Ratamestarien ja valvojan lausunnot

RATAMESTARIEN LAUSUNNOT

Pe 10.6.2016 sprinttiradat

Tampereen Pyrintö järjesti ensimmäisen sprinttikilpailunsa jo vuonna 2011. Siitä lähtien Pyrintö on järjestänyt laadukkaita kaupunkisprinttikansallisia 1-2 kpl / vuosi – nyt on jo 9. kisa alkamassa. Ja näiden päälle Keski-Tampereen Sprinttiviikot ja sprinttiharjoitukset ym. Pyrintö on ollut yksi edelläkävijöistä sprinttikulttuurin juurruttamisessa maahamme.

Tälläkin kertaa kisat järjestetään uudella alueella. Alue muistuttaa viime vuoden Mikonpäivän sprinttiä Hatanpäällä, vaikka onkin varsin kaukana sieltä. Mutta hieno ja vaativa alue on jälleen kisanäyttämönä. Reitinvalinnat ja ennen kaikkea sujuvuus ja suorituksen hallinta korostuvat tässä kerrostaloympäristössä. Pidä suunnistus edessä -ohje on vahva ohjenuora tässä(kin) kisassa.

Tällä kertaa tarjoamme kokeiluna kaikille ikähenkilöille kartan mittakaavaksi 1:3000. Suunnistusliitto kehottaa erilaisiin kokeiluihin ja uskoakseni isompimittakaavainen selkeästi luettava kartta tarjoaa ikähenkilöillekin paremman mahdollisuuden pitää sprinttimäistä kovaa vauhtia, kun kartan näkee selkeämmin. Kertokaahan palautetta! Lapsille, nuorille ja H/D21 -sarjoille mittakaavana on normaali 1:4000.

Jälleen keltaliivisiä ns. maastovalvojia on runsaasti kisareittien varrella. Näiden maastovalvojien tehtävänä on a) huolehtia omalta osaltaan turvallisuudesta, b) huolehtia omalta osaltaan kasvillisuuksien ja kukkapenkkien tallaamattomuudesta c) valvoa kilpailijoiden sääntöjen noudattamista.

Sprinttikulttuuri – sisältäen sääntöjen tuntemisen ja noudattamisen – on parantunut vuosien varrella. Nytkin kannattaa tutkia etukäteen sprintin kielletyt kohteet -kuvaparit ja valokuvat nettisivuiltamme ja/tai tulostaululta/lähtöpaikalta. Sääntöjen kunnioittaminen ja noudattaminen on hienon lajimme elinehto.

Vauhdikasta sujuvaa menoa!

Mikko ’Lammikko’ Eskola, Sprintin ratamestari

 

La-su 11.-12.6.2016 lasten radat (H/D6RRS-H/D14)

Grano Gamesin alkuun enää viikko aikaa ja radat on viimeistelty tulostuskuntoon. Suuri osa Granoon osallistuvista lapsista suuntaa maanantaina kohti Ikaalisia ja Leimaus-leiriä, jossa onkin hyvä ladata suunnistusinto huippuunsa Granon kilpailuviikonloppua silmällä pitäen. Lauantain kisa on Häme cupin osakilpailu.

Grano Gamesissa lasten radat käyttävät aluetta, jossa ei ole aiemmin kilpailtu. Nuorimpien lasten radat tukeutuvat vahvasti aluetta halkoviin elinkaarensa eri vaiheessa oleviin metsäautoteihin sekä muihin lasten silmin havaittaviin selkeisiin kohteisiin – muita polkuja maastossa ei ole. Tämän vuoksi H/D10 radoilla on molempina päivinä käytössä pätkä rastireittiviitoitusta kohdassa, jossa luonnollisia tukea tarjoavia kohteita ei löydy. Tämä viitoitus on merkitty kilpailukarttaan alla olevan esimerkin osoittamalla tavalla: Tämä viitoitus ei lähde eikä pääty H/D10 -sarjan rastille, vaan on tukena = ’merkittynä polkuna’, jota nuoret suoraa suunnistusta menevät junnut saavat halutessaan hyödyntää.

GG16karttaesimerkki

Lasten radoilla on pyritty välttämään pahoja hämäläisen talousmetsän kohtia. Ratamestari on kulkenut kisamaastossa kuluneen vuoden aikana lukuisia kilometrejä varmistellen parhaimpia maaston osia lasten radoille pitäen kuitenkin huolen siitä, että reitinvalintamahdollisuuksiakin löytyy sopivasti. Näkyvyys maastossa on paikoitellen erinomainen, joten muistakaahan pitää katse ylhäällä.

Lasten radoilla käytössä olevat rastimääritteet ovat nähtävillä kilpailukeskuksen infotauluilla. Huomioikaa myös, että H/D13 ja 14 -sarjat lähtevät lauantaina samasta lähdöstä muiden lasten ratojen kanssa (= Lähtö 2), mutta sunnuntaina näiden vanhimpien lasten lähtöpaikka on aikuisten kanssa samalta lähtöpaikalta (=Lähtö 1).

Aurinkoista suunnistuskesää – nähdään Siitamassa!

Teija Liponkoski, lasten ratojen ratamestari

 

La-su 11.-12.6.2016 aikuisten radat

Grano Games 2016 tarjoaa suunnistajille monipuolisia haasteita vaihtelevassa maastossa. Maaston länsiosan muodostaa vanhan Siitaman kartan päivitetty alue, mutta kisakeskuksen lähimaasto on kokonaan uutta aluetta. Uusi alue poikkeaa vanhasta alueesta ulkonäöllisesti merkittävästi, koska tällä alueella ei ole juuri avokalliota.

Maasto on pääasiassa hyväkulkuista vaihtelevaa hämäläistä talousmetsää. Maastosta löytyy mm. pienipiirteisiä upeita avokalliomäkiä, hyväpohjaista loivasti kumpuilevia kuusikoita hyvällä näkyvyydellä, tiheitä rinteitä ja reheviä mäkien välikköjä. Muutama metsäautotie halkoo maastoa. Viime hetkellä tulleet pari uutta aukkoa ehdittiin juuri ja juuri saamaan karttaan mukaan. Maastopohja on lähes kauttaaltaan hyvä. Korkeuserot ovat kohtalaisia, mutta tasaista komeaa ’luukutusmaastoakin’ löytyy varsinkin pidemmiltä sunnuntain radoilta.

Kartta on kolmen kartoittajien kädenjälkeä ja siksi kuvaustyyliltään osin vaihteleva, joskin suurimman vaihtelun tuo uuden alueen maaston erilaisuus länsiosaan verrattuna.

Radat tarjoavat monipuolisia suunnistustehtäviä maaston parhaita osia hyödyntäen. Kaikki radat ovat täyttä suunnistusta alusta loppuun saakka, eikä nukahduksiin ole varaa.

Suunnistuselämyksiä kaikille toivottaen

Samuli Saarikko, la-su aikuisten ratojen ratamestari

 

Valvojan mietteitä

Varsin hienon suunnistusviikonlopun Pyrsä taas on aikaansaanut!

Perjantaina sprinttiä hyvällä kerrostaloalueella, jossa lähes kaikki kadut pihakatuja. Lauantaina keskimatkoilla tarjolla runsasrastiset radat kilpailukeskuksen lähimaastossa ja sunnuntaina varsinkin pidemmillä matkoilla hienoa hyväpohjaista korpimaastoa vähäisillä korkeuseroilla. Lauantain ja sunnuntain lasten radat on jouduttu toteuttamaan ”tukiköyhään” metsämaastoon, mutta hyvin ratamestari sillekin radat on saanut onnistumaan!

Mikko Heikkinen, valvoja, KangSK

 

 

Leave a Comment