Sagalle EM-kultaa, Jerelle SE

Tampereen Pyrinnön kaksikko Jere Haapalainen ja Antti Sainio juoksivat 400 metrin aitajuoksun upeasti. Vuoden Haapalaista nuorempi Sainio johti kilpailua viimeiselle aidalle asti, mutta voimansa paremmin jakanut Haapalainen lensi voittoon ajalla 50,22. Toiseksi tulleen Sainion aika oli 50,91.

Haapalainen paransi Jussi Heikkilän vuonna 2002 juoksemaa alle 20-vuotiaiden Suomen ennätystä 0,15 sekuntia.

– Kaikki oli tänään ok. Jokainen aitaväli meni suunnitelmien mukaan ja lopussa oli tehoja, Haapalainen sanoi.

Reilun viikon katsaus

Saga EM-kultaa

Saga Vanninen,20, oli Suomen yksi valttikortti Espoon EM-kaksikolmosissa. Ja eihän aiemmin kolme arvokisakultaa otellut pettänyt, mutta jännäksi veti. Hollannin Sofie Dokler oli ennakkolaskelmissakin Sagalle kovin haastaja. Häneltä löytyi viime vuoden tilastoista tulos 6144.

Sagalta ottelu alkoi hyvin, aidat vastatuuleen 13,50 ja korkeustuloskin 177 oli ”ihan ok”. Hollantilainen oli kuitenkin oivassa vireessä. Kun Dokler floppasi peräti 189 eli parantaen ennätystään seitsemällä sentillä, Saga ei ollutkaan enää voittajasuosikki.

Valmentaja Jesse Jokisen lähelle ei ollut syytä mennä ottelun kuulakilpailun aikana. Sagan tulos kahdenkierroksen jälkeen oli vähän päälle 14 metriä.  Siinä vaiheessa tilanne ei ollut hurmoksellinen. Saga on kuitenkin Saga: kolmas pukkaus reilusti päälle 15 metriä.

Kun ensimmäisen päivän päätöslajikin 200 metriä meni semi-hyvin, mestaruus oli edelleen  ns. omissa käsissä.

Pituuden aikana tuuli pyöri pahasti ja askel ei juuri osunut lankulle. Saga  hyppäsi ensimmäisellään 601. Ponnistus lähti varovaisesti todeten parikymmentä senttiä lankun takaa. Eipä onnistunut Doklerkaan ja  Saga siirtyi ennen kahta viimeistä lajia piikkipaikalle.

Etukäteen aprikoitiin, että Saga voi ratkaista mestaruuden  keihäspaikalla. Rankkasade alkoi sopivasti ennen keihäskisan alkua. Reilun tunnin odotus satoi tuskin yhdenkään ottelijan pussiin. Saga  ei panikoinut, ensimmäisellä  42,5 m, toisella päälle 45 ja viimeisellä hienosti 46,44.  Kun hollantilainen jäi 42 metriin, Saga sai hävitä Doklerille seitsemän sekuntia.

Kun Saga oli hävinnyt vain sekunnin keväällä Götzisin ottelussa, mestaruus ei ollut Sagalle aivan kirkossa kuulutettu, mutta odotukset olivat korkealla. Yleisö kannusti siihen malliin, ettei Saga  yksinkertaisesti voinut hävitä.

Kun Sagan voittopisteet kuulutettiin, tunteet olivat pinnassa. Hienoja hetkiä olen saanut kokea, tämä oli ehdottomasti niistä yksi.

Saga oli pääosassa, mutta mukavasti otteli myös Vilma Itälinna. Lähes ehyt sarja, mutta se korkeushyppy. Vain 159 ylittyi, se oli pettymys. Kuitenkin Vilma ei kauan epäonnistumista murehtinut.  Loppupisteet 5669 ja sija 12.

Syytä muistaa, että Saga ja Vilma voivat ikänsä puolesta kilpailla samassa sarjassa vielä kahden vuodenkin kuluttua.

Aleksille ehyt sarja, seivästulos 500 huippuna

Aleksi Savolainen,21, on kehittynyt Timo Väliharjun määrätietoisessa valmennuksessa sopivin harppauksin. Heti toukokuun aluemestaruusotteluissa Aleksi nousi 7000 pisteen kerhoon. PM-otteluissa Aleksi otteli ennätyksekseen 7265. Ja vielä paremmin meni Espoon EM-kilpailuissa: loppupisteet 7392 ja sija 12!

Aleksin 10-ottelusarjassa nousi seiväshyppy aivan omiin korkeuksiin.  Viiden metrin ylitys ottelussa ei ole suomalaisille kovin yleistä. Ennen Aleksia yli 7000 pisteen otelleista 11-12 on ao. sarjassa ylittänyt min. viisi metriä.

Ella 190, Reetta 12,87

Ella Junnilan ja Reetta Hurskeen matkaa Espanjan pääkaupunkiin Madridiin ei ollut huono.

Ella floppasi 190 ja otti tärkeän voiton. Ja mikä vielä ilahduttavampaa erityisesti kolmas yritys SE:stä 197 oli asiantuntijoidenkin mukaan jopa erinomainen. Ella voi lähteä hyvillä mielin Lahden Kalevan kisoihin.

Reetta Hurske palasi omalle tasolleen Lappeenrannan notkahduksen jälkeen. Aika 12,87 riitti kovassa seurassa neljänneksi.

Jere Haapalainen on kova!

Viikonvaihde oli Jere Haapalaiselle, 19, enemmän kuin onnistunut. Aitolahtilainen nousi ratkaisurooliin alle 19-vuotiaiden Pohjoismainen maaottelussa Oslon Bisletillä. Avauspäivänä Jere rutisi ratakierroksen huikeassa ajassa 47,51.  Oma ja Pyrinnön ennätys parani 11 sadasosalla.

Vielä parempaa oli luvassa päätöspäivän 400 metrin aidoissa. Suomen edustajat olit Jere ja Antti Sainio. Tiukka kaksinkamppailu voitosta, Antti oli hienoisesti edellä vielä viimeisellä aidalla, mutta Jeren loppukiri on tunnetusti raakuudessaan lähes voittamaton.
Jere kellotti loppuajaksi 50,22, joka 19-sarjan uusi Suomen ennätys. Aiempi oli 15 sadasosaa heikompi ja Virtain Jussi Heikkilän nimissä.
– Kaikki oli tänään ok. Jokainen aitaväli meni suunnitelmien mukaan ja lopussa oli tehoja, Jere kertoi.

Kauden kotimaan kärkiaika on Tuomo Lehtosen juoksema 50,20.  Kutkuttava juoksu nähtäneen viikon kuluttua Kalevan kisoissa. Jere on ajallaan muutoin Suomen kaikkien aikojen tilaston 11. Edellä vain vanhempia jermuja. Antti Sainio varmisti Suomelle kaksoisvoiton, aika 50,91.

Santeri Haapamäki loikki seitsemänneksi, tulos 13,88. Samalle sijoittuivat myös Konsta Tynkkynen pituudessa, 648 ja Konsta Uuttera kasilla. Konsta Kankainen otti 110 metrin aidoissa pronssia ajalla 14,14 (aitakorkeus 99,9 senttiä).

Poikien maaottelun voitto ratkesi vasta ns. pitkässä viestissä. Toisen osuuden juoksi Antti ja Jere ankkuroi.  Suomi voitto viestin ja nappasi monien yllätykseksi maaotteluvoiton.

Molemmat lähtevät mitalisuosikkeina 19-vuotiaiden EM-kilpailuihin, jotka pidetään elokuun puolella Jerusalemissa.

Vilma Väliharju oli alkuvuodesta pitkään loukkaantunut, mutta on kuntoutunut yllättävänkin nopeasti. Moniottelu on vaihtunut pitkiin aitoihin. Tulokset ovat olleet enemmän kuin lupaavat. Vilma juoksi ennakkoluulottomasti 400 metrin aidat Bisletillä. Voittoaika 60,07 jäi hiljan juoksusta ennätyksestä vaivaisen sadasosan.

Sagan kuva: SUL