – vaikka ei sitä ääneen sanokaan. Vastataan tuohon huutoon! Jokaisen osallistujan huomioimisella kultamitalien määrä ei välttämättä kasva, mutta annamme nuorelle mahdollisuuden kasvaa tasapainoisena ihmisenä. Kumpi lopulta onkaan tärkeämpää?

Elämä on jatkuva sarja toisiaan seuraavia hetkiä. Tärkeimpiä ovat ne hetket, joissa ihmiset oikeasti kohtaavat ja pysähtyvät. Hetki voi olla ystävällinen katse, kannustava sana, aito välittäminen, huolenpidon osoitus. Se voi olla kahden sekunnin mittainen, mutta  siitä jäävä muistijälki voi kantaa vuosien päähän. Hetket ovat arvokkaita kaikille, voittajille ja aivan erityisesti niille, jotka eivät sillä hetkellä ole menestyvimpien joukossa.

Välittävässä ympäristössä meidän kaikkien olo on turvallisempi. Uskallamme olla mukana juuri sellaisina kuin olemme, myös vikoinemme ja puutteinemme. Meillä on suuri joukko valmentajia, joilla on mahdollisuus luoda juuri tätä välittävää ympäristöä. Voimme kehittyä huippuseurana tässäkin suhteessa.

Jos onnistumme luomaan välittämisen ilmapiirin, niin olemme onnistuneet jossain todella merkityksellisessä. Sen rinnalla menestyminenkään ei tunnu enää tärkeältä. Hyvän yhteishengen ja tekemisen meiningin vallitessa menestys kuitenkin tulee varmasti, kuin itsestään ja ikään kuin sivutuotteena. Voittamisen hetketkin ovat entistä väkevämpiä ja yhdessä niitä juhlistaen ne tuntuvat entistä paremmilta!

Huomataan toisemme. Joka ikinen ja joka ikinen päivä.

Teksti: Heikki T. & Sami M.

Suunnistuksen taitoleiripäivät talvikaudella – Taitoa, kanttia ja vauhtia!

Mitä uutta tarjottaisiin nuorille taitoharjoitteluun talvelle, oli suuri kysymys viime syksynä uutta suunnistuskautta mietittäessä. Esiin nousivat tulevan kauden näyttö- ja arvokilpailujen erikoisuutena suppamaastot ja niiden ominaispiirteet; reitinvalinnan merkityksen korostuminen ja käyrien ymmärtäminen. Lisäksi oli nähty tarve vahvistaa kompassitaitoja, harjoitella kovavauhtista suunnistusta ja tukea suorituksenhallintaa. Tärkeäksi elementiksi seuratasolla oli nostettu yhteisöllisyyden vahvistaminen ja myönteisen seurahengen ylläpito.

Valmennustiimissä Pyrinnön suunnistuskalenteriin suunniteltiin talvikaudelle uutuutena taitoleiripäiviä. Kantavana teemana ideana oli, että tulevan kesäkauden arvokilpailujen tyyppimaastoihin tehtäisiin harjoituspäiviä, jonne liikuttaisiin yhteiskuljetuksella. Tällöin bussimatkat hyödynnettäisiin taitoteemoihin liittyvillä harjoitteilla ja toisaalta paluumatkalla olisi aikaa harjoitusten analysointiin. Lisäksi taitoleiripäiviin ideoitiin vierailevien valmentajien tai asiantuntijoiden valmennustiedon jakamista. Pääasiallinen kohderyhmä oli nuoret eli Punajunnut, mutta taitoleiripäivät suunniteltiin avoimiksi tapahtumiksi seuran kaikille ryhmille ja jäsenille. Leireihin määriteltiin maltilliset ryhmäkohtaiset omavastuuosuudet. Päävastuu leiripäivien suunnittelusta ja käytännön järjestelyistä laskettiin kokeneille harteille: Riikalle ja Lammikolle.

Aloitusleiri Kärkölä 3.11-5.11.2017

Matkaan lähdettiin Hakametsän jäähallilta tuttuun tapaan Atro Vuolle -yhtiön bussikyydillä. Ensimmäisenä suunnistettiin yöharjoitus Tapanilassa. Kyseinen maasto tarjosi supikkoa polkurikkaassa kangasmaastossa.

Tapanilasta bussi suuntasi Kärkölään majoitukseen, tulevan Lahti-Jukolan tunnelmiin. Lauantaina aamun harjoituskarttana oli Vihattu. Luminen ja kivikkopohjainen suppamaasto tarjosi eksotiikkaa myös kokeneille suppaeksperteille. Kilometrivauhdit tipahtelivat melko alhaisiksi, mutta toisaalta reitinvalinnoissa koettiin useita onnistumisen elämyksiä.  Aamupäivän harjoituksen analysointi tehtiin pienryhmissä lounaan jälkeen. Tähän osallistuivat myös Harrasteryhmäläiset, jolloin yhteistoiminnallista oppimista koettiin puolin ja toisin.

Iltapäivällä Surmajärven avokalliomaastossa harjoiteltiin rastinottoa ja rastinoton tekniikoita. Harjoituksen oli suunnitellut SSL:n nuorten olympiavalmentaja Antti Örn. Illalla harjoitusta vielä analysoitiin porinapiireissä Lammikon opastuksella. Illalla keskityttiin Punajunnujen ryhmäytymisen tukemiseen ja kapteenien valintaan.

Sunnuntaina aamu avattiin Santaveräjän suppamaastossa. Harjoituspaikka oli valikoitunut Santaveräjään, koska nuorten katsastuskilpailut keväällä ja SM- keskimatka käydään vastaavanlaisessa ympäristössä. Lounaan jälkeen Antti Örn piti luennon tulevan kauden harjoittelusta ja kertoi samalla suppamaastojen suunnistustekniikasta. Paluumatkalla jatkettiin nuorten haastatteluja tulevan harjoitus- ja kilpailukauden tavoitteista ja toiveista.

Taitoleiri Jämi 2.12.2017

Jämin nopeakulkuisille kankaille suunnattiin joulukuussa. Jo bussimatkalla tehtiin ensimmäiset Riikan laatimat kynä-paperiharjoitukset lähtösuuntaan ja suunnassakulkuun liittyen.  Jämin ilmailukeskuksen maastoon satanut lumi hieman hidasti juoksua, mutta taitopuolella pääpaino oli rastinotossa ja lähtösuunnassa, joten teemaa se ei haitannut. Aamupäivällä rastinottoharjoituksessa nopeimmat leimasivat lähes 30 rastia.

Lounaan jälkeen pohdittiin harjoituksen ydinkohtia ja mietittiin kompassisuunnassa pysymisen keinoja. Erilaisten kompassimallien käyttäjiä löytyi porukasta useita. Levykompassin vannoutuneita käyttäjiäkin löytyi vielä muutamia, ja varsin hyvään kisamenestykseen hekin olivat kesäkaudella yltäneet. Mukavana välipalana leiriläiset kuulivat nuorten maajoukkuesuunnistajien huomioita kompassin käyttötekniikoista Lammikon salamahaastattelussa. Kiteytettynä oppi taisi olla: kompassin kantaminen maastossa koriste-esineenä on ajanhukkaa. Kun otat suunnan, niin noudata sitä. Kompassiin väännetty suunta ei paljon lämmitä, mikäli et rastivälillä sitä katso. Lähes kaikki tehdyt virheet ovat suuntavirheitä.

Illan hämärtyessä suunnistajat lisäsivät vaatekertoja ylleen, virittivät lamput kirkkaimmalle mahdolliselle valoteholle ja lähtivät käyräkartalla urakoimaan suuntavälejä. Harjoituksen voitiin todeta onnistuneen, sillä kaikki ehtivät annetussa määräajassa takaisin bussiin.

Mukavan lisän bussimatkalle toivat Pyrinnön edustusryhmän suunnistajat ja muutamat Punahilkat, joiden kanssa nuoret vaihtoivat ajatuksia tulevista harjoituksista ja talven ulkomaan suunnistusleirityksestä.

Taitoleiri Pori (Yyteri) 20.1.2018

Porin taitoleiripäivään sisällytettiin Puuvilla Challenge – sisäsuunnistus paikallisessa ostoskeskuksessa. Tämä hauska kilpailumuoto tarjosi mielekästä karttaharjoittelua totutun oheen. Sisäsuunnistuksen jälkeen pidettiin jälleen taitolueto ja tutkittiin yhdessä kesän kilpailukarttoja.

Menomatkalle tehtyä taitoharjoitusta jalostettiin käytännössä Yyterin rannalla. Harjoitus suunniteltiin syksyn KLL:n kilpailujen kartalle. Dyynien, harjumaaston ja suppien erikoismaastossa rastinoton ja rastilta lähdön tärkeys yhdistettynä oikeaan suuntaan korostuivat sujuvuuden harjoittamisessa.

Sprintin taitoleiri Helsinki 17.2.2018

Sprintin taitoleiripäivää ennen, 11.2., Lammikko kertoi ratamestarin näkökulmasta sprinttikilpailun ratasuunnittelun perusteita. Kuulijoille mielenkiintoisena tietona ratamestari kertoi laativansa usein jopa 8 lähes yhtä pitkää ja nopeaa reitinvalintaa. Vaihtoehtojen puutteeseen sprinttikisat eivät siis ainakaan kaadu. Useinkaan parhailla reitinvalinnoilla ei ole kuin muutamien metrien eroja.

Sprintti – teemaa harjoiteltiin Helsingissä. Samalla valmistauduttiin jo 12.5. kilpailtavaan Salming – sprinttiin. Kahden sprintti – harjoituksen avulla kerrattiin sprintin keskeisiä taidollisia elementtejä: etsi sujuva reitti ja toteuta se. Säilytä kontrolli suorituksessa ja pidä vauhtia yllä.

Tavoitteena oli karsia turha samanarvoisten reitinvalintojen arpominen, pysähtely ja suunnitelmien muutos pois vauhdikkaasta suorituksesta. Eteneminen pyrittiin pitämään sujuvana rakennuksien silhuetteja hyödyntäen ja samalla hahmottamaan suljetut reitit kuten ylitsepääsemättömät aidat, suljetut portit ja eri tasoilla olevat tiet pois omalta reitiltä.

Taitoleiri Turku 17.3.2018

Turkuun suunnattiin harjoittelemaan Oleelliset kohteet ja reitinvalinta – teemaa. Bussitehtävänä pohdittiin haastavan tilanteen nelikenttää: häiriötekijöitä, tilanteen haastavuuden syytä, kielteisiä ja myönteisiä ajatuksia (Hiihtolehti 2/2014).

Turkulaisen Varissuon lähiössä kokeiltiin uutta kilpailukonseptia: free choice – sprinttiä yhteislähdöllä. Kolmen sprintin setti vetäistiin high speed – vauhdilla. Kokemus opetti useimmille osallistujille oman työn tärkeyden, kun kovassa vauhdissa tehdään tärkeitä päätöksiä. Häiriötekijöitä lisättiin harjoitukseen kuvaajan, perässäjuoksijoiden ja kannustajien muodossa.

Alppilassa harjoituksen tavoitteiden toteutumista analysoitiin yhdessä. Luento-osuudessa kuultiin Turun urheiluakatemian valmentajan Jari Sipilän ajatuksia visuaalisen hahmottamisen ja visuomotoriikan vaikutuksista suunnistajan suoritukseen.

Iltapäivän harjoitus juostiin Turun Suunnistajien majan ympäristössä Alppilassa. Mukavassa hankikantokelissä karttavaihtoehtoina oli poluton kartta ja polullinen kartta. Hajontojen avulla harjoitukseen saatiin yksilöllisen työn harjoitusmahdollisuus. Suunta ja suunnassakulku, myös peitteisissä maastonosissa, oli jälleen teemana.

Harjoituksen jälkianalyysissä kuului tyytyväisiä kommentteja kauden leiripäivistä ja oman tekemisen kehittymisestä. Näillä eväillä suunnistajat lähtivät kevätleirille Ahvenanmaalle 30.3.2018 – 2.4.2018. Siellä harjoiteltiin yhdessä muiden seurojen kanssa ja saatiin hyvää tuntumaa kisojen kautta suunnistusvauhtiin.

 

Huippumenestystä myös vuonna 2018!

Pyrinnön menestys oli vuonna 2018 jälleen kerran vertaansa vailla.

Tästä uutisesta löytyvät kaikki suunnistuksen ja pyöräsuunnistuksen ryhmän 1 (pääsarjat ja juniorit) SM-kisoissa onnistuneet ja kansainvälisiin arvokilpailuihin osallistuneet. Lista on lähes hengästyttävän pitkä!

Alla mainittujen menestyjien  lisäksi nähtiin lukuisia muitakin hienoja suorituksia, esimerkiksi Viestiliigan voitto, 25-mannan kakkossija sekä nuorten Tiomilan voitto kolmannen kerran peräkkäin. Myös ryhmän 2 eli veteraanisarjojen SM-kisoissa tuli runsaasti menestystä.

SUUNNISTUKSEN SM-KISAT

 • SM-mitalit pääsarjat: 4
 • SM-plaketit (sijat 4-10) pääsarjat: 13
 • SM-mitalit nuoret: 13
 • SM-plaketit (sijat 4-10) nuoret: 34

SM-keskimatka 26.5.
Kouvolan Suunnistajat 

 • H21 Johan Runesson 6.
 • H21 Aleksi Niemi 8.
 • H20 Konsta Puranen 4.
 • H20 Teemu Eerola 8.
 • H18 Mikko Eerola 1.
 • H18 Sakari Koivuniemi 9.
 • H16 Akseli Konttila 5.
 • D20 Anni Haanpää 3.
 • D18 Oona Luoma 7.
 • D15 Ilona Tikkakoski 5.
 • D15 Pihla Häkkinen 9.

SM pitkä matka 26.8.
Navi

 • H21 Elias Kuukka 2.
 • H21 Johan Runesson 5.
 • D21 Lotta Karhola 7.
 • D21 Anni-Maija Fincke 8.
 • H18 Mikko Eerola 1.
 • H 18 Leo Matinheikki 2.
 • H15 Tuukka Kupiainen 7.
 • D20 Anni Haanpää 3.
 • D15 Ilona Tikkakoski 1.

SM-viesti 15.9.
Ounasvaaran Hiihtoseura

 • H21 5. (Anton Kuukka, Aleksi Sorsa, Aleksi Niemi, Elias Kuukka)
 • H21 8. (Antti Saikko, Severi Kymäläinen, Otta Simosas, Anssi Huostila)
 • D21 5. (Saila Kinni, Annika Viilo, Lotta Karhola)
 • H20 4. (Juha Lilja, Konsta Puranen, Teemu Eerola)
 • D20 4. (Emmi Hakomäki, Heini Rintanen, Anni Haanpää)
 • H18 1. (Sakari Koivuniemi, Leo Matinheikki, Mikko Eerola)
 • H18 6. (Leevi Keronen, Tiitus Mustajoki, Henrik Asklöf)
 • D18 4. (Oona Luoma, Ida Jussila, Villa Mustajoki)
 • H16 5. (Juho Nieminen, Aapo Liponkoski, Akseli Konttila)
 • D16 5. (Kaarina Nurminen, Pihla Häkkinen, Ilona Tikkakoski)

SM-sprintti 16.9.
SK Pohjantähti

 • H21 Severi Kymäläinen 2.
 • D21 Lotta Karhola 10.
 • H20 Teemu Eerola 9.
 • H18 Mikko Eerola 4.
 • H17 Leo Matinheikki 1.
 • H14 Aapo Liponkoski 5.
 • D20 Anni Haanpää 4.
 • D20 Heini Rintanen 10.
 • D17 Oona Luoma 7.
 • D17 Ida Jussila 10.
 • D16 Kaarina Nurminen 10.
 • D15 Ilona Tikkakoski 1.
 • D14 Salla Valio 8.

SM-yö 22.9.
Hauhon Sisu

 • H21 Elias Kuukka 4.
 • H21 Anton Kuukka 8.
 • D21 Lotta Karhola 1.
 • D21 Saila Kinni 4.
 • H16 Juho Nieminen 7.
 • H15 Matias Mäenpää 9.
 • H15 Otso Tukiainen 10.
 • D20 Anni Haanpää 1.
 • D20 Heini Rintanen 6.

SM-erikoispitkä 14.10.
Angelniemen Ankkuri

 • D21 Lotta Karhola 1.
 • H18 Henrik Asklöf 5.
 • H18 Tiitus Mustajoki 9.
 • D20 Anni Haanpää 2.
 • D20 Heini Rintanen 9.
 • D20 Emmi Hakomäki 10.
 • D18 Oona Luoma 6.
 • D15 Ilona Tikkakoski 2.
 • D15 Silja Yli-Hietanen 6.

SM-sprinttiviesti 27.5.
Keravan Urheilijat

 • HD18 TP1: 2. (Oona Luoma, Leo Matinheikki, Mikko Eerola,Silja Yli-Hietanen)
 • HD18 TP1: 5. (Ilona Tikkakoski, Sakari Koivuniemi, Akseli Konttila ja Pihla Häkkinen)

SUUNNISTUKSEN KANSAINVÄLISET ARVOKILPAILUT

EM-kilpailu, Sveitsi

 • Aleksi Niemi
  • keskimatka 22., sprintti 20., viesti 10.
 • Elias Kuukka
  • pitkä matka 47., viesti 10.
 • Florian Howald
  • keskimatka 2. sprintti 6., sprinttiviesti 1., viesti 2.
 • Lotta Karhola
  • pitkä matka 32.
 • Simona Aebersold
  • keskimatka 3., sprintti 5.
 • Maelle Beauvir
  • pitkä matka 51., viesti 13.

Maailmancup
Kokonaissijoitus 

 • Florian Howald 12.
 • Aleksi Niemi 24.
 • Simona Aebersold 28.
 • Elias Kuukka 33.
 • Johan Runesson 33.
 • Lotta Karhola 51.
 • Maelle Beauvir 89.

MM-kilpailu, Latvia

 • Aleksi Niemi
  • keskimatka 17., sprintti 14., sprinttiviesti 8., viesti 7.
 • Elias Kuukka
  • pitkä matka 24.
 • Florian Howald
  • keskimatka 3., sprinttiviesti 2., viesti 2.
 • Maelle Beauvir
  • keskimatka 32., sprintti 31., sprinttiviesti 14., viesti 9.

Nuoret

JWOC, Unkari
20-vuotiaat

 • Simona Aebersold
  • sprintti 1., pitkä matka 1., viesti 6.
 • Anni Haanpää
  • sprintti 40., keskimatka 29. pitkä matka 19., viesti 7.
 • Mikko Eerola
  • sprintti 43., pitkä matka 65.
 • Leo Matinheikki
  • sprintti 46., keskimatka 39., pitkä matka 56.
 • Fabian Aebersold
  • pitkä matka 33., viesti 8.

EYOC, Bulgaria
18-vuotiaat

 • Mikko Eerola
  • sprintti 2., pitkä matka 1., viesti 2.
 • Leo Matinheikki
  • sprintti 16., pitkä matka 8., viesti 2.

JEC, Sveitsi
20-vuotiaat

 • Simona Abersold
  • Middle 1., Long 1.,
 • Fabian Aebersold
  • Middle 29., Long 1.,

PYÖRÄSUUNNISTUKSEN SM-KISAT

 • SM-mitalit nuoret: 21
 • SM-plaketit (sijat 4-10) nuoret: 5

SM-sprintti 9.6.
Tampereen Pyrintö

 • H20 Juha Lilja 2.
 • H20 Antti Paasi 5.
 • H17 Antti Rissanen 1.
 • H15 Aapo Lipinkoski 2.
 • H15 Konsta Raitanen 3.
 • D17 Kaarina Nurminen 1.
 • D15 Silja Yli-Hietanen 1.

SM pitkä matka 10.6.
Tampereen Pyrintö

 • H20 Antti Paasi 4.
 • H17 Antti Rissanen 1.
 • H15 Konsta Raitanen 1.
 • D20 Saara Yli-Hietanen 1.
 • D17 Kaarina Nurminen 1.
 • D15 Silja Yli-Hietanen 1.

SM-erikoispitkä 21.7.
OC-DUBHE

 • H20 Juha Lilja 4.
 • H20 Antti Paasi 5.
 • H17 Antti Rissanen 1.
 • H15 Konsta Raitanen 1.
 • D20 Saara Yli-Hietanen 3.
 • D17 Kaarina Nurminen 1.

SM-viesti 2.9.
Kankaanpään Suunnistajat

 • H20 1. Juha Lilja, Antti Paasi
 • H17 2. Konsta Raitanen, Aapo Liponkoski
 • D20 1. Silja Yli-Hietanen, Saara Yli-Hietanen

SM-keskimatka 1.9.
Kankaanpään Suunnistajat

 • H20 Juha Lilja 1.
 • H15 Konsta Raitanen 4.
 • D20 Saara Yli-Hietanen 1.
 • D15 Silja Yli-Hietanen 2.

PYÖRÄSUUNNISTUKSEN KANSAINVÄLISET ARVOKILPAILUT

Nuorten MM, Itävalta
20-vuotiaat

 • Juha Lilja: 2. keskimatka, 3. sprintti
 • Kaarina Nurminen: 3. yhteislähtö
 • Saara Yli-Hietanen: 3. viesti

Nuorten MM, Itävalta
17-vuotiaat

 • Kaarina Nurminen: 1. pitkä matka,
  1. keskimatka, 2. viesti
 • Silja Yli-Hietanen: 2. viesti
 • Antti Rissanen: 3. pitkä matka, 3. viesti

Nuorten EM, Unkari
20-vuotiaat

 • Juha Lilja: 1. Viesti
 • Kaarina Nurminen: 3. pitkä matka,
  3. viesti        
 • Saara Yli-Hietanen: 3. viesti
 • Silja Yli-Hietanen

Tampereen Pyrintö sai suunnistuksen huippu-urheilun Tähtiseura-merkin

Kari Jussila, Riikka Eerola ja Mikko Eskola vastaanottivat huippu-urheilun Tähtiseura-merkin 2.2.2019 Kisakallion urheiluopistolla järjestetyssä Suunnistuseminaarissa

Suomen Olympiakomintea on myöntänyt Tampereen Pyrinnölle suunnistuksen huippu-urheilun Tähtiseura-merkin huippu-urheilusta. Jo aikaisemmin olemme saaneet Tähtiseura-merkin lasten ja nuorten toiminnasta.  Tampereen Pyrinnön lisäksi suunnistuksen huippu-urheilun Tähtiseura-merkin saivat Helsingin Suunnistajat ja Espoon Suunta. Kaikki kolme seuraa ovat jo ennestään lasten ja nuorten Tähtiseuroja.

Mikä tähtiseura-merkki on?

Olympiakomitea, lajiliitot ja aluejärjestöt ovat yhdessä luoneet Tähtiseura-laatuohjelman, jonka tavoitteena on suomalaisen urheiluseuratoiminnan kokonaisvaltainen kehittäminen. Ohjelman tunnuksena on Tähtimerkki, joka viestii siitä, että seura täyttää kohderyhmäkohtaiset (lapset &nuoret, aikuiset sekä huippu-urheilijat) sisältövaatimukset ja kaikille yhteiset johtamisen laatutekijät. Tähtimerkin saaneet seurat toimivat osana maanlaajuista jatkuvan kehittämisen verkostoa, jossa seurat saavat tukea omaan toimintaansa ja jakavat hyviä käytäntöjään.

Mitä tähtiseura-merkki tarkoittaa?

Seuralle myönnetty Tähtimerkki on myös lupaus laadusta nykyisille ja uusille seuran jäsenille sekä heidän lähipiirilleen ja tukijoille. Tähtimerkki on osoitus modernista, ketterästä ja inhimillisestä toimintatavasta, joka sopii kaikille liikkujille ja urheilijoille. Se vastaa erilaisten yksilöiden tarpeisiin, mutta myös kehittyy heidän mukanaan.

Mitä seuraavaksi?

Tähtiseura-merkin tavoitteena on luoda erinomaiset edellytykset toiminnallemme ja varmistaa toiminnan jatkuva kehittyminen. Iloitaan tästä saavutuksesta ja hyödynnetään myös mahdollisuus tehdä seurastamme entistä loistavampi!

Lisätietoa tähtiseura-merkistä: https://www.olympiakomitea.fi/seuratoiminta/tahtiseurat-seurojen-laatuohjelma/

Suunnistusliiton uutinen: https://www.suunnistusliitto.fi/2019/01/ensimmaiset-huippusuunnistuksen-tahtiseurat-nimetty/

Tiina Jussila ja Mikko Eskola palkittiin vuoden parhaina Suunnistusseminaarissa

Suomen Suunnistusliitto on nimennyt vuoden 2018 parhaat suunnistustoimijat. Palkinnot jaetaan lauantaina Suunnistusseminaarin yhteydessä Kisakallion Urheiluopistolla. Tiina Jussila ja Mikko Eskola tulivat valituiksi Vuoden Parhaat 2018 joukkoon.

Palkinnot perusteluineen kuuluivat seuraavasti:

VUODEN OHJAAJA –Tiina Jussila on luonut Tampereen Pyrintöön aikuisten harrasteryhmän, jota hän vetää isolla sydämellä aikaansa säästämättä.

VUODEN SUUNNISTUSHENKILÖ – Mikko Eskola on tehnyt valtavan työmäärän Tampereen Pyrinnön toiminnan eteen, mutta myös alueellisella sekä liiton tasolla. Jakaa oppeja myös yli seurarajojen rakkaudesta lajiin. Erityisesti sprintissä uraauurtavaa työtä paikallisesta valtakunnalliselle tasolle.

Suunnistusliittojen mainintojen lisäksi Vilma Pesu sai MetsäPiikojen stipendin ansioistaan pyöräsuunnistuksessa Hiiltomiesten edustajana. Vilma Pesuhan suunnistaa jalkasuunnistuksessa Tampereen Pyrinnön väreissä.

Onnea Tiinalle, Vilmalle ja Lammikolle hyvin ansaituista huomionosoituksista!

Suunnistusliiton uutinen aiheesta: https://www.suunnistusliitto.fi/2019/02/marika-teini-on-vuoden-suunnistaja-2018/