Evilästä Pyrinnön valmennuspäällikkö

Pituushypyn ex-huippunimi Tommi Evilä on valittu Suomen Urheiluliiton (SUL) Tampereen kaupunkivalmennuskeskuksen sekä Tampereen Pyrinnön valmennuspäälliköksi.

Tampereen kaupunkivalmennuskeskuswoolrich online outlet on pääkaupunkiseudun ja Jyväskylän kaupunkivalmennuskeskuksen ohella keskeisessä roolissa SUL:n uudistuvassa valmennusorganisaatiossa.

Jyväskylässä valmennuspäällikkönä toimii pikajuoksu-uransa tähän kauteen päättävä Hannu Hämäläinen. Pääkaupunkiseudun Valmennuspäälliiköt-1valmennuspäällikkönä toimii kokenut valmentaja Antti Leskinen. Valmennuspäälliköt toimivat SUL:n valmennusjohtajan Jorma Kemppaisen alaisuudessa.

– Meidän kärkiurheilijoista 47 prosenttia asuu näillä kolmella paikkakunnilla tai niiden läheisyydessä. Nyt valitut valmennuspäälliköt alkavat kehittää noiden seutukuntien yleisurheilua ja sitä, kuinka kaikki resurssit saadaan tukemaan ja parantamaan päivittäisvalmennusta. Apunaan heillä on paikkakuntien kärkiseurat, urheiluakatemiat ja muut huippu-urheilun parissa toimivat tahot. Näin pystytään luomaan aikaisempaa vahvempia valmennusosaamisen kehtoja, Kemppainen sanoo.

Kolme valmennuspäällikköä ei kuitenkaan riitä pyörittämään koko järjestelmää?

– Valmennuspäälliköiden lisäksi tarvitaan valmennuksen ammattilaisia ja vapaaehtoispohjalta toimivia henkilökohtaisia valmentajia. Yhteistyössä Olympiakomitean ja muiden yhteistyökumppanien kanssa SUL hakee noin 15 nuorten olympiavalmentaja -nimikkeellä Woolrich Parka toimivaa valmentajaa täysipäiväisiin työsuhteisiin. Nämä valmentajat sijoittuvat eri puolelle Suomessa, ei ainoastaan näihin kolmeen keskukseen, Kemppainen sanoo.

Evilä jatkaa suvun perinnettä
Tampereen kaupunkivalmennuksen ja Pyrinnön valmennuspäälliköksi ryhtyvä Tommi Evilä jatkaa perheen perinnettä. Evilän isä, Juhani toimi poikansa valmentajana, ja oli pitkään myös Suomen Urheiluliiton (SUL) pituushypyn lajivalmentajana. Evilän isoisä Jaakko Evilä oli 1964 KooVeen valmennusryhmässä mukana, kun joukkue otti jääkiekon SM-sarjassa hopeaa.

– Sitä voisi ajatella, että valmennus on periytynyt isältä pojalle, mutta tärkein syy omalla kohdalla ryhtyä tähän oli intohimo. Tein 17-vuotiaana sen valinnan, että yleisurheilu on minulle se juttu, ja siellä se intohimo yhä lepää, Evilä sanoo.

Evilä, 36, nousi isänsä valmennuksessa kaikkien aikojen parhaaksi suomalaiseksi pituushyppääjäksi: Ura toi muiden muassa MM-pronssia, EM-hallien pistesijoja, 13 mitalia Kalevan kisoista ja edelleen voimassa olevan Suomen ennätyksen 822.

Isänsä kanssa Evilä otti myös tuntumaa siihen, kuinka valmennetaan ja kuinka muiden valmentajien kanssa toimitaan.

– Olin isäukon oikeana kätenä, kun hän oli lajivalmentajana. Opin silloin, miten asioita esitetään valmentajille ja urheilijoille, Evilä sanoo.

Valmennuspäällikkönä Evilä haluaa olla jakamassa omaa vuosien kokemuksen tuomaa ja uran jälkeen Kuortaneella ammattivalmentajatutkinnolla päivitettyä tieto-taitoa.

– Urheilumaailma on se mitä minä osaan. Haluan välittää valmentaja-urheilijapareille sen tiedon, kuinka toimia niin, että välttää niitä sudenkuoppia mitä minulla omalla uralla oli, Evilä sanoo.

– Haluan ehdottomasti toimia valmentajien kanssa, olla tukemassa heitä arjen valinnoissa ja siirtää heille kaikkea sitä informaatiota, jolla huipputasolle tähtäävä yleisurheilu mahdollistuu.

Uusin temppu ei aina ole paras
Evilän mukaan rajalliset resurssit ovat valmennuksessa haaste, eivät este menestykselle.

– Haluan tuoda mukaan uusia virikkeitä, mutta yhtä lailla maksimoida olemassa olevien resurssien käytön. Tulen painottamaan huolellisuutta, eli osataanko käyttää niin välineissä ja kuin asiantuntijoissa riittävästi olemassa olevia resursseja. Luulen, että se tulee olemaan monelle silmiä avaava kokemus, että uusin temppu ei aina ole paras. Tekemisessä minä painotan enemmän sitä miten kuin mitä.

Evilän mukaan hänen toinen roolinsa kotiseuransa Tampereen Pyrinnön valmennuspäällikkönä tukee Tampereen kaupunkivalmennuskeskuksen päällikön roolia.

– Minusta tässä ollaan menossa enemmän ruotsalaiseen malliin, jossa lisätään seurojen valtaa ja kykyä vaikuttaa asioihin. Ja hyvä niihin, seuroissahan ne maajoukkueurheilijat kasvavat. Olen kuullut, että Pyrinnössä jengi on hyvällä ja odottavalla mielellä, eli tässä päästään hyvällä jalalla liikkeelle.