Ella 190, Urho 556!

Juurikaan upeammin ei olisi voinut pamahtaa Pyrinnön urheilijoiden hallikausi käyntiin.  Paljon lupaavia tuloksia nähtiin Pirkkahallin kansallisissa ja kuin mausteeksi kaksi kv. luokan tulosta!

Ensin tuore pyrintöläinen Ella Junnila,20, iloitteli korkeuspaikalla siihen malliin, että jopa asiantuntijakatsomokin sai hieraista pariinkin kertaan silmiään. Ylitykset 170 ja 180:stä kertoivat jo jotain, mutta hyppy 185:stä paljon enemmän.

Kun rima nostettiin EM-hallirajakorkeuteen 190, aika moni oli olisi lyönyt vetoa ylityksen puolesta.  Ja niinhän siinä sitten kävikin. Ella floppasi yli ja varmisti näin paikan EM-halleihin heti talven avauskisassa. Eipä ollut hassumpi debytointi uudessa seurassa!

Huikeasta tuloksesta huolimatta Ella oli kisan jälkeen varsin tyyni. Ei suurempia iloitteluja, toki tyytyväisyys paistoi kasvoilta, muttei sen kummempaa.

Nyt on kolme kv. kisaa ja Ellan kansallinen kilpailu huipentuu Kuopin SM-halleihin helmikuun lopulla.

Ellan valmentaja Jouko Kilpi myhäili kisan jälkeen, muttei sortunut ylisanoihin.  Virtain Urheilijoiden mies ei tee itsestään numeroa, vaikka onkin tällä hetkellä ylivoimaisesti Suomen paras korkeushyppyvalmentaja.

Kohta Ellan ylityksen jälkeen saatiin iloita Pirkkahallin toisessa päässä. Urho Kujanpää,20. varoitteli nousukunnostaan viime lauantain kissassa Pajulahdessa. Silloin ylittyi 545 ja yritykset 556:stä olivat ns. hilkulla.

Urho aloitti Pirkkahallin kisan totutulla tavallaan eli aavistuksen hyppyhaku päällä. Aloituskorkeus 500 toisella, 515 ekalla, 525 vaati kaksi yritystä kuten myös 540. Sitten rävähti ennätyskorkeus 556 ylittyi heti ensimmäisellä yrityksellä.

Sitten rima hinattiin EM-hallirajakorkeuteen 565.  Urho vaihtoi työkalukseen jäykempään putken. Ensimmäinen yritys oli uskonvahvistusta, sinunkaupat seipään kanssa. Ja sitten toinen yritys oli täyttä totta. Upea ponkaisu, teknisesti jäi vain hitusen korjattavaa. Tällä kertaa tuli vielä rasti, mutta ylitys voi tapahtua jo 26. päivä Ruotsissa tai sitten lauantaina 2. helmikuuta Ideaparkin seiväskisassa.,

Kun mies on saanut harjoitella terveenä, opiskelu maittaa ent. Tampereen teknisessä yliopistossa ja kotiovelta matkaa Pirkkahallille on pari kilometriä eli sopiva alku- ja loppuverryttelylenkin verran, asiat ovat mallillaan!

Urhon valmennuksesta vastaavat isä-Hannu ja Raimo Eskola, joka on muutoin Hämeen ensimmäinen viiden metrin seiväsmies. Siitä on toki vuosia, sillä Rami juhlii omalla tyylillään 70-vuotissynttäreitä lähempänä kesää.

Kauden avaus oli muillekin pyrintöläisille kuin Ellalle ja Urholle lupaavan onnistunut.

Joel Turkalla,17, alkaa juoksu kulkea, nyt 60 metrin finaaliaika 7,22 lupaa kovaa kyytiä pidemmilläkin matkoilla.

Villle Aarnivala,22, lähti aavistuksen tahmeasti, mutta rutisti viimeiset kymmenet metrin vanhaan malliin. Kello pysähtyi ajassa 22,34.

Hyvä oli myös nuoren Eino Perämaan, 15, kauden avaus, Aika 24,98 on mittaa venähtäneelle pojalle lähes kiitettävä.

Tasaisen kasin juoksun neljäksi rutistanut Eero Pöyry sai loppuajakseen 1.58,39, josta voi hallikaudellakin vielä tippua sekunti jos toinenkin.

Kun naisten korkeushypyssä rima oli kv-korkeuksissa, miehet tyytyivät paljon vähempään.  Daniel Kosonen ,1, floppasi ”vain” 198.  Vain siksi, että viikko sitten Daniel ylitti 211 Pajulahdessa urheilulukioiden talvikisoissa.

Urhon huikeiden hyppyjen varjoon jäi vähän Jami Siiran,17, seivästaivutukset. Vielä ei ennätyskorkeus 485 ylittynyt ja pöytäkirjaan kirjattiin 470, joka on Jamille rutiinia.  Seuraava pyrintöläinen viiden metrin ylittäjä kasvaa vielä hetken korkoa.

Alisa 25,33, Suvi 15,11
Yksi eniten lämmittävistä pyrintöläis yllättäjistä radalla oli Alisa Aalto,20, Laten Hollon valmennettava pinkoja. Viime vuoden monien takaiskujen jälkeen Alisa on nyt entistä kovemmassa iskussa. Naisten sarjan 200 metrin voittoaika oli 25,33. Se tietää ratakierroksella ensi suvena aikaa, jota on nyt turhan edes arvailla.

Suvi Helin keskittyy painonnoston SM-kilpailuihin, mutta ainakin eilisen perusteella. Tulos oli 15,11, mutta verryttelypukkauksien perusteella neljän kilon kuula voi tömähtää vielä 16 metrin rajan yli. Vähän tähän suuntaan jutteli Suomen viimeisin yleisurheilun olympiavoittaja, Suvin elämänkumppani Arsi Harjukin.

Olivia ben Khalifa,19, pinkoi kakkoseksi 60 metrillä, aika oli 7,80. Muutamaa päivää aiemmin Olivia kellotti ajan 7,75.  Sopiva tavoite, että toinen numero ajassa olisi kuutonen! tai miksei samalla vielä pienempikin.

Erinomaista ennakkoluulottomuutta osoitti Saga Vanninen,15, uskaltautumalla kokeilemaan naisten aitoja, joiden korkeus on 84 senttiä, kun 17-sarjalaisella se on kahdeksan senttiä matalimmat. Teknisesti ei aivan nappisuoritus, mutta aika oli ihan jees 8,97. Ja Sagahan ei ollut juoksuunsa tyytyväinen!

Naisten pituudessa oli pyrintöläisiä enemmän kuin pienessä seurassa jäsenmaksun maksaneita. Viime suven 16-sarjan Suomen mestari Nea Lento ponkaisi parhaiten, pisimmälle leiskaukselle tuli mittaa 579. Yllätys ei olisi, jos tulos alkaisi hallikauden päättyessä kuutosella!

Jarmo Hakanen
kisoja innolla seurannut