Pyrinnölle 25manna-voitto!

Pyrintö on saavuttanut seurahistorian toisen voiton arvostetussa 25-mannassa.

Tampereen Pyrintö voitti maailman parhaan suunnistusseuran tittelin sateisessa Botkyrkassa lauantaina kisatussa 25-mannaviestissä. 25-henkisessä joukkueessa tarvitaan koko seuran panosta, kun samassa joukkueessa voitosta on taistelemassa niin junnut, pääsarjalaiset kuin ikähenkilötkin. Pyrinnön äärimmäisen kovasta joukkueesta kertoo jotakin myös se, että joukkueen 25 suunnistajasta kymmenen on kilpaillut tänä vuonna maajoukkueessa arvokisoissa. Viestin kaksi ensimmäistä osuutta ovat yksilöosuuksia, jonka jälkeen seuraa viisi neljän suunnistajan osuutta. Kolme viimeistä osuutta suunnistetaan jälleen yksin.

Viestin ensimmäiset osuudet sujuivat tasaisen varmasti ja Pyrinnön ero kärkeen oli suurimmillaan miesten viidennen osuuden jälkeen noin 2,5 minuutissa. Jo ennen viimeisiä yksilöosuuksia alkoi näyttää siltä, että kilpailu on kahden seuran kauppaa, kun IFK Göteborg ja Pyrintö karkasivat muilta. Naiset ovat perinteisesti juosseet viestin 3. osuuden, mutta tälle vuodelle uudistetussa osuusjaossa naiset olivat saaneet kuudennen ja jopa ratkaisevan yhteisosuuden. Naisten mukaan tossu kulki Botkyrkan maastoissa erinomaisesti ja tästä syystä Lotat Eerola ja Karhola sekä Sonja Kyrölä ja Anni-Maija Fincke nostivat Pyrinnön vain kahden sekunnin päähän kärjestä.

Miehet seitsemännellä ja 23. osuudella pysyivät kärjen tuntumassa, jolloin Johan Runesson pääsi taistelemaan toiseksi viimeisellä eli 24. osuudella IFK Göteborgin norjalaisen maajoukkuesuunnistajan Eskil Kinnebergin kanssa jopa koko kilpailun ratkaisemisesta. Johan saavutti Eskilin alkumatkan jälkeen pitkällä rastivälillä, ja miehet etenivät loppuosuuden yhtä matkaa. Johan onnistui kuitenkin nostamaan Pyrinnön kilpailussa ensimmäisen kerran johtoon vaihtaen juuri ennen IFK Göteborgia.

Viestin ratkeaminen oli varsinainen jännitysnäytelmä, kun Venla Harju pääsi ankkuriosuudelle ainoastaan sekunnin ennen IFK Göteborgin Sara Hagströmiä. Alkumatkan haastavassa maastossa naiset suunnistivat yhdessä pummaten useammankin kerran, mutta viestin ratkeaminen tapahtui Venlan mukaan muutamaa rastia ennen maalia, kun jälleen virhettä tehdessään hän sai itsensä kiinni ja meni rastille, mutta Sara ei enää seurannutkaan. Lopulta Venla saapui maaliin 1min 38sekuntia ennen IFK Göteborgia, joten koko joukkueella oli hyvin aikaa ottaa voittoisa ankkuri maaliin.

Pyrinnön voitokkaassa joukkueessa juoksivat:

  • 1. osuus: Elias Kuukka
  • 2. osuus: Saila Kinni
  • 3. osuus: Janne Märkälä, Leo Matinheikki, Jarkko Huovila, Jouni Mähönen
  • 4. osuus: Ilona Tikkakoski, Annika Viilo, Aapo Liponkoski, Mikko Heinämäki
  • 5. osuus: Tobia Pezzati, Anton Kuukka, Aleksi Niemi, Florian Howald
  • 6. osuus: Lotta Eerola, Anni-Maija Fincke, Sonja Kyrölä, Lotta Karhola
  • 7. osuus: Antti Saikko, Mikko Eerola, Teemu Eerola, Leo Laakkonen
  • 23. osuus: Tuomo Haanpää
  • 24. osuus: Johan Runesson
  • 25. osuus: Venla Harju

Samassa keskuksessa kilpailtiin myös tasan 20 vuotta sitten, jolloin Pyrinnön sijoitus oli 4. Tuosta joukkueesta tänä vuonna voittamassa olivat edelleen Annika ViiloTuomo HaanpääJanne Märkälä ja Jouni Mähönen.

Mukana matkassa oli tänä vuonna neljä joukkuetta, joten 25-mannassa Södertäljen lähistöllä kirmasi yhteensä sata pyrintöläistä suunnistajaa.

*Kisasivut: 25manna.se
*Uutinen Ruotsin suunnistusliiton sivulla: svenskorientering.se
*Pyrinnön sijoitukset 25-mannassa aiempina vuosina

Teksti: Saana Vahvelainen
Kuvat: Severi Kymäläinen ja Teija Liponkoski

Lue lisää kisajärjestäjien sivuilta.

Paljon Onnea!