Ratamestarin lausunto perjantai 5.6.2015 Sprintti

Sprinttisuunnistus suunnistetaan Hatanpäällä Hatanpään soutukeskuksen ja Arboretumin välisellä alueella. Harvoinpa sitä on näin idyllisellä ja kauniilla alueella päästy suunnistamaan.

Luvassa on tällä kertaa Pyrinnön vuodesta 2011 lähtien järjestämien kaupunkisprinttien sarjan varmasti nopein maasto. Korkeuseroa ei montaa metriä ole, mutta radat tarjoavat vaihtelevaa kaupunki- ja puistosprinttiä erilaisine elementteineen.

Alueella on perjantai-illalla varsin hiljainen autoliikenne ja vaikka paikalla on myös valvojia ja liikenteenohjaajia, suunnistajien on syytä ottaa huomioon myös muut maaston käyttäjät. Tällä kertaa katuja ei ole yleensä merkitty kielletyiksi – siitä huolimatta tai paremminkin juuri siksi NOUDATA VAROVAISUUTTA liikenteessä varsinkin tienylityksissä!

Kisassa on myös ’opastava/ohjaava ote’ niin ennen kisaa, kuin jopa kisan aikanakin niin, että ketään ei tarvitsisi hylätä sprinttisääntöjen tietämättömyyden takia ja että myös taloyhtiöiden asukkaat ovat suunnistajien toimintaan tyytyväisiä. Siksi keltaliivisiä maastovalvojia on runsaasti reitin varrella – toisaalta valvomassa rastien paikallaan pysymistä, sääntöjen noudattamista, mutta myös osaltaan huolehtimasta turvallisuudesta. Olen käynyt monia neuvotteluita taloyhtiöiden kanssa ja sopinut minne rastit saa sijoittaa ja mistä suunnistajat saavat juosta => kartta määrää – noudata sprinttisääntöjä! Tämä on hienon kaupunkisprintin ehdoton elinehto!

Kilpailualueella on luonnollisesti runsaasti suunnistuksessa kiellettyjä kohteita (tonttivihreät, tummimmanvihreällä merkityt pensaat/kukkapenkit, kielletyt ns. kaksoisväkäsaidat ja muurit sekä kielletyn alueen pystyviivoituksella merkityt alueet) ja niitä tavan mukaan valvotaan laajasti. Epäselvimmät kohteet on merkitty maastoon myös kielletyn alueen nauhoin; muutama pieni kukkaistutus tms. on myös nauhoitettu, vaikkei kartassa kiellettyä merkkiä olisikaan. Huomaa, että on myöskin kiellettyä hypätä kiellettyjen kohteiden (esim ruusupenkit) yli.

Sprinttikulttuuri on myös Suomessa kehittynyt ja pääsääntöisesti kilpailijat ymmärtävät hyvin vastuunsa maaston sallitun käytön suhteen. Uskon ja luotan kilpailijoihin, että myös tällä kertaa vältytään ikäviltä massahylkäysepisodeilta ja että maastossa voidaan jatkossakin harvakseltaan suunnistaa – esimerkiksi Keski-Tampereen Sprinttiviikolla joulun jälkeen.

Lasten sarjoissa on tarjolla niin rastireitti-, tukireitti-, kuin suorat suunnistusradatkin. Myös näillä radoilla on sopivia ja mielekkäitä ’suunnistuspähkinöitä’ tarjolla. Alle 12-vuotiaiden radoilla on vain muutama kadunylitys ja nekin useimmiten valvotusti oranssinväristen huomiotolppien välistä.

Mikko ’Lammikko’ Eskola, Grano Gamesin sprintin ratamestari

1 thought on “Ratamestarin lausunto perjantai 5.6.2015 Sprintti”

Leave a Comment