Pyrintö jatkoi voittokulkuaan Nuorten Jukolassa ja myös pyöräsuunnistajat menestyivät

Elokuun alussa Tampereen Pyrintö voitti suuren Ungdomens Tiomila -suunnistusviestin Ruotsissa.  Elokuun puolenväli jälkeen oli kotimaisen Nuorten Jukolan vuoro Porvoossa. 160 joukkuetta asettui Kokonniemen liikuntakeskuksen lähtöviivalle. Mukana oli kovia ulkomaisia joukkueita Ruotsista, Virosta, Liettuasta, Venäjältä ja nyt ensimmäistä kertaa myös Walesista.

Viime vuonna Pyrintö otti peräti kaksoisvoiton. Nytkin valmentaja Lammikko lupaili ennen viestiä Sportmagasinetin tv-haastattelussa voittoa.

Pyrinnön ykkösjoukkueen avaajana toimi Akseli Konttila, 15. Akseli suoriutui hyvin polkurikkaasta, mutta yllättävän vaativasta maastosta ja tuli vaihtoon 27:ntenä, 2.38 minuuttia kärjessä olleesta ruotsalaisjoukkueesta jääneenä. “Raskasta oli, muttei tullut virheitä”, sanoi Aksu lähes hellekelissä juostun osuutensa jälkeen.

Toisella osuudella Leo Matinheikki, 16, juoksi tapansa mukaisesti: virheettä ja vauhdikkaasti. Koko kisan  nopeinta vauhtia suunnistanut ’Lexa’ juoksi kärjen jo puolimatkaan mennessä kiinni. Vaihtoon punavalkoinen vauhtikone saapui toisena vain 2 sekuntia Helsingin Suunnistajista.

Kolmannella osuudella Silja Yli-Hietanen, 14, suunnisti kärjessä koko matkan vauhdikkaasti ja virheittä. Silja tuli vaihtoon toisena Helsingin Suunnistajien Minja Nietulan mennessä loppusuoralla ohi tultuaan koko matkan peesissä.

Neljännellä osuudella Aapo Liponkoski, 13, karkasi selvään johtoon ja tuli vaihtoon 1.43 minuuttia ennen Helsingin Suunnistajia.

Viides osuus oli 16-vuotiaiden tyttöjen osuus. Pyrinnöltä tulessa oli jo kokenut 14-vuotias Ilona Tikkakoski. Ilonalle tuli pieniä virheitä siellä täällä juostuaan yksin kärjessä. Gps-seuranta olikin jännittävää katsottavaa, kun HS:n Emilia Tala, myös 14, lähestyi. Ilonalle tuli vaativalle 8. rastille 2 min virhe. Mutta samalla rastilla myös HS:n Tala pummasi ja niin Espoon Suunnan kova 16-vuotias Melina Lahdenperä lähestyi ja  ajoi HS:n kiinni 8. rastilla. Mutta Ilona oli kuin olikin löytänyt rastin vähän ennen ja lähti eri reitinvalinnalla kohti 9. rastia kuin HS:n ja EsSun kaksikko. Vaihtoon TP tuli 21 sekuntia ennen HS:ää ja 26 sek ennen EsSua. Muut olivatkin jääneet jo yli 6 minuutin päähän. Voittokamppailu käytäisiinkin näiden kolmen joukkueen kesken.

Kuudennella osuudella oli vuorossa 18-vuotiaat tytöt. Pyrinnön Lotta Eerola, 17, piti takaa-ajajat kurissa varmalla juoksullaan. “Jalat on raskaat”, sanoi Lotta jo ennen lähtöä valmentaja-Lammikolle. ’Älä välita jaloista – keskity suunnistukseen’ oli coachin ohje. “Juoksu ei kyllä kulkenut yhtään. Pieniä virheitäkin tuli mutta pidin paketin kasassa”, kertoi Lotta maalissa. Espoo pysyi takana 28 sekuntia. Sen sijaan Helsinki oli jäänyt jo 4.42 minuutin päähän.

Ankkureiden taistossa Lotan kaksoisveli Mikko Eerola, 17, suunnisti lähes virheettä, mutta niin suunnisti myös Espoon Mikko Tervakangas. Ero pysyi 40-50 sekunnin välillä. Kahdeksannella rastilla gps-pallukoita jännitettiin kisakeskuksen screeniltä ja näytti jo siltä, että Tervakangas nappaa kaimansa Mikon kiinni, joka teki rastille pienen (20 sekuntia) virheen. Mutta juuri ennen rastia myös EsSu teki pienen koukkauksen ja niin TP piti reilun 30 sekunnin johtonsa.

Ja kun loppumatka sujui Pyrinnöltä virheittä, pääsi seura juhlimaan toista peräkkäistä voittoon. EsSun  jäi lopulta 54 sekuntia.

Pietarilainen Nord West yllätti 3. sijallaan jättäen loppusuoralla Helsingin Suunnistajat neljänneksi ankkureiden kovimmalla osuusajalla.

Nuorten Jukola Porvoossa OK Trianin isännöimänä oli hyvin järjestetty ja jännittävä kisa. Tosin joku totesi, että jalkapallo on peli, jossa pelataan 90 minuuttia ja lopulta Saksa voittaa, mutta Nuorten Jukola on suunnistusviesti, jossa suunnistetaan 7 osuutta ja lopulta Pyrintö voittaa.

Kovin kaukana tuo heitto tosin ei olekaan, sillä viimeisenä 20 vuotena Pyrintö on voittanut peräti 9 kertaa – voittoprosentti siten lähes käsittämättömän kova eli 45 %! Ja mukana tuossa 20 vuodessa on vuoden 2010 oma kisajärjestely ja vuosien 2001 ja 2002 hylkäykset ykkösjoukkueella. Nytkin TP2 hylättiin 6. osuudelta.

Nuorten Jukolasta SportMagasinet teki hienon ohjelman. Se löytyy Ylen Areenasta, https://areena.yle.fi/1-3823343#autoplay=true  Pyrintö on hienosti esillä – kannattaa katsoa!

 

Arvokisamitaleita Pyrinnön pyöräsuunnistajille

Myös Pyrinnön pyöräsuunnistajat ovat menestyneet elokuussa erinomaisesti. Ensin EM-kisoissa Ranskan Orleansissa Saara Yli-Hietanen, 17, nappasi 2 henkilökohtaista kultamitalia, pronssin ja 17-vuotiaiden viestikullan. Kultajoukkueessa mukana oli myös Kaarina Nurminen, 15. Myös Juha Lilja, 18, ja ensikertaa Suomi-paidan päälleen pukenut Antti Rissanen, 16, polkivat hienosti sijoille 4-5. Viestissä Juha otti EM-hopeaa.

Elokuun lopussa nuorten 20-v MM-pyöräsuunnistuksissa Liettuassa Saara Yli-Hietanen ja Kaarina Nurminen ottivat vaiherikkaassa viestikisassa MM-kultaa. Juha Lilja nappasi MM-pronssia sprintissä.

Sprintti:
Saara 3.
Antti 5.

Keskimatka:
Saara 1.
Kaarina 3.
Juha 4.

Pitkä matka:
Saara 1.
Juha 5.
Kaarina 6.

Viesti:
Saara ja Kaarina 1.
Juha 2.

M17 Suomi tuli 3. maaliin mutta hylättiin, kun Eerik ajoi vahingossa uran ulkopuolella, kun luuli uran menevän siinä. Ranskassa ei saa oikoa urien ulkopuolella.

Kaarina ja Antti 3. epävirallisessa sprinttiviestissä.

Sprintti:
Saara 3.
Antti 5.

Keskimatka:
Saara 1.
Kaarina 3.
Juha 4.

Pitkä matka:
Saara 1.
Juha 5.
Kaarina 6.

Viesti:
Saara ja Kaarina 1.
Juha 2.

M17 Suomi tuli 3. maaliin mutta hylättiin, kun Eerik ajoi vahingossa uran ulkopuolella, kun luuli uran menevän siinä. Ranskassa ei saa oikoa urien ulkopuolella.

Kaarina ja Antti 3. epävirallisessa sprinttiviestissä.