P-Blogi: Vanhemmat mukana lapsen harrastuksessa

Pyrinnön yleisurheilun ryhmänjohtaja ja vapaaehtoistyön vastaava Merja Lahdensuo pohtii blogissaan vanhempien mukanaoloa lapsen harrastuksessa sekä vapaaehtoistyön tuomaa antia.

P-Blogi: Vanhemmat mukana lapsen harrastuksessa

P-blogisivulle

P-Blogi: Vanhemmat mukana lapsen harrastuksessa

Lapsi aloittaa harrastuksen, nauttii harrastuksestaan ja harrastus on hänelle upea juttu. Moni miettii mielessään miksi minun pitäisi osallistua lasten harrastukseen tekemällä vapaaehtoistöitä.

Siitä voidaankin kysyä miksi vapaaehtoistoiminta on tärkeää urheiluseuroille?  Lyhyesti voi sanoa, että ilman vapaaehtoisia ei ole urheilutapahtumia eikä urheilukisoja, eikä välttämättä edes koko harrastusta.

Mutta asiaa voi pohtia useammastakin näkökulmasta. Itse ajattelen, että haluan näyttää lapsilleni, että olen kiinnostunut heidän harrastuksestaan ja heistä. Lasten harrastus kuitenkin rytmittää perheemme arkea ja vanhempien läsnäolo ja rooli tukemassa on merkittävä. Kilpailuissa olen joka tapauksessa paikan päällä, joten miksi en siis tekisi jotain hyödyllistä olemalla kisatoimitsijana ja samalla pääsen seuraamaan nuorten urheilusuorituksia läheltä.

Yksi vapaaehtoistyön eduista on, että pääsen tutustumaan muiden lasten vanhempiin, jopa omien lasten ryhmien ulkopuolelta. Työ seurassa on hauskaa hyvän yhteishengen ansiosta. Aktiivivanhemmista olen saanut myös ystäviä. Hyvään elämään kuuluu tasapaino itsekkyyden, antamisen, sosiaalisen kanssakäymisen ja mielekkään tekemisen välillä. Nämä kaikki vaatimukset täyttyvät seuran talkoohommissa.  Haluan antaa esimerkkiä lapsilleni, että kaikkea ei voi hoitaa rahallisella panostuksella.

Pyrinnön periaate alusta lähtien on ollut yhteisöllisyys eli kaikki osallistuvat toimintaan ja näin saadaan aikaan suuriakin tapahtumia ja kisaelämyksiä lapsille. Siitä hyvänä esimerkkinä on, että Tampereen Pyrintö järjestää 40-50 kilpailua vuosittain ja on Suomen suurin yksittäinen kisajärjestäjä. Suuri kiitos kuuluu meidän laajalle vapaaehtoistoimitsijajoukolle.

Kisojen taloudellinen tuotto mahdollistaa harrastuksen edulliset kustannukset. Kisatuotoilla maksetaan kilpailujen osallistumismaksut, kuljetukset, lisenssit, vakuutukset ja valmentajien korvaukset. Tällä taataan, että myös sosiaalisesti ja taloudellisesti heikommassa asemassa olevilla lapsilla on mahdollisuus mielekkääseen harrastamiseen.

Haasteena on se, että yhä useampi haluaa tehdä hetkellistä vapaaehtoistyötä, sitoutua auttamiseen vain pari tuntia kerrallaan. Tämä toive voidaan toteuttaa sillä, että mahdollisimman moni vanhempi tulee mukaan toimintaan ja vastuuta voidaan jakaa useammalle henkilölle.

Lapsen harrastuksesta voi tehdä myös oman harrastuksensa ja mahdollisesti jopa oppia uusia taitoja. Tapahtuman järjestäminen ja luottamustoimet opettavat muun muassa johtamistaitoja, organisointikykyä, pedagogisia ja sosiaalisia taitoja, joille on myös käyttöä työelämässä.

Paineita tehtävistä ei tarvitse ottaa, tämä ei ole mitään ydinfysiikkaa. Jokainen voi itse määritellä paljonko osallistuu ja mihin tehtäviin haluaa keskittyä.  Pääasia on, että on rohkeutta tarttua toimeen. Mutta jos kunnianhimoa on, niin mahdollisuudet on edetä pitkälle tälläkin uralla.

Sanoisinkin, että vapaaehtoistyö on Tampereen Pyrinnön kantava voimavara.
Merja Lahdensuo
Ryhmänjohtaja 2005
Vapaaehtoistyön vastaava

Takaisin P-Blogisivustolle