Suunnistuksen MM-kisoista Pyrinnölle jättipotti

Norjan kaakkoisosassa Ostfoldissa pidetyt suunnistuksen MM-kisat oli Pyrinnölle erittäin menestyksekkäät.
Suomen joukkueen 4+4 edustajasta peräti 2 miestä ja 2 naista tulivat Pyrinnöstä. Venla Harju, 29, palasi vauvalomalta nopeasti ja menestyksekkäästi. Vasta 10 kk-ikäisen Hilla-tytön äiti oli ensin pitkällä matkalla hyvin 6. ja sitten nappasi keskimatkalla upeasti MM-pronssia todella kireässä ja jännittävässä kilpailussa. Saila Kinni, 32, oli 24. Viestissä Venla avasi Suomen 6:nneksi sijoittuneen viestijoukkueen.

’Pitkällä matkalla jalat ei olleet niin terävät kuin kesällä, mutta keskimatkalla kulku oli hyvä. Kolme 15-20 sek virhettä tuli, mutta aika taistelua rytömaastossa se välillä oli. Mitali oli tavoitteena, mutta loppumatkasta en siihen uskonut, kun korkeaa kanervaa ja poikittaista rankaa olleessa maastossa koitti edetä ’, fiilisteli Venla jaettuun pronssiin päättyneen keskimatkan jälkeen. Pronssi siis jaettiin ja 5:nneksi sijoittunut jäi pronssista 2 sekuntia, kuudes 3 sek ja seitsemäs vain 7 sekuntia. Onneakin siis joskus tarvitaan – taitolajissakin!

Pitkällä matkalla Elias Kuukka, 25, oli tiukassa top-10 taistelussa hyvin mukana sijoittuen lopulta 14:nneksi. Aleksi Niemi, 24, oli keskimatkalla 12. valitellen jalkojen pehmeyttä.

Jännittävien kisojen ja todella tasaisten taistelujen kisoissa, sokerina pohjalla oli kisat päättänyt miesten viesti, joka oli varsinainen trilleri. Aleksi Niemi tuli Suomen joukkueen aloittajana kärjessä vaihtoon. ’Mun mielestä se tokavikan välin suora reitinvalintani oli paras ja jalat toimi nyt hyvin’, kertoi Aleksi tv-selostajiakin kauhistuttanutta reitinvalintaansa, jossa kaikki muut Aleksin takaa valitsivat tiekierron Aleksin mennessä suoraan.

Elias Kuukka jatkoi siitä mihin Aleksi päätti: suunnisti ja juoksi loistavasti. Yhdessä jo 2 MM-kultaa voittaneen Norjan Olav Lundanesin kanssa muilta mailta karannut Elias teki toiseksi viimeiselle välille puolestaan tiekierron. ’Kuulin kuulutuksesta ennen lähtöä, että tievalinta saattaa olla parempi ja niin valitsin sen. Tosin pummasin hieman rastia ja jäin sitten sen 33 sek Norjasta. No, nyt vasta kartasta näen pikkukumpareen, jota en vauhdissa huomannut. Muuten meni hyvin ja jalat oli terävät’, kertoi Elias tv:n haastattelussa.

Ankkuriosuus oli varsinainen vuoristorata, jossa tilanteet vaihtelivat useaan kertaan. Norja johti, mutta ero Ruotsiin ja Suomeen pysyi n. 30 sekunnissa. Sitten Norjan Magne Dähli pummasi 6. rastia ja veti mukaansa Suomen Miika Kirmulan. Ja näin Ruotsin Gustav Bergman karkasi johtoon eikä paikkaansa enää luovuttanut varmalla juoksullaan. Ruotsin joukkueen aloittajana oli Johan Runesson, joka edustaa vielä tämän vuoden Suomessa Pyrintöä, vaikkakin muutti jo takaisin Ruotsiin IFK Lidingö-seuran valmentajapestinsä vuoksi. Näin Ruotsille ja Johanille kultaa. Grattis!

Norjan Dähli pummasi vielä toisen kerran rastille 15 ja niin Ranska ja Suomi pääsivät edelle ja taistelivat hopeasta. Kirmula ja Ranska valitsivat toka vikalle välille oikean puoleisen tievalinnan, kun taas 20 sek perässä tulleet Norja ja Tsekki menivät suoraan. Riemastuttavasti Suomi ja Miika Kirmula juoksi 20 m ennen Ranskaa kohti viimeistä rastia. Näin Suomi eli Aleksi Niemi, Elias Kuukka ja Miika Kirmula nappasivat upeasti MM-hopeamitalit. Se oli Suomen miesten eka viestimitali sitten vuoden 2009! ISOT onnittelut äijille taustajoukkoineen!

 Simona Aebersold kahmi 3 MM-mitalia
Ruotsin Tove Alexandersson voitti 3 kultaa, kun Ruotsi voitti myös naisten viestin tiukassa kiritaistossa, jossa Sveitsi sijoittui hopealle ja Venäjä kolmanneksi.

Pyrinnön Simona Aebersold, 21, otti pitkältä matkalta pronssia ja pisti keskimatkalla Alexanderssonin todella tiukille häviten kullan vain 5 sekunnilla. Viestissä Simona juoksi Sveitsin toisen osuuden tullen kärjessä vaihtoon ohittaen Ruotsin Alexanderssonin. Näin nuori Simona otti joka matkalta mitalin ensimmäisissä aikuisten MM-kisoissaan. Huikea mimmi ja upea aurinkoinen persoona.

Pyrinnön Florian Howald, 28, oli kisoissa aavistuksen alavireinen parhaana saavutuksenaan 8. sija ja viestin 6. sija.

Seuraavissa MM-kisoissa Tanskassa v. 2020 juostaan vain sprinttejä. Maastokisamatkat ovat seuraavaksi tarjolla v. 2021 Tsekissä, 2023 Sveitsissä ja v. 2025 Suomessa Kuopiossa. Siinäpä tavoitetta myös Pyrintöläisille!