P-Blogi: Ansiot mukaan – urheilusta työnhaun valttikortti

Hakiessani ensimmäistä työpaikkaa yliopistosta valmistumisen jälkeen vuonna 1998 kirjasin urheilu-urani ansioluettelon loppuun: ”Harrastin 800m:n juoksua…”. Se kieltämättä tuntui melko laimealta, olinhan aikanaan valmentautunut ammattimaisesti monta vuotta. Työhaastattelussa pääsin onneksi kertomaan myös urheilullista vahvuuksistani.

Seuraavassa työnhaussa tajusin jo laittaa urheilun arvoiselleen paikalle. Kirjasin sen työkokemukseksi tittelillä ”kilpaurheilija Suomen maajoukkueessa”. Työnantaja oli Suomen Urheiluliitto. Myös Pyrintö pääsi näkyvälle paikalle täydennettyäni niukkaa työkokemuslistaani luottamus- ja muilla seuratehtävillä. Olin vetänyt lihaskuntoharjoittelua yleisurheilijoille ja suunnistajille sekä ollut jonkin aikaa jäsenenä johtokunnassa. Näissä rooleissa hoidin asioita, joita myöhemmin olen tehnyt myös ”oikeissa töissä”. Haastattelussa osasin kuvailla kokemustani ja selittää kesätyöaukot. Rekrytoijalle ei jäänyt epäselväksi, että olin tehnyt ja oppinut monenlaista, vaikka ansioluetteloni työkokemusosio olikin epätavallinen ja varsin lyhyt.

Urheilu tarjoaa erinomaisen oppimisympäristön monenlaisten taitojen ja ominaisuuksien kehittämiseen. Missä muualla saa esimerkiksi kokea samanlaista tunneskaalaa kuin urheilussa! Nämä tunteiden tunnistamisen ja hallitsemisen taidot ovat tärkeitä myös urheilun ulkopuolella. Työelämässä arvostetaan monia muitakin urheilun vahvistamia ominaisuuksia. Eräs tulevaisuustutkija on todennut, että jatkossa työntekijöiltä vaaditaan erityisesti ihmissuhdetaitoja, kommunikaatiovalmiuksia, usean kielen hallintaa, erilaisuuden ja muutoksen sietokykyä sekä oppimiskykyä. Näitä kaikkia voi harjoitella mitä parhaiten urheilussa.

Pyrinnön keihäsammattilainen Tero Järvenpää pohtii Aamulehden haastattelussa 19.4.2014 urheilu-uran arvoa työnhaussa. Toimittaja näkee heti vahvuuksia: ”Hän on oppinut edustamaan mediassa ja keskustelemaan toimitusjohtajien kanssa. Sitoutumista – saati tahtoa tehdä töitä – ei tarvitse epäillä.”

Toiminta urheilun parissa tuottaa siis merkittävää pääomaa. Ansioluettelo on yksi hyvä ja välttämätön tapa tuoda tätä pääomaa esille. Urheilun voi kirjata joko työkokemukseksi tai työkokemusosion jälkeen omaksi otsikokseen ”Urheilu-ura” tai ”Urheilutoiminta”.  Eikä tarvitse olla maajoukkueessa tai SM-mitalisti voidakseen olla ylpeä omasta urheilupääomastaan. Sitoutumisen ja pitkäjänteisyyden osoittaminen on usein menestystä arvokkaampaa. Ja toimeliaisuus voi jo sellaisenaan olla meriitti. Vapaa-ajallaan aktiivisten ihmisten tiedetään olevan aikaansaavia myös työssään.

Erityiset vastuutilanteet ja –roolit kannattaa tuoda esiin. Esimerkiksi toimiminen kapteenina kertoo heti (joukkue)urheilua tuntevalle rekrytoijalle (joita on muuten paljon!) minkälaisesta tyypistä on kyse. Mieti työhaastattelua varten kuvauksia käytännön tilanteista, joissa vahvuutesi ovat tulleet konkreettisesti esiin.

Myös seurahistoria voi olla kilpailuvaltti työnhaussa. Saman seuran edustaminen pitkään on yksi tapa osoittaa työelämässä edelleenkin arvostettua lojaalisuutta. Ja Pyrinnön näkyminen ansioluettelossa saattaa vaikka yllättävästi ratkaista pääsyn haastatteluun tai jopa koko työnhakukisan, koska pyrintöläisiä on mitä erilaisimmissa päättävissä asemissa ympäri Suomen.

Jotta urheilun ulkopuolella arvostettaisiin urheilemista ja muuta urheilutoimintaa sekä sen tuottamaa osaamista vielä nykyistä enemmän, on meidän arvostettava sitä myös itse. Haastan Sinut pohtimaan seuraavia kysymyksiä ja käymään asiasta keskustelua eri yhteyksissä:

Mitä osaamista urheilutoiminta on tuonut Sinulle? Miten urheilu näkyy Sinun ansioluettelossasi? Millaisia kokemuksia Sinulla on urheilu-uran vaikutuksista työnhakuun? Miten rekrytoijana arvostat urheilu-uran ja muun urheilutoiminnan jalostamaa osaamista? Miten tämä arvostus näkyy käytännössä? Miten voisimme tuoda urheilussa opittuja taitoja ja ominaisuuksia nykyistä paremmin esille?

Minä puolestani lupaan järjestää ensi vuonna kesätyöhakujen kynnyksellä kaikille pyrintöläisille avoimen ansioluetteloklinikan!

Tuuli Merikoski

Edustanut Pyrintöä vuodesta 1977 lähtien 🙂