Ruuskanen 85,04 Ratinan Loiste Eliittikisoissa

Euroopan mestari Antti Ruuskanen kuittasi komeimmalla mahdollisella tavalla Tampereen Loiste Eliittikisojen voiton ja samalla sarjan kokonaiskilpailun mestaruuden.

Ruuskanen selätti 80 metrin rajan vasta viidennellä heitollaan, mutta kiskaisi viimeisellään 85,04 metrin voittoheiton.1D4_7807

– Kilpailun alku meni nivusen kanssa taistellessa, mutta kahdella viimeisellä kierroksella pystyin heittämään kunnolla, Ruuskanen sanoi.

Eliittikisasarjan voitto on Ruuskaselle uran kolmas ja poiki hänelle 10 000 euron shekin.

Loiste Eliittikisasarjan kaksi muuta palkintosijaa menivät Minna Nikkaselle ja Sanni Utriaiselle, jotka päätyivät tasapisteisiin. Tasapisteissä toinen sija ratkaistiin Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n pistetaulukon perusteella Nikkasen eduksi.

Miesten keihäskilpailua Ruuskasen viimeiseen heittoon asti hallinnut Ari Mannio sijoittui keihäskilvassa toiseksi tuloksella 82,56.

Pekingin MM-kisapaikan loukkaantumisen takia Manniolle menettänyt Teemu Wirkkala teki paluun kilpailuihin, mutta hän jäi alle 80 metrin. Wirkkala oli kolmas tuloksella 78,70.

Ruuskanen sanoi odottavansa huomiseen, ennen kuin vahvistaa olevansa mukana Ruotsi-ottelussa.

– Olisi kova halu heittää maaottelussa, mutta pitää katsoa miltä jalka tuntuu aamulla, Ruuskanen totesi.

Neziri yllätti itsensä, Samuelsson mainiossa vauhdissa

Nooralotta Neziri yllätti itsensä 100 metrin aitajuoksun voittoajalla 13,28. Hän jäi kauden parhaastaan 27 sekunnin sadasosaa. Neziri oli silti tyytyväinen, koska Pekingin MM-kilpailuista paluun jälkeen kiusana on ollut pieni kurkkukipu eikä unirytmikään lähtenyt helpolla kääntymään normaaliksi.

– Eilen ajattelin, että pysty juoksemaan 13,50:n alle. Mutta jos nyt meni 13,2-alkuinen aika, Ruotsi-ottelussa pitäisi pysytyä taas lähelle 13 sekuntia, Neziri totesi.

Pika-aitojen maaottelukatsastuksessa Matilda Bogdanoffin keskittyessä pituushyppyyn toinen ja kolmas olivat Mikkelin Kilpa-Veikkojen Viivi Avikainen ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Emma Koistinen. He juoksivat 13,63 ja 13,69.

Ikaalisten Urheilijoiden Samuli Samuelsson toipui 100 metrillä alun horjahduksesta kilpailun voittajaksi. Hän käänsi juoksun edukseen tuttuun tapaansa vahvalla lopppuvedolla.

Samuelssonin voittoaika 0,2 sekuntimetrin vastatuulessa oli 10,48. Hämeenlinnan Tarmon Hannu Hämäläinen oli Jamaikan Ryan Shieldsin jälkeen kolmas ajalla 10,54. Pika-aituri Elmo Lakka oli maaottelukatsastuksen kolmas.

Samuelsson pinkoi Ratinassa tuplamestariksi. 200 metrin voitto heltisi ajalla 21,13. Jamaikan Ryan Shields oli toinen kesän parhaallaan 21,28 ja kotikentällään juossut Jani Koskela kolmas ennätyksellään 21,29 ennen Kalevan kisojen kolmosta Roope Saarista.

– 100 metriä oli minulta elämäni paras. 10,48 tuollaiseen pieneen vastatuuleen (-0,2m/s) tarkoittaa kunnon myötätuulessa alle 10,40:n tulosta, Samuelsson tuumi.

– 200 metrillä otin kaarteen liian varovaisesti, mutta loppu tuli todella hyvin. Tässä on hyvä lähteä Ruotsi-otteluun.

Salomäki innolla Ruotsi-otteluun

HIFK:n Matilda Bogdanoff ja Sanna Nygård ponnistivat pituushypyssä yli kuuden metrin tulokset Ratinan stadionin märästä radasta huolimatta.

Kalevan kisoissa hopealle jäänyt Bogdanoff voitti kilpailun tuloksella 608 ja Suomen mestari Nygård joutui tyytymään kakkostilaan tuloksella 604. Maaottelukatsastuksen kolmas oli Kenttäurheilijat -58:n Anne-Mari Lehtiö.

Someron Esan Eemeli Salomäki selvitti hankalissa oloissa aloituskorkeutensa vasta kolmannella yrityksellään, mutta tulos 525 riitti kilpailun voittoon.

– Voitto oli se mitä läksin hakemaan. Tänä vuonna aika moni kisa on ratkennut jo aloituskorkeuden ylitykseen se syö fiilistä, Salomäki sanoi.

Salomäki nosti 525:n jälkeen rimaan lukemiin 584, mutta teki tuosta korkeudesta vain läpijuoksun.

– Olen ladannut syyskauden panokset Ruotsi-otteluun. Minulla huonoin tulos maaottelusta on 546 eikä sitä ole tarkoitus huonontaa, 545 tällä kaudella ylittänyt Salomäki sanoo.

Vasa Idrottssällskapin Mikael Westö oli maaottelukatsastuksen toinen tuloksella 515 ja Karhulan Urheilijoiden Tomas Wecksten kolmas.

Vainio-Kaila aitoi ratakierroksella ennätyksensä

Miesten 400 metrin aitajuoksussa Laitilan Jyskeen Joni Vainio-Kaila kohensi kolmannen kerran tällä kaudella ennätystään. Voittoajallaan 51,09 hän kohensi seitsemän sekunnin sadasosaa Kalevan kisoissa juoksemaansa edellistä ennätystä.

– Keli oli raskas, mutta alla oli hyvä sileän juoksu, Vainio-Kaila muistutti 48 sekunnin alituksestaan 22-vuotiaiden SM-kilpailuissa.

– Vähän kilpailua lisää ja 51 sekuntiakin alittuu, Vainio-Kaila suunnitteli ensi viikon Ruotsi-ottelua.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Petteri Monni sijoittui toiseksi, mutta hän jäi ajallaan 52,22 reilun sekunnin Vainio-Kailasta.

Turun Urheiluliiton Venla Paunonen voitti naisten 400 metrin aitajuoksun ajalla 58,61. Myös Kenttäurheilijat-58:n Hilla Uusimäki alitti ajallaan 59,72 minuutin rajan. Kovimmin aloittanut Helsingin Kisa-Veikkojen Anniina Laitinen kangistui kolmanneksi.

Naisten keihäänheitossa Tohmajärven Oona Sormunen ohitti viimeisellä heitollaan Pekingin MM-matkasta toipuvan Tampereen Pyrinnön Sanni Utriaisen. Sormusen voittoheitolle kertyi mittaa 57,31 ja Utriainen oli toinen 56,99 metrin heitolla.

– Olen kolme viime viikkoa heittänyt hiekalta. Sepon (Räty) kanssa oli ajatuksena, että tässä kilpailussa taas totutellaan kovempaan alustaan Ruotsi-ottelua varten. Tuntui kuitenkin siltä, kuin ei olisi ollut jalkoja lainkaan, Sormunen kertaili.

Utriainen piteli vatsaansa kilpailun jälkeen. Vatsakramppi söi heitosta tehoja.

– Neljännen kierroksen kohdalla ajatellin, että onko nyt vasta neljäs kierros, Utriainen kertaili tuntojaan.

Simpeleen Urheilijoiden Heidi Nokelainen sijoittui kolmanneksi tuloksella 55,62.

– Pari hyvää tarjousta noissa heitoissa oli, mutta kun ei saa keihäs asentoon, Nokelainen harmitteli.

Rautanen voitti Lällän

Laura Rautanen ja Sini Lällä kävivät hyvän kilpailun naisten korkeushypyn voitosta. Rautanen ylitti 182 onnekkaasti heti ensimmäisellään ja Lällä vasta kolmannellaan. Se ratkaisi voiton Rautaselle.

Lällällä oli hyviä yrityksiä myös ennätyskorkeudestaan 185. Hän nousi komeasti riman päälle, mutta huono asento riman päällä tipautti riman telineiltä joka yrityksellä.

IF Länkenin Anders Lindahl oli 1500 metrin maaottelukatsastuksen paras suomalainen. Hän sijoittui Puolan Grezegorz Kalinowskin jälkeen toiseksi ajalla 3.46,21 ja Parikkalan Urheilijoiden Panu Jantunen oli kolmas ennätyksellään 3.46,71.

Suomen mestari Ilari Piipponen juoksi voitosta viimeiseen kaarteeseen, mutta kangistui loppusuoralla kuudenneksi Porin Yleisurheilun Tommi Sundellin taakse. Lopussa löysänneen Piipposen aika oli 3.48,88.

Vesisade kiusasi avauslajeissa

Vesisade verottitulostasoa Tampereen Loiste Eliittikisojen ensimmäisissä lajeissa.

Syksyä kohden kuntoutuva IK Falkenin Karin Storbacka sijoittui 800 metrillä Venäjän Jevgenia Subbottinan jälkeen toiseksi ajalla 2.05,08. Seuratoveri Zenitha Eriksson oli kolmas ajalla 2.07,49.

Nopeuttaan kokeillut estejuoksija Camilla Richardsson oli 12:s ja jäi loppuajallaan 2.18,21 neljä kymmenystä ennätyksestään.

Lapinlahden Veikkojen Sanna Kämäräinen liukasteli kiekkoringistä parhaalle kaarelleen mittaa 55,09, joka riitti kilpailun voittoon. Maaottelukatsastuksen toinen ja kolmas olivat Tampereen Pyrinnön Tanja Komulainen ja Joensuun Katajan Katja Hirvonen hieman yli 50 metrin tuloksin.

Naisten estejuoksun maaottelukatsastuksessa paras suomalainen oli toistakymmentä sekuntia ennätystään parantanut Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Saara Nikander ajalla 10.42,46. Miesten kolmiloikassa Kenttäurheilijat -58:n Tuomas Kaukolahti antoi vankimman maaottelunäytön ponnistamalla 15,80.

Timo Mustikkamaa heitti kauden kärkituloksen

Miesten 100 metrin kelauksessa Espoon Tapioiden Esa-Pekka Mattila luokasta 54 kelasi nopeimmin 15,53 ja Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Henry Manni luokasta 34 toiseksi nopeimmin 16,84. Eri luokat kilpailivat yhteislähtönä.

Henry Manni on tänä kesänä parantanut luokan 34 Euroopan ennätyksiä neljällä eri matkalla 200, 400, 1500 ja 5000 metrin kelauksessa. Marko Hyytiäisen valmentama Manni on maailman monipuolisimpia kelaajia, joka menestyy sekä pikamatkoilla että kestävyysmatkoilla.

Järjestävän seuran Tampereen Pyrinnön Timo Mustikkamaa luokassa 37 heitti kiekkoa 38,36. Se on kauden kotimainen kärkitulos ja sijoittuu tämän vuoden maailmantilaston 19:nneksi.

Teksti: yleisurheilu.fi
Kuva: Tapio Nevalainen