Tarina 1/120: Pyrinnölle joka vuosi on juhlavuosi!

”Räntäsateisena syyskuun sunnuntaina 120 vuotta sitten kylvettiin Pyynikin jyhkeitten honkien suojassa ensimmäinen kylvös järjestetyn urheilutoiminnan alkuunsaamiseksi Tampereella. Tästä kasvoi elinvoimainen ja monihaarainen puu. Kaatumatta se on seisonut paikoillaan jatkuvasti voimistuen ja kasvaen.”

Näin on kirjoitettu Pyrinnön 50-vuotishistoriikissä.  Kuusi intomielistä perustajajäsentä ei voinut edes unelmoida, että heidän kylvöstään kannetaan satoa vielä 120 vuoden kuluttua.

Vuoden 1896 perustamiskokouksessa suurimmaksi ongelmaksi nousi seuran nimen löytäminen.  Jopa väittelyn asteelle kohonneen keskustelun Jussi Hellsten laukaisi: ”Olkaa te vaiti, pojat, pyrkimään me ruvetaan, siis Pyrintö sen nimen pitää olla.”

Pyrintö oli ensimmäiset vuodet puhdas voimisteluseura. Yleisurheilu, silloin rata- ja kenttäurheilu,  tuli ohjelmaan 1900 ja ensimmäiset kilpailut pidettiin Tammelan niityllä. Lajeina 100 m juoksu, kuulantyöntö, keihäänheitto, korkeushyppy, pituushyppy, kiekonheitto ja kolmiloikka.

Seuraavaksi lajikirjoon tulivat painonnosto ja paini. Talviurheilulajeista ensimmäisenä mukaan tuli hiihto. Silloin elettiin talvea 1901. Ja pari vuotta siitä  Pyrintö oli myös pyöräilyseura.

Vuoteen 1902 Pyrintö oli pelkästään naisten seura.  Naiset olivat alkaneet oma-aloitteisesi voimistella huvikseen että terveydekseen.

Pikaluistelu tuli seuran ohjelmaan ensimmäisen kerran  1903 ja oli ohjelmassa vuoteen 1971. Laji palasi seuraan viime vuonna  eli taukoa kesti  44 vuotta!.

Myös jalkapalloilu  oli Pyrinnön ohjelmassa, vaikka tätä paikalliset lajitietäjät eivät tahtoneet uskoakaan. Pyrintö liittyi Suomen Palloliiton jäseneksi jo 1908.

Kaupungin uusi uimalaitos valmistui 1908 ja uimareita oli kohta Pyrinnössä.

Jo kolmen ensimmäisen vuosikymmen aikana Pyrinnöllä oi syytäkin puhua monipuolisuuden puolesta. Jo edellä lueteltujen lajien lisäksi seuran ohjelmaan kuuluivat myös ammunta ja jääpalloilukin. Jääkiekkoilussa Pyrinnöllä on vuodelta 1928 jopa SM-hopea.

Suunnistus tuli virallisesti ohjelmaan 1932, pesäpallo jo 1925. Keilailujaosto syntyi 1938. Ja viime vuosina menestyksessä kylpenyt koripallo otti ensimmäiset askeleet 1941.

Kun muistamme  vielä mäkihypyn ja tuoreimman lajimme Cheerleadingin, voimme räknätä, että Pyrintö on kylvänyt  siemenen 18 urheilulajille.

”Joskus tuhohyönteiset ovat yrittäneet sen kasvuvoimaa heikentää – vähäksi aikaa onnistuneetkin – mutta pian se on levittäytynyt yhä tuuheampana kohti aurinkoa.”

Tämä on Hakasen virallinen tarina –  liian asiallinen – ei sovi tyyliisi, miettii moni!

Jarmo Hakanen