Kartoittaja Anton Kuukka teki ensimmäisen SM-tason karttansa

Tämän vuoden SM-Erikoispitkän kilpailukartan kartoituksesta vastaa Anton Kuukka. Nykyisin Turussa opiskeleva ja asuva Anton on saanut suunnistus- ja kartoitusoppinsa Tampereen seudulla. Karttoja valmistuu Antonin kynästä tällä hetkellä parin kolmen kartan vuositahtia. Sata vuotta seuraansa nuorempi Anton on huippusuunnistaja, joka nappasi SM-Erikoispitkän matkan miesten sarjan suomenmestaruuden vuonna 2019 Vantaan Hakunilassa. Maastotyyppi ja kilpailumuoto ovatkin miehelle hyvin tutut. Annetaan Antonin itse kertoa, millaista oli tehdä kartoitusuran ensimmäinen SM-kartta.

SM-Erikoispitkällä käytettävän maastoalueen kartoitus aloitettiin jo keväällä 2018. Alkuperäinen suunnitelma oli tehdä pala uutta karttaa sekä Kahilan veljesten oli määrä päivittää vanha kartta kansallisia Grano Games kilpailuja varten.

Samoihin aikoihin alettiin etsiä sopivaa tekijää vuoden 2021 SM-Erikoispitkän kartalle, joka oli määrä kilpailla Teerinevan-Joutsenenpesän legendaarisessa maastossa. En kuitenkaan lähtenyt siihen urakkaan omiin kiireisiini vedoten sillä tiesin, että SM-Erikoispitkään vaadittavan alueen kartoittaminen on valtava työmaa.

Tammikuussa 2021 monien vaiheiden jälkeen tuli ilmi, että SM-Erikoispitkien järjestäminen alkuperäisessä maastossa syksyllä 2021 ei olisi mahdollista. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi vaihtaa Grano Gamesien ja SM-Erikoispitkien maastot keskenään. Uusi maasto sopi mainiosti SM-kilpailuihin ja kartoitus oli jo melko pitkällä sekä maasto oli ollut jo valmiiksi harjoituskiellossa vuosia. Minusta tuli sittenkin SM-kisakartoittaja, sillä muita vaihtoehtoja ei juuri ollut.

Otin yksin vastuun kartoittamisesta ja tein Vähäjärven kartan kokonaan uudestaan, jolloin kartasta tuli kokonaisuutena yhtenäinen. Lisäksi kartta piti päivittää kauttaaltaan, sillä metsä muuttuu yllättävän paljon kolmessa vuodessa. Tiesin, että karttaa tullaan käyttämään myös mittakaavassa 1:15 000, joten kiinnitin huomiota kartan puhtaaksi piirtoon ja luettavuuteen. Olen saanut arvokasta palautetta ratamestariryhmältä ja kilpailun valvojalta, minkä avulla kartan yksityiskohdat on hiottu kuntoon, ja olen tyytyväinen lopputulokseen.

Jälkikäteen arvioituna SM-kisakartan tekeminen on ollut antoisa projekti, jonka aikana olen oppinut paljon kartanteosta. Eniten harmittaa ehdottomasti se, etten itse pääsee kisaan urheilijana mukaan, sen verran hieno SM-Erikoispitkä on luvassa. Jokaiselle suunnistajalle siis neuvo: kannattaa osallistua, mikäli suinkin mahdollista!