Jarkko Järvenpää oli SM-maastojen kuningas

Pyrintöläisittäin ei olisi juuri paremmin voinut mennä SM-maastoissa. Pistepottiin kertyi peräti 34 SM-pistettä, joka on ylivoimaisesti eniten tällä vuosituhannella. Huikeinta oli Jarkko Järvenpään,30, juoksut; ensin selkeä voitto 12 kilometrillä, neljää tuntia myöhemmin pronssia neljältä kilometriltä. Ja kuin mausteeksi Jarkko toi vielä seuralleen pronssia IMG_8923joukkuekilpailussa Jaakko Laakson ja Pasi Huhtalan kanssa.

Nopeasti laskien Jarkon osuus Pyrinnön pisteistä oli tasan puolet!

Jarkolle oli Vierumäen golfrata mieluinen juoksualusta, aika tasainen ja jalkineiksi ei tarvinnut panna piikkareita. –Menohalut olivat kovat, jopa hieman pidättelin alkukilometrien aikana. Kärkikolmikko erottui varsin aikaisin ja Arttu Vattulaisella oli eniten menohaluja,

Vattulaisen vauhti alkoi hiipua seitsemän kilometrin kohdilla, jolloin ranskalaissuunnistaja Frederic Tranchand siirtyi hetkeksi vetojuhdaksi. Jarkko teki lopullisen ratkaisunsa 2,5 kilometriä ennen maalia. Tranchand jäi nopeasti kolmisenkymmentä metriä, mutta sinnitteli kuitenkin hienosti hopealle häviten mestari-Jarkolle 14 sekuntia.

Jarkko oli maaliin tulleessaan kuin olisi palannut saunalenkiltä. YLE:n Petra Manner kysyi milloin voit antaa haastattelun? Tähän Jarkko vastasi: Sopii heti. Nyt et saanutkaan haastella voittajaa ranskaksi!”

Lyhyen matkan pronssi oli osoitus Jarkon kovasta kevätkunnosta. Varmasti 12 kilometriä painoi jaloissa. Jarkko tunnustikin, että ensimmäinen kilometri oli nahkeahkoa. Kuitenkin mies nousi vielä voittotaisteluun. mutta kiriherkimmät Topi Raitanen ja Samu Mikkonen veivät kirkkaimmat mitalit.

Jaakko Laakso,24, sairastui syksyllä. Lääketiedettä opiskeleva puolimaileri poti sydänlihastulehdusta. Ennusteet eivät luvanneet hyvää tälle kesälle, mutta Jaakko on päässyt hämmästyttävän nopeasti hyvään juoksukuntoon.  Mutalan mies rutisti hänelle ylipitkän vedon eli neljä kilsaa upeasti sijoittuen 13:ksi ja häviten voittajalle vain 48 sekuntia.

-Olen ihmeissäni ja samalla valmennettavani puolesta iloinen, valmentaja Lauri Hollo hehkutti Jaakon esitystä.

Pasi Huhtala ei vielä viikkoa ennen tiennyt, että juoksee SM-maastoissa. –Jarkko houkutteli ja lupauduin. mieluisa mitali, triathlonisti Pasi säteili.

Julius Mäkinen kaatui, kuroi kärjen kiinni ja oli kolmas!
IMG_8916Julius Mäkinen,16, on kova kaveri. Se tuli kertaalleen todistetuksi Vierumäen maastoissa. Kun vajaa kilometri oli juostu, Julius söi hiekkaa reittiin kuuluvassa montussa. Kärki karkasi siinä lepopaikassa kymmenien metrien päähän.   Ei muuta kuin kärki kiinni ja mitalinälkään tyydyttämään. Hetken Julius pysyi kärkiporukassa, mutta vähitellen kaksi poikaa alkoi tehdä rakoa.

Julius juoksi lopun mitali mielessä. Kiri puri kuten oli odotettukin, Julius nappasi pronssia. Kun Mikko Eerola oli 16. ja Henrik Asklöf 29. Pyrintö sai todellisen yllätysmestaruuden.

Ikävämpää oli Eemil Piipon kaatuminen samaan kuoppaan kuin mihin Juliuskin. Eemiltä meni nilkka ympäri. Harmi ja vielä toisen kerran harmi.IMG_8919

Tyttötrio Jemina Forss (13.), Kiia Keinonen (18.), Aino Sikkinen (22.) otti joukkuepronssia. Lotta Eerola oli 24. jääden Ainolle kaksi sekuntia.

Suunnistajille plussaa!
Suunnistusliitto järjesti SM-maastojen yhteydessä nuorten sarjan suunnistajille testijuoksun. Aivan loistava idea!

Pyrintöläisiä suunnistajia oli mukana nyt toistakymmentä. Kun lajiliitot sovittelevat vielä kilpailupäiviä, pihkaniskojen määrä kaksinkertaistuu helposti.

Pyrintö ei ole juhlinut tällä vuosituhannella SM-maastoissa. Peräti viidesti seuran pistepotti on ollut pyöreä nolla. Vain kerran, viime vuonna, on päästy kaksinumeroiselle luvulle. Nyt sitten peräti 34 pistettä ja seurakilpailussa Turun, Lahden ja Jyväskylän jälkeen neljästila!

Miesten joukkuepronssi oli myös harvinaista herkkua. Edellisen kerran mitali tuli epävirallisen tutkimuksen tuloksena vuonna 1984!

Pyrinnön SM-pisteet maastoissa.
2000             0                    2009            0
2001              0                    2010             3
2002             0                    2011             4
2003             9                    2012             7
2004             7                    2013             7
2005             5                    2014             6
2006             3                    2015             7
2007             0                    2016             12
2008             8                    2017           34

IMG_8909

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teksti: Jarmo Hakanen
Kuvat: Harri Raivio ja Lauri Hollo